Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Töltésszabályzó napelemhez

Témaindító: kokok, idő: Ápr 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 18
(#) pako válasza erbe hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Most néztem egy P/t karakterisztikát és tényleg drasztikusan csökken a teljesítményük (25°C vs 80°C: kb -30%) Megpróbálok rá kitalálni valamit, de látom előre, nem lesz egyszerű.

Köszi mindenkinek az eddigi segítséget, egyelőre megpróbálok haladni ennyi infóval, aztán ha elakadok, jövök
(#) Remci hozzászólása Szept 18, 2015 /

Sziasztok!

Van nálam egy, az alábbi képen látható napelem. Csak töltés szabályzó nincs hozzá, ezt szeretnék egyet építeni. Nem sok dolog menne róla, csak egy 12v/180 Ah-ás aksit kellene tölteni vele, amiről egy akkumulátoros villanypásztor menne. Nincs véletlen valakinek egy működő kapcsolása?

100_2949.JPG

(#) Joe_001 válasza Remci hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

Az Effektának van 12Vra (is) Napelemes / hálózatos töltője (Magyarországon javítják). Árát nem tudom, de elérhetőséget igen.
(#) Remci válasza Joe_001 hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

Ha priviben elküldöd, utána érdeklődöm. Köszi.
(#) Joe_001 válasza Remci hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

Az AX sorozatban van 1000 W os változat is, itt nézheted meg (a kisebbik): Az AXeket keresd
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2015
(#) ue37 hozzászólása Okt 2, 2015 /

Sziasztok!

1db 80wattos (amorf)napelemmel szeretnék akkut tölteni.
Napelem adatai:
Max üresjárati feszültség :44V
Munkaponti feszültség: 35V
Akku amit tölteni szeretnék 2x12V=24V 170Ah (akku adott)
Lehetséges e töltésvezérlő nélkül valahogy az akkut tölteni?
Mi kell hozzá? (A visszáramot megakadályozó soros dióda) és még mi?
Naponta használva lenne ledekből világításra, néhány 1-2 óra tv nézésre.
Rádióhoz, alkalmanként telefon töltésre.
(csak 12-24V kell)
A 12V dc-dc konverterrel megoldható) (régi teherautóból van 9A bír)
Villany nélküli tanyán ezekre az igényekre.
Hogyan lehetne a töltést egyszerűen megoldani hogyan csináljam kérlek segítsetek
ha tudtok rá valami megoldást (esetleg rajz a bekötésről jó lenne.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) viktoriaa2004 hozzászólása Nov 12, 2015 /

Sziasztok!4db 58w-os napelemmel szeretnék egy darab 100Ah-ás akksit tölteni!Tud valaki töltésszabályzó kapcsolási rajzot,olyat ami tuti,hogy müködik?
(#) viktoriaa2004 hozzászólása Jan 12, 2016 /

Jó lapos ez a rész!Két hónap alatt egy válasz se jött!De azért szeretem a H.E.-t!
(#) JZoli válasza viktoriaa2004 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

A teljes igazság az, hogy ilyent kevesen építenek. No meg talán azért is problémásabb ez a dolog, mert kínai oldalakon olcsóbban lehet ilyeneket venni mint amibe az itthoni alkatrészek kerülnének. Ilyen körülmények miatt nem nagyon foglalkoznak ilyen rajzokkal az itteni fórumtagok!
(#) otvenkilenc válasza ue37 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Ehhez amit itt leírtál elég egy feszültség figyelő áramkör, hogy az akkumulátort ne töltse túl . Áramkorlát nem kell mert a napelem nem tud annyi áramot ami tönkretenné. Egy Ne 555-tel megépíthető a töltési állapot figyelése. Ami 14,4 Volt fölött lekapcsolja töltést 12,2 Voltnál meg be. Ha kell mélykisütés védelem az egy is egyszerű.
(#) Ideiglenes válasza viktoriaa2004 hozzászólására (») Jan 12, 2016 / 1

Nem tudom, hogy számodra van-e rajta hasznos információ. Én nagyjából 2012-óta használom a magam tervezte eszközt. Jónak értékelem. Ez egy 18V-os napelemtáblához készült:

Napelem adatlap

Mivel aránylag alacsony feszültségű a napelem, ezért van a kapcsolás elején egy feszültségnövelő átalakító. A második átalakító a kiadott energia mennyiségét korlátozza. A maximális munkapont fix értékre van beállítva az adatlapon szereplő értékre, ugyanis a maximális munkapont keresést nem sikerült kellően jól megvalósítanom. Így aztán hagytam a keresést, fixre állítottam az értéket.

A 4db napelemet gondolom sorba kötve szeretnéd használni, így a kiindulási feszültség magasabb. Az MC34063-as talán 40V-ig viseli el a bemenetén a feszültséget, így ez egy korlátja a kapcsolásnak.
(#) viktoriaa2004 hozzászólása Jan 17, 2016 /

A napelem táblákat nem sorba hanem párhuzamosan kötném,igy 16.8 volttal és 232w-al tudnék tölteni!Ehhez kéne rajz!
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) pucuka válasza viktoriaa2004 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

A teljesítmény a feszültség, és az áram szorzata. A veszteségek pedig az árammal arányosak. Ezért alkalmasabb a nagyobb feszültség, kisebb áram, ugyanaz a teljesítmény alkalmazása. Ha a napelemek, a töltő áramkör, és az akkumlátorok nem közvetlen egymás mellett vannak, akkor az összekötő vezeték ellenállásán veszteség keletkezik, ha pedig a vezeték keresztmetszet növelésével csökkented az összekötő vezeték ellenállását, és ezzel a veszteséget, a vezeték lesz drága.
Ezért praktikusabb, ha a napelem táblákat, és az akkumlátorokat sorba kötöd, és ehhez megfelelő töltésvezérlőt használsz, és a végén megfelelő inverterrel állítod elő a szükséges áramnemet, jóval kedvezőbb hatásfokot, kisebb veszteséget tudsz elérni.
(#) Busz hozzászólása Jan 23, 2016 /

12V, 12W-os napelemhez egy autóakksi töltéséhez érdemes egy olcsó e-bayes töltésszabályzót venni?
(#) weend válasza Busz hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Szia!
Szerintem igen, és legalább, egy ilyet.
Bővebben: Link
(#) viktoriaa2004 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2016 /

A napelemek,az akkuk egy helyen vannak.A töltésvezérlőt is oda raknám!Mindenképp 12V-os rendszerben gondolkodom,mert a fogyasztóim is 12V-osak.Véleményem szerint az inverteren sokkal nagyobb a veszteség,mint a vezetékeken.
(#) amurcsuka hozzászólása Feb 2, 2016 /

Sziasztok! Beszereztem egy 30W-os napelemet, és egy töltésvezérlőt. Alapgondolat, h kiteszem a garázs tetejére és a
kocsi akkumulátorát szinten tartom. Mivel a garázsban és ķívül kiépítettem egy ledszallagos mozgásérzékelős világítást, ami 12V-os. A megmaradt energiával, és egy külön akkumulátorral működtetném. 2db akkumulátort szeretném tölteni külön, hogy a kocsi akkumulátoráról ne menjen a ledszalag. Egy napalemre tehetek 2 töltésvezérlőt, vagy a kocsi akkumulátor körbe tegyek egy shottky diódát, mondjuk így a töltőfeszültség kb. 0.3Val kisebb lesz? Fenn áll a veszély, hogy em is lesz töltés a kocsinak, ha a led sokat fogyaszt. Szerintetek mi lenne a jó megoldás?
(#) weend válasza amurcsuka hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Szia!
Én egy időzítő áramkörrel kapcsolgatnám rá a napelemre, mondjuk fél óránként felváltva a két akkumulátort.
És ezt a kapcsolást mondjuk, a napelemen megjelenő feszültség indítaná.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
(#) Wind-Storm hozzászólása Máj 8, 2016 /

Helló!

Tudna valaki segíteni, hogy a maximális akkufeszültség beállításához mi a teendő?
Bővebben: Link
Kicsit bajos nekem hogy német, és az a kézírás is..
(#) erbe válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

W2-es potméter.
(#) Wind-Storm válasza erbe hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Szia!

Köszi, de sajnos úgy tűnik hogy semmi hatása nincsen. Az akku helyére egy kondenzátort kötöttem, a napelem helyére pedig változtatható feszültséget, de mindig 15V környékén kezd el oszcillálni, akárhova tekerem a potit.
(#) Wind-Storm hozzászólása Máj 23, 2016 /

Sziasztok!

Megrajzoltam a 12/24V 10A-s cucc kapcsolási rajzát.
Mivel állítható tápra kötöttem és bármelyik potit bárhová tekertem és annak semmilyen hatása nem volt (vagy én csináltam rosszul valamit), ezért kérdeznék pár dolgot attól aki átlátja ezt a bonyodalmat.
Mit állít a 3 poti? (már mind el lett tekergetve)
Miért van 3 darab FET? (túltöltés és mély-kisülés védelmet is tud, ahhoz nem lenne elég 2?)
Melyik rész felelős az automatikus 12/24V-os üzem közötti váltásért?
Schmitt triggerből miért van kettő-kettő sorba kötve? (eddig még nem alkalmaztam sehová, így elképzelni sem tudom mit csinálnak duplán)
Előre is köszi!

CMP12.png

(#) vappa hozzászólása Jún 27, 2016 /

Sziasztok!

Kezdő vagyok még a napelem témában.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ugyanazt az akksit lehetséges-e két különböző típusú napelemmel tölteni, két külön törtésvezérlőről?
Tehát lenne egy 250W-os napelem+ 30 A-es PWM töltésvezérlő és egy 100W-os napelem+10A-es PWM töltésvezérlő.
Ezzel a két rendszerrel szeretném ugyanazt az akksit vagy akksikat tölteni.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) erbe válasza vappa hozzászólására (») Jún 27, 2016 /

A ~8 A-es 250 W-os napelemhez miért kell 30 A-es töltésvezérlő?
Lehet két irányból ugyanazt az akkut tölteni, ha az egyik napelem délelőtt kelet felől, a másik délután nyugat felől kap napot. Ha egyszerre dolgoznának, bezavarhat a két töltő egymásnak.
(#) vappa hozzászólása Jún 28, 2016 /

A napelemeket azonos irányban tudom csak elhelyezni.
Azért gondoltam két töltésvezérlővel, hogy azonos feszültséggel legyen töltve az akksi mindkét rendszerről.

Lehet, hogy az eredeti kérdésem inkább az lenne, hogy van egy 250W-os és egy 100W-os napelemem, hogyan tudom egy rendszerben használni őket?
(#) erbe válasza vappa hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Az adatlap mindent elárul. Melyik milyen típus? Mekkora az üzemi feszültség és üzemi áram?
(#) nedudgi válasza vappa hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Két különböző teljesítményű napelemtábla elég szerencsétlen felállás. Remény akkor lehet, ha az üzemi feszültség, vagy áram egyforma. Abban az esetben meg lehet próbálkozni párhuzamos, vagy soros kötéssel.
Ha semmi sem egyezik, akkor marad a B terv, olyan töltésvezérlő kell, ami képes két külön energiaforrásról működni. Ilyen lehet például egy szél és napenergiáról működő megoldás, de az ára tudtommal elég húzós.
(#) zobokij válasza vappa hozzászólására (») Júl 4, 2016 /

Szia.

Én évek óta használok különböző teljesítményű (160W, 192 W, 60 W), de azonos feszültségű napelemeket, és egy töltésvezérlőt. Semmi gond nincs velük.
(#) vappa hozzászólása Júl 8, 2016 /

Itt a megoldás a problémámra: https://www.youtube.com/watch?v=rBbVIiOBuT4

(#) nedudgi válasza vappa hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Ha a töltésvezérlőid alkalmasak rá, akkor persze. Stacking kivezetés van a vezérlőkön? Ezt eddig nem említetted.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2016
Következő: »»   12 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem