Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   71 / 274
(#) titi válasza pb hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Ez most 2030, vagy 2030A volt?
A 2030 csak max 36V-ot bír, ezzel szemben a 2030A 44V.
De ezek a max. határadatok!
(#) pixels válasza witti hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Hali!

A problémád okozhatja:
1, a forrasztási oldalon a sav/gyantamaradék - ezt le kell pucolni róla
2, hűtő és az IC közé csillámlap és hővezető paszta kell - nem látszik a képről, hogy van-e ott valami, szal ha van, akkor nem szóltam A csavarnál a szigetelőgyűrű természetesen így is kell majd.
3, A nagyáramú test és a kisáramú test vegyesen van kapcsolva. Nagyáramúra jönnek a kimeneti védődióda, a kimeneten lévő ellenállás-kondenzátor tag (1 ohm és 220n F ha jól emlékszen, de lényeges eltérés biztos nincs ezektől) valamint az IC 3. lába, és természetesen az áram bemenet. A többit mind a kisáramú testre kell kapcsolni (bemenetnél az ellenállások és kondenzátorok, és a visszacsatolás) A hangszóró testet pedig a csillagpontból viszed el.

A panelodon azért nem jó ott a megszakítás, mert bár nincs földhurok, de a nagy- és kisáramú alkatrészforrszemek vegyesen vannak.

Az első lépés még mindig az lenne, ha csak az erősítőpanelt, és annaki is csak az egyik csatornáját kötnéd be magában, mert akkor a földhurok problémát ki lehet zárni. Ilyenkor a bemenet árnyékolást is rá kell kötni a panel kisáramú testpontjára. Ilyen módon kell tesztelni mind két csatornát. Ha ennek ellenére is gerjed, akkor az IC nem jó, vagy panelzárlat lehetséges (főleg az IC lábainál kell vigyázni), esetleg passzív alkatrész is hibás lehet.

Kimeneten a a tápfeszültség fele normális jelenség, de ha hangszórót kötsz rá, akkor a hangszóró csatlakozási pontján nem szabad feszültséget mérni.

Remélem a kondenzátorok feszültséghatára nagyobb a tápfeszültségnél.

Üdv: pixels
(#) Steven19 válasza pixels hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Helló! Siralmasan túlbonyolitod ezt.Szerintem.
Másrészt a két IC-nek a 3-as lába azonos potenciálon ezért gondot nem okoz ha a kettő össze van kötve, nállam is össze van kötve gond eggy szál se. Csak tudnám miért?Az én szimpla tápfeszű erősitőmnél nem igy van az LM1036N-es előfokozat a kimenetén lévő árnyékolt kábel árnyékolásáról kapja a negativot vagyis a testet.Mert mivel ugyanarra a pontra csatlakozik a végfok testje és az előfok testje innenstől kezdve nem mindeggy hogy hova kötöm??De most komolyan!Felesleges anyagfelhasználás pazarlás.Másrészt meg nem vagy tisztában azzal hogy a földhurok mint jelenség hogyan keletkezik, csak amit tapasztaltál jelenséget igy nevezted el de tulajdonképpen nem ez, de mind1 hurrogjatok le.De eggyetérteni nem fogok veletek.Ilyen zúgást igazad van zárlatos kondenzátor is okozhat én is találkoztam ezzel.Én végerősitőt mindig fém dobozban tesztelek, nem szabadon fém dobozon kivül.Attól félvén hogy robban ezért a szilánkok a fém doboz belső falához csapódnak és nem az arcomhoz vagy a szemembe. Én már épitettem tisztán fa dobozba erősitőt gerjedt eléggé szépen jobban mint gondolnátok kegyetlen volt elhihetitek a megoldást a fémdoboz hozta.Igy megéri fém dobozban is kipróbálni hogy zúg-e.
(#) pixels válasza Steven19 hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
Idézet:
„...az LM1036N-es előfokozat a kimenetén lévő árnyékolt kábel árnyékolásáról kapja a negativot vagyis a testet.Mert mivel ugyanarra a pontra csatlakozik a végfok testje és az előfok testje innenstől kezdve nem mindeggy hogy hova kötöm??”

Nekem nem ez a véleményem... A testkábelen is elég erős áram folyik... Gondolkozz el azon, hogy már a kapcsolás nyugalmi árama 80mA hangszóró nélkül, és az IC menet közben még pár wattot elfűt, szóval az is a testkábelen fog áthaladni, nem pedig a hangszóró felé! Ennyi áramot/teljesítményt nem illik/szabad egy árnyékoláson vinni...
Itt ajánlom elolvasni a Végfokozat topológiája című fejezetet, és m... miért
A fémdobozt viszont nagyon jó ötletnek tartom.

(A földhurok nem akkor alakul ki, ha az előfok paneljén van végighúzva a végfok tápja is? En eddig így tudom... Ha nem, kérlek javíts ki)

Én még mindig azt tanácsolom wittinek, hogy egy végfokot kössön be előfok nélkül, a bemenetre hangforrás, és próbálja ki hogy mit csinál, mert ha a végfokkal van gond, így egyből kiderül.

Üdv: pixels
(#) Steven19 válasza pixels hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
Az LM1036N 50mA-t vesz fel állandó üzemben akár nyugalmiról van szó akár üzem közben, másrészt minek vigyek az előfoknak 1,5mm2-es sodrott vezetéket amikor abból csak pár szálat tok beforrasztani a többi meg fityeg a vakvilágba, elég arra a végfok bemenetére csatlakozó árnyékolás is hogy az előfokot táplálja. Másrészt hova kóborolna máshova az áram a végfok kimenetéből és a test- ből??Mert ha a fürdőkádat bevonod az EPH-ba akkor a fürdőkádban már áram folyik?? Mit gondolsz??
(#) Steven19 hozzászólása Márc 4, 2008 /
 
Ennek ellenére nekem mégis minimálisak a zavarok az erősitőmben.
(#) lamalas válasza Steven19 hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
Idézet:
„Én végerősitőt mindig fém dobozban tesztelek, nem szabadon fém dobozon kivül....
Én már épitettem tisztán fa dobozba erősitőt gerjedt eléggé szépen jobban mint gondolnátok kegyetlen volt elhihetitek a megoldást a fémdoboz hozta.”


Hat ez erdekes ... akkor valszeg rossz erositot valasztottal es rosszul is epitetted meg. Nem vagyok a femdobozok ellen, sot inkabb azt preferalom, de ha nem tudok beszerezni egy megfelelot turheto arban akkor marad a fa doboz. A 10W-os A osztalyu JLH erositom fa dobozban van es tokeletesen mukodik, nem gerjed, nincs foldhurok, stb. (a foldhurok amugy sem a doboz anyagatol fugg). Mindezt ugy, hogy egyetlen kompenzalo elem sincs az erositoben ami a gerjedeseket hivatott kikuszobolni. Ezen felul tokeletesen mukodik a KD mester altal tervezett B5-os AB osztalyu erosito is egyelore bedobozolas nelkul (deszkamodellkent). Viszont megfelelo fem doboz helyett (es takarekossagbol) ez is fadobozba fog kerulni. Megemlitenem, hogy ez az erosito sem gerjed, tokeletesen mukodik. Pedig a maga kompozit 3-as darlington kimenetevel az egyik leggerjedekenyebb erositok koze sorolhato, megsincs semmi baj vele. Na erre varrj gombot

En azt ajanlanam mindenkinek, hogy probakepp nyugodtan meg lehet az erositot epiteni akar doboz nelkul is, csak megfeleloen kell huzalozni es felepiteni az egeszet. Emellett a fem dobozt is ajanlom mert az tovabbi zavarvedelmet jelenthet ha megfeleloen hasznalja az ember.
(#) Steven19 válasza lamalas hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
Hát ez jó vicc volt nem semmi ezen reggelig fogok derülni találékonyság 0 a köbön, ATX-es tápegység doboza tudttad hogy fémből van? ez már fáj de nagyon. láttam itt azt a cikket jól néz ki meg minden csak én azzal kezdeném hogy fémdobozba teszem aztán azt tetszés szerint fa dobozba.Másrészt a TDA2030A-ba is darlington végtranzisztorok vannak bocsika. Látod már varrom a gombot?? Ha kéred rávarhatom akár a hasadra is .Az LM1036N-es témában a legutóbbi képes hozzászólásomban az ATX-es táp dobozába épitett erősitőm látható. ott aztán van kábelrengeteg a javából a zajok ennek ellenére mégis minimálisak. Másrészt eggy A osztályú erősitő még érzéketlen is ezekkel szemben nomeg az Elektroncsöves erősitők is mert ott eggy max 2 csövet volt indokolt árnyékolni a többit nem ezért kerültek a régi elektroncsöves erősitők, rádiók FA dobozba 4,5V érzékenységű csövet kizárt hogy 1V alatti zavarok betudjanak zavarni nem baj érted. EM80-as csővel próbálkoztam már vonalszintű jelet adtam neki és a fénye erre meg sem moccant ugyanis ez eggy hangolásjelző cső kivezérlésjelzővé alakitva szóval más a súlycsoport. Másrészt nekem sem gerjedt a végfokom amig az LM1036N-es előfok nem volt vele eggy dobozban nomeg amig nem volt hozzá köze.Csak a fémdoboz az itteni rádióvételi viszonyok miatt kellett még a gyári erősitő ami tisztán műanyag dobozban van még az is gerjedt ugyanúgy,meg jóbarátomnak az 5.1-es erősitőjeében szól a sláger rádió pedig nincs is benne rádió mert az is tisztán fa dobozban van mellesleg az enyém is csinált ilyeneket amig nem volt fém dobozban.Nah helló jó éjt.Nah erre varjál gombot.
(#) Moderátor hozzászólása Steven19 hozzászólására (») Márc 4, 2008
 
Hello!

Nem sokáig leszel a fórum tagja, van egy olyan érzésem!

Üdv

Idézet:
„ezért kerültek a régi elektroncsöves erősitők, rádiók FA dobozba 4,5V érzékenységű csövet kizárt hogy 1V alatti zavarok betudjanak zavarni nem baj érted”


régen KÉZZEL csináltak mindent, fa volt az olcsó és elérhető anyag.. satöbbi..

na mind 1
(#) lamalas válasza (») Márc 4, 2008 /
 
Szabi83,

Neked ugyan "munkakori kotelesseged" figyelmeztetni őt (bocs, ezt nem szo szerint kell erteni, ezert az idezojel), de en mostantol nem foglalkozom Steven19 hozzaszolasaival, mert tisztan latszik, hogy sem szakmailag sem szellemileg nem erett meg a forumozasra es az ertelmes vitara, eszmecserere. Még ertelmes mondatokat sem tud megfogalmazni

Bocs az OFF-ert
(#) szabi83 válasza lamalas hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
Hello!

Egyetértek veled, ezért is írtam finoman, hogy nemsokára repül, nem sok kell hozzá
(#) Kovidivi válasza Steven19 hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Szia!
Te írtad: "Másrészt meg nem vagy tisztában azzal hogy a földhurok mint jelenség hogyan keletkezik, csak amit tapasztaltál jelenséget igy nevezted el" - te tisztában vagy vele, hogy mit jelent? elmagyaráznád nekem légyszíves?
Köszi Szépen!
(#) Gyimate válasza witti hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Már nekem is szállt el tda2030 a nagy tápfesz miatt. Akkor 32V-ot kapott 24V helyett. Olyan 4-5 órát jártattam egyfolytában, egyszer csak kiment a bizti, azt hittem, hogy valami más adta meg magát. Kivettem egy pár fölös áromkört, bekapcsolom megint kiolvad a biztosíték. Elkezdtem mérni és az ic romlott el. Szóval nem jó 24V-nál nagyobb tápfeszre kapcsolni, mert neked is tönkremehet.
(#) witti válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
2030A -im vannak amiknek max 44V adható... az enyém meg csak 31,9V...
De elképzelhető, hogy mégse bírná?????
(#) Gyimate válasza witti hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Nekem sem bírta, és ha jól rémlik nekem is ilyen típusom volt.
(#) pixels válasza Steven19 hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Ja értem. hogy az végfokról megy az előerősítő táplálása.... Így már tiszta a kép, de hogy elmondjam: igen, vigyél az előfokhoz is 1,5mm-es kábelt.... Ugyanis végfok testkábelén akár hiszed akár nem, minimális feszültségingadozás van. Fogd fel úgy, mintha a végfok testkábele egy századmilliohmos ellenállás lenne. - Ugye érted már miért raktam be a linket? - Ugyanis mire végigmegy a végfok felé az áram a testkábelen, az nem 0V potenciálján lesz, hanem magasabban több! És ha csak 50mV az eltérés, akkor is megzavarja a bemeneti jelet, mert az előfok testpontja nem a nulla potenciálon van. Érted már mért kell szétválasztani az erős és gyengeáramú testet??? Megpróbálhatnád átkábelezni az erősítődet, mert szerintem még az a kis zaj is eltűnne belőle!

Én már építettem tda2030A-val erősítőt, és jól sikerült - igaz előfok nélkül. DE nálam semmi zaj nem volt! Csak akkor lehetet hallani !!!!kb 15cm-re!!!! a hangszóróról kicsi búgást, mikor a jelkábel lógott a levegőben! Egyébként szinte semmi észlelhető zaj.

Végülis mindegy, ezen ne vesszünk össze, mert a topik nem erre való.

(Amugy hasonó jelenség, amivel szintén szívtam eleget: Nálunk az utcában a kábeltv árnyékolása van a nullvezetékre kötve - ugye azt gondolták, hogy a vége a földben van, akkor mért ne köthetnék oda az árnyékolást? Na mire leér nálunk a kábel kb 300 méterre a trafótól, akkora a nullvezetéken annyi feszültség gyűlik fel, hogy ha összekötöm a számítógéppel - ami helyben földelt - akkora szikrát vág, hogy megijedtem, mokor rádugtam a tv kártyára a kábeltv-t. Na itt a földhurok!!!! Emiatt nem lehetett tv-ről számítógépre, és számítógép videómagnóra normálisan átvenni, mert búgott a rendszer. A jel-zaj arány saccra 15-20dB volt)

Üdv!
(#) mírmur hozzászólása Márc 5, 2008 /
 
Nem akarok senkit eltántoritani az erősitő megépitésétől,de a tda2030 ic-t a németh SGS cég gyártotta régen. A cég szigorúan előirja az ic tápfeszültségét ami nem más mint 6V-tól 18V-ig.A 100wattos ill a 12wattos de még létezik a kettö közötti
50wattos kapcsolás is.Urbán Isván nevét remélem ismeritek ugyanis ő kb 1989-es hobby elektronikai ujságban ismertette ezen kapcsolásokat. Igaz ö is beszélt arról, hogy kb 21-22v-os feszültsséget is kibir némelyik ic, de nem ajálotta senkinek a kipróbálását.
Én megéppítettem már többször ezeket az erösitöket,
de a mai napig nem tapasztaltam meghibásodást ha a tápfeszültség értékét az előirás között tartottam.
(#) titi válasza mírmur hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Hali!
De a TDA 2030 nem egyenlő a TDA 2030A-val!
Bővebben: Link
Hosszú évekig nyúztam egy RFT lemezjátszót, amiben ezen IC volt.
Annakidején a helyi presszóban ezzel csináltam bulikat az idősebb (40-50) korosztálynak, és mindenki meg volt elégedve. :yes:
Szóval nem olyan rosz ez az IC.
De ezekután hétvégén bizisten előbányászom, és megnézem, hány voltról megy.
(#) Gyimate válasza titi hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Azt én nem is vitatom, hogy a TDA 2030 nem ugyan az mint a TDA 2030A. Az is hozzájárt nálam a leégéséhez, hogy 4 ohm-os hangfalhoz volt rákötve és nem volt eléggé szelőztetve, és a 32V-nál már eléggé melegszik. Amúgy most nézetm utánna. Amúgy itt egy link a tda2030-ról:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25043/STMICROELECTRONICS/TDA2030.html
és a tda 2030A-ról:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25044/STMICROELECTRONICS/TDA2030A.html
Mellesleg utánanéztem és nekem is TDA 2030A-m van. Szerintem is jó hangja van
(#) titi válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Idézet:
„32V-nál már eléggé melegszik”

Az tény, hogy hűteni bizony kell!
Az RFT-n is "volt" borda, és ráadásul hátul, jól szellőző helyen.
Egyépként az adatlapok megvannak nekem.
(#) Steven19 válasza pixels hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Elsősorban stabil tápról hajtom, másrészt egyszer ezt én már megpróbáltam csak ismerek eggy középkorú hifistát aki régóta űzi ezt, és mondta nekem hogy számitógépről amikor zenét játszott valami nagyon elnyomhatatlan zaj jött a gépből a zenével együtt amit a ventilláttor zajának vélt mert az ahhoz hasonlitható volt és közben télleg az volt. Nah szóval ezt már egyszer csináltam aztán visszacsináltam úgy ahhogy most van és ahhogy azelőtt volt mert nem vált be.Érdekes módon a szimmetrikus változatnál ez nem lépett fel nem is érdekel miért.Másrészt a végleges verziójú erősitőmnél ez kell mármint az a kis zaj hogy az idegesitő zaj ne legyen ott mivel mondtam alacsony szintű nem zavaró, azért nem zavar mert a hangszóróktól 3m-re ülök és nem hallom, ez bőven elég nekem, felöllem jelen lehet a zaj csak ne idegesitsen mert addig nem foglalkozok vele amig nem idegesit, amikor már idegesit akkor kezdem keresni az okát. De azért látod közel zajtalan erősitőket csináltam már ezzel az IC-vel.Másrészt zaj nélküli erősitőt nem lehet csinálni, olyan nem létezik valamilyen mértékű zaj lessz mindig hol ilyen mértékben hol olyan mértékben valamit valamiért. Viszont a szimmetrikus változatnál naggyon idegesit a ventillátor zaj két 5letem van az egyik a másik erősitőmben alkalmazott fogásom másik meg Lenz törvénye ellen dolgozó fogás vagy-vagy, de a korábbi verziójú erősitőmben alkalmazott fogás lessz szerintem a befutó.Meglátom még, én 100%-ig biztos vagyok hogy az első 5letem lessz a befutó de viszont ez nekem gyanús nah majd esetleg hétvégén kipróbáljuk.
(#) Steven19 válasza pixels hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Igazság szerint nekünk mindig azt tanitotta oktatónk "mindennek külön érintésvédelmet kell húzni minden dugaljnak, nem mehet egyik dugalj-ból a másikba" Ezt aláirom ez igaz csak nem mindenhol igaz nem minden helyzetben célravezető. De amit tanitott én mindig betartom más helyzetben de itt nem, ide más szabályok érvényesek, másképpen kell eljárni.Annyit tennék hozzá az előző hozzászólásomhoz a ventillátor működése hőfokvezérelt tehát ha elér eggy bizonyos hőfokot a borda akkor a venti elkzd forogni és ekkor zizegő hang hallható a hangszórókban ami eléggé erős, mostanában nem volt időm foglalkozni vele de majd szakitok rá időt.
(#) Steven19 válasza pixels hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Jah Bocsi nem olvastam teljesen végig a hozzászólásodat.A zajok nekem sem ott jöttek amikor még csak egyedül volt a végfokom helyzet az volt mint a JLH 10W-os végfoknál csak a gondok az LM1036N előfokkal jöttek. Másrészt tehát ilyen helyekről származnak a földdhurkos TV-s felvételek. Nekem az lenne a meglátásom hogy minden osztót le kellene földelnie a kábeltévés szolgáltatónak és nem csak 1 helyen. Példának okáért fel tudom hozni a Fibernet-et akitől eddig hallottam ugyanaz a helyzet mint nállad. Másrészt nemigazán szokták figyelembe venni az idevágó szabályokat sok helyen láttam hasonlóakat szomorú.Szerencsére nállam nincsenek ilyen gondok.
(#) Nikon86 válasza witti hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Üdv!

Nálam +-19,7 -rő (TDA2030A) megy hídba kötve így egész kellemes kis sub erősítőt tudtam belőle asszonyomnak csinálni anyós örömére Melegedni melegszik dehát ez is relatív mivel nagyobb hűtőbordán nem melgszik annyira Én egy STK hűtőbordájára tettem az egészet ez több mint megfelelő neki. A trafó egy kaposvári 160 watos amit áttekertem szimetrikusra meg a megfelelő feszültségre. Ez így klasszúl üzemel ajánlom mindenkinek érdemes megépíteni.
(#) Gyimate válasza Nikon86 hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Igaz hogy ezek a TDA2030-asok csak 15 - 18W-osak, de a hangjuk szerintem nagyon jó (ez a hangfaltól is függ) . Amúgy én 12V-ról járatom csak, ilyenkor az egyedüli hátrány az, hogy ha feltekerem maxira a hangerőt, akkor elkezd torzítani.
(#) pixels válasza Steven19 hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Hát majd meglátom mi lesz, ha nem magába lesz az erősítőm. Remélem, hogy az eddigi tapasztalatok alapján huzalozva nem fog zajgéppé válni Én egy sztereó bemenetváltóval akarom bővíteni az erősítőt, ami más feszültségről fog járni, mint a végfok, ráadásul annak szimmentrikus táplálása van. Még le kell tesztelnem, hogy működik-e a váltó. Aztán jöhet a táp (mert dugasztápról járattam) + a többi apróság.

A kábeltv-nél meg szintén egyet értek veled. És az a pláne, hogy a vasbeton-oszlopokat könnyen lehet földelni. Ha meg tették volna, most nem kellene lekondiznom az árnyékolást is.
(#) Steven19 válasza pixels hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Nem fog biztos lehetel benne.Ha van eggy rossz AT-s vagy ATX-es tápegység dobozod abba simán belerakhatod az erősitőt.
(#) pb hozzászólása Márc 10, 2008 /
 
hellósztok
Szerintetek működne ez a kapcsolás szimpla tápról?
(#) Steven19 válasza pb hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Helló! Nem működne. Át kell alakitani.
(#) pb válasza Steven19 hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 

és azt meglehetne oldani hogy valahogy +-40voltról mennyen mert csak ilyen trafóm van itthol
Következő: »»   71 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem