Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MOSFET-ek
Ha már sokat ellőttél, egy ide vagy oda nem számít. Egyébként passzolok, én rá merném rakni.
Rendben. Ki fogom majd próbálni mindkettővel. Köszi a segítséget.
Sziasztok!
Ismer valaki 100V 120A P csatornás MOSFET -et? IRFB4110 N csatornáshoz kellene komplementer párja, H hídhoz... (Mondjuk ami az ebay -en is berendelhető "oco pízér"...) Köszi... A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
Esetleg ezeket párban, max. külön meghajtókkal? IRFB5210PBF.
Igen ezeket én is megtaláltam már, azért kérdeztem, hátha ismer valaki nagyobb áramút...
De ha nem lesz más, akkor lehet, hogy mégis csak ez lesz...
Üdv mindenkinek , lenne itt egy kapcsolás,Soft light on off a második áramkőr amit el is készítettem próbapanelen, kivéve, hogy nem találtam itthon IRF830 at ezért IRF634 el próbáltam, lett is belőle nagy csattanás, még a villa is leégett a 220 csatlakozóról és minden biztosítékot levert a vonalon. FET elrobbant , dióda-híd rövidzárlatos lett. Többi alkatrész megbírta. Levettem a nagyfeszültségű részeit és betápláltam labortáppal 24 v , illetve 24 voltos égővel, igy működik is rendesen, csak kellett picit játszanom az időzítéssel, hogy megfeleljen. Az lenne a nagy kérdésem, hogy mi a franctól robbant el az a FET ilyen látványosan, igaz nem volt túlméretezve mert csak 250 voltot ír adatlapon de azért el kellett volna viselnie a hálózati feszt nem? Vagy lehet az egyenirányító-híd volt eleve rossz? Azt mondjuk nem ellenőriztem. Sajnos mostmár csak IRF540 -em maradt azt meg már meg sem merem próbálni az csak 100 v ig oks.
Ha fet-el sorosan bent volt az izzó akkor bármi hiba esetén legfeljebb teljes fénnyel világítana az izzó.
Itt szinte biztos, hogy a diódahid körül volt valami szarvashiba. Pontosítok: teljes fénnyel vagy sehogy. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
A hibajelenség szerint itt több gond volt egyszerre. A masszív zárlat és a FET kalapemelése erre utal. Lehetne boncolgatni a témát, csak felesleges, mert az alapismeretek is hiányosak.
Szia!
Biztosan nem tudod, de a 230V-os effektív feszültség csúcsértékével kell számolni és az jóval több, mint 250V. Legalább 600V-os FET-et használj. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
Igen én is erre gondoltam, és most hogy így jobban belegondolok azt hiszem egy villámütött kapunyitogtató panelból vettem ki a hidat...ááá hogy nem gondoltam én arra, hogy az rossz.. közben találtam egy IRF630-at ez 200 v-ra van ez a legnagyobb ami itthon van, vajon egy próba erejéig megbírná? Mindenesetre kötnék a betápra egy kiolvadó kis üvegbiztit azt csapja szét inkább.
Mindenesetre köszönöm a segítségetek.
Hát akkor rendelnem kell valamit mert sajnos itthon semi nincs ami 200 V felett lenne, nembaj addig szüneteltetem a projektet, és rendelek magasabb feszültségű FET-et. Nem kísérletezgetek.
Köszi szépen a hozzászólásokat. Üdv mindenkinek.
Hiába az üvegbiztosíték, zárlatkor, ha jó a villamos hálózat, akár 500 A is folyhat az áramkörben (igaz, csak rövid ideig). A várható zárlati áramot arra alkalmas műszerrel mérni is lehet.
Egészen pontosan 324.3V ha jól számolom (csúcstól csúcsig)...
Szóval ha egy sima diódahíddal egyenirányítjuk, akkor az utána lévő kondi ennyire töltődik fel. (Persze a soros diódákon esik kb 2x0.7V diódánként, de itt az vajmi kevés.) A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
Én úgy tudom 1.41 a szorzó, tévednék?
(A biztonsági tartalékot meg mindenki számolja hozzá saját maga amennyit akar vagy szertne.)
Ha csúcstól- csúcsig mondod, akkor 230*1,41*2...
Természetesen itt csak az egyenirányított, szűrt feszről van szó, tehát csak Ucsúcs.. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
Na eközben még egyszer átbújtam a lomjaim találtam 2n60B -s FET-et, ez már 600 V ra van be is építettem és szuperül működik. Igaz hallani a pár kilohertzes frekvenciát be illetve kikapcsolásnál az átmenetek alatt, kissé olyan futurisztikus , scope szerint 5-6 KHz. :d
Tanulság: ha használt alkatrészt építünk be, elötte érdemes tesztelni. Most *csak* a biztosítékot küldte le meg csinált egy kis fényeffektet, de egy rossz alkatrész többezres kárt is tud okozni ha úgy jön ki.
Örülök, hogy sikerült életre kelteni.
Sziasztok!
Azt olvastam egy fetekről szóló leírásban, hogy bizonyos típusok nem érzékenyek a drain és source lábakra kötött feszültség polaritására és ha be vannak kapcsolva az áram iránya is mindegy. Adatlapon milyen paramétert kell keresni, amiből ez a képesség kiderül? Akkutöltőt akarok csinálni, ahol nem akarok reléket alkalmazni, de az áramkört meg akarom védeni az akkutól akkor is ha a töltő nem kap tápot és akkor is ha az akku véletlenül fordított polaritással kerül bele. A fetnek az lenne a dolga, hogy elszeparálja a mérő áramköröket az akkutól. Az akkut is védi, hogy az nem tud lemerülni a kikapcsolt töltőn keresztül.
Szia. Ezt mind megoldja egy soros dióda.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016
Sajnos nem. Ha csak azt nézzük, hogy az akku közvetlen feszültségét akarom megmérni, akkor a dióda feszültségével is számolnom kell, ami függ az átfolyó áramtól és a hőmérséklettől. Ha pedig a töltő nincs feszültség alatt, de az akkut rossz polaritással csatlakoztatják, akkor ez a dióda pont nyitó irányba lesz előfeszítve. Kapcsoló üzemnél pedig még szépen ki is van kövezve ez az áramút. CD4066 IC-n is töprengtem, de hát az IC-k nagy nyűgje, hogy nem nagyon bírják a tápfeszükön kívül eső feszültségeket a bemeneteiken.
Ebben a cikkben van fordított polaritás elleni védelemről szó, kiollózható belőle az, ami neked kell: Bővebben: Link.
Köszi, de én a fetre vonatkozó kérdésemre keresem a választ. Az akku töltő csak egy alkalmazási terület. A linkelt kapcsolásban az akkut a kikapcsolt töltő meríti bárhogy van rákötve. A leírása is arról szól, hogy előbb kapcsoljuk be a töltőt, aztán mehet rá az akku. Arra már van megoldásom, hogy a bekapcsolt töltő ellenőrizze az akku jelenlétét. Aztán ha nagy vonalakban rendben talált mindent, akkor kapcsolna rá töltő, merítő, és mérő cuccokat.
Sziasztok
Nagy bajban vagyok, belefutottam egy nagyon érdekes jelenségbe és gyanakszom hogy a FET okozza a hibát de nem tudom mivel kéne helyettesítenem illetve hogy jól sejtem e a hibát. A következöről lenne szó: adott egy hid kapcsolás ami 12V-ról megy és egy kis motort hajt, avan három motor azonos gyártó csak egy ami 12000rpm-el bír és kettő ami 5500rpm-el bír. A 12000rpm-es lefogva 13-15A-t vesz fel és semmi hiba viszont az 5500-as ból az egyik 2.4A-nél tilt le (megszünik az áramellátás) míg a másik 5500-as 4A-nél tilt. Mi lehet ennek az oka illetve mit kéne cseréljek? Előre is köszönöm. Annyi a módósítás hogy a BD170 helyett 2N7002 van betéve.
Mi tilt le? Ha jól látom, a kontrollerhez nincs semmilyen visszacsatolás, amiből tudná, hogy a motor mennyi áramot vesz fel. Tiltáskor mérd körbe, hol szakad meg az áram útja.
Ha áramot nem is ... de tápfeszt mér a GP1 portján (6os láb).
Ha nagyon nőne az áramfelvétel akkor kissé eshet az akku kapocs fesz.
Igen, csak az a fura, hogy a kissebb terhelés alatt "tilt le". Lehetséges, hogy a motor kelt olyan zavart, ami megbolondítja a kontrollert.
Én tennék a híd + / - betápra egy nagyáramú LC szűrést, közvetlenül a fetekhez.
sziasztok nekem egy olyan problémám van +-80v végerősítő. Fetek sorosítása hogyan működik vagy hogyan tudnám megtoldani 1-1 darabbal. ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |