Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Helosztok.
Érdemes lecserélni egy ősrégi még higanykapcsolós (már nem az ki lett cserélve termosztátosra) Hajdúsági Iparművek bojlert? Semmi gond nincs vele. Jobban szigeteltek az újabbak, kevesebbet fogyasztanak?
A bajt az okozza, hogy levegő került a rendszerbe. Ki kell légteleníteni a rendszert.
Az, hogy ez legközelebb ne következzen be a vízóra előtt és után is kell lennie elzáró csapnak és mind a kettőt el kell zárni . Így nem folyik ki a víz a csövekből. Ha van a lakásnak külön elzáró főcsapja azt is el kell zárni. De meg kell nézni a bojlernél is, hogy a visszacsapó szelep nem-e hibás, ami megakadályozza, hogy a bojlerből a meleg víz visszaáramolhasson a hideg víz csőbe.
Az egyéb szennyeződés , ami javításkor bekerülhet a rendszerbe egy vízszűrő beépítése a megoldás. Ez dugulás ellen is jó, de a csapok élettartama is megnő.
Úgy szokták mondani, eszedbe ne jusson, olyan jót már nem gyárt az ipar, szóval amíg csak bírja, ne cseréld le.
Sziasztok,
hajdú bojlerből szeretném télire a vizet leengedni. Evvel kapcsolatban lenne pár kérdésem: - a biztonsági szelepet hogyan lehet kiakasztani, hogy ne kelljen órákon át a "holtponton" tartani? - kikötöttem a falon lévő sarokszelepekhez csatlakozó meleg illetve hideg flexi csöveket. A hideg "betáp" oldalon csordogált a víz szépen lefelé. Ha ehhez még a biztonsági szelepet is kinyitottam, a műanyag csövön is jött a víz (viszont a szelepet nem tudtam kiakasztani). Le fog igy csorogni a teljes víz, hogy a biztonsági szelepet nem tartom folyamatosan nyitva? előre is köszönöm A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
Szia!
A hidegvíz-csövön lemegy a nagyja, a szeleppel meg leereszted a maradékot, az már nem tart sokáig.
A biztonsági szelepnek van (kellene lenni) egy állása, ahol megáll nyitott állapotban. A hideg bemenőn nem folyhatna vissza víz, ha rajt van a biztonsági, mert az egy visszacsapó szelep is; csak túlnyomás esetén nyílik a kis lyuk felé. Ha "csordogál", akkor le is ürül (a meleg oldalon kap levegőt). Ha úgyis leüríted, csavard le a biztonságit, és tisztítsd ki (vagy cseréld).
Köszönöm mindkettőtöknek a választ! Az bojler és a biztonsági szelep is 1 éves. A hideg bemenőn pedig folyik (folydogál) vissza a tartályban lévő víz, számomra is furcsa, ezért is tettem fel itt a kérdést.
Ilyen a szelep. Ha tekerem balra a fehér bordázott gombot, érezni, hogy egy rúgó ellentart, majd van egy holtpont, amin túltekerve kattan egyet, majd kezdődik elölről. A linkelt szelep amugy visszacsapó és biztonsági is egyben?
Ne tekerd túl, ott meg kell állnia. Visszacsapó, hogy ne folyjon ki a meleg víz a hideg ágon.
Sajnos ott nem áll meg, csak ha megtartom.
A telekről már eljöttünk, folydogál a kádba...kell aggóndom a télen vagy ajánlott mégegyszer leelenőrizni?
A lefolyócsőben (szifonban) is megfagyhat, ha elég hideg lesz (amennyiben fagyveszélyes szinten van, hacsak nem szabad kifolyású). Lehet, hogy nem engedi teljesen kifolyni, amikor már kevés víz van benne (kicsi nyomás). Én levettem volna a biztonságit.
Ok, köszi...akkor lehet lesz még egy kör!
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
Sziasztok! Hogyan tudom otthon magamtól vízkőteleníteni a bojlert? Köszi a válaszokat!
A tisztességes mód:
elektromosan kikötni bejövő vízet elzárni bojlert leengedni a szerelő lapot eltávolítani belsejét tisztába tenni összeszerelés elött a tömitést és anódrudat szükség szerint cserélni
Csak egy apró megjegyzés: A tömítés az esetek nagy részében egyszer használatos.
Szia! Több cikket is találsz ezzel kapcsolatban. Ezt tudom most neked ajánlani, itt lépésről lépésre szedi össze a teendőket: http://www.szerelvenybolt.hu/hogyan-vizkotelenitsuk-az-elektromos-v...egitot
Hello!
Immár 15 éve üzemelő bojlerünket át akarjuk belül nézni, ha kell akkor fűtőszálat cserélni, lassan 2 hete makacskodik a fűtéssel. De a neve nincs az adatlapján, a papírjai meg már nincsenek meg. Tudjátok így azonosítani? A leengedés pedig ha jól tudom, bemenő csap elzár, hideg víz csövét lekötni, meleg csapokat pedig kinyitni? A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Sziasztok!
Kb egy hónapja cserélték nálunk a HF vevőt, azóta eléggé esetlegesen készített melegvizet a bojlerünk. Péntek óta pedig egyáltalán nem kapcsolt be, pedig a vezérelt áramot adta az e-on. Ha kikötöm a bojlert, tudom is mérni a feszültséget a bejövő vezeték végén, terhelten azonban beesik. Lehetséges, hogy kötéshiba történt a HF vevő cseréjekor? (régi alu vezeték, gondolom elég, ha jobban meghúzza a sorkapocsban, már törik is). Mit gondoltok: szóljak a kivitelező alvállalkozónak? Vagy az e-onnak?
Hello! Nyilván hibaként a szolgáltatónak, mert plombálva van a dolog.
Hello!
Ugyan ez van velem is, de itt réz vezetékek, 15 éves a bojler. 3 hete cserélték a vevőt, azóta alig fűtött. Múlt héten kihívtam az E-ON-t, kicserélték a vevőt ismét, ahogy összerakta, a műszere szerint már be is kellett volna kapcsolnia, de nem kapcsolt be a bojler. Akkor azt mondta, hogy azzal van valami gond. Ezért akarom most a fűtőszálat kivenni belőle, nem árt már egy tisztítás neki sem. 120L-es bojlert annyira fűti csak fel, hogy 1 ember alig tud letusolni belőle.
Ha több, mint 6-7 éve nem volt tisztítva, valószínűleg a fűtőszál nem fog egyben kijönni belőle. Persze ez függ a víz ottani keménységétől is. A vízkő egyszerűen szétnyomja a fűtőszálat. Új tömítés mindenképpen legyen, azok általában egyszer használatosak.
15 éve nem volt tisztítva. Ukrán határ mellett vagyok, van súlya a víznek ha jól tudom. Holnap lesz kiszedve, utána megyünk alkatrész után, mert vinni kell a régit, hogy tudják milyen kell.
Szia!
De a vezeték végén nem tudok feszt mérni, ha a bojler rá van kapcsolva, pedig a vezérelt áram jön a szolgáltatótól. Terhelés nélkül 230V megvan. Ha átkötöm a normál hálózatra a bojlert, fűt rendesen. (Most is úgy van, mert ugye kell a meleg víz.
Most bekötöttem én is így, rögtön elkezdett fűteni. Na de most ha megint szólok az eon-nak, hogy ha átkötöm, akkor fűt, a vevővel meg nem, akkor vajon mit szólnak hozzá?
Hello! Egyáltalán nem biztos, hogy kemény a víz. Itt nézd meg, ahol laksz..
Zöld és sárga határán vagyok. Haverom néha megnézi a keménységet, az viszont mindig kemény vizet mutat.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Mutasd meg nekik, tudni fogják, hogy nem jól csináltak valamit.
Amikor fút a bojler, mekkora feszültséget mérsz a fűtőbetéten ( jelzőizzón) ?
Ha közel laksz a hajdúsághoz és ilyen régi a bojler egy Hajdúra cserélés megérné. Ahhoz jobb az alkatrész ellátás és megbízhatóbb. Még akár használtan is megvéve jobban jársz.
A haverod vegyész? Mert ismereteim szerint a keménységet titrálással lehet mérni. Maximum a vezetőképesség alapján saccolni. Egyéb varázslásos módszerek szerintem felejtősek..
De amúgy meg mindegy, mindenképpen szét kell szedni. És ha egy vödör vízkőnél több van benne (vagy több) akkor kemény a víz.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |