Fórum témák
» Több friss téma |
Szia.
Nem akarok értetlenkedni, de valami nem tiszta. A nyákon csak egy fojtót látok. Tehát buck módban működne a TNY255, vagy az a hengeres mag van megtekerve primerrel és szekunderrel? Esetleg hiányzik a hozzá való trafó? Mert a főtrafó sem látszik, de még a helyét sem találom.
Step down-ként megy a TNY, trafó nélkül.
Köszi mindkettőtöknek. Most már tiszta.
Készül egy kicsi cikk a TNY255 step-down konverterről: ÍME
Tetszik, nem gondoltam volna hogy step down beállításban is hatékonyan működnek a belső védelmi megoldásai. És mennyivel kellemesebb a szemnek a fehér helyett a fekete-sötétzöld háttérben olvasni.
Mi a véleményetek erről a (kétoldalas) szekunder puffer elrendezésről?
Elmondom mi benne a probléma: nézzük a bal oldali ngéy kondit. Ebből a bal kettőt csak az egyik félperiódus tölti, a másikat a másik félperiódus tölti. Sokkal jobb lenne, ha minden kondit minden periódus töltene. Az áram ugye szinuszos, minden félperiódus egy félszinusz. Jó lenne, ha a kondinak nem kellen e amásik félperiódus alatt raktározni, csak a a szinusz max-min közötti különbséget leadni.
Tovább azt mond meg nekem, hogy van eg ETD59 csévét, baromi sok lábbal (eleve egy ekkore mag 5-10kW-ra elég), akkor miért 1-1 láb a két szekunder? Gondolom folyik rajtuk vagy 10-10A. Eleve macerás egy nagy gubacs litzét egy lábra forrasztani. Oszd szét szépen a huzalt a lábakon. A lábnak is jó lesz, mert csak fele (vagy több lábra osztás esetén harmada) fog rajta folyni.
Na basszus... ezt észre sem vettem, átdolgozom. A kivezetéseket lehet hogy közvetlenül a nyákba vezetem a csévéről, a trafó alatt, 1-2cm hosszan a nyákpályára forrasztva. Az alsó három lábat nem tudom használni a tisztázási távköz miatt (itt most nem látszik a többi része). Adott méretű kétoldalas nyáklapjaim vannak ( felezett A4) és azokat szeretném felhasználni ezért helyszűke van.
Így már jobb? Van még valami egyéb belátható probléma vele? Köszi!
Azt elfelejtettem hogy nem árt hűtést tervezni neki a fólián, erre ha jól emlékszem az adatlap is kitér. Itt egy gyári megoldás, ez ha jól emlékszem egy PC táp vezérlő öcsipanel.
Aztmondja: gubacs mik ezek a szavak?! Nagyot nevettem most.
A gubacs növényi szövetekben kifejlődő rendellenes sejtszaporulat, illetve sejtméret-növekedés, amely valamilyen más élő szervezet (vírus, baktérium, gomba, fonalféreg, rovar, atka stb.) tevékenységének hatására jön létre.[1]
A gubacs a benne vagy rajta élősködőknek az időjárás és ellenség ellen védelmül, lakóhelyül, költőfészkül és táplálékul is szolgál. A gubacsok külső alakja nagyon különböző, csak tölgyfáról több mint 200 faj különböző gubacs ismeretes.
Végülis amit Te kérdezel/keresel az egy erősítő. Felfoghatjuk így is. Aminek a bemenetére egy PWM jelgenerátor van kötve.
Köszi a cikket!
Már tervezem is át a nyákot ilyenre. Találtam HQ-s tekercset is: HQ Tekercs Beleterveztem a relés lágy indítást is 2db 33 Ohm/5W-al, nem gányolva(kép). A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
Én itt vettem őket, mondjuk nekem step up konverterbe kellett (néhány amperig pwm végfok fojtónak is jó ez a kivitel). A nagyméretű ellenállások helyett jobb a 2db soros 4,7 ohmos NTC, mondjuk árban nem tudom melyik hogy alakul.
Sajnos nálam a HQ az elsődleges.
De nem sokkal drágább és 0,7A-es, tuti bírja. Ha már relé, akkor ellenállás inkább, az van helyben rögtön, az NTC elég drágán ér Pécsre.
Nagyon jó indulattal erősítő. De nem hangfrekvenciás, mert pl. egy végfok nem tudna vizet bontani huzamosabb ideig, vagy akksit tölteni. Törölve lett a hozzászólásom. Feltettem az előtt az "555-ös IC kapcsolások" témában is a kérdéseimet, viszont ott jól letoltak majd átirányítottak a "kapcsolóüzemű tápegység" témához, hogy tegyem fel ott a kérdésemet. Nem értem. Legalább mondanák meg hogy kit, mit, hol, mikor keressek ezzel kapcsolatosan. Most megint fogalmazhatom újra a szöveget egy másik témában, hogy onnan is elküldjenek vagy kitöröljék figyelmeztetés nélkül? Hol tegyem fel a kérdésemet, ha nem egy elektronikai fórumon? Leheet velem van a baj, nem tudom.
Szia! Az igényelt nagy impulzusfrekvencia miatt nem hobbielektronikai problémáról van szó. Ilyen készüléket mérnökcsapatok fejlesztenek vagy egy olyan ember, aki profi a témában. Egy gyári nagyfrekis töltő: Bővebben: Link. Házilagos megoldás.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
Szerintem a relés lágyindítás nem lesz a legjobb mivel a TNY már egész alacsony feszültségen megtermeli a 12V-ot. Egész pontosan 67% a maximum kitöltés amiből kijön, hogy kb 20V buszfeszültségnél már meg lesz a 12V és a relé már zár is közben a primer kondi még csak 20V-on van. Kb mintha előtöltés nélkül indulna.
Igen, a relének szoktunk hagyni 2-3s-ot, hogy csak aztán zárjon.
Akkor már inkább jobb lenne rábízni 2db 130V-os zenerre sorosan ami nyit egy NPN tranyót ami tápot ad relének és az IR vezérlőnek. Így amíg nem megy a relé addig a táp sem indulhat.
Egyébként nem akkora probléma ez, a primer kondin a második félperiódusban már kellően nagy fesz van (20ms), a relé annyi idő alatt nem fog meghúzni, csak mondjuk egy nagyságrenddel később. Hozzáteszem ez csak NTC esetében van így, ellenállásos indításnál jártam már úgy, hogy mire feltöltődött volna a primer kondi addigra lekapcsolt a szekunder időzítő, mert nem érte el a szekunder puffer a 60% feszt, csak kb. olyan 40%-nál tartott.
Ha az eddig leírtakat figyelembe vesszük akkor még ez is javasolt.
Igen, világos. Így elvileg egyenletesebben tudnak töltődni a pufferek.
Átrajzoltam. Köszi!
Ezzel a megoldással csak egy probléma van: furatgalvános nyákot igényel, mivel sem a kondit, sem a sorkapcsot nem lehet mindkét oldalról forrasztani.
Lehet azt, kell hozzá egy kis ügyesség
Na meg ott van a lyukszegecses megoldás is.
Kicsit nagyobbra fúrod a lukat és beteszel egy darab drótot, amit mindkét oldalon leforrasztasz.
Igen, de mégsem Ez a része megoldott.
Apró érvéghüvelynek nevezett, villanyboltokban kapható csövecskékből lesznek a viák kialakítva, az alkatrészlábaknak megfelelő méretből. Kipróbált dolog, kissé macerás csak, hamar bele lehet jönni.
És nem egyszerűbb akkor fél centire tőle tenni egy-két átkötést?
Nem tudom, lehet... számomra nem ez a problémás rész, de azért köszi hogy segíteni próbálsz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |