Fórum témák
» Több friss téma |
Helló! Van egy kapcsolás, aminél kb 200V DC-re töltött kondenzátort relével kapcsolnak rá egy kis ellenállású toroid trafóra, szekunderjén megjelenő feszültségugrást ponthegesztésre használják. A kapcsolás működik, de a relé érintkezője -nyilvánvalóan- rövid időn belül beég.
Van-e valami más megoldás a relative nagy DC feszültség induktiv terhelésre kapcsolására?? Ötleteket várok!
szerintem tirisztornak hívják, amit keresel
kell valami nagy böszme ruszki, azt meg is van oldva... csá
Szerintem tirisztorral. Nagy feszültségű, nagyáramú darabokat is viszonylag olcsón lehet kapni.
Sziasztok!
A kapcsolás tényleg működik tirisztorral. A kérdésem az, hogy ha egy feltöltött kondenzátort sütök rá (tirisztoron keresztül) egy toroid trafós induktivitásra, kell-e a tirisztornak valami védelem, vagy elég, ha csak nagyáramú a jószág.( A kondin a feszültség a bekapcsolás után megszűnik.)
Nem. Már egy 16A-es tirisztor is képes 250A körüli rövid csúcsáramok elviselésére. Adatlapokban benne van még az ismétlési idő is (ahogy emlékszem).
A kondin a kapcsolás után megszűnik a feszültség, majd kisvártatva az áram is, ettől a tirisztor kikapcsol és lehet újratölteni a kondit... Nem igazán kell védelem.
Üdv
Kösz, én is így gondoltam, de "bérmunka" , nem szeretném, ha reklamálna a megrendelő...
Sziasztok! Nekem is a témában lenne kérdésem, igaz más eszközzel kapcsolatban. Siemens LOGO programozható relével oldottam meg egy hidraulikus prés vezérlését. A kimenetek 5 A-t bírnak, a mágnesszelep tekercse 26 W-os. 24 V-on üzemel a gép ez ugye kb 1 A-t jelent. Ja és van a szeleppel párhuzamosan kötve egy 7 W-os izzó. Tehát kicsit több mint 1 A. A probléma az, hogy nagyon ham,ar beégett az érintkező. azt tudom, h RC taggal lehet védeni az érintkezőt, de nem tudom méretezni. egyébként érdekel minden más megoldás is. Egyenlőre lerelézem az érintkezőt, hogy legalább ne a kis LOGO panelt kelljen cserélni.
Szerintem köss be egy diódát (pl 1N4004..) a mágnesszelep tekercsével párhuzamosan (zárt relé esetén záróirányba nézzen a dióda)(közel a mégnesszelephez).
És ha még így is szikrázik, akkor egy párszáz nF/ kb200V fólia/MKP kondit tegyél párhuzamosan a reléd érinkezőivel, lehetőleg minnél közelebb.
Az esetek többségében szoktam egy cserélhető nagyobb áramú jelfogót, mágneskapcsolót tenni és még ebben az esetben is célszerű használni az előbb leirt védelmeket. Az esetenkénti javitást is megkönnyiti.
Köszi a tippet mindkettőtöknek, meg fogom próbálni, egyébként már raktam nagyobb áramú relét, most az kapcsolja a mágnes szelepet. Amíg lesz dióda, vagy kondi ez is megteszi.
Üdv! Remélem nézi még valaki. A problémám a következő lenne. Egy 12V 90W- os villanymotort szeretnék relével kapcsoltati a sajátja helyett, mert mindig elolvad a bizti műanyag része, a szál nem szakad meg csak a műanyag olvad el szép lassan és ezt zeretném kikerülni. A helyzet az, hogy itthon omron g5le-1-vd relém van. Ezzel megoldható lenne e?
Üdv!
Egy kicsit több infó kellene. Mekkora a biztosító névleges értéke? Meg lehet tudni, hogy miben van ez? Milyen reléje van a motornak, ami helyett másikat szeretnél használni? Elsőre nekem furcsa, hogy egy biztosító kimelegedését egy relé kiváltásával szeretnél megoldani. Miért gondolod, hogy egy relé kiváltása miatt kevésbé melegedne az olvadóbiztosító?
Ez egy trakor fűtőmotorja lenne. 16A-es bizti van benne, de az még egyszer sem pattant el viszont a műanyag teste már sokszor. A mostani működése csak egy kapcsoló és előtte bizti. Na ezen most megint el kell gondolkozzak, hogy hogyan is gondoltam ezt.... Hja igen, Szóval úgy terveztem, hogy, ami eddig ment a motorhoz az lett volna a relé kapcsoló oldala, a motort pedig direktre kötöttem volna, de most, hogy keresztbe kérdeztél így viszont biztosítás nélkül maradna a motor.
Mostmár jobban belegondolva halva született ötlet lehet, mert csak addig gondoltam, hogy így tehermentesítve lenne az eddig melegedő áramkör.
A biztosítékfoglalatot cseréld ki egy másik, izmosabb típusra.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
Rossz lehet a kontakt és emiatt melegedne?
Amúgy ha már itt vagyunk, valaki elmondhatná, hogy hogyan kell méretezni a védelmet (dióda, RC tag) pl.: egy motor vagy egy izzó esetében, mert mindenhol csak azt olvasom, hogy kell a védelem, meg méretezni, csak azt nem írják sehol, hogy hogyan kell csinálni...
Egy kis tudomány, elengedhetetlen, hogy a kérdésedre választ kapj. Az áramkör kikapcsolásakor keletkező áramot kell kiszámolnod, mert erre az áramra kell méretezni a kapcsoló eszköz védődiódáját. Ez lehet a kapcsoló eszközön magán, fordított polaritású dióda, vagy az induktivitáson. Relé kontaktus estén ezt ívoltó áramkörnek hívjuk, egy kondenzátor, és ellenállás soros kapcsolásából áll, ez nem engedi a túl gyors áram kialakulását.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Nagyon köszi a választ! Az ívoltó áramkörnél, hogy kell, vagy mihez képest kell számolni? Hogy mekkora a kapcsolt feszültség, vagy a névleges áramfelvétel? Vagy csak hasraütés szerűen, hogy 'na ez elég nagy, megfogja, ami nem kell'?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |