Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   573 / 782
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Bocsi, a fele lemaradt. A csillagpontos földelésnél, pont az a lényeg, hogy a kis áramú vezetéken akkor is kisebb feszültség esik, ha sokkal vékonyabb. Így a nagy áram miatt a különféle GND- között feszültségkülönbség van.
(#) pepe1125 válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Világos. Végre megértettem mit kell módosítani. Minden kondenzátornál teszünk egy bevágást, és oda fogjuk kényszeríteni az áramot, de meghagyjuk a lehető legtöbb felületet. Nem marjuk le a rezet. Drága a réz
(#) pepe1125 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Igen látom, megértettem, köszönöm! Tényeg! Örök hála. Ezt mindenképpen figyelembe fogom venni a tervezésnél.

De az első megépült tápunk azért az jó lett szekunder részről megnézve, mert ott nem tud más merre menni az áram, csakis az elkóba, meg a 100nF-ba.
(#) Ge Lee válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 14, 2015 / 3

Idézet:
„Várom a további hozzászólásokat!”
Rendben, csak ne tőlem. Leírtam, képpel is illusztrálva hogy mi történik. Trivium kolléga ezt leértékelte. Valószínűleg azért mert több olyan kapcsolóüzemű eszközt is épített már aminek 180A szaladgált a kimenetén, meg hát egyébként is jobban ért hozzá, ez látszik a hozzászólásaiból is.

Szóval részemről ez a dolog éppen eléggé ki lett tárgyalva. Ha nem közvetlenül a kondi áramát (annak töltéseit) "látja" a terhelés akkor rendesen lesz zavar a kimeneten, és akkor jönnek az olyan dolgok hogy odarakod a kondi után a fojtót hogy jobb legyen, stb.

Ehhez a nyáktervezős-küszködős dologhoz még csak annyit fűznék hozzá, hogy az IR 21xx vonatkozásában a Laci csatolta már ide a tutit, elég régen. Fél gyufásdoboznyi méretű öcsipanel, rajta az SMD komplementer emitterkövetőkkel. IGBT-t is meghajt, lehet mindjárt akár 2kW-os tápot is csinálni félhídban. Ehhez képest még mindig megy a küszködés 100-200W-okkal. A segítség meg kellene, de mégsem, mert nem azt mondjuk amit hallani akartok...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Csatlakozom.
(#) pepe1125 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Na hol van az a Laci tápja? Megnézném. Biztos ami biztos.

Fogadom a jó tanácsokat, csak nehezen értettem meg. LAssú a felfogásom.

Ezzel a táppal azért kell szarakodni, meg vacakolni, mert van egy rakás PC tápból bontott trafó, és igenis el fogjuk őket használni, és bárki más itt is a fórumon hozzájuthat PC táp trafóhoz, és egy nagyon egyszerű tápot összerakva stabil használható erősítőt tud összepattintani otthon.
(#) p_kowa hozzászólása Dec 14, 2015 /

Érdekes dolgok ezek, rengeteget tanultam, köszönöm
(#) pepe1125 válasza p_kowa hozzászólására (») Dec 14, 2015 / 1

Látod én is ezt mondom, felkavarjuk itt a vizet, és tanulunk sok mindent! Csak nehezen jön ki úgy az információ, hogy könnyen felfogható legyen.
(#) p_kowa válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Igen, ez az így keletkező ellenállás osztó, és csomóponti törvény engem is rádöbbentett, hogy mennyire keveset tudok még az elektronikáról, pedig már tizenennyimennyi éve benne vagyok, ebből élek ...érdekes.
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Csatoltam egy képet, ahol pirossal jelöltem, hogy kb hogy gondolta a csévét kialakítani. Szépen levágom egyenesen majd ragasztom, és ha minden jól megy már kész is.
Viszont a magokat akár hogy variálom össze, mindég lesz két oldalt (kékkel jelöltem) kb 0,1-0,2mm hézag a széleknél, mivel a közepe kicsit pocakos. Ezt valahogy le kellene reszelni, vagy maradhat így?
UI: kinek kell 2kW mikor itt a jó öreg PC trafó/táp, ami jóformán majdnem minden háznál akad feleslegben hobbistáknál meg "nélkülözhetetlen"
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2015

Névtelen.jpg

(#) lorylaci válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Idézet:
„Fél gyufásdoboznyi méretű öcsipanel, rajta az SMD komplementer emitterkövetőkkel.”

Lapozz vissza... Nemcsak az öcsipanel van belinkelve, hanem szkópábra is. Csak annyit kellett volna tenned, hogy felül a keresőbe bírod hogy "* topic:1819 user:lorylaci" - ezzel a keresést szűröd erre a témára, és az én hozzászólásaimra.

Itt van amúgy az öcsipanel, és találsz nem messze méréseket.
(#) granpa válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Annak a hézagnak semmi jelentősége, 'kibejlagolod' egy kis ragaccsal, papírral, etc.; a légrés nem ott van(keletkezik), hanem az oszlop(jármok) összeérő végeinél.
2 kW meg akkor kell, ha az emeleten (padláson, háztetőn, oszlopon) kellene a 30kg-os Hetrával hegeszteni, és jó lenne egy 3kg-os kis vállra-akasztós, inverteres.
(#) V1rusH válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

JÓLVAN, NA! Elnézést kérek, hogy élek! Kérek engedélyt meghunyászkodni!
Idézet:

NEM CSAK AZ ELLENÁLLÁS AZ ÉRDEKES, HANEM AZ INDUKTIVITÁS!”

Na most lebeg a hajam! Írásos társalgásban s folyamatos nagybetűvel írás, kiabálásnak számít! Vagy most le lettem ordítva?
Az lehet, hogy le lett írva százezerszer, de én most értesülök róla először! Induktivtása+ellenállása=reaktanciája=>Váltó áram. De nem, szaggatot egyenáram... Melyik is?
Áh... Ok, mennyi lehet a megengedett induktivitás? Nem kekeckedésből, számoljam, hogy adott frekin az a hosz, smit húztam mekkora reaktanciával bír?
(#) lorylaci válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Idézet:
„De nem, szaggatot egyenáram... Ok, mennyi lehet a megengedett induktivitás?”

A szaggatott egyenáram az lényegében felbontaható egy egyenáramú és váltóáramú komponensre. Te az utóbbit akarod szűrni.
A kondi felé menő induktivitás a lehető legkisebb legyen, ez ennyire egyszerű.

Gyakorlatilag átlagosan öt oldalanként elmondja vagy én, vagy ge lee, vagy katt, vagy más. Csak ne csodálkozzatok, amikor lehülyézzük a kérdéseiteket, meg fáradtak vagy, mert mindig ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolnunk.
(#) Mircsof válasza granpa hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Köszönöm a választ!
Előbbi is válra akaszthatós...
(#) granpa válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Nem lettél leordítva. Csak a dőlt betű nem olyan feltűnő (lehetett volna vastag betű is)
(#) V1rusH válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Egyszerű a dolog! Újra tervezed a tápot a hasított nyákpályás kondi bekötéssel. Jól megterheled, méred! Majd az elválasztott pályát a kondi előtt egy drót darabbal áthidalod, (összekötöd) - ne haragudj én most nem rajzolom le! - és így is megterheled rendesen, és mérsz!
A két kapott eredményt képekkel illusztrálva közöld itt! Ettől autentikusabb eredmény kizárt hogy lehet! Ugyan az a topológia, ua. a táp, ua. a terhelés, csak elváladztott és egyesített kondi fóliával.
Ha lenne laborom, de, min. szkópom, én kipróbálnám, mellette az AM tádióval! Amiben van valami, mert régen a távirányítókat így teszteltem. Hallani az infra afó impulzus csomgját, hogy küldi.
(#) V1rusH válasza granpa hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Az máshogy hat.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

"... mindig ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolnunk."

Van egy rossz hírem. A jövőben is így lesz... Egyébként meg ne kiabálj velük, mert megsértődnek és még írkálhatunk néhány oldalt, mire megértik a dolgokat...
(#) pepe1125 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 14, 2015 / 1

NA és itt van egy nagyon nagy hiba elkövetve a részetekről!

Tessék már egy TXT fájlban összegyűjteni legalább csak így címszavakban a sokszor hallott dolgokat (GYIK), és nem kell százszor leírni mindenkinek, csak ha jön egy új ember, bemásolni, vagy belinkelni egy oldalról neki, és puszi pá.

Még azt is mondom, ha ez egy ilyen gyakori probléma itt, akkor összegyűjtöm én a lényeget és írok egy összefoglalót. Se én, se más azért nem fog több száz oldalnyi hozzászólást végigbogarászni - annyi időm nincs nekem se - és persze aktuálisan érdekel mindenkit a probléma.

(#) pepe1125 válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Úgy lesz ahogy írod. Ma megszkópoztam a jelenlegi táp kondijait és vezetősávjait. Érdekes. 100W terhelésnél az 1000µF LOW ESR elkón , magyarul a kimeneten 1V brummot mértem! :O
(#) (Felhasználó 46585) válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

"... összegyűjtöm én a lényeget és írok egy összefoglalót."

Ezt nagyon fogjuk értékelni, lehet nekiállni!

Hol mértél? A kimeneten, vagy közvelenül a kondi kivezetésein? Mert ugye nagyon nem mindegy, meg az sem, hogy hogyan csatlakoztál rá a szkóppal... meg az sem, hogy mit értesz brumm alatt.

Természetesen a kondi kivezetésén mértem. Aztán a kimeneten is, ott semmi változás se volt ami mérhető, tehát kondi kapocsponton és a terhelés kapocspontja között is ugyan az a hupli milliVoltra stimmelve! A szkópot meg nem igazán nehéz a kondira ráakasztani szerintem. Na a brumm az a 60kHz-es tölt-kisül görbe, ami tökre ugyan úgy nézett ki mint egy 50Hz-es szinuszos egyenirányítónál. Pont mint ezen a képen látható fehér színű rippli.

Tehát, szekunder, graetz, kondi, fojtó, kondi? És az utolsó kondin mértél. 1 V elég soknak tűnik, több kondi kellene bele. Ide is, oda is. De ha a végfok panelen úgyis van pufferkondi, akkor jobb lesz a helyzet ( ebből a szempontból ). De ez csak a 60 kHz-es brumm szempontjából igaz.

IGen, a végfokon lesz nagyobb puffer, nem a tápra kerültek nagy elkók szándékosan. Talán a végfok panelen nem is melegednek annyira majd. Nekem is soknak tűnt az az 1V, és meg is lepett. De mondom leírom, végül is már mindegy. Azért 1000µF nem fog ott csodát tenni. De rá fogok dobni még csak úgy poénból egy mérés erejéig még 3000µF-ot.
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Na most megint értetlenkedhetek.
Lefejtettem a drótot a két csévéről, erre mit tapasztalok?!?! A jobb oldalin a primer 40menet a bal oldalin 30menet. akkor most én az összeillesztés után melyiket vegyem alapul? Vagy felejtsem el az egészet, és ki kell majd számolni az egészet?

Az a tuti, ha kiszámolod a saját igényeidhez.Egyforma minőségű a két vas, azonos teljesítményen, frekvencián dolgoztak?
(#) Mircsof válasza granpa hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Idézet:
„Egyforma minőségű a két vas, azonos teljesítményen, frekvencián dolgoztak?”

Nemes egyszerűséggel fogalmam nincs... Még sok kérdőjel van, de szívesen próbálkozok! Csak tűrjétek az idióta kérdéseimet...

Amiből bontottad, abból megtudhatod, valamint a vasakon lévő feliratokból. Ha jól látom ezek EI vasak. Mekkora a légrés?
Következő: »»   573 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem