Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2680 / 3996
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Ez egy kapunyitónak a vezérlése, tehát kap hideget meleget.
Nos, hidegbe nem dolgozik. <5Celsius
Annyit már megfejtettem, ha befújom levegőspayvel (lehűtöm) az 5 volt kondiját, akkor produkálja ezt a hibajelenséget (érdekes, hogy ilyenkor nem mérhető feszültségesés az 5 voltos ágon, de valami mégis történik)
Már az összes kondit kicseréltem, semmi eredmény, azt nem föltételezem, hogy egy ellenállás, vagy egy induktivitás megváltoztatta a értékét
Azt föltételezem, hogy ez a 4,89 volt nagyon küszöb nála.
Már régen szivat, ráadásul tipushiba, szóval jó lenne megfejteni.
Üdv
(#) eSDi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Üdv!

A gyártás során a feedback feszültség referenciáját sem tudják mindig ugyan olyanra belőni, ez is okozhatja az eltérést. A kapcsolást pedig csak a tipikus értéknek megfelelőre tervezik. Próbálj kicsit variálni a feszosztóval, hogy 5V-ot kapj. Ha még ekkor is csinálja, akkor más lesz a baja.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
(#) qvasz2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Idézet:
„Van egy másik ugyanilyen panelem”

Akkor talán használd azt, és a gond elszáll.
Amelyik meg nem egészen 5V, azzal már bátran kísérletezhetsz, miután nem az áramkörödet táplálja.
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Milyen kondenzátorok vannak benne? Elektrolit kondenzátor ilyen helyre nem ajánlott, használj helyette tantált, abban nem fagy meg az elektrolit mivel nincs is benne. Vagy. Használj áteresztős elemet, pl. a 7805 -ös -40 °C ig biztosan működik, legalábbis az adatlapja szerint.
(#) zsoltee0001 válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Pont az a lényeg, hogy meg kell fejteni, mert típushiba (lesz még).
Megcseréltem a két a két konvertert és semmi változás.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Az egyik feszültségosztó 10 kohmos ellenállását megtoldottam 220 ohmal, így hajszálpontos 5 voltot kaptam, a probléma egyik fele pipa, sajnos továbbra is behülyül, ha lehűtöm az elkot.
Most átcserélem a tantál kondit, én úgy tudom, hogy az nem nagyon szokott tönkremenni, de hátha...
(#) zsoltee0001 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Srácok köszi a segítséget, a dc-dc konverteres probléma megoldódott (ezzel is tanultam) sajnos a hiba gyökere még mindig rejtély úgyhogy hívom szkáli és muldör ügynököt.
Nem akarom tovább offolni a témát, ha megvan a hiba akkor beszámolok róla mint érdekesség.
Üdv
(#) dudzsi hozzászólása Dec 4, 2015 /

Sziasztok! Lehet hogy ez egy buta kérdés, de ha van egy 13,5V 1A adapterem amire rákötök egy fogyasztót akkor max 1A tud leadni? Tehát hiába szeretne a pl 2A felvenni a táp max 1A add le. Vagy nem korlátozza semmi lead aminnyit amennyit felakar venni a fogyasztó csak tönkremegy tőle? Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
(#) Bakman válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Ez elsősorban tápegység függő. Ha a tápegység tudja korlátozni magát, akkor 1 A-nél többet nem fog adni, esetleg lekapcsolja a kimenetet, amíg a terhelés rajta van. Ha nincs benne ilyen korlátozás, akár tönkre is mehet a túlterheléstől.
(#) Remci válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Szia!
Megkérdezhetem hogy konkrétan mi a hibajelenség?
(#) mpetrooo hozzászólása Dec 5, 2015 /

Üdv.

Szükségem lenne egy 12 és egy 5V-os stabil forrásra. Van egy 15V-os hálózati adapterem, az lenne a kérdésem, hogy ha erre rárakok két voltage regulator-t akkor az összeférhető lesz az adapter belső lelki világával, vagy ez a megoldás megszokott?

Előre is köszi,
Üdv Máté
(#) kadarist válasza mpetrooo hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Szia!
Ha 7805-ös és 7812-es stabilizátorokat használsz, akkor számolj azzal, hogy az 5V-os nagyon melegedni fog a nagy feszültségesés miatt, még kis kimeneti áram mellett is.
(#) mpetrooo válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

köszi a választ, bármilyet használok melegedni fog, nem?
(#) kadarist válasza mpetrooo hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Hogy érted azt, hogy bármilyet? Ha valamilyen kapcsolóüzemű szabályzót használsz, akkor azok nem nem melegednek jelentősen, ha hagyományos disszipatívat használsz, akkor az melegszik majd. Az adapterednek pedig bírnia kell a veszteségek miatt fellépő teljesítményt, tehát ezt kalkuláld bele.
(#) morgo válasza mpetrooo hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Szia!
Ha az 5V stabilizátort a 12V-os után kötöd, az segít valamennyit. Megoszlik az elfűtendő hőmennyiség a két IC között. Valamennyi hűtés így is kellhet, ez erősen függ a terhelés nagyságától.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Egy nemmel kevesebb a jó.
(#) Csupasz hozzászólása Dec 5, 2015 /

Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni. Van egy 12VDC motorom, aminek a helyzetét egy potméterrel lehet állítani. Azt kellene megoldanom, hogy bekapcsolás után a motor induljon el lenti végállásba, majd fentibe, és utána a potméterrel beállított helyen álljon meg. Ezzel párhuzamosan a potival is tudni kellene állítani. Tudtok valami segítséget adni?
(#) Bakman válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

A potméter a motorral milyen összeköttetésben van? Egyszerűbb, ha használsz egy másodikat is, ami azt jelzi, hogy a motor éppen milyen pozícióban van (össze van kapcsolva a tengellyel). Mikrokontrollerrel pár alkatrésszel, plusz egy H híd a motorra méretezve.
(#) Csupasz válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Valami egyszerűbb kellene, aki 1-1mp-ig menne...
Megy üzi.
(#) Bakman válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Hogy érted, hogy egy-egy másodpercig menne? Milyen motorod van tulajdonképpen (fénykép)? Ha nincs rajta áttétel, eléggé macerás a dolog...
(#) dudzsi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Köszönöm a választ. Ha kapcsolóüzemű a tápegység azt honnan lehet tudni hogy korlátoz e? Kiséletezéssel?
(#) Bakman válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Pl. egy egyszerű méréssel (vagy adatlapból kiolvasni, ha van). Ha 1 A van ráírva, ráraksz egy akkora ellenállást, amin biztosan 1,2 A folyik. Ha ezt bírja, még egy mérés 1,5 -tel is. Ha korlátoz, akkor jó, ha nem, akkor neked kell megoldani ezt a kérdést.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) MikulaSan hozzászólása Dec 5, 2015 /

Hello mindenki! Kérdésem az hogy sorba kötöttem egy 16v 47 Mikro Farad Elkót a pozitív ágon egy hangszóróval (5w 4ohm) és az alap helyzethez képest sokkal mélyebb hangokat ad illetve magasabb hangerőt bír ki?

Névtelen.png

(#) Peet19 hozzászólása Dec 5, 2015 /

Sziasztok!
Egy LM1875 -el szeretnék építeni egy végfokot, és az adatlapján a rajzon a bemenő jelnél van egy 2,2µF -os kondi sorba kötve. Mivel Ac lesz a bemenő jel, nem tudom rakhatok-e elkót, mert fóliába max 1µF-os kondim van. Ha lehet rakni elkót akkor a műveleti erősítő felé kell lennie vagyis befelé a + lábának, vagy merre? Ha nem, akkor jó lesz az 1µF-os fólia?Ha jól látom akkor ez a kondi a 22K ellenállással egy felüláteresztő szűrőt alkot. Ha igen, akkor a kondi változtatásával csak a határfrekvencia változik, nem?
Előre is köszi a segítséget!
(#) Peet19 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Ha felüláteresztő szűrő szerepe van a bemenetnél a 2,2µF-os kondinak, akkor a 22K ellenállással 3,2Hz a határfrekvenciája. Ha ezt kicserélem egy 1µF-osra akkor 7,2Hz lesz a határfrekvencia. Jól számolok? Ez a szerepe egyáltalán a bemenetnél annak az RC tagnak?
(#) levaitamas válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Idézet:
„Mivel Ac lesz a bemenő jel.”

Pontosan azért van ott, hogy DC leválasztást végezzen a bemeneten.
(#) Petrow hozzászólása Dec 5, 2015 /

Üdv! Kezdő vagyok, és egy erősítő készítése közben megakadtam, mégpedig a nyomtatott áramkör készítésénél.. A kérdésem az volna hogy a képen látható nyíl mit jelent? Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv Petrow!
(#) kaqkk válasza Petrow hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Az a "nyíl" a hangerőszabályzó (potenciométer) középső kivezetését jelképezi , de ez a kérdés nagyon jó helyen lett volna a kezdő kérdések témában , nem kellett volna témát nyitni neki .
(#) qvasz2 válasza MikulaSan hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Nem. Pont a mélyeket vágod vele, tehát kevesebb mély hangod marad.
(#) Petrow válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Köszönöm szépen, és bocsánat!
Következő: »»   2680 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem