Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok régen már többen is kérdezték hogy készítik a membránt végre találtam egy hasznos videót.
Bővebben: Link
Sziasztok!
Tesla ARN 565 mélyközép-hangszóróhoz milyen arányú, mekkora reflexdobozt javasoltok, mekkora, milyen csővel? Esetleg konkrét reflexcső termékajánlás? Hely ennyi van: maximum 60 cm magas, és legfeljebb 26 cm mély és 30 cm széles lehet belülről, de nyilván nem kell kitölteni a teljes teret, hanem ezen belül kellene kihozni a legjobb hangzást. Első gondolatra 20 liter körüli dobozra gondoltam 14 mm rétegelt lemezből, két merevítőkeretet beleépítve, de nem vagyok nagy szakértő. 40 Hz-es hangokat még érdemben szeretném ha sugározni volna képes ( úgy tudom ennek a hangszórónak elég alacsony fs-e van nem túl alacsony Qts-el úgyhogy ezek alapján simán teljesíthetőnek tűnik a 38-40 Hz alsó határ ), illetve 50-100 Hz között különösen szeretném hogy ne gyengélkedjen az átvitel, ott a lehető legtöbbet ki kellene hozni belőle, illetve 120-160 Hz között meg ne legyen benne az a búgós kiemelés, amit némely dobozoknál hallottam. Hangszóró, reflexcső elhelyezés. Olvastam már olyat, hogy határozottan azt javasolták, a hangszórókat és a reflexnyílást ne az előlap középvonalába építsük, ennek ellenére, 10 gyári dobozból 9-ben legalább középen vannak. Na most akkor hol az igazság? A reflexcsövet leginkább elöl, vagy esetleg hátul kívánom elhelyezni. Faltól max 10 cm távolságra tudom tenni, de akkor a belső mélység 20-22 cm lehet maximum. Hangváltó. Semmi ellenérv nem szól az ellen, hogy sorbakössek egy 1 mH ferritmagos és egy 330 uH légmagos tekercset? Köszönöm előre is! A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Két kamrás bass-reflex konstrukció is felmerült bennem, de ennyi hely lehet ahhoz meg kevés lenne. Érdemes volna gondolkodni két kamrás reflex kialakításon?
Azt bandpass -nak hívják!
Tudod a hangszóród paramétereit?? és itt most nem az átmérőjére meg a mágnes súlyára gondolok!
Ne válaszd, nem tudod jól behangolni. Illetve erre már válaszoltam, a belső térfogatból kivonva a hangszóró és a reflexcső térfogatát kapod meg az effektív, hasznos térfogatot (körülbelül).
A kérdéseid nagyon messzire vezetnek, és nem tudom elmagyarázni gyorsan. Itt a fórumon nem is akarom. A T-line az más. Transmission line, tápvonal, nem erre vonatkozik. Az összehajtott reflexcső valószínűleg kisebb jóságú, és zajosabb is, illetve több frekvencián rezonál még. A hangváltóval kapcsolatban annyit, hogy autóban csak aktív szűrés van, ezt a programban nem tudod jól modellezni, többnyire az erősítőn állítod be (jobb lehetőség híján hallás alapján).
Csak zárt dobozban működik jól a hangszóró, b-reflexben nem szól szépen. Ha dögös hangzást szeretnél kiemelt rezonáló mélyekkel, akkor lehet reflex.
Zártnak jó a 15, esetleg maximum 20 liter. Reflexnek, nehéz mit mondani, ha több, maximum 25-30, akkor nem lesz terhelhető, ha kevesebb, akkor magasabb frekvenciákon (80Hz körül) brummog majd. Neked kell választani. A tekercsek ellen az ellenérv, hogy nő a DCR. Illetve légmagos trafó. A hangszóró nem éri meg a kétkamrás szenvedéseket.
A kínaiak is így csinálják, de ettől a magyar VT gyártórendszer már 30 éve is tízszer gyorsabb és pontosabb volt, és jobban is szólt... Kár, hogy az már nincs meg.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Van olyan konstrukció hogy kétkamrás bass-reflex, egyszer kísérleteztem ilyennel, és nagyobb hangnyomást produkált mélyben mint sima reflex esetén, csak volt egy brutális búgása 130 Hz körül ami nagyon idegesítő volt :/ Nem ismerem a pontos paramétereit.
Hogyan lehet kiszámítani egy reflex doboz hangolási frekvenciáját, a doboz és a reflexcső paramétereinek ismeretében?
Helmholtz rezonátor...gugli a barátod, de helyzet azért korántsem ilyen egyszerű!
Ha komolyan akarsz ezekkel foglalkozni, nem csak reszelgetés, meg játszadozás szintjén, akkor meg kellene tanulni az alapokat! Ép nemrég beszélgettünk azok forrásairól.
Helyettesítő képlet alapján modellezve.
Ezzel a hangszóróval TL és zárt dobozon kívül szinte minden másnál megkapod az "idegesítő búgást".
Laci bátyám!
Beszéltük hogy nem túl pontos a Klinger könyve a reflexek területén! Kérhetnék valami olyan forrást ahol, rendesen (mélyrehatóan) és pontosan kivesézik ezt a témakört?
Sziasztok.
Szereztem ma két 30cm-es hangszórót. Márkát nem tudok sajnos. Lemértem őket és mellékelem az egyik TS adatait. Mekkora és milyen ládába javasoljátok őket? Lehet, hogy majd kisebb bulikba is részt fognak venni ha bírni fogják.
Magas a Qts, ezért zárt az alap, ha van mégy hely akkor negyed rendű bandpass, vagy front loaded horn.
Tölcsérest nem igazán szeretnék. Az adatokból ítélve ezek mély vagy inkább mélyközép hangszórók? Nagyon könnyen mozognak. Elég lágy a felfüggesztésük.
Szia!
Ez csakis mély, a közép már nagyon gyatra lenne. Esetleg mérhetnél egy free-air frekimenetet, sweep és multitone-ban is. De szeintem, az adatokból ítélve 2k fölött már nem lenne szép. Vagy használod egy 120Hz-es vágású mélynek (sub) egy 200 literes zárt ládában, vagy kisebb teljesítménnyel egy 700Hz / 2,5kHz vágású cca 100 literes háromutas bass-reflexes Hi-Fi hangsugárzóhoz. 30nm-es szoba méretig, jó akusztikával, jó tervezéssel gyönyörű mélyek hozhatók ki belőle. Buliba nem igazán ajánlom,mert nem az a duf-duf döngetős, amit a laza felfüggesztése is sejtet, s ezért is javasolt a zárt láda, ha a maxot akarod kihozni belőle. Viszont, egész jó az érzékenysége, ami megint a Hi-Fi javára dönt. Akár már 20-30 wattal is teszi a dolgát. A fentiek az én véleményem, én így alkalmaznám.
Fehérvári 30-as membrán, és az én textilszélem házassága, nem tudom, ki csinálta (talán Simontornya?). A 27,4g-ot nem tartom valószínűnek, legalább 40g szerintem, mert a hasznos felület is több, szintén szerintem.
A középtartomány olyan, mint a HA31-é. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Akkor marad a szobai/otthoni felhasználás. Köszi.
Lehet, hogy Simontornyán készültek. Csinálok ma egy újabb mérést, hátha az pontosabb lesz.
Csináltam egy újabb mérést. Többet nem tudok kihozni belőle. Sajnos csak egy mérőkábelem van a LIMP-hez. Ezzel ennyire futja.
Eléggé más, mint az előző. Érdekes lenne látni, a hozzá tartozó impedanciameneteket is. Sd értéke ennél a membránnál legalább 510cm^2 de maximum 556cm^2.
Lementettem azt is, de majd csak délután tudom feltölteni.
Ismertek valami oldalt, ahol régi Tesla hangsugárzók vannak képekkel összegyűjtve?
Volt még tavaly is, a TVM volt a Tesla utódja, de már az is megszűnt. Az oldalukon adatlapokkal együtt fent voltak a hangszórók. (tvm-valmez.cz) Még a nyáron ment, most viszont már nem él sajnos.
Azt kerestem is a múltkor, de kész dobozokról kellene nekem kép. Be szeretném azonosítani.
Nem szűnt meg, csak mást gyárt.
és Bővebben: Link És nem utód, hanem ugyanaz. TVM= Tesla ValMez, Valašské Meziříčí középkori magyar nevén Oláhmezerics, település Csehországban, a Zlíni kerület Vsetíni járásában.... Update. Ahogy látom, nagyrészt mégis megszűnt, mióta nem figyeltem. Az autós gyártás (VW) nem jött be. De ez még megvan belőle: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
Köszi.
A kérdés az, hogy érdemes-e a műanyag dobozos hangsugárzót átpakolni fa dobozba elsősorban esztétikai okokból, de nem utolsó sorban a hangja miatt. A doboz ehhez nagyon hasonló, csak műanyag. Sajnos a táblácskája mindkettőről hiányzik. A hangszórók pedig: ARN 5604 és ARV 165. A hangváltó egy soros TC 453 M kondi, ami ha jól nézem 4 uF.
Szia! Mindenképpen érdemes átrakni. Ha ráadásul nem közös légtérbe teszed a hangszórókat, még a hangzáson is tudsz sokat javítani. Persze mérések mindenképpen kellenek. Ja és mindenképpen normális, méretezett kétutas hangváltót tegyél bele.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
Akkor atrakom.
Viszont nem butorlapbol szeretnem, hanem fabol. Itthon van tablasitott fenyo. Az megfelelne, vagy erdemesebb tablasitott kemenyfat valasztani. Alapveton nem koltenek ra kulon. A magasnak mekkora terfogatot erdemes szamolni, gondolom nem kell nagy.
A fenyő bőven megfelel, így is sokkal merevebb lesz mint a műanyag. A magasnak tényleg nem kell nagy légtér. Igazából, csak az a lényeg, hogy a másik hangszóró ne befolyásolja. Viszont, (a képeken nem egyértelmű) ha a magasnak zárt a kosara, akkor nem is tudja befolyásolni, s nem is kell a külön légtér, mert a kosár elválasztja. A hangváltót olyan 2700 Hz körülre saccolom, de a mérésekből jobban kijön a helye. Én bass reflex-es dobozba tenném és a nyílását előre helyezném a hangszórókkal egy tengelyben, mint a képen. Ez egy "korabeli" vintage PSB 400-as, hasonló adottságokkal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |