Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az annyira pontos, mint amennyire a telefon GPS-e pontos. Háztömbök között rosszabban látják a telefonok a GPS holdakat. Az ESET különben mindig 2 SMS-t küld, az egyiket a mobiltelefonállomások "bemérése" alapján, megnézi, hol van az adott IMEI számú telefon. Ez csak azt tudja nézni, hogy melyik bázisállomások hatókörében van a telefon. Ennek a pontossága függ a területtől, nagyvárosban, mikrocellás környezetben pontosabb. Ha kinn vagy városon kívül, akkor nagyobb lefedettségű bázisállomás területén vagy, akkor sokkal pontatlanabb.
A másik SMS-ben a GPS alapján meghatározott adatot küldi. Mindkét esetben írja azt is, hogy mekkora a pontosság. Visszanéztem pár SMS-t, GPS-el 10 méter körüli pontosság volt, IMEI alapján 10 és 100 m közötti.
Az ESET semennyire, a telefonban lévő GPS pontossága mérvadó. Pl a belvárosban, sűrű, magas házak között simán elveszti a fonalat
A GPS pontossága egy dolog a felmerülő problémák közül.
Bekapcsolt GPS vevővel az áramfelvétel alaposan megnő, ami az üzemidő jelentős csökkenésével jár. Ezen csak olyan szoftver segíthet, amelyik csak időnként kapcsolja be a GPS vevőt. Másik megoldás lehet a kutya/macska nyakába akasztható nyomkövető, ami lehetővé teszi GPRS-en keresztül a pozíció lekérdezését - ehhez a megoldáshoz viszont két GPRS előfizetés és egy tablet, vagy komolyabb telefon kell. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2015
Ugyanolyan mint bármilyen izzó, csak kisebb. Nincs polaritása.
Köszönöm! Ma vettem 4db 12V-os példányt, a napokban ki is próbálom, hogy jó lesz-e.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2015
Sziasztok! Ismerösömnek sikerült kintröl rendelni egy 110V-os UV lámpát. Persze nem vette észre hogy 110V-os és bedugta. Egy pukkanásig müködött. 2db tranzisztor "13003" és egy ellenállás bánta látszólag. A kérdésem az lenne hogy mitt kellene modosítani hogy müködjön 220V-ról? köszönöm
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2015
A burkolaton kívül kicserélsz mindent 230 V-osra. Ha jól látom, két UV cső kell bele, előtéttel, plusz egy lépcsőházi automata és hajrá.
A dupla fesz. miatt sanszos, hogy sok alkatrész ki kell cserélni.
Szerezz be egy megfelelő teljesítményű 230/120V-is trafót és tápláld arról.
Az IC rossz volt, de jó hogy még tápra kötés előtt végigmértem a primer kört,mert két diódát is elvitt a nagy kondi kiszáradása és az IC tönkre menetele.
Helló!
Azt mindegyik regulatorról elmondhatjuk hogyha be van kötve az áramkörbe és csak a kimenetére kapcsolok feszültséget, akkor nem okoz neki gondot, nem lesz plusz fogyasztásom miatta? Van egy 5V-os kimenetű ismeretlen típusú szabályzó mely kimenetére 3-5V-ig adnék feszültséget és jobb lenne a helyén hagyni, nem kiforrasztani.
Az adatlapjában van pár alapkapcsolás, esetleg Google képkeresőbe egyszerűen beírod: LM335.
Szinte biztos, hogy valamennyi extra fogyasztást okoz, de hogy mennyit, kérdéses, lévén ismeretlen egységről. Az is kérdéses, hogy ettől tönkremegy-e a regulator vagy csak megrántja a vállát.
Hát igen én is ettől féltem. Köszi
kadarist: köszi A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
Sziasztok!
A fázisceruza egyenáramot is jelez? Pl. ha egy kb. 400V egyenáramú pozitívhoz hozzáérintem a fázisceruzát és másik kezemmel megfogom a negatívot, akkor világítani fog?
Ha igazi fázisceruza ( van benne előtétellenállás ), akkor ráteheted a 400 volt DC-re, a + és a - közé és világít.
Értem, kösz!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyha egy tranzisztornak nagyon nagy a kollektor visszárama, az még használható vagy eldobandó.
Az már nyekk, ha több az adatlapinál; valószínű hőmegfutás (vagy csak öregedés).Csúzliba.
Oké kösz. csak az a bosszantó hogy vadi új tranyók.
Akkor mérőáramkörbe vele; lehet, nem is oly betegek. Valahol tán még megvannak: régi Ge tranyók, gyári csomagban (ergo: újak), de a jellemzői 'kissé' megváltoztak.
Sajnos ezek igen rossznak túnnek, 2n3442 TESLA tranyók a fiók mélyéről. 10 darabból 7 mérés szerint kakukk.
A negyven éves tranyók még máshogy működtek; én is szívtam velük, a labortáp topikban rákereshetsz. "A" osztályú erősítőbe el lehet használni, de a legtöbb mai alkalmazásnál gond a magas szivárgó áram, labortápba pedig használhatatlan.
Az pech. Nekem is van (valahol)~4 db. ezekből ('100 évesek'), de mind jó, tavalyi mérés szerint).
Köszönöm a válaszokat, ez van régen is csináltak selejtet.
Üdv. Autóban lévő xenon égőről és starterről van szó. Az égő polaritása felcserélhető, tehát mindegy hogy a két kábelt hogy kötöm rá az égőre?
Üdv!
Itt egy NTC. Az adatlapját ha megnyitom, van benne egy halom táblázat, amiket nem igazán értek. Gondolom az lenne bennük, hogy egy adott hőmérsékleten mekkora az NTC ellenállása. A kérdés pedig: Melyik táblázatból és hogyan lehet kiolvasni, hogy egy adott hőmérséklethez mekkora ellenállás tartozik?
Ahogy én nézem, mindegyik értékű NTC-re megadják, hogy mennyi lesz a különböző hőmérsékleteken az ellenállása. A táblázatok Toper oszlopában a 25°C-os sorban megtalálod az NTC névleges értékét. Ha pl. 3,3 kOhmos NTC-d van, akkor a 11-es táblázat 6.332-es oszlopában tudod megnézni a különböző hőmérsékletekhez tartozó ellenállás értékeket. Ugyanez az NTC -30°-on 57.82 kOhm, +50°C-on pedig 1.190 kOhm lesz.
Az oszlop nevében az ellenállás értéke van, ahogy látom. A 6.332-ből a 332 jelenti az ellenállás jelölés szerinti értéket Ohm-ban.
Köszönöm szépen!
Látom, van még az adatlapon egy halom paraméter. Ezek az értékek ugye arra vonatkoznak, amikor az NTC teljes anyaga átveszi az adott hőmérsékletet? A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
Segítsetek légyszi' !
Sok-sok évvel ezelőtt elkövettem kerékpárom LEDes "parkfényéhez" egy "dobozkát". Tartalma egyenirányító-kocka, kondenzátor-bank. Sajna elfelejtettem megjelölni*, melyik vezetékpár a be-, és melyik a kimenete... Hogyan tudnám a doboz megbontása nélkül meghatározni, melyik vezeték micsoda ? *eladtam a régi bicajt és amikor lebontottam |
Bejelentkezés
Hirdetés |