Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   97 / 176
(#) feccus válasza Sebi hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Előfok nincs benne,egy 7915 stab. ic van benne és arról megy a venti de eléggé behallatszódik a jelbe,szépen zúg a hangszóróból.
(#) taxika739 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Köszi a választ
Van esetleg valamilyen program amivel meg tudnám tervezni ezt az áramkört, egyébként egy állófűtést szeretnék hajtani vele.
(#) Sebi válasza taxika739 hozzászólására (») Jan 7, 2016 / 2

Van egy 24V-os trafó, egyenirányító híddal. Nyilván tettél rá szűrésnek valami kondenzátort, mert:
Idézet:
„Ugyanis mikor a a trafó megkapja a terhelést felmegy 33 voltra, az pedig már sok.”

attól lehet magasabb a feszültség, de terhelés NÉLKÜL.
Nyilván megijedtél a mért 33 V-tól és nem merted rákötni a 24V-os szerkentyűt...
Pedig az nyilván sok ampert fogyaszt, amitől be is állna a 24 V (igazából lehet, hogy nem is kellene neki szűrés, csak ha van benne valami elektronika is. Akkor viszont tényleg vigyázni kell vele, szétválasztani az elektronika tápfesz bemenetét a nagy fogyasztótól és csak azt stabilizálni.
(#) Travolta hozzászólása Jan 22, 2016 /

Sziasztok! Mellékelnék 2 kapcsolást, és érdeklődnék, hogy melyik az életképesebb. A 24V-on nem kell csak pár mA-er. Válaszokat előre is köszönöm.

1.jpg

2.jpg

(#) Kovidivi válasza Travolta hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Szerintem egyszerűbb, ha leírod, hogy mi kellene egyáltalán. Tehát 24V-on pár mA, és 48V-on?
(#) Travolta válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

48V-on kb. 3A kell. Egy ventillátor fordulatszám szabályzásához kell. 48V megy a ventillátor betápnak, 24V meg a vezérles. Annyit még elfelejtettem megosztani, hogy mindenképp 2db 24V-os trafoval kell megoldani, mivel az áll rendelkezésünkre.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2016

Esetleg LM317-et be tudsz rakni. 37V lehet maximálisan a bemenő és kimenő lába között, 48-24=24, tehát jók vagyunk. Sőt. Ha tényleg csak pár mA kell, akkor sima zeneres stabilizátor is megoldás lehet.

LM2576 adj lesz benne. De mivel az se tud 37V nál nagyobb bemenőt elviselni, ezért kell a 24V-os megcsaplolás. De mivel közös a negatív, nem tudom melyik kapcsolás lenne a leg célszerűbb. Az első megoldásnál elég egy kisebb és egy nagyobb terhelhetőségű egyenirányító, a másiknál mindkettőnek nagy kell.
(#) Sebi válasza Travolta hozzászólására (») Jan 22, 2016 / 1

Egyszerűen megoldható...

55555.GIF

Szerintem nem jó irányból közelíted meg a kérdést. Minek egy 3-5A-es step down konverter, ha csak pár mA kell? Minek használsz fel két szekunder tekercset, hozzá két egyenirányító hidat, ha elég 1-1 is, plusz egy LM317, vagy egy zeneres stabilizátor?
(#) Travolta válasza Sebi hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Köszönöm szépen! Ez lesz a nyerő.

Idézet:
„Minek egy 3-5A-es step down konverter, ha csak pár mA kell?”

Azért, mert ezek állnak rendelkezésre.
Idézet:
„Minek használsz fel két szekunder tekercset, hozzá két egyenirányító hidat, ha elég 1-1 is.”

Nem elég egy, mivel kell a 24V is meg 48V is. És mivel 24V-os trafóból bőven van, nem fogok 10eft-ért trafót venni. Elég lenne 1 szekunder is, ha nem kerülne 6 szoros árba a HV-s step down konverter. De a 317 akkor se lenne jó a magas bemeneti fesz miatt.

Azt írhattad volna, hogy a trafó már meg van, és ebből kell dolgoznod. Egyébként nem tudom, olvastad-e, de: "37V lehet maximálisan a bemenő és kimenő lába között, 48-24=24, tehát jók vagyunk."
(#) Travolta válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Itt írtam. Bár utólag belegondolva, másképp kellett volna feltennem a kérdést, de Sebi megadta a tökéletes megoldást. Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.
(#) ha6qt hozzászólása Jan 23, 2016 /

Sziasztok,

55V 10A terhelhetőségű egyenfeszültségű tápegység esetén mekkora kapacitású szűrőkondenzátor javasolt, kétutas egyenirányítás után? Nem stabilizált, és nem baj, ha nagyobb áramfelvételnél leesik a feszültség néhány voltot.

Esetleg van valami szabály, hogy amperenként mekkora kapacitás szükséges?

Köszi!
(#) Travolta válasza ha6qt hozzászólására (») Jan 23, 2016 / 1

Ha jól tudom, amperonként 1000uF.
(#) reloop válasza ha6qt hozzászólására (») Jan 23, 2016 / 1

(#) ha6qt válasza reloop hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

A "Hullámzás feszültsége" esetemben mit jelent?

Illetve kétutas egyenirányítás esetén is 50Hz-et kell beírnom?
(#) pucuka válasza ha6qt hozzászólására (») Jan 23, 2016 / 1

A hullámzás (ripple=fodrozódás, hullámzás) értelmezéséhez ott a magyarázó ábra. Mivel egyik mennyiség sem színuszos, pontos érték csak a csúcstól csúcsig mért feszültség.
A kétutas egyenirányítás esetén is 50 Hz -et (az egyenirányítani kívánt feszültség frekvenciáját) kell beírnod, és ha kiválasztod az egyenirányítás módját, a számoló a megfelelő értéket adja, de neked tudnod kell, hogy kétutas egyenirányítás esetén a hullámzás frekvenciája a bemeneti feszültség frekvenciájának duplája lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2016
(#) ha6qt válasza pucuka hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Oksa, akkor jól gondoltam és számoltam mindent elsőre is

De amikor játszottam a Tool-al, eléggé elcsodálkoztam az eredményen. Most már rájöttem, hogy ha felteszem a szemüvegem, akkor nem 100 uF, hanem 100mF van kiírva.
(#) jani1987 hozzászólása Jan 23, 2016 /

Adott egy 48V-os 2,24A-es transzformátor. 2db RL207-es dióda és 2db 2200µF 50V-os kondenzátorral felépített szimmetrikus tápegység. A végeredmény 66,8V jött ki de nekünk nem ennyi kell hanem az eredeti feszültséghez képest alig kevesebb (2x35V). Hol a hiba? Mit változtassunk rajta?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2016
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

"Hol a hiba?" Az "Adott" a hiba. Mert ha 2*35V kell, akkor nem 1*48V-os trafót kell használni. Valamint nem egyutas egyenirányítást, ami nem sokra jó.
Egy lehetőség van, hogy hídegyenirányítóval egyenirányítasz, kapsz 62..65V-ot, és virtuális földpontot alakítasz ki. (Az erősítőknél megtalálod.)
(#) reloop válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 23, 2016 / 1

(#) mykymokus hozzászólása Feb 1, 2016 /

Sziasztok Lenne egy gyári kapcsolási rajz Pioneer Erősítőről. Szétment benne a segéd trafója nem tudom mekkora szekunder feszültséget adott le. Kapcsolási rajzon pirossal karikáztam remélem tudtok segíteni Köszönöm.

Táp.jpg

(#) gerenk válasza mykymokus hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Mivel egy 5 V-os stabilizátor ic.-re ad feszültséget 7-9 V közötti AC szerintem megfelel.
(#) mykymokus válasza gerenk hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

holnap megpróbálom de a 12V felül mi szerepe lenne
és miért van 6 dióda mikor összeköthetné 2-2 pozitívot hisz ugyan az a feszültség 303-304 és 305-306 végek. Nem terhelés miatt van az tuti
(#) proli007 válasza mykymokus hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Hello! Én úgy látom, hogy azért van 6 dióda, mert az egyiken 1000µF van ami lassan csökkenne tápfeszültség kikapcsolásakor, a másiknak viszont 1µF a szűrése és ezen érzékeli a Q300 a feszültség megszűnését. Ez lesz a puffanás védelem.
(#) mykymokus válasza proli007 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Na erre nem gondoltam köszi
(#) bole hozzászólása Feb 2, 2016 /

Ki tudja megmondani ez a régi adapter hogy múködik mert azt állitják hogy villanypásztor de az nem lehet!Köszi a választ van bent egy UA 723 PC ÉS BD 245A TRANZISZTOR MEG VALAMI OROSZ Küldöm a képet valami MGTSZ GYÁRTOTTA
(#) kadarist válasza bole hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Mutatom a rajzát: Nagyjából ilyen.
Következő: »»   97 / 176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem