Fórum témák
» Több friss téma |
Arra gondoltam, hogy a nem furatfémezett panelen alkatrész oldalról is forraszható a foglalat, akkor a kérdéses két-két lábához be lehet forrasztani az SMD kondenzátorokat az alkatrész oldalról is.
Sajnos nem olyan a panel kialakítása. De talán a foglalat lábaihoz hozzá tudom forrasztani. Bár elég necces lessz.
Frekvenciaváltók forgásirányát és indítását kapcsolják. Néhány miliamper megy rajtuk 24V-on.
Én egyszer ugyan így jártam. Asztalon jól működött az automatika helyszínen már összevissza. Annyi volt a lényeg hogy utólag a PIC összes lábára amit bemenetként használtam forrasztottam egy 100nF-os kondit GND felé. Tökéletesen megoldotta. Az LCD Vss Vdd lábai közé is mindig forrasztok.
Egy vezérlő microcontrolller lábának földre húzásával kell egy másik microcntrollert vezérelni. A probléma az, hogy a vezérelt microcontroller földre húzás után kiadja a 26MHz órajelét, ami interferencia miatt a vezérlő microcontrollert megbízhatalanná teszi.
Próbáltam RC szűrőt betenni, de annyira érzékeny, hogy használhatatlan. Talán valamilyen nagyon egyszerű tranzisztoros megoldás kellene. Relé az időzítések miatt nem jó. Tápfeszültség 3,3V. Tanács? Köszönöm.
Két tápegység a két kontrollernek és a kettő közé egy optocsatló. Garantáltan nem szól vissza semmi. Esetleg a mestert egy fém, lehetőleg vas dobozba rakni.
Sziasztok!
Tudna valaki tippet adni arra, hogy a PIC analóg bemenetét, de méginkább a kimenetét hogyan lehet galvanikusan leválasztani?
Külső A/D átalakító használata, majd valamilyen leválasztható csatornán lekérdezni az értéket.
Sajnos nem járható út. A helyzet a következő.
Egy frekvenciaváltó van PIC-el megvezérelve. Az indítójelek reléken át kapcsolódnak. Tehát ott megvan a galvanikus leválasztás. Viszont az analóg vezérlőjelet direktben tudtam csak bekötni. Így is kevés kissé. A hálózati zavarok miatt a frekiváltó időnként visszarúg a PIC- nek. A PIC megfelelően le van szűrve. Ha leválasztom az analóg kapcsolatot, és a frekiváltóra potit teszek, nincs semmi baja. Mivel ez egy kész gép, ráadásul külföldön van, olyan megoldást kell találjak, ami nem jár szerkezeti átalakítással és programmódosítással.
Van egy kész gép, amiben a vezérlő egy kész nyákon van mindennel együtt, plusz hely nincs. A Te ötletedhez módosítani kellene a nyákot, de minimum egy másikat beépíteni.
Azt hiszem ez az amit kerestem. Ha elég neki az a 10V pár miliamper amit a frekiváltó kiad, akkor tökéletes megoldás. Köszönöm!
Analóg bemenet: U/F konverter -> optocsatoló -> F/U konverter vagy U/F konverter -> optocsatoló -> frekvencia mérés.
Analóg kimenet: PWM kimenet -> optocsatoló -> aluláteresztő szűrő. Az a frekvenciaváltó tényleg nem rendelkezik kommunikációs felülettel? Modbus, IEC, stb. Idézet: „Az a frekvenciaváltó tényleg nem rendelkezik kommunikációs felülettel? Modbus, IEC, stb.” De igen. Csak nem értek hozzá. Plusz azt is le kellene választani. Idézet: „Analóg kimenet: PWM kimenet -> optocsatoló -> aluláteresztő szűrő.” Ez az ötlet is tetszik,csak a jelen áramkörrel nem oldható meg. Mivel a használt kimenet nem PWM-es kimenet. Szoftveresen pedig nem kivitelezhető. Az egyéb ötletek, valamint a belinkelt csatoló IC (sajnos ide nem jó) adtak egy ötletet. Ha sikerül, leírom, hátha más is hasznát veszi. Köszönöm a segítséget.
Az iparban ez egy gyakran használt eszköz, úgy hívják szigetelt erősítő. Sokan gyártanak ilyet, létezi keskeny, viszonylag kisméretű kialakításban is. Mivel ipari, természetesen nem filléres alkatrész, de a frekiváltóthoz képest megfizethető. Feltételezem, a külföldi üzemben is használnak ilyet, célszerű lenne egy ott elterjedt típust választani.
Természetesen te is építhetsz ilyet. Nagyon sok elven lehet ilyen analóg leválasztást készíteni: régen chopperes leválasztókat, mágneses erősítőket használtak, sokan pwm-es modulációval, vagy u/f és f/u átalakítással oldják meg, a fentebb említett lienáris optocsatoló is elterjedt, de kettő PIC-cel is meg csinálható; az ADC jelét sorosan átküldöd egy másiknak, ami DAC konvertenként működik. Ezken kívül még kb. egy tucat egyéb mód is van, de azokat speciálisabbak. A szigetelt erősítőknél általában a tápfeszültséget is leválaszják mind a bemenettől és kimenettől. Ha a frekiváltó 10V-ját akarod felhasználni, akkor lehet, hogy egy digitális potmétert kellene leválaszottan vezérelni. Megjegyzem, a frekvenciaváltók jó részének van differenciál bemenete, pont az ilyen problémák mérséklésére. Ha a frekiváltó bemenete asszimetrikus, akkor lehet, hogy elegendő, ha egy diff. erősítőt építesz eléje, ami a frekiváltó +10V-járól él. Ez elég nagy közömódusú elnyomással is rendelkezhet, hogy a zavarok ellenére is stabil analóg jelet adjon, és elég nagy impedanciájú lehet ahhoz is, hogy ne tudjon visszahatni a frekiváltó a PIC-re.
Sziasztok!
Egy AVR 230v-trafó-7805-1000 mikro- 100n tápon. keresztül működik. A bemenet a +5v-ra van húzva, gnd triggerel, falling, INT0-án . Ha csak kézzel hozzáértem a tüskéhez ami INT0-hoz megy indított. A 100n közel van táplábakhoz, ha az INT0-át a GND-hez kötöm 100n val (ahogy itt is és máshol is javasolják) folyamatosan triggerel. Ha a +5v-ra kötöm 100n-val akkor jónak tűnik, a korábban folyamatosan triggerelő 10cm vezeték már nem zavaró, de vajon mennyire lesz megbízható, így egy hosszabb (5-10m) bemeneti vezetékkel? A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
A kondenzátor szűrésre van, de attól még a láb lebeg, és összevissza tud mászkálni, csak nem olyan gyorsan. Valahová húzni is kellene azt a lábat, hogy ne szedje össze a környezeti zajt. Akár be lehet kapcsolni a kontroller belső felhúzóját is, ha van, vagy pedig kívülről húzni 10k ellenállással vagy tápra vagy GND-re, ahogy az áramkör többi része igényli.
Szerk.: most látom, hogy 5-10 méter vezetékről lenne szó, akkor akár lehet, hogy 1k felhúzó kellene, vagy akár valami leválasztófokozat. Írj többet, hogy mit akarsz csinálni, és akkor tudunk ajánlani valamit. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
Az AVR-k bemenet mind GND-re huzva aktiv, azért elég nagy felületesség a bemenetet egy kondival a GND-re huzni. Ahogy látod a helyes megoldás a +5V-ra "hüteni".
Amit még tehetsz egy 1-5 kOhmos ellenállással szintén a +5V-ra kötni az INT bemenetet, igy csökkented a bemeneti impedanciát és valoszinü, hogy kibirja a hosszabb kábelt. A helyesebb megoldás viszont az lenne, ha a kimenetet vinnéd el 5-10 m-re (ha lehet) és bemenetet a közelröl kezelnéd. Ami még jobb, ha nem az INT-t kezelnéd a távolbol, hanem valamelyik bemenetet (azt lehetne softwarrel "tisztitani" és ez váltaná ki az INT-t.)
Köszönöm válaszaitokat!
Idézet: ellenállással is , tehát ez úgy is van megoldva, ahogy írjátok. Sajnos én nem tudok olyan megoldást, hogy sima bemenetet a háttérben figyelje, míg a program máshol fut, vagy akkor az mitől lenne más mint az INT0? A felhasználási helynek változatosnak kell lenni, tehát a triggerelő gomb közelebb vitele nem mindig lehet megoldás. Esetleg árnyékolt kábel, vagy UTP nem segítene a nyomógombnál? „A bemenet a +5v-ra van húzva,”
Egy bemenetre irsz egy rutint, pl. hogy öt ciklusban egymás után ugyanaz a jel (0 vagy 5V) csak akkor fogadod el a gomb lenyomását és inditod a megszakitást.
Egy másik megoldás amit a kolléga is irt, az INT-t nem közvetlenül egy kábelen vezérled, hanem pl egy tranzisztoron keresztül, ilyenkor a távoli nyomogombbal az áramkört szakitod meg ( azaz a kéteres vezeték alapbol zárlatban van - igy sokkal nagyobb az immunitása a zaj ellen). A nyomogomb ezt szakitaná meg.
Sajnos azért is használtam az INT0-et mert, azonnali bekapcsolásra van szükség, bárhol járjon is a program. Ezek szerint jobb lett volna az első gondolatom, hogy opto-val oldjam meg a bemenetet, csak spórolni akartam a hellyel. Hát ha elvérzik a gyakorlatban, építek másikat. Az árnyékolt kábel vagy UTP nem megoldás?
Definiálni kellene azt az azonnalt időegységben.
Az azonnal az olyan 100 ms-on belül. Biztos olyan programot is lehetne írni ahol az 5 ciklus belefér ebbe, de az általam írtnál vannak wait sorok is a főprogramban, egy ciklus alig rövidebb mint 1 mp. A prellegés kiküszöbölése, az időzítések összehozása "juttatott" ide. De egyébként, ha vannak negatív tüskék a "levegőben", akkor vannak pozitív tüskék is, tehát lehet, hogy akkor meg az 5 folyamatos magas szint soha nem lenne meg, ugyan úgy mint a prellegésnél, csak itt nem cseng le a dolog soha, tehát mindenképpen hardware-sen kell megoldani korrekten a dolgot.
Ne hülyéskedj már...100 ms az "azonnal" szinonimájaként ! Nem nyugdíjasok nézik a nyomógombot, hanem elektronika, ami még 4 MHz-es órajelnél is us-ok alatt cselekszik! Ha nincs elég időd, akkor rosszul szervezed ( pl. azok a bizonyos wait ciklusok ! ) !
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
Nem tudom milyen gyorsan kell reagálni, de igy az INT-t aligha fogod tudni használni. Ez tul veszélyes! Nem tudom milyen gyors a procid de én pl 3x vizsgálom a nyomogombok állapotát és mindeddig semmiféle késleltetést nem lehetett látni (az ember ugy sem tudja a másodpecek százada alatt megnyomni a gombot ( a proci viszint gondtalalnul tud pja 1 sec alatt akár 50x is vizsgálni)
Az opto talán segit, de nem tartom azt sem jonak a fentiek miatt. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
Oké rendben, nem tudok programot írni, de akkor is elsősorban hardware-sen kell minimalizálni a zavarokat, mert mi lenne, ha TTL ic-ket használtam volna azok mennek 150MHz-ig, ehhez kérném a segítségeteket, ha van "forrasztópákás" javítási lehetőség. És egyébként egész hétvégén teszteltem, tökéletesen működik a műhelyemben lévő (nagyfrekis/vagy nem nagyfrekis szemetes) környezetben, csak szeretném ha a világon mindenhol megállná a helyét.
Ha hardveresen akarod, akkor integrálás és/vagy schmitt trigger és/vagy árnyékolás és/vagy kábel/fóliavezetés a kulcsszavak... !
Idézet: „...tehát mindenképpen hardware-sen kell megoldani korrekten a dolgot.” Az INT bemenet elé készíts egy R-S flop-flop -ot két NAND vagy NOR kapuból. Az R bemenetre mehet a gombod, a R bemenetre egy másik port bitet kellene kötni. Mindkét bemenetet ellenállssal a tápra kell húzni. Ha a nyomógomb földre viszi a S bemenetet, a flip-flop kimenete alacsony szintre áll be. Mindaddig alacsony szinten van, amíg a R bemenetén nem kap egy alacsony szintet - elég egy rövid pulzus is.
Hello! De mit old ez meg? Az Interrupt bit kezelése szoftveresen ugyan ez. Semmi különbség, ha külső tárolót használnánk. A programot is ugyan úgy át kell írni, ha nem ez van benne..
Esélytelen, ha valaki nem tartja be a szabályokat utánna azokon akar javitgatni. A TTL még rosszabb ebböl a szempontbol.
A Schmitt trigger éppenugy késlelteti a jelet mint bármilyen más megoldás. Egy szoval a hiba ott van, hogy kezeletlen bemenetet nem szabad használni. Az csak arra jo, higy a NYÁKon egy másik lábhoz kösd s nem több méteres kábelre. Minden bemenetet védeni kell a prelltöl meg egyébb zavaroktol, amit hardwarrel nem lehet. Esetleg az RS dolog segithet, de ahhoz 3 ér kell. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
Idézet: Alapból zárt nyomógomb elvileg jó, gyakorlatilag ha a gomb közelébe ütnek a kezelőpanelre, előidézheti a megszakítást (kivéve ha a gombban olyan erős a rugó, hogy kalapáccsal kell benyomni). Ami nekem tutira bejött: A nyomógomb alaphelyzetben nyitott és egy optocsatoló LED-jének ad tápfeszt. „Egy másik megoldás amit a kolléga is irt, az INT-t nem közvetlenül egy kábelen vezérled, hanem pl egy tranzisztoron keresztül, ilyenkor a távoli nyomogombbal az áramkört szakitod meg ( azaz a kéteres vezeték alapbol zárlatban van - igy sokkal nagyobb az immunitása a zaj ellen). A nyomogomb ezt szakitaná meg.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |