Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   574 / 782
(#) Mircsof válasza granpa hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Nincs bennük légrés.
PC tápból vannak, de csak az egyik nyák van meg. Szóval nem lehet megtudni hogy végül is milyen frekin mentek. A PC tápból kiindulva valahol 40khz környékén mehettek (TL494 jóvoltából).
Az egyiknek ez volt a burkolatán: DVE 90E331201-005
(#) granpa válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Az jó, mert akkorát teszel, amekkora kell (ha kell). Számolhatod 40kHz-re, vagy feljebb is, ha nagyobb teljesítményt akarsz kivenni belőlük (vagy nem férsz az ablakba). A gyártási számok nekem nem mondanak semmit.Mekkora a 2 keresztmetszete?
(#) fkx hozzászólása Dec 15, 2015 /

TNY255-el épített 320V/12V step-down konverterből, (tehát trafó nélkül) reálisan kb. mekkora áram vehető ki?
(#) lorylaci válasza fkx hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Kb ugyanannyi, mintha trafós flyback lenne. Step-down esetén csak annyi, hogy a szükséges induktivitás mérete fele lesz kb a flyback trafó méretének.
Én úgy 0,5A-re saccolok, ha megnöveled a padok mréetét, hogy az IC jól hűljön, akkor talán 1A is.
(#) cimopata válasza fkx hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Nagyon alacsony ripple current mellet 280mA adatlap szerint. De ha nem elég nagy az induktivításod akkor ennél csak kevesebb talán 200mA.
(#) lorylaci válasza cimopata hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Köszi, hogy kijavítottál.
Most látom, hogy 280mA az áramlimit, így valóban nem fog tudni többet kiszedni belőle. (még akkor is, ha a kitöltési tényező baromi kicsi, mindössze 3-4%, tehát az IC-n alig folyik áram)
(#) pepe1125 hozzászólása Dec 16, 2015 / 2

Kiszedtük a potméteres részt az IC-nél, meg a szekunder elkóknál betereltük az áramot. Remélem így jobb lesz. Készül a teszt.
(#) Mircsof hozzászólása Dec 16, 2015 /

Sziasztok!
A TL494 adatlapján találtam ezt a képletet:
Fosc=1.1/Rt*Ct
Ebből nekem Rt 18k Ct 1n De valamit elrontok, mert akár hogy próbálom egész fura értékek jönnek ki. Tudnátok segíteni?
(#) Hp41C válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

A világos zölddel jelölt szakasz hossza megvan 7.5 mm? Mi kerül a fehér körrel rajzolt furatokba?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) Mircsof válasza granpa hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

2,4cm2 A trafó már úgy ahogy kész, de nem találok meghajtást hozzá. Tul sokat akartam szerintem, mert 494 el akarnám, de a hozzá tartozó gate trafó nem hiányzik az életemből...
És fet helyett is jó lenne ha tranyok lennének benne, úgy mint a PC tápban.
(#) voodoo válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Szia!

A felső szekunder kondik jól fogják így magukat érezni ?
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Ennél sokkal nagyobb problémák vannak a primer oldalon, de én már nem állok neki listát írni. El lett mondva, többször is. Ha a tervezőjének így jó, akkor hagyja így. Szerintem nem értett meg semmit a két napos vitából.
(#) pepe1125 válasza voodoo hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Jól érzik magukat! Miért?
(#) pepe1125 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Tessék belerajzolni a problémákat! Ezek szerint valóban még nem értettük meg. A szekunder oldalra koncentrálva tereltük az áramot a kondikba, hogy máshova ne tudjon menni.

A primeren az elkót 100Hz tölti, DC van, nem túl nagy áram, vastag vezetősáv a konditól el a FET-ekig. Félhíd kimenete sokkal rövidebb lett, a két 2,2µF-tól valahogy el kell vinni az áramot, de a FET is átpakolásra került. Az IC-nél bejelölt potmétert kivettük és egy pontra kötöttük az IC földelését.

Én akkor nem tudom mi lehet az a HATALMAS nagy baj... Sajnálom.
(#) Mircsof válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

A primer oldalon nincs terelve az áram a 230V szűrök környékén. Lehet erre gondol...
(#) pepe1125 válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Lehet, de ott nem nagy áram folyik, egyenfeszültség van, és csak a két 2,2µF csatolókondi viszi a trafóhoz az áramot. A FET meg látja közvetlenül a két kondit elég vastag és széles vezetősávon.

Egyébként a két megépült táp között nem sok különbség van. A kimeneten mért brummot láthatjuk az A táp, ami a múlthéten megépült 2Vpp-ot mutat, a B verzió ami ma épült meg, 1,82Vpp -t mutat a 3x annyi elkó ellenére. Akkor el lehet gondolkodni, megéri -e ilyen teljesítménynél a vacakolást a vezetősáv hókuszpókusza.

De nézzük videón, az A táp is és a B táp is 130W terhelésen, csak a kábeleket cseréltük át a két videó között, és indítottunk is. Kimenő feszültséget mérjük a multiméteren. Betáp is értelem szerűen ugyan az. Az alkatrészek is értékekre megegyezőek a trafó is válogatva a másikhoz illeszkedően.

"A" táp tesztje,

"B" táp tesztje.
(#) pepe1125 válasza voodoo hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Látom már, öccsém facsiga, háát fordított polarítással vannak a rajzon. Ki az a hülye aki úgy forrasztja be?! Polaritásra figyelve tettük be.
(#) ktamas66 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Mivel ez a 2Vpp 100Hz-es az a kérdés mekkora a primer oldalon a kondi.
(#) pepe1125 válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Sajnos csak 220µF

Csere lesz 470µF-ra ha megrendeljük a kondikat. Mert itt csak a primer pufferel van probléma szerintem.
(#) dokidoki válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 16, 2015 / 1

Én nem vagyok hozzáértő, de azt látom, hogy a szekunder kondik szép sorban vannak felfűzve a fojtó után a kimenet felé. Csak egy gondolat kísérletként elképzelve egy párhuzamos vezetéket, amire egyforma elektrolit kondik vannak egyforma távolságra felforrasztva. Mindezt az egyik végükről megtáplálva combos váltóárammal, mint a petárdafüzér sorrendben robbannának fel. Jó ez így erős gondolatsor. De itt is, a legnagyobb áramhullámzás a sorrendileg az első kondit fogja jobban kínozni, mikor az ettől elfárad, akkor jön a második... Szerintem arra kell törekedni, hogy a kondik fegyverzetéig az áram útjának egyformának kellene lennie. Ezt a panelrajzolaton csak trükkösen lehet kivitelezni, úgy, hogy a párhuzamosan kötött kondicsoportot átlóban tápláljuk, és vesszük le róluk az áramot. Ekkor a kondicsoport szűrőképessége nem csak 'farádilag adódna össze. Élettartalmuk is többszöröződne. (Mellette én három dc-dc konvertert üzemeltetek egy igen érzékeny házibarkács berendezésben, ami több GHz-s szabadonfutó Oscillátorokat, és egyéb áramköröket tartalmaz, minden uV búgófeszültség csökkenésért meg kellet küzdeni. Még a mostani gyártású 723 -okat is ki kellet cserélnem '80 évekbeli gyártásúra. Ezért kaptam írási sokkot a Voltos nagyságrendű búgófeszre. Nem mintha számítana valamit.))
(#) pepe1125 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Értelek. Viszont ez a búgófesz ami van, az a primer elkó kapacitás hiányának köszönhető.
Az átlóban táplálást hogy lehetséges megvalósítani így ennyi helyen? És a másik átlóra kerül a terhelés?!
(#) (Felhasználó 46585) válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Nagyon jól látod! Valamelyik topicban le is rajzoltam azt, amiről most írtál. Ráadásul úgy, hogy kettős kimeneti feszültsége van.
(#) dokidoki válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Igen, a 100Hz-s volta miatt annak.
És igen az másik átlópontról lehet terhelni. Valahol itt a Fórumon olvastam: Az átkötés is alkatrész, nem kell félni tőle. Főleg ha más ötlet nincsen.
(#) pepe1125 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Így gondolod ezt a kötést?
(#) pepe1125 hozzászólása Dec 16, 2015 /

Nem baj, egyszer kitanuljuk a szakmát! Idő kérdése. Nem tudhatom más fórumon ki mit rakott ki, mutatott be, én most itt vagyok, és most érdekel.
(#) dokidoki válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Igen, az átkötéses verziót jobbnak látom
(#) (Felhasználó 46585) válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Nem másik fórumról írtam, hanem másik topicról... van némi különbség...
(#) szendi001 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Jó a kép! Egyébként egy kérdésem merült fel: a gyáriak a tisztázási távolságra nem adnak?
(#) KissAttila válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Az inverteres hegesztő topicban okítottál.
(#) (Felhasználó 46585) válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Nem arra gondoltam, mert reloop-nak is tetszett a megoldás és ő inkább csak az erősítős topicokoban van. Nem volt olyan régen, talán néhány hete.
Következő: »»   574 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem