Fórum témák
» Több friss téma |
Ez már bizalomgerjesztő, a főbb dolgok a helyükön vannak
Köszi próbálkozok
Sziasztok megépitettem ezt a limitert.Bővebben: Link a lay fájl hibás volt. egy dioda nem ott volt ahol kéne hogy legyen. ki lett javitva meg is szólal szép is a hangja de valahogy nem limitál... esetleg ha valaki tudna valami ötlettel szolgálni mi a baj,nagyon megköszönném.
Szia! Mekkora DC feszültség mérhető OP2/2 5ös lábán mikor jelet adsz rá?
Legalább akkora feszültségnek kell lenni, mint a 6-os lábé P1 letekert állásában, tehát minimum 400mV.
A 6-os lábon tudsz ettől alacsonyabb feszültséget állítani? Ha igen, akkor mérj feszültséget R11-en!
Nagyon szépen kőszőnőm a segitséget. Műkődik a dolog. kevésvolt a bemenő jel. Ahoz hogy beavatkozon. Mégegyszer köszönöm
A limiter (és minden dinamika módosító áramkör) ha beállított küszöböt a bemenőjel nem éri el akkor olyan mintha ott sem lenne. A potival tudod állítani a küszöböt illetve teljesen ki is tudod kapcsolni a limit funkciót vele. Egy VU méterrel nagyon jól lehet ellenőrizni a működést. Természetesen a hangfalakat/szórókat nem védi 100%-ban,de jó szolgálatot tehet.
R13-C3 ; R10-C2 ; R11 értékváltoztatásaival módosítható a kapcsoló jellege. Érdemes próbálkozni,amíg a legkellemesebb hangot nem kapod(limit közben) A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Köszönöm. A. Segitséget. Jól meg viccelt . A limiter mert elég magas, sőt mondhatni nagyon magas jel kell ahoz hogy be avatkozon. Első probák alapján szép a hangja nagyon.
Szia! Az R1 értékének csökkentésével érzékenyebbre veheted.
A poti alsó-felső ellenállás tagját vagy a kettő valamelyikét (pontosan nem tudom melyiket érdemes) cseréld rövidzárra .
Igy alacsonyabb jellel is is működik tovább teljesen ki is iktathatod. Az R1 értékét én nem változtatnám ,megváltozik az alap be-kimenőjel szintje. Nem ez a cél. Ha csak nincs szükséged mindenképp nagyobb kimenőjelre mint a bemenőjel. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
Ott van egy 2 fotó. Sajnos nem űzemel.
Elméletben megvan a megoldás .Mindi elcsattant a limiterbe az ic. Nagy valoszinűségel azért,mert nem +és - ot kapott hanem . Testet és + ot. Így megis van miért volt . Az ic-k tönkremenetele. Elméletben ez a kapcsolás megoldás lehet számomra . Köszönöm Reloop ,és epyn segítségét.
A kapcsolási rajzon egyértelmű a szimmetrikus táp...(±15V)
Örülök hogy megoldódott a probléma. Néha sajnos átugrunk az alap dolgok felett,mint a hibakeresés elsődleges lépése - a tápfeszültség helyes megléte!
Sziasztok tervezek egy egy eléggé átfogó bemenetválasztót amiben szeretnék a fényorgonának és esetleg egyéb efektek számára egy viszonylag egyenletes kimenő jelet biztosítani.Dinamika kompresszorra gondoltam.Az volna a kérdésem melyik kapcsolást ajánlanátok hozzá?
köszönöm előre is. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
Szia.
Nem lenne oda jobb egy auto gain control? Azt egy műveleti erősítővel meg tudod oldani. Kell még egy opto, vagy egy fet, ami az ic erősítését szabályozza. Az elve azonos a kazettás magnók felvevő áramkörének automatikus erősítés-szabályzójával. Itt találsz hozzá kapcsolásokat. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
Nem hangzik rosszul a lényeg,hogy a szabályozott jelhez képest egy egyenletes jelet szeretnék.
A kompresszor a dinamikát is módosítja, a limiter pedig még jobban belenyúl, mert az egy nagyon gyors kompresszor.
Az Auto Gain áramkörök lassabbak, mint egy kompresszor. Nem módosítják a dinamikát, hanem hangerőt szabályoznak az erősítés változtatásával. Ha ez neked megfelel, építs meg egyet próbára. Olyan helyre kell betenni a láncba, ahol megfelelően nagy már a jel és kell, hogy legyen erősítés-tartaléka. A leghalkabb jelhez kell majd beállítani, hogy azt még fel tudja húzni a kívánt szintre. De minden ilyen áramkörnek megvannak a korlátai, tehát ha nagyon nagy lesz a különbség a jel szintjében, azt már nem fogja tudni korrigálni. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2016
Ha a dinamika marad az nagyon pozitív dolog lenne, én a bemenő jel után gondoltam rakni.
Kedves Pákatársak!
Sok sok gondolkozás - és tesztelés - után, úgy érzem, hogy bemutathatom a limiterem kapcsolását. Ez is szokásomhoz híven, az "amit a fiókban találsz" megvalósítása... Volt egy kb. 15 éves limiterem, aminek az egyik fele megpusztult, de egy valódi alkatrésztemető volt. A hangjával sosem voltam teljesen megelégedve, mert nagyon vágta a magas hangokat, gerjedékeny volt és nagyobb túlvezérlésénél "huppogott". Ennek viszont véleményem szerint nagyon kiegyensúlyozott hangja van. Ez a limiter, így ebben a kapcsolásban nagyon gyors. Nem lesz reszelős a hangja, nem torzít be, limitálási küszöb fölött pedig jól kompresszál. Építőjellegű észrevételeket szívesen vennék.
Hello! A kimenet pozitív félperiódusában az egyenirányítóval sorba kapcsolt 47kohm miatt a félhullám egyenirányítása tulajdonképpen nem működik. Amíg a pozitív félperiódusnál a 47kohm hajtja meg az egyenirányítót, addig a negatív félperiódusban az invertáló erősítő kis impedanciája..
Az nem hajt meg semmit mert a másik dioda födeli a jeleket.
Szia! Ajánlom figyelmedbe ezt az írást.
Köszi az észrevételt. Ezen még dolgozom... A 47K nélkül torzzá válik a jel bizonyos jelszint felett, mert a diódán keresztül akkora áram folyik, amely negatívan befolyásolja a kimeneti jelet közvetlenül. A 47K-val ez nem érvényesült. Az invertáló erősítőnek is kellene egy legalább ekkora előtét. Egyébként, ha kiveszem az invertáló erősítőt, akkor is működik a limiter, csak nem annyira precíz a limitálása.
Köszi, de nincs szimmetrikus tápom kéznél, így ez a kapcsolás nem teszett. Amit én építettem, az is hasonló ehhez.
A szimmetrikus-aszimmetrikus táplálás konvertálása nem okozhat gondot.
Az egyik hiba a kétutas egyenirányítás két ágának eltérő volta, mint az már említésre került. Nekem nem tetszik, hogy a 15µF és a jelöletlen értékű párja a határolás előtt véletlen szerű feszültségre áll be a diódák nyitóirányú feszültségének mértékéig. Feltételezem Elliott nem véletlenül iktatott kompenzáló tagot a FET gate vezérlésbe. |
Bejelentkezés
Hirdetés |