Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor meg köddé válik,jártam már úgy,hogy egy liter eltűnt így
Üdvözletem
Ezekről mi a társaság véleménye? Vaterán is megtalálni ezeket a packokat, jellemzően 500-1000 forint árréssel. Jó a minőségük? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
Mitől lenne egy ellenállás rossz minőségű? Annyira filléres dolog, hogy nem is érdemes hamisítani.
Szia!
Valószínűleg máshol is ezt kapod, csak nem ilyen áron. Én is itt vettem, 1 %-os tűrésnek megfelelő az értékük. Üdv.: Feri
Szerintem is ugyan ilyet kaphatsz itthon is, csak minden "egységcsomagnak" az a hátulütője, hogy lesz amit soha nem használsz, lesz ami hamar elfogy, úgyhogy nem biztos,hogy olcsóbb, és ezek teljesítmény miatt mindenhova nem is jók.
Lehet, hogy már volt ilyen kérdés ezen a fórumon, de visszamenőleg végigolvasni az összes hozzászólást igen időigényes lenne , ezért én most arra szeretnék tanácsot/megoldási javaslatot kapni, hogy egy vasúti átjáró sorompós és jelzőlámpás rendszer műküdtetését a sínrendszerben lévő kapcsolóvágánnyal szeretném megoldani. Tehát a sorompós vasúti átjáró esetében alaphelyzetben a sorompó nyitott állapotú, majd a kapcsoló vágányhoz érkező mozdony a sorompót működtető elektrónikát bekapcsolja, tehát a sorompó leereszkedik tárt állapotra, majd egy másik kapcsoló vágány segítségével a sorompó ismét nyitott állásba kerül. Ehhez a sejtésem szerint egy kettős vezérlésű relére lesz szükség, s mivel ez a vasútmodellt működtető sínhálózattól kapja a jelzés 12 V-snak kell lennie.
A jelzőlámpás változat ennél lényegesen bonyolultabb, mert alap, azaz nyitott helyzetben egy fehér izzó villog, míg a vonat áthaladásakor kettős piros izzós villogót kell üzemeltetnie a szükséges áramkörnek. Ehhez kérnék megoldási javaslatot, melyet előre is megköszönöm.
Többféle megoldás is lehetséges, egyszerűbb, bonyolultabb, de a kérdésedet valamelyik vasút modellező topikba tennéd fel, például
Bővebben: Link hamarabb választ kapnál, vagy nem is kéne sokat visszaolvasnod.
Lm350 fesz szabályzónál hogyan lehet meg oldani hogy az áramot is tudjam állítani? Ezt a kapcsolást építettem meg.
Helló!
Valaki tesztelt már ilyen ultrahangos mozgásérzékelő modult? Bővebben: Link Érdekelne hogy mire szolgál az "echo" illetve "trig" láb, valamint az "out" is mit tud, mert hiányolom az állító potikat róla. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Sziasztok!
Szeretnék megépíteni egy referncia áramkört, aminek a kapcsolási rajza alább lábható. A rajz jobb szélén van egy 12V-os zener dióda és azzal párhuzamosan egy 33µF-os elektrolit kondenzátor. A kérdésem az lenne, hogy ez a két alkatrészt fordítva rajzolták-e az áramkörbe vagy valóban így kell, a rajz szerint bekötni? Ha van ideje átfutni valakinek a rajzot és lát benne több hibát, legyen szíves szólni. Köszönöm szépen a segítséget. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Sziasztok.
Egy erősítőt csinálok, aminek a tápja osztott. A szekunder közép kivezetése a gnd és +-15V feszültséget ad. Az előlap fémből van, ezért gondoltam a hálózati feszültség miatt földelem, de van egy Jack bemenet ahonnan váltakozó áramú jel érkezik (pl: rádió, mp3, gitár, stb..). Tápfeszültséget, csak az IC-knek adok. A jelfeldolgozó és az erősítő áramkörök bemenetére a jack-ből érkezik a váltakozó áramú jel aminek az egyik ága a "GND" (ez megy pl, a műveleti erősítő invertáló lábára) a másik az AC. A kérdésem az, hogyha a Jack GND-je érintkezik az előlappal, akkor azt a hálózat felé földelhetem-e, vagy nem. Előre is köszönöm a segítséget.
Ha csak a transzformátor megy 230 V-ról, akkor tilos földelni a masinát.
Ezt meg honnan veszed?
Ne írjunk már ekkora butaságokat le . . .
Szerintem nem tilos, max nincs rá szükség ha csak a trafó kapja a 230-at, de nekem az előlap mögött mennek a kapcsolóhoz a 230-as vezetékek, ezért gondoltam hogy földelném. közben rájöttem hogy az előállított egyenfeszültség GND-je valójában kikerül az előlap fém részére, és szerintem ezt így nem kellene földelni mert potenciál különbség lehet a hálózati föld és a GND között. Mivel van negatív tápom is, ezért gondolom.
Javítsatok ki ha tévednék.
Elég sok kiegészítést igényel: Bővebben: Link
A cikkek között találod
Leválasztó transzformátor után földelni tilos, a transzformátor földfüggetlenné teszi az egész berendezést.
Nagyon kevered a dolgokat!
A transzformátor önmagában NEM leválasztó transzformátor. Attól, hogy egy trafót szerelsz egy készülékbe, még egyáltalán nem lesz a készüléked kettős szigetelt. Ami tilos, az a kettős szigetelésű készülék utólagos földelése.
Ha nem autotranszformátor, akkor függetleníti a földtől. Ez: Bővebben: Link és az utána lévő pár hozzászólás.
Az, hogy tilos, azt nem tudom. De hogy egyáltalán nem praktikus, az biztos. Ha a védőföldet összekötöd az erősítő földjével, olyan földhurkot csinálhatsz, hogy csak úgy csattan. Bőven elég, ha a transzformátor vasát kötöd a védőföldre, (ha már mindenáron földelni akarsz) ami a szekunder testjétől el van szigetelve.
Egyébként a TV -m tetején található fémházas CD lejátszó háza sincs védőföldre kötve, csak egy két érintkezős hálózati dugója van.
Szia
Ha jól látom, a kérdezett kondenzátor negatív lábára a D1,D2 és D3 diódákon keresztül kb -12 volt jut a soros csalakozóból. Aztán vagy ez jut ki az R3-on át a soros portra adatvonalára, vagy a Q3-on keresztül + 5 V. Ez utóbbi nem túl elegáns, ha már egyszer van +12 Volt, de működni fog. Eszerint jó a polaritása a kondenzátornak és a Zenernek is
Találtam egy konkrétabb típust. HC-SR04 típusnéven: Bővebben: Link
Kezd gyanússá válni hogy mindenképpen MCU vagy arduino kell a jelének feldolgozásához. Ha valaki esetleg jobban érti melyik láb mit csinál, meg tudja mondani hogy lehet-e ehhez egyszerűbb (esetleg analóg) jelfeldolgozó áramkört is építeni? A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Közben az U.M.-re is ráleltem: Bővebben: Link
Hello! Én úgy látom nincs itt semmi varázslat. A triggerrel lehet indítani egy impulzus csoportot, és amikor visszaérkezik, az ECHO jelez. A kettő impulzus közötti idő alatt ment az ultrahang oda-vissza. Vagy is a hang terjedési idővel számolva kapod a távolságot. s=v*t/2
Hello! Nem tudom ilyesmire gondolsz-e..
Köszi!
ECHO jelez, és az OUT mire van?
Bocs, most látom hogy ezen nincsen, de amelyről legelőször kérdeztem (egyelőre azonosítatlan típus) azon van egy out nevezetű is.
Én nem ismerem ezeket a vacakokat, csak a diagramon látottak alapján írtam.
Sziasztok!
Pt4115-el szeretnék 12V-os, 1,2 A-es LED reflektort késziteni 16 db 1-os, 2,7V-os nyitófeszültségű diódával. Hamarabb vásároltam, mint gondolkoztam, az IC tokozása sot89-5-ös. Az adatlap szerint 95% körüli hatásfoka van ebben a felállásban, ez 5%-os disszipációval számolva 1,5 W körüli érték, 40°C/W-os adatlap értékkel számolva ez 60°C, thermal shutdownja 160°C, 20°C-s hiszterézissel. Kérdésem: feltétlen kell-e neki hűtés, ha igen, akkor hogy érdemes megoldani a 2-4 mm^2-es felület hűtését úgy, hogy ne zárjak rövidre semmit (a LED-ek egy régi procihűtőre vannak felrakva, pt4115-ös földje pedig közösitve van a hűtő felületével, nem tudom, hogy a LED-ek hűtőfelületénél számolni kell-e bármilyen kóbor feszültséggel vagy mehet ugyanarra a hűtésre)? Tartós működésre (akár 10-12 órás folyamatos üzemre) lesz szánva, akksiról való működtetés miatt még a dimmelését is szeretném kihasználni. Válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
Sziasztok
Adott egy MAX 5035 dc-dc konverter által szolgáltatott 5 Voltal dolgozó panel (most ez nem lényeg, hogy mi) Valamiért csak 4,9-4,89 voltot produkál, amivel működik, ugyan, de bizonyos esetekbe bizonytalan. Már átbogarásztam az adatlapját, sajnos valamiért az r1 és az r2-t nem annyinak mérem, de ezt leszámítva nem látok hibát, kondik ok. Van egy másik ugyanilyen panelem, azt összehasonlítva, mindenütt ugyanazt az értékeket mérem, da az leadja a 4,95 voltot. Tud-e valaki tippet adni, hogy tudnám rávenni, hogy nagyobb feszt adjon le. Nagyon kísérletezgetni nem merek, mert a processzor nem kivehető. Köszi a tippeket, üdv
Ha van két ilyened, mérésekkel hasonlítsd össze a kettőt, talán kiderül a turpisság. Egyébként az adatlapban ez szerepel:
Output Voltage: Min.: 4.85 V, max.: 5.15 V, 20-1000 mA terhelőáram mellett. Tehát az adatlap szerint, már ha pontos a mérés, jól működik. Mit értesz bizonytalanság alatt? A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |