Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A műveleti erősítő 4-es lába -12V-ra megy és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ±12V tápfeszültségből optimistán számolva a maradékfeszültséget is legfeljebb 7VAC szinuszos jel állítható elő.
Az NE5532-esnek nem lehet GND-n a 4. lába -12V helyett? Ha nem, nem gond mert van az is a TDA miatt. A TDA kimenetén 7VAC jelenhet meg max? Ezt nem értem. Ha a kimenetén a csúcstól csúcsig feszültséget nézzük akkor az max 24V lehet, nem? Ha az effektív értékét nézzük akkor 17VAC. Vagy nem jól tudom?
A műveleti erősítő neminvertáló bemenetét a táplábak közötti feszültség felére állítjuk váltakozó feszültség erősítésekor!
A végerősítőd kimenetén ideális esetben plusz, vagy mínusz 12V jelenhetne meg, ami gyakorlatban, a veszteségek figyelembevételével alig 10. Ez a maximális feszültséged. Az effektívet ebből számolhatod: Bővebben: Link
Az NE5532-re gondolsz? A neminvertáló bemenetére nem is raktam tápot, csak a bemeneti jelet kapja. Vagy a TDA-ra? mert annak csak akkor kell a tápnak a fele a neminvertáló lábára, ha nem kap negatív tápot az IC hanem GND-n van kötve 3. lába. Ha jól tudom.
Ha az NE5532-nek kell akkor jó ha pl 2db 100K -s ellenállással csinálok egy bázisosztót?
bázisosztó helyett feszültségosztót akartam írni .
Lehet ilyet is készíteni, de nem szerencsés. A műveleti erősítő kimenete a bekapcsolás pillanatában felugrik 0-ról 6V-ra és ezzel jól meglöki a hangszórót, úgy is mondják - koppan.
Kicsit kibővítettem az 1. fokozatot. A jelbemenethez raktam egy felüláteresztő utána meg egy aluláteresztő szűrőt. Föléjük írtam a határfrekvenciákat így megvan a bemeneti sávszélesség. utána raktam egy feszültségosztót és a táp felét a neminvertáló lábra kötöttem. Így gondoltad?
A szűrők és a sávszélesség rendben van? Ha azt mondod így jó, akkor nekiállok a nyáktervezésnek. Előre is köszi.
Most olvasom hogy a feszültség osztó nem jó, akkor hogy csináljam?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
Üdv! Csak azt szeretném kérdezni hogy a képen látható bypass az mit jelent? Előre is köszi!
Ha a műveleti erősítőnek -12V-ot adok GND helyett akkor is kell a neminvertálólábra a táp fele?
Sziasztok!
Mozgásérzékelős kapcsolóval lenne egy kis gondom, folyton ki-be kapcsol, bárhogy állítom. Mi szokott ezekben elromlani? Van két darabom, jó lenne egyet csinálni belőlük, elég sürgős lenne. Előre is köszönöm!
Mivel rendelkezésre áll a szimmetrikus tápfeszültség, feltétlen azt használd a műveleti erősítőhöz is. Mint írtam, csak a negatív tápláb bekötése változik, így már működni fog a kapcsolás.
A végerősítő keltette tápfeszültségváltozástól óvni kell a műveleti erősítőt, erre tökéletesen megfelel 100 ohm és 100uF+100nF tagokból álló RC szűrés, amit természetesen mindkét tápágba be kell iktatnod. Az rendszert egyben tekintve elég magasan lesz a felüláteresztő szűrés -3dB-es töréspontja. Ezen az ábrán a C1, mindkét C2 és a C3 reaktanciájából számíthatod ki mekkora az a frekvencia amelynél a teljes rendszer erősítése felére csökken az 1kHz-en kalkulálthoz képest. Elég erős matematikai modell, egy áramkörszimulátor könnyedén kiszámolja helyetted.
Kérdezted a sávszélességet, bátorkodtam az alját megrajzolni
Értem, köszi. -12V-ot adtam neki és levettem a fél tápot a neminvertáló lábról. Beraktam az RC szűrést minkét táp ágba ahogy írtad.
Köszi a rajzot, de nincs Tinám, nem nagyon értem a frekvenciaátvitelt a rajzon. Megtudnád úgy rajzolni ahogy a legutóbbi rajzomon van ahová már beraktam a bemenethez az alul és felüláteresztő szűrőket is, ha megkérlek? Kíváncsi lennék hogy mit dob ki pontosan a program. Köszi a segítséged.
Az ábrán az A marker 1kHz-en 48dB erősítést mutat. A B markert eltoltam nálánál 3dB-lel alacsonyabb értékre (45dB), itt leolvasható az x tengelyről a hozzá tartozó 36Hz-es frekvencia. Az is látható, hogy már 100Hz-től indul a csillapítás, ami picit magas.
Az aluláteresztő szűrőd sajnos nem jó. Egyrészt tetemes jelveszteséggel jár a túl nagyra választott soros ellenállás miatt, másrészt a jelforrás kimeneti impedanciáját is hozzá kell adni, ami a szűrés frekvenciáját eltolja. A műveleti erősítő után és kisebb értékű ellenállással alakítsd ki! A gyakorlatban nem vágunk ilyen közel a hangfrekvenciás sáv tetejéhez, pláne nem 6dB/oktáv meredekségű szűrővel. A szűrő feladata a végerősítő számára a jelváltozási sebesség korlátozása amivel az intermodulációs torzítását mérsékelhetjük. A szűrési frekvenciát 70kHz-140kHz között ajánlom. A rádiófrekvenciás zavarokat már a műveleti erősítő előtt blokkolni kell!
Sziasztok!
NTC-vel mérek hőmérsékletet egy mikrovezérlővel. Az ellenállásból egy megoldással kiszámolja a hőmérsékletet, ami működik tökéletesen. A hiba szerintem hardware-s. A tápfeszültség 5V, egy feszültség osztóba van bekötve az NTC, aminek a felső tagja 2db 100K-s ellenállás párhuzamosan és az alsó tagja a test felé az NTC. Sajnos azt csinálja, hogy amikor bekapcsolom, akkor pontosan mér és szépen lassan kúszik fel a hőmérséklet tizedenként. Annyi idő alatt, amíg ezt a hozzászólást megírtam 23-ról 26,4-re kúszott fel. Erről az NTC-ről van szó. A gond az lehet, hogy túl nagy áram folyik rajta? 50K-s ellenállást, ha az NTC-t 0-nak is veszem akkor is 0.1mA.
Tegyél helyette egy fix 4,7k ellenállást, ha akkor is csinálja akkor vezérlő A/D átalakítója a ludas.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
Lehet, hogy már kérdezték, de nem találom
Szóval, egy 12V-os napelemről (ami üresjárásban kb 20V-ot tud, és a rövidzárási áram kb 50mA) miért nem forog egy 12V-os DC számítógép ventillátor (10mA a névleges áramfelvétele) ? Ezt a feladatot csak akku közbeiktatásával tudom megoldani? (Nappal kéne csak forogni a ventinek, ha süt a nap.) Akkuról nyílván megy a venti, de próbáltam megúszni az akku vásárlást...
Azt nem rakhatok, mert a referenciafeszültség 2.56V.
Ha a hőmérséklet emelkedés sebessége a bekapcsolástól számítva lassuló, majd beáll egy értékre, akkor az NTC melegszik.
Miért ne rakhatnál az NTC ellenállásával meg egyező ellenállást (azt hittem 4.7k az NTC 25c)? Így tudod kiszűrni az NTC hibát. A tápfesz mennyire stabil, mert az egyszerű fesz osztós mérés halála, az ingadozó tápfesz.?
Ha rakototted a ventit, mennyit mutat a voltmero? Ugyanekkor mennyit mutat az ampermero?
Mekkora a teljesitmenye annak a napelemnek? Kisebb ventit forgat? Lampa vilagit rola?
Üdv.
Bevallom kezdő vagyok, és segítségre van szükségem. 50 db rgb led-et szeretnék összekötni, és ehhez keresek kapcsolási rajzot. Felrakok egy képet hogy mihez is kell. A led-ek jellemzői: - Fényerő piros: 3000 mcd - Fényerő zöld: 4000 mcd - Fényerő kék: 9000 mcd - Szín: Piros / Zöld / Kék (620 - 625 nm, 520 - 525 nm, 460 - 470 nm) - Max. áram: 20mA - Nyitó feszültség Piros: 1.8V - 2.4V - Nyitó feszültség Zöld: 3.2V - 3.6V - Nyitó feszültség Kék: 3.2 - 3.6V - Sugárzási szög: 170° - Víztiszta tokozás - Közös anód
Amennyire tudom, a napelem áramgenerátor jellegű. Oké, hogy tud 50mA-t, de a venti induló áramfelvétele elképzelhetően meghaladja az 50mA-t és a feszültség drasztikusan lecsökken abban a pillanatban. Próbáld ki az akkus indítást, majd amikor felpörgött, vedd le az akkut.
Vagy be kell rakni egy jó nagy kondit, az pedig ellátja a ventit az induláskor is. A ventit pedig késleltetve kell indítani, a kondifesztől függően.
Vagy az.
Nálad a pont. Mármint abban, hogy áramgenerátorosak a napelemek. Ezt találtam más fórumon:"A napelemek áramgenerátorok, nagy a belső ellenállásuk. ezért a névleges, és a rövidzárási áramuk között alig van különbség miközben a leadott feszültségük az üresjárásiról az általad említett 34 V -ról 0 V -ra csökken."
Gyakorlatilag a sima DC motort nem tudják meghajtani (a "felpörgetés" sem segít); állítólag vannak spéci napelemes táplálású motorok, de egyszerűbb egy kis akkut tölteni, és arról járatni a ventilátort. Kösz bbalázsnak is az ötleteket, a fentiek miatt nem megy a dolog A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
Sziasztok!
Először vagyok nálatok.Van egy fagor innovation érintőlapos villanytűzhelyem aminek nem találok kapcsolási rajzot. Az egyik lapon nem működik a hőmérséklet fel.le szabályozása .A szám (1-9-ig) változik,de csak a legnagyobbon fűt, 0-ra sem kapcsol. Lekötöttem a lapról, az jó . Ezek szerint az elektronikán kell valamit cserélni. Csak amatőr vagyok de ha tudtok segíteni kicserélném amit kell.Mivel a többi három lap működik, nem akarok új elektronikát venni /kb.40000 Ft./ kösz a segítséget.
Na de negatív pont?!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |