Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MOSFET-ek

Témaindító: Dzót, idő: Okt 1, 2005
Lapozás: OK   29 / 38
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Ha már sokat ellőttél, egy ide vagy oda nem számít. Egyébként passzolok, én rá merném rakni.
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Rendben. Ki fogom majd próbálni mindkettővel. Köszi a segítséget.
(#) RoliNyh hozzászólása Jan 27, 2016 /

Sziasztok!

Ismer valaki 100V 120A P csatornás MOSFET -et?

IRFB4110 N csatornáshoz kellene komplementer párja, H hídhoz...

(Mondjuk ami az ebay -en is berendelhető "oco pízér"...)

Köszi...
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Esetleg ezeket párban, max. külön meghajtókkal? IRFB5210PBF.
(#) RoliNyh válasza ferci hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Igen ezeket én is megtaláltam már, azért kérdeztem, hátha ismer valaki nagyobb áramút...

De ha nem lesz más, akkor lehet, hogy mégis csak ez lesz...
(#) Junkie hozzászólása Feb 2, 2016 /

Üdv mindenkinek , lenne itt egy kapcsolás,Soft light on off a második áramkőr amit el is készítettem próbapanelen, kivéve, hogy nem találtam itthon IRF830 at ezért IRF634 el próbáltam, lett is belőle nagy csattanás, még a villa is leégett a 220 csatlakozóról és minden biztosítékot levert a vonalon. FET elrobbant , dióda-híd rövidzárlatos lett. Többi alkatrész megbírta. Levettem a nagyfeszültségű részeit és betápláltam labortáppal 24 v , illetve 24 voltos égővel, igy működik is rendesen, csak kellett picit játszanom az időzítéssel, hogy megfeleljen. Az lenne a nagy kérdésem, hogy mi a franctól robbant el az a FET ilyen látványosan, igaz nem volt túlméretezve mert csak 250 voltot ír adatlapon de azért el kellett volna viselnie a hálózati feszt nem? Vagy lehet az egyenirányító-híd volt eleve rossz? Azt mondjuk nem ellenőriztem. Sajnos mostmár csak IRF540 -em maradt azt meg már meg sem merem próbálni az csak 100 v ig oks.
(#) Bakman válasza Junkie hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

A 230 V csúcsértéke kb. 320 V.
(#) sunside válasza Bakman hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Ha fet-el sorosan bent volt az izzó akkor bármi hiba esetén legfeljebb teljes fénnyel világítana az izzó.
Itt szinte biztos, hogy a diódahid körül volt valami szarvashiba.

Pontosítok: teljes fénnyel vagy sehogy.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
(#) Bakman válasza sunside hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

A hibajelenség szerint itt több gond volt egyszerre. A masszív zárlat és a FET kalapemelése erre utal. Lehetne boncolgatni a témát, csak felesleges, mert az alapismeretek is hiányosak.
(#) kadarist válasza Junkie hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Szia!
Biztosan nem tudod, de a 230V-os effektív feszültség csúcsértékével kell számolni és az jóval több, mint 250V. Legalább 600V-os FET-et használj.
(#) Junkie válasza sunside hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Igen én is erre gondoltam, és most hogy így jobban belegondolok azt hiszem egy villámütött kapunyitogtató panelból vettem ki a hidat...ááá hogy nem gondoltam én arra, hogy az rossz.. közben találtam egy IRF630-at ez 200 v-ra van ez a legnagyobb ami itthon van, vajon egy próba erejéig megbírná? Mindenesetre kötnék a betápra egy kiolvadó kis üvegbiztit azt csapja szét inkább.

Mindenesetre köszönöm a segítségetek.
(#) Junkie válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Hát akkor rendelnem kell valamit mert sajnos itthon semi nincs ami 200 V felett lenne, nembaj addig szüneteltetem a projektet, és rendelek magasabb feszültségű FET-et. Nem kísérletezgetek.

Köszi szépen a hozzászólásokat.
Üdv mindenkinek.
(#) Bakman válasza Junkie hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Hiába az üvegbiztosíték, zárlatkor, ha jó a villamos hálózat, akár 500 A is folyhat az áramkörben (igaz, csak rövid ideig). A várható zárlati áramot arra alkalmas műszerrel mérni is lehet.
(#) RoliNyh válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Egészen pontosan 324.3V ha jól számolom (csúcstól csúcsig)...
Szóval ha egy sima diódahíddal egyenirányítjuk, akkor az utána lévő kondi ennyire töltődik fel.
(Persze a soros diódákon esik kb 2x0.7V diódánként, de itt az vajmi kevés.)
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Akkor már szorozd 2-vel..
(#) RoliNyh válasza ferci hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Én úgy tudom 1.41 a szorzó, tévednék?
(A biztonsági tartalékot meg mindenki számolja hozzá saját maga amennyit akar vagy szertne.)
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Ha csúcstól- csúcsig mondod, akkor 230*1,41*2...
Természetesen itt csak az egyenirányított, szűrt feszről van szó, tehát csak Ucsúcs..
(#) Junkie válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Na eközben még egyszer átbújtam a lomjaim találtam 2n60B -s FET-et, ez már 600 V ra van be is építettem és szuperül működik. Igaz hallani a pár kilohertzes frekvenciát be illetve kikapcsolásnál az átmenetek alatt, kissé olyan futurisztikus , scope szerint 5-6 KHz. :d
(#) sunside válasza Junkie hozzászólására (») Feb 2, 2016 / 1

Tanulság: ha használt alkatrészt építünk be, elötte érdemes tesztelni. Most *csak* a biztosítékot küldte le meg csinált egy kis fényeffektet, de egy rossz alkatrész többezres kárt is tud okozni ha úgy jön ki.
Örülök, hogy sikerült életre kelteni.
(#) rascal hozzászólása Feb 5, 2016 /

Sziasztok!
Azt olvastam egy fetekről szóló leírásban, hogy bizonyos típusok nem érzékenyek a drain és source lábakra kötött feszültség polaritására és ha be vannak kapcsolva az áram iránya is mindegy. Adatlapon milyen paramétert kell keresni, amiből ez a képesség kiderül?
Akkutöltőt akarok csinálni, ahol nem akarok reléket alkalmazni, de az áramkört meg akarom védeni az akkutól akkor is ha a töltő nem kap tápot és akkor is ha az akku véletlenül fordított polaritással kerül bele. A fetnek az lenne a dolga, hogy elszeparálja a mérő áramköröket az akkutól. Az akkut is védi, hogy az nem tud lemerülni a kikapcsolt töltőn keresztül.
(#) steelbird válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Szia. Ezt mind megoldja egy soros dióda.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016
(#) rascal válasza steelbird hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Sajnos nem. Ha csak azt nézzük, hogy az akku közvetlen feszültségét akarom megmérni, akkor a dióda feszültségével is számolnom kell, ami függ az átfolyó áramtól és a hőmérséklettől. Ha pedig a töltő nincs feszültség alatt, de az akkut rossz polaritással csatlakoztatják, akkor ez a dióda pont nyitó irányba lesz előfeszítve. Kapcsoló üzemnél pedig még szépen ki is van kövezve ez az áramút. CD4066 IC-n is töprengtem, de hát az IC-k nagy nyűgje, hogy nem nagyon bírják a tápfeszükön kívül eső feszültségeket a bemeneteiken.
(#) Bakman válasza rascal hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Ebben a cikkben van fordított polaritás elleni védelemről szó, kiollózható belőle az, ami neked kell: Bővebben: Link.
(#) rascal válasza Bakman hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Köszi, de én a fetre vonatkozó kérdésemre keresem a választ. Az akku töltő csak egy alkalmazási terület. A linkelt kapcsolásban az akkut a kikapcsolt töltő meríti bárhogy van rákötve. A leírása is arról szól, hogy előbb kapcsoljuk be a töltőt, aztán mehet rá az akku. Arra már van megoldásom, hogy a bekapcsolt töltő ellenőrizze az akku jelenlétét. Aztán ha nagy vonalakban rendben talált mindent, akkor kapcsolna rá töltő, merítő, és mérő cuccokat.
(#) Kovabe hozzászólása Feb 11, 2016 /

Sziasztok
Nagy bajban vagyok, belefutottam egy nagyon érdekes jelenségbe és gyanakszom hogy a FET okozza a hibát de nem tudom mivel kéne helyettesítenem illetve hogy jól sejtem e a hibát. A következöről lenne szó: adott egy hid kapcsolás ami 12V-ról megy és egy kis motort hajt, avan három motor azonos gyártó csak egy ami 12000rpm-el bír és kettő ami 5500rpm-el bír. A 12000rpm-es lefogva 13-15A-t vesz fel és semmi hiba viszont az 5500-as ból az egyik 2.4A-nél tilt le (megszünik az áramellátás) míg a másik 5500-as 4A-nél tilt. Mi lehet ennek az oka illetve mit kéne cseréljek? Előre is köszönöm. Annyi a módósítás hogy a BD170 helyett 2N7002 van betéve.
(#) Bakman válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Mi tilt le? Ha jól látom, a kontrollerhez nincs semmilyen visszacsatolás, amiből tudná, hogy a motor mennyi áramot vesz fel. Tiltáskor mérd körbe, hol szakad meg az áram útja.
(#) Kera_Will válasza Bakman hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Ha áramot nem is ... de tápfeszt mér a GP1 portján (6os láb).
Ha nagyon nőne az áramfelvétel akkor kissé eshet az akku kapocs fesz.
(#) Bakman válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Igen, csak az a fura, hogy a kissebb terhelés alatt "tilt le". Lehetséges, hogy a motor kelt olyan zavart, ami megbolondítja a kontrollert.
(#) ferci válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Én tennék a híd + / - betápra egy nagyáramú LC szűrést, közvetlenül a fetekhez.
(#) GreenDog96 hozzászólása Feb 11, 2016 /

sziasztok nekem egy olyan problémám van +-80v végerősítő. Fetek sorosítása hogyan működik vagy hogyan tudnám megtoldani 1-1 darabbal. ?
Következő: »»   29 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem