Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez egy kapunyitónak a vezérlése, tehát kap hideget meleget.
Nos, hidegbe nem dolgozik. <5Celsius Annyit már megfejtettem, ha befújom levegőspayvel (lehűtöm) az 5 volt kondiját, akkor produkálja ezt a hibajelenséget (érdekes, hogy ilyenkor nem mérhető feszültségesés az 5 voltos ágon, de valami mégis történik) Már az összes kondit kicseréltem, semmi eredmény, azt nem föltételezem, hogy egy ellenállás, vagy egy induktivitás megváltoztatta a értékét Azt föltételezem, hogy ez a 4,89 volt nagyon küszöb nála. Már régen szivat, ráadásul tipushiba, szóval jó lenne megfejteni. Üdv
Üdv!
A gyártás során a feedback feszültség referenciáját sem tudják mindig ugyan olyanra belőni, ez is okozhatja az eltérést. A kapcsolást pedig csak a tipikus értéknek megfelelőre tervezik. Próbálj kicsit variálni a feszosztóval, hogy 5V-ot kapj. Ha még ekkor is csinálja, akkor más lesz a baja. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
Idézet: „Van egy másik ugyanilyen panelem” Akkor talán használd azt, és a gond elszáll. Amelyik meg nem egészen 5V, azzal már bátran kísérletezhetsz, miután nem az áramkörödet táplálja.
Milyen kondenzátorok vannak benne? Elektrolit kondenzátor ilyen helyre nem ajánlott, használj helyette tantált, abban nem fagy meg az elektrolit mivel nincs is benne. Vagy. Használj áteresztős elemet, pl. a 7805 -ös -40 °C ig biztosan működik, legalábbis az adatlapja szerint.
Pont az a lényeg, hogy meg kell fejteni, mert típushiba (lesz még).
Megcseréltem a két a két konvertert és semmi változás. Üdv
Az egyik feszültségosztó 10 kohmos ellenállását megtoldottam 220 ohmal, így hajszálpontos 5 voltot kaptam, a probléma egyik fele pipa, sajnos továbbra is behülyül, ha lehűtöm az elkot.
Most átcserélem a tantál kondit, én úgy tudom, hogy az nem nagyon szokott tönkremenni, de hátha...
Srácok köszi a segítséget, a dc-dc konverteres probléma megoldódott (ezzel is tanultam) sajnos a hiba gyökere még mindig rejtély úgyhogy hívom szkáli és muldör ügynököt.
Nem akarom tovább offolni a témát, ha megvan a hiba akkor beszámolok róla mint érdekesség. Üdv
Sziasztok! Lehet hogy ez egy buta kérdés, de ha van egy 13,5V 1A adapterem amire rákötök egy fogyasztót akkor max 1A tud leadni? Tehát hiába szeretne a pl 2A felvenni a táp max 1A add le. Vagy nem korlátozza semmi lead aminnyit amennyit felakar venni a fogyasztó csak tönkremegy tőle? Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
Ez elsősorban tápegység függő. Ha a tápegység tudja korlátozni magát, akkor 1 A-nél többet nem fog adni, esetleg lekapcsolja a kimenetet, amíg a terhelés rajta van. Ha nincs benne ilyen korlátozás, akár tönkre is mehet a túlterheléstől.
Szia!
Megkérdezhetem hogy konkrétan mi a hibajelenség?
Üdv.
Szükségem lenne egy 12 és egy 5V-os stabil forrásra. Van egy 15V-os hálózati adapterem, az lenne a kérdésem, hogy ha erre rárakok két voltage regulator-t akkor az összeférhető lesz az adapter belső lelki világával, vagy ez a megoldás megszokott? Előre is köszi, Üdv Máté
Szia!
Ha 7805-ös és 7812-es stabilizátorokat használsz, akkor számolj azzal, hogy az 5V-os nagyon melegedni fog a nagy feszültségesés miatt, még kis kimeneti áram mellett is.
köszi a választ, bármilyet használok melegedni fog, nem?
Hogy érted azt, hogy bármilyet? Ha valamilyen kapcsolóüzemű szabályzót használsz, akkor azok nem nem melegednek jelentősen, ha hagyományos disszipatívat használsz, akkor az melegszik majd. Az adapterednek pedig bírnia kell a veszteségek miatt fellépő teljesítményt, tehát ezt kalkuláld bele.
Szia!
Ha az 5V stabilizátort a 12V-os után kötöd, az segít valamennyit. Megoszlik az elfűtendő hőmennyiség a két IC között. Valamennyi hűtés így is kellhet, ez erősen függ a terhelés nagyságától.
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni. Van egy 12VDC motorom, aminek a helyzetét egy potméterrel lehet állítani. Azt kellene megoldanom, hogy bekapcsolás után a motor induljon el lenti végállásba, majd fentibe, és utána a potméterrel beállított helyen álljon meg. Ezzel párhuzamosan a potival is tudni kellene állítani. Tudtok valami segítséget adni?
A potméter a motorral milyen összeköttetésben van? Egyszerűbb, ha használsz egy másodikat is, ami azt jelzi, hogy a motor éppen milyen pozícióban van (össze van kapcsolva a tengellyel). Mikrokontrollerrel pár alkatrésszel, plusz egy H híd a motorra méretezve.
Valami egyszerűbb kellene, aki 1-1mp-ig menne...
Megy üzi.
Hogy érted, hogy egy-egy másodpercig menne? Milyen motorod van tulajdonképpen (fénykép)? Ha nincs rajta áttétel, eléggé macerás a dolog...
Köszönöm a választ. Ha kapcsolóüzemű a tápegység azt honnan lehet tudni hogy korlátoz e? Kiséletezéssel?
Pl. egy egyszerű méréssel (vagy adatlapból kiolvasni, ha van). Ha 1 A van ráírva, ráraksz egy akkora ellenállást, amin biztosan 1,2 A folyik. Ha ezt bírja, még egy mérés 1,5 -tel is. Ha korlátoz, akkor jó, ha nem, akkor neked kell megoldani ezt a kérdést.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
Hello mindenki! Kérdésem az hogy sorba kötöttem egy 16v 47 Mikro Farad Elkót a pozitív ágon egy hangszóróval (5w 4ohm) és az alap helyzethez képest sokkal mélyebb hangokat ad illetve magasabb hangerőt bír ki?
Sziasztok!
Egy LM1875 -el szeretnék építeni egy végfokot, és az adatlapján a rajzon a bemenő jelnél van egy 2,2µF -os kondi sorba kötve. Mivel Ac lesz a bemenő jel, nem tudom rakhatok-e elkót, mert fóliába max 1µF-os kondim van. Ha lehet rakni elkót akkor a műveleti erősítő felé kell lennie vagyis befelé a + lábának, vagy merre? Ha nem, akkor jó lesz az 1µF-os fólia?Ha jól látom akkor ez a kondi a 22K ellenállással egy felüláteresztő szűrőt alkot. Ha igen, akkor a kondi változtatásával csak a határfrekvencia változik, nem? Előre is köszi a segítséget!
Ha felüláteresztő szűrő szerepe van a bemenetnél a 2,2µF-os kondinak, akkor a 22K ellenállással 3,2Hz a határfrekvenciája. Ha ezt kicserélem egy 1µF-osra akkor 7,2Hz lesz a határfrekvencia. Jól számolok? Ez a szerepe egyáltalán a bemenetnél annak az RC tagnak?
Idézet: „Mivel Ac lesz a bemenő jel.” Pontosan azért van ott, hogy DC leválasztást végezzen a bemeneten.
Üdv! Kezdő vagyok, és egy erősítő készítése közben megakadtam, mégpedig a nyomtatott áramkör készítésénél.. A kérdésem az volna hogy a képen látható nyíl mit jelent? Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv Petrow!
Az a "nyíl" a hangerőszabályzó (potenciométer) középső kivezetését jelképezi , de ez a kérdés nagyon jó helyen lett volna a kezdő kérdések témában , nem kellett volna témát nyitni neki .
Nem. Pont a mélyeket vágod vele, tehát kevesebb mély hangod marad.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |