Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Lenne gy olyan problémám, hogy van öt darab ilyen izzóm s állandóan kiég egy led, /32 led van benne összesen/ s már nagyon unom cserélgetni! Lenne valami megoldás rá szerintetek? Az smd 120 ohm helyett 470 ohmot raktam bele mint a képen látható de nem lett jobb ugyanúgy kiég gyakran egy led!!
Hello! Ha csökkenteni szeretnéd a Led-ek áramát, akkor ne az ellenállást cseréld ki, hanem csökkentsd a barna kondi kapacitását..
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2015
Szia! Engem is érdekelne, hogy történt-e pozitív előrelépés a kiégő led-el kapcsolatban.
Bocs, hogy ilyen későn de megoldódott a probléma a kondi csökkentésével, alig észrevehető a változás de azóta nem égett ki egy led sem!! Gyárilag 820nF volt benne itthon csak 470nF volt arra cseréltem!! Szerintem 680nF is jó lenne hozzá, a 820nF-al nagyon erősen is világított!
Szia! Köszi a választ. Nekem 48 led van egy lámpában, és 1µF kondenzátor az áramkorlátozó. Akkor 820nF kondival kipróbálom én is, hátha jó lesz. Régebben ellenőriztem a led-ek áramát és nem volt több az előírtnál. Ennek ellenére mégis ki égett egy-egy led. Talán a hűtésük nem a legjobb, nem tudom.
Sziasztok!
Skory Dióda és LED gyorstesztelő áramkörének 1. változatát szeretném legalább 1-1 db SMD5060 LED-hez használni, mit kell módosítsak az áramkörön? Kapcsolási rajz A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem. Szeretnék karácsonyi díszvilágítást csinálni itthonra. Gondoltam adott 100 3mm-es meleg fehér LED, ezeknek csak simán kellene világítani, mekkora tápot adjak nekik és az ledek előtt mekkora legyen az előtét ellenállás?
Szia!
Párhuzamosan nem lesz jó. Én a csatolt rajz szerint hármasával sorba, majd ezeket párhuzamosan kötve raknám össze ha 12V-om van. A táp stabil legyen.
Üdv! Ja és a rajzom szerint összerakva (kb15mA-re számolva) 1A-es táp bőven elég. (kb 0,5A a fogyasztás) Gondolom a LED-ek normál 20mA-esek.
Üdv mindenkinek.
Pár tanácsot szeretnék kérni. Építettem egy led panelt. 140 db 5730-as tokozású SMD ledekből. 24 voltos tápegységről lesz hajtva. Jelenleg 7 led van sorba kötve, és 100 ohmos ellenálás van elöttük. Mérésem alapján 10W teljesítményű. Jól számoltam? Ez mekkora fényerejű hagyományos izzónak felelhet meg? Ezt valószínű 220 ohmosra fogom cserélni, hogy ne melegedjen annyira. Kérdés, hogy kell e hűteni? Én 30-40 fokosra szeretném beállítani a panel és a ledek hőmérsékletét. Az adatlapján azt írja hogy 150 mA-el lehet terhelni. Szerintem akkor már tényleg izzó lesz belőle. Mérésem alapján 3V feszültségen 20 mA áramot vesz fel. Ekkor 35 fokra melegedett fel. Mit kellene az áramkörbe, vagy elé építeni, hogy véletlenül se kapjanak nagyobb áramot, vagy áramerősséget a ledek, ha esetleg a tápegységben valami meghibásodik? Most azt tervezem, hogy 8 ledet fogok sorba kötni és elé rakok egy 10 ohmos ellenálást. természetesen 24V-ról hajtva őket. Két oldalas nyákra tervezem, és nem maratom le a hátoldalt. Erre forrasztok elvileg réz küszöb sínből pár lamellát és arra rakok 8X8-as hűtő ventillátort. Megfelel vajon így, vagy teljesen felesleges, vagy egyátalán jó lehet 8 leddel? Bocs ha sokat kérdeztem.
Elkészültek a mennyezeti lámpáim is. 160 ledet ültettem be. Ezek 24 V-ra vannak méretezve, 7 W teljesítményűek.
Hello
Jól néznek ki. Mekkora árammal hajtod a ledeket?
A "fénysűrűség" nem lesz egyenletes...Ebben 7 W-on csupán 14 db LED világít...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2015
Szia. 3V-on 20mA-t vesz fel egy led mérésem szerint. De én 24V-ról hajtom a 8 ledet 10 ohmos előtét ellenálással. Így valószínűleg még kissebb árammal megy.Aki ért hozzá az gondolom ki is tudja számolni. Sajnos én nem értek az elektronikához. Szal nincs túlhajtva, de nagyon szépen világít. Kézmeleg az egész panel.
A ledek elhelyezkedésére gondolsz? Igazából azért lettek a külső íven sűrűbbre rakva, hogy szép kör alakot formázzon. Nem is gondoltam ilyenre. De nem tapasztalom hogy észrevehető lenne, főleg hogy gyengén vannak hajtva.
A külső íven csak alul és felül sűrűbbek a LED-ek mint a kör többi részén...valószínűleg a nyáktervező program hibája. A gyári LED-panelon egyforma a "led-sűrűség", tehát egyformán hűlhetnek a LED-ek. A nyák fóliája a hűtés...de ezek már "csúcstermékek, kb. 16-20W-osak. Kis teljesítménynél persze ez nem lényeges...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2015
Nem a nyáktervező program hibája, ugyanis én terveztem 4 órán keresztül a ledek elhelyezkedését. Nem melegszik abszolút. Ez a gyári is 5730-as SMD ledekkel van szerelve?
Sajnos nem ismert az smd LED-ek típusa...
Szia
Tervezhetted volna úgy, hogy az a sok szabadon álló rézfelület is használva legyen a ledek hűtésénél, úgy hogy kicsit nagyobb szigetekre lennének forrasztva a ledek. Én is ilyen ledekkel akarok panellt csinálni, csak én hálózati feszről üzemeltetem az azthiszem 105db sorbakapcsolt ledet, 40, vagy 80mA-rel hajtva, attól hüggően, h mennyire melegszik majd.
Tényleg nem melegszik ekkora áramnál. Előtét kondis kapcsolással akarod? Én is szeretnék hálózati feszről üzemelőt, de nincs kapcsolási rajzom, ami tuti hogy jó is.
Amúgy tervben van még pár mennyezeti lámpa még. A nyákokat már le is daraboltam, már csak a kapcsolást kell megtervezni. Ez úgy fog kinézni, hogy egy szabályos ötszög lesz az alapja, és ennek az oldalaira lesz ragasztva 5 darab trapéz ami meg lesz döntve, a trapéz szögének megfelelően. Itt is a ledek elhelyezésével fogok játszani, hogy design-os legyen. Bár csak akkor látszik ha világítanak a ledek. Ezt is 24 V-ról fogom hajtani, csak ezt 7 sorba kötött leddel és 180 ohmos ellenálással fogom csinálni. Így a mért 3V 20mA árammal fog menni.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2015
Oké, hogy ekkora áramnál nem melegszik, de így közel sincs kihasználva a led, sokkal nagyobb fényt adna, ha kicsit nagyobb árammal menne.
Én CL40M45-ös áramkorlátozó diódát használok.
Igen, nincs kihasználva. De én az élettartamra gyúrok. Hidd el, így is nagyon jól világít. 4 db ilyen panelt csináltam. Ez összesen közel 30 W. Egy 25 nm-es helységben vannak. Szép fényt csinálnak . Pont én is erre a CL40M45-ös diódára akadtam valahol. Ez amolyan előtét ellenálás?
Ez jó lehet esetleg helyette?
Bővebben: Link Mert akkor rendelek. Ha gondolod neked is. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2015
Inkább áramgenerátor.
Én is azt akarom, h sokáig menjenek a led paneljaim, ezért sem akarom 80mA-nél nagyobb árammal járatni a ledeket. Bár ha jó hűtése lenne, akkor 100-120mA-ral mehetne.
Én is úgy terveztem, hogy hűteni fogom a panelt. Tervben volt, hogy rakok rá hűtőbordát. De a költségek miatt elvetettem. De rendeltem 8 cm-es ventilátorokat. Aztán rájöttem hogy felesleges, mert így hogy 20 mA alatt megy semmi értelme. Ezért van eladó ventim ha esetleg hűteni akarsz panelt. Én szívó módba gondoltam a beépítését egyébként.
Ne csináld. Én próbaképp gyártottam egy hasonlót, sok meló volt vele, és semmi értelme a trapézoknak. Az egyenes nyák lapra szerelt változat pont olyan jól világít.
Gondolom, az építés öröme miatt csinálod, mert egyébként nagyon nem éri meg foglalkozni az ilyenek gyártásával. Neten megszámlálhatalan formában tudsz vásárolni eleve alu nyákra készítve, ami hűtés / hőleadás szempontjából sokkal jobb. Túlhajtani ezeket sem kell, csak méretezni, de ha nem áramgenerátorral hajtod őket, akkor maga az áramkorlátozó ellenállás is veszteséget (hőt) termel.
Ha van időm, akkor nem számít hogy sokáig tart megcsinálni. Egyszer kell megtervezni, utána pár darabnál is gyorsan megy a sorozatgyártás. Az egyenes lapot hogyan rögzíted mennyezetre? Bár belegondolva, az is design-os hogy fel van tapasztva a mennyezetre. Talán még a hőt is el tudja vezetni egy nagy felület. Azt nem gondolom hogy egy ilyen 160 ledes panelt megkapsz 1000 Ft-ból. Mert nekem ennyibe van. Az időmet most nem számolom. Hőt meg nem termel az ellenálás, mert csak 10 ohmos van a 8 led elé kötve.
Ezen ne vitatkozzunk, az előtét ellenállás termel veszteséget, ami hőként jelentkezik. Az más kérdés, mekkora ennek mértéke, de sok kicsi ugye...
Az meg sem fordult a fejemben, hogy a nyákot közvetlenül a plafonra szereljem. Én egy ufo lámpába építettem bele, nem volt nagy dolog ezt összehozni. Igazából a bele fektetett energiára gondoltam. Maga a LED és az áramgenerátor, amivel hajtom nekem sem volt összesen ~1.500,-Forintnál többe. Ufo lámpám volt, hiszen csak átalakítottam, jól is működik. De a tervezés, gyártás, forrasztás által elvett energiát sajnálom ma már. Persze egyedi dolgokat én is készítek, ott muszáj bele fektetni, de amit más kitalált, azt én már nem akarom. Na jó, az alkotás öröme is valami, hiszen hobbi ez vagy mi? |
Bejelentkezés
Hirdetés |