Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Hegesztőből az a jó minél több áramot tud. Az ilyen 150A-ek még semmire nem valók!! Persze ez csak a ráírt áram, a valós érték talán a fele. A mostani fél kézzel felkapom és lefutom vele a maratont nevetve kategóriájú nevetségek csak arra jók hogy az ember megtanuljon istenesen szentségelni!
Ha megemeled és azonnal belerokkansz (40kg felett), abban már van remény! A Hetra típusokat nem ismerem, a tekergetősnek az előnye hogy egyszerűbb a tekercselése,finoman lehet állítani, olyan nem lesz hogy fél állás volna az ideális. Nekem is van egy tekergetős de le van égve, úgy kaptam. A 16os kismegszakítót 20 de akár 25 amperre is meg lehet terhelni rövid időre, azzal nem szokott gond lenni.
A Hetra azt tudja is, amit rá van írva. Nem szabad összehasonlítani a Güde, Einhell és egyéb vacakokkal, de ez a súlykülönbségből is talán érezhető. Ha választani kellene, és a tolósöntös kivitelt választanám, nem pedig a fokozatkapcsolóst. Bár mechanikailag a tolósönttel kissé komplikáltabb, de villamos szempontból sokkal jobb,mint a fokozatkapcsolós verzió. Én ilyent választanék.
Akkor ha jó értelmezem pl 130U a fokozatkapcsolós verzió előnye: egyszerűbb a trafó, vasmag szerkezete. Hátránya: a fokozatkapcsoló miatt nem lehet finoman beállítani.
A pl 100/160 tolósöntös előnye: finomabban lehet szabályozni a hegesztést. Hátránya: bonyolultabb trafó, vasmag szerkezet. Jól értelmezem hogy javíthatóságból a 130u egyszerűbb, hegesztés szempontból pedig a 100/160 a jobb. Pl a 130U nál a kapcsoló a gyenge pont, a 100/160nál pedig a tolósönt hibásodhat meg.
Én még olyat nem láttam (~50 év alatt), hogy a tolósönt meghibásodott! A mozgató része esetleg, de az egyszerűen javítható mechanika. Valójában a fokozatkapcsolós a bonyolultabb, és több a hibalehetőség, valamint nem lehet olyan finoman beállítani.
Nem a sönt hibásodik meg, hanem a műanyag orsó törik el rendszeresen ami mozgatja azt. Készült rézből is, azok a szerencsésebb darabok. Sokkal több a probléma a söntös Hetrákkal, mint a fokozatkapcsolóssal.
Lehetnek megszakítós problémáid a Hetrával. Célszerű 20A D jelűt használni. Ha igazán jót szeretnél és van 3 fázisod, akkor a Hetra 200SVE-t ajánlanám, ami egyenáramot ad, igaz ennek kereke is van mert olyan nehéz, de csak az vesz Hetrát aki nem akarja mozgatni. 25ezerért kapsz is használtan. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
Így van. A fokozatkapcsolósban a fokozatkapcsolón kívül semmi más nem tud tönkremenni, és azok is általában inkább mechanikusan hullanak szét.
Szia! Az 500VA kicsi egy valamire való hegesztőhöz, de persze az a konstrukcióból eredő adat. Meg kéne mérni a vasmag hasznos keresztmetszetét (ha lehet) és abból ki lehet számolni a maximális teljesítményt (primer menetszám) De szerintem kicsi lesz, egy mérést megér...
Kettő van neki; 1kW. Kicsit túlméretezve hegesztőnek elég. Kérdés az ablak.
Neki se kezdenék az 1kWos hegesztő trafó tekercselésének!! Elsősorban mert kakit sem fog érni, másodsorban ilyen szutykokat 3 forintért adják, főleg használtan!
1fázison 16 amperral 3600watt vehető ki, és néha még a 16 amper is kevés a hegesztéshez, nemhogy a 1 kWatta...
Ez azért függ a tekercseléstől, konstrukciótól. 2.5-es pálca eddig mindenre elég volt a ház körül, csak a cséve olvadt meg a barátom trafójában (nem én csináltam). A vas meg kisebb ennél.
Azt eltudnátok magyarázni hogy pl egy Hetra ,vagy Co gép trafó hogy tud zárlatos lenni, mi idézi elő, ki lehet védeni. Vagy ez esetleg tekercselési hiba, vagy pl túlmelegedés miatt következhet be?
Ha valakinek az jó, hogy megfolyik a trafója, vagy csak max 10 centis varratot tud csinálni 1 órás szünetekkel akkor csinálja!
De mint ahogy írtam ilyet vehet készen is, bedobozolva, kábelestül, csak hegeszteni (szívni) kell vele!
Általában megsül, vagy a rezgés kikezdi a zománcot. Megoldás túlméretezés (tekercs, vasmag), impregnálás, hővédelem.
A Co-k zöménél alap, mert megtekerik a szekundert olyan alumínium fazonhuzalból, amin van valami vékony papírhártya szerű szigetelés (nevét nem tudom) ami csak idő kérdése hogy mikor dörzsölődik le róla.
Csak nehány gyártó vákuum impregnálja a trafóit, a többiek vagy mártják ami nem elég, mert nem jut be mindenhova a lakk, vagy nem csinálnak vele semmit, aztán a terhelés hatására rezgő menetek lekoptatják egymásról a zománcot, ami menetzárlathoz vezet. Érdekes módon az egyik legnagyobb magyar gyártó is csak mártja a trafóit, emiatt előfordul menetzárlatos trafó a gépeiben.
Az egyik barátomnak a co gépe felesbe van tekerve, szekunder alu, primer réz, magyar kisipari.De kívülről nem látszik hogy melyik az alu.
Hát...még az az 1kW is necces, ha teljesen betekert ablakkal is jön ki annyi...én inkább ponthegesztőnek csinálnám meg.
Valami hőre lágyuló sz..ból volt a cséve. Azé', ház körül nem hidat, hajót hegesztünk.
![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
Ezek a trafók erősen alul vannak méretezve, és bele lehet tekerni akár 2kW-ot is az ablakba (volt már ilyen), az már elég a ház körül. Persze nem ta..ny csévén, és jó lakkozású huzallal.
A régi gyártású co gépeknél csak az egyenirányítót hűtötték,pl a Traconic 250, a mostaniaknál már a trafót is ventilátor hűti meg az egyenirányítót is, vagyis 2db ventilátor van egy 180as gépben is. Akkor egy régi traconic 250 gyengébb mert nincs hűtve a trafója, és hamarabb lekapcsol a hőkioldó benne mint egy mai co gép amiben 2db ventilátor van. Vagy régen jobban voltak méretezve a trafók és nem melegedtek úgy mint a mai gépek. A régi Hetrában sem volt ventilátor, az utolsó szériában viszont mindegyikben van ventilátor.
Valószínű hogy a régebbi gépekben nagyobb trafók voltak/vannak.
Nem ártana, ha beleolvasnál a Transzformátor ... témakörbe. Sok mindent meg lehet oldani a trafókkal, ha tudja az ember, mire való. Írhatnám, hogy ponthegesztőnek nem állnék neki 30 kVA méret alatt.
![]()
Érdekes, én egy mikrótrafóból csináltam (750VA) egy ponthegesztőt, akkor az anomália?
Mondjuk kérdéses hogy milyen vastag lemezt akarsz vele ponthegeszteni, de ez az 1es lemezt vigyorogva átolvasztja ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
A legolcsóbb és a legegyszerűbb módja a bekacspolási idő növelésének az, ha teszel bele egy ventilátort. Mindenki próbálja felvenni az árversenyt a kínaiakkal amennyire csak lehet, ezért ott spórolnak ahol tudnak.
Az ne tévesszen meg, hogy a régi gépek trafóját nem hűtötték, mert pl a Traconic 253-ban is alul van a perforáció a burkolaton és teljesen zárt a doboz, tehát a beszívott levegő a trafó tekercsei között áramlik be a dobozba, majd a ventilátoron megy ki, vagy fordítva. Attól függ hogy van betéve a ventilátor. A régi gépeket inkább ipari célra építették, azért jobbak. A Hetránál azért került bele ventilátor, mert a 100A-es készülék vasmagából 130A-t hoztak ki és maximális teljesítményen hamar lekapcsolt, főleg hogy a 100A is 30%-os bekapcsolási időre volt tervezve.
Ha szűk az apanázs; anyag, tudás van, akkor bizony érdemes. Én már csak másnak vásárolok a boltban (ha nekem épp nincs), annyi minden összegyűlt. Csak a nagy HETRA-mat (örökség) nem kellett 'testreszabni', amúgy minden olyan (sk), ahogy nekem tetszik.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
Amit javítottam, a primerje 15*1-es lapos huzalból van (380 > 400 V-os). A karjai 80 cm-re nyúlnak ki, 60 mm átmérőjű rézrudak. Amit néhány éve szétromboltak, 200 A-re volt biztosítva a két primer fázisa. 80 mm-es rudak, ~1,5 m kinyúlással.
![]()
Jó hűtéssel persze, minden lehetséges, meg nem tudom mennyibe jönne ki a huzal ára, lehet annyiból már kijönne egy kisebb inverter pl: Bocs. Mondjuk sokat számít hogy kinek mi akad a háznál...
Nagyobb invertereshez is van anyag, kicsi már van (tetőre, oszlopra). Komoly munkához jobban bízom a HETRA-ban. (amíg fel bírom emelni
![]()
Azzal már jó vaskos lemezt is át lehet olvasztani. Ez annyi hogy a szekundert kiszedtem, helyére 1 menet (200Amperes) hegesztőkábel, és meglepően szépen gyorsan olvasztja az egyes lemezeket össze. Hasznos kis cucc lett, egyébként tele van a net vele, én is onnan szedtem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |