Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs bennük légrés.
PC tápból vannak, de csak az egyik nyák van meg. Szóval nem lehet megtudni hogy végül is milyen frekin mentek. A PC tápból kiindulva valahol 40khz környékén mehettek (TL494 jóvoltából). Az egyiknek ez volt a burkolatán: DVE 90E331201-005
Az jó, mert akkorát teszel, amekkora kell (ha kell). Számolhatod 40kHz-re, vagy feljebb is, ha nagyobb teljesítményt akarsz kivenni belőlük (vagy nem férsz az ablakba). A gyártási számok nekem nem mondanak semmit.Mekkora a 2 keresztmetszete?
TNY255-el épített 320V/12V step-down konverterből, (tehát trafó nélkül) reálisan kb. mekkora áram vehető ki?
Kb ugyanannyi, mintha trafós flyback lenne. Step-down esetén csak annyi, hogy a szükséges induktivitás mérete fele lesz kb a flyback trafó méretének.
Én úgy 0,5A-re saccolok, ha megnöveled a padok mréetét, hogy az IC jól hűljön, akkor talán 1A is.
Nagyon alacsony ripple current mellet 280mA adatlap szerint. De ha nem elég nagy az induktivításod akkor ennél csak kevesebb talán 200mA.
Köszi, hogy kijavítottál.
Most látom, hogy 280mA az áramlimit, így valóban nem fog tudni többet kiszedni belőle. (még akkor is, ha a kitöltési tényező baromi kicsi, mindössze 3-4%, tehát az IC-n alig folyik áram)
Kiszedtük a potméteres részt az IC-nél, meg a szekunder elkóknál betereltük az áramot. Remélem így jobb lesz. Készül a teszt.
Sziasztok!
A TL494 adatlapján találtam ezt a képletet: Fosc=1.1/Rt*Ct Ebből nekem Rt 18k Ct 1n De valamit elrontok, mert akár hogy próbálom egész fura értékek jönnek ki. Tudnátok segíteni?
A világos zölddel jelölt szakasz hossza megvan 7.5 mm? Mi kerül a fehér körrel rajzolt furatokba?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
2,4cm2 A trafó már úgy ahogy kész, de nem találok meghajtást hozzá. Tul sokat akartam szerintem, mert 494 el akarnám, de a hozzá tartozó gate trafó nem hiányzik az életemből...
És fet helyett is jó lenne ha tranyok lennének benne, úgy mint a PC tápban.
Szia!
A felső szekunder kondik jól fogják így magukat érezni ?
Ennél sokkal nagyobb problémák vannak a primer oldalon, de én már nem állok neki listát írni. El lett mondva, többször is. Ha a tervezőjének így jó, akkor hagyja így. Szerintem nem értett meg semmit a két napos vitából.
Tessék belerajzolni a problémákat! Ezek szerint valóban még nem értettük meg. A szekunder oldalra koncentrálva tereltük az áramot a kondikba, hogy máshova ne tudjon menni.
A primeren az elkót 100Hz tölti, DC van, nem túl nagy áram, vastag vezetősáv a konditól el a FET-ekig. Félhíd kimenete sokkal rövidebb lett, a két 2,2µF-tól valahogy el kell vinni az áramot, de a FET is átpakolásra került. Az IC-nél bejelölt potmétert kivettük és egy pontra kötöttük az IC földelését. Én akkor nem tudom mi lehet az a HATALMAS nagy baj... Sajnálom.
A primer oldalon nincs terelve az áram a 230V szűrök környékén. Lehet erre gondol...
Lehet, de ott nem nagy áram folyik, egyenfeszültség van, és csak a két 2,2µF csatolókondi viszi a trafóhoz az áramot. A FET meg látja közvetlenül a két kondit elég vastag és széles vezetősávon.
Egyébként a két megépült táp között nem sok különbség van. A kimeneten mért brummot láthatjuk az A táp, ami a múlthéten megépült 2Vpp-ot mutat, a B verzió ami ma épült meg, 1,82Vpp -t mutat a 3x annyi elkó ellenére. Akkor el lehet gondolkodni, megéri -e ilyen teljesítménynél a vacakolást a vezetősáv hókuszpókusza. De nézzük videón, az A táp is és a B táp is 130W terhelésen, csak a kábeleket cseréltük át a két videó között, és indítottunk is. Kimenő feszültséget mérjük a multiméteren. Betáp is értelem szerűen ugyan az. Az alkatrészek is értékekre megegyezőek a trafó is válogatva a másikhoz illeszkedően. "A" táp tesztje, "B" táp tesztje.
Látom már, öccsém facsiga, háát fordított polarítással vannak a rajzon. Ki az a hülye aki úgy forrasztja be?! Polaritásra figyelve tettük be.
Mivel ez a 2Vpp 100Hz-es az a kérdés mekkora a primer oldalon a kondi.
Sajnos csak 220µF
Csere lesz 470µF-ra ha megrendeljük a kondikat. Mert itt csak a primer pufferel van probléma szerintem. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
Én nem vagyok hozzáértő, de azt látom, hogy a szekunder kondik szép sorban vannak felfűzve a fojtó után a kimenet felé. Csak egy gondolat kísérletként elképzelve egy párhuzamos vezetéket, amire egyforma elektrolit kondik vannak egyforma távolságra felforrasztva. Mindezt az egyik végükről megtáplálva combos váltóárammal, mint a petárdafüzér sorrendben robbannának fel. Jó ez így erős gondolatsor. De itt is, a legnagyobb áramhullámzás a sorrendileg az első kondit fogja jobban kínozni, mikor az ettől elfárad, akkor jön a második... Szerintem arra kell törekedni, hogy a kondik fegyverzetéig az áram útjának egyformának kellene lennie. Ezt a panelrajzolaton csak trükkösen lehet kivitelezni, úgy, hogy a párhuzamosan kötött kondicsoportot átlóban tápláljuk, és vesszük le róluk az áramot. Ekkor a kondicsoport szűrőképessége nem csak 'farádilag adódna össze. Élettartalmuk is többszöröződne. (Mellette én három dc-dc konvertert üzemeltetek egy igen érzékeny házibarkács berendezésben, ami több GHz-s szabadonfutó Oscillátorokat, és egyéb áramköröket tartalmaz, minden uV búgófeszültség csökkenésért meg kellet küzdeni. Még a mostani gyártású 723 -okat is ki kellet cserélnem '80 évekbeli gyártásúra. Ezért kaptam írási sokkot a Voltos nagyságrendű búgófeszre. Nem mintha számítana valamit.))
Értelek. Viszont ez a búgófesz ami van, az a primer elkó kapacitás hiányának köszönhető.
Az átlóban táplálást hogy lehetséges megvalósítani így ennyi helyen? És a másik átlóra kerül a terhelés?!
Nagyon jól látod! Valamelyik topicban le is rajzoltam azt, amiről most írtál. Ráadásul úgy, hogy kettős kimeneti feszültsége van.
Igen, a 100Hz-s volta miatt annak.
És igen az másik átlópontról lehet terhelni. Valahol itt a Fórumon olvastam: Az átkötés is alkatrész, nem kell félni tőle. Főleg ha más ötlet nincsen.
Így gondolod ezt a kötést?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
Nem baj, egyszer kitanuljuk a szakmát! Idő kérdése. Nem tudhatom más fórumon ki mit rakott ki, mutatott be, én most itt vagyok, és most érdekel.
Igen, az átkötéses verziót jobbnak látom
Nem másik fórumról írtam, hanem másik topicról... van némi különbség...
Jó a kép! Egyébként egy kérdésem merült fel: a gyáriak a tisztázási távolságra nem adnak?
Az inverteres hegesztő topicban okítottál.
Nem arra gondoltam, mert reloop-nak is tetszett a megoldás és ő inkább csak az erősítős topicokoban van. Nem volt olyan régen, talán néhány hete.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |