Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Amit küldtél linket volt egy discovery. Nos ennél a fenti lámpatestekben a féklámpa, és a tolató lámpa, és a köd lámpa (mind a kettőbe) van beleépítve. Lent pedig index és a helyzetjelzők. De mivel ezeken gyárilag hátul egy bazi nagy pótkerék van így tényleg nem látszódna a pótkerék miatt a másik lámpa.
Üdv mindenkinek! Egy ismerősöm kapott egy szifon 4s-t. A simen vannak a névjegyek, a mail menüben importáltam is a sim bejegyzéseket, viszont a telefonkönyvbe belépe a kontaktok üresen fogadnak. Viszont ha megcsörgetem kiírja a nevemet. Valaki tudja hogyan kell beállítani rendesen hogy a simen tárolt névjegyek láthatóak legyenek a tel.könyvben? Felhő, net és ilyesmi szolgáltatások nincsenek, csak natúrba tudom megoldani.
Köszi előre is.
Üdv .
Vannak régi családi házak. Ha pl vennék egyet, de a házat totál fel kell újítani, ( fűtés, víz, villany, kanalizáció, tető, tehát lényegében csak a falak maradnak ), sokan mondják hogy inkább jobban megéri felhúzni egy újat.. Lehet ebbe valami igazság? Gondolom függ attól is mennyi egy ilyen ingatlan. De hát ha már szinte mindent cserélek, a falakon kívül, akkor lehet mégis van benne igazság.. Megfizetem a régi házat, de csak a falakat veszem meg. Akkor abból a pénzből inkább földet venni, amire majd felhúzni az új falakat, és ugyanott vagyunk? Ha ez így van, miért látni alig ilyet? Csak drágább nem? Én amellett vagyok, hogy inkább megvenni egy régi házat, és felújítani, mint újat húzni. Mondjuk fogalmam sincs mennyi lenne egy új alap
Ez nem ilyen egyszerű. Attól függ mennyibe kerülne ugyanazokat a falakt felépíteni. Nem csak az anyag ára, de a hozzá szükséges munka ára is számít. Tehát az adott helyzet dönti el.
Meg az is, hogy ha a falak maradnak, akkor az adminisztratíve a régi ház, csak fel újítva és nem egy új. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai...
Érdemes alaposan átgondolni mielőtt belevágsz.
Egy faluban láttam, hogy egy régi házköré építettek egy új házat, mikor felépült az új, a régit lebontották
Jaja, ezt így gondoltam én is.. Helyzetfüggő.
De én szerintem a helyzet sokszor olyan hogy régi házat renoválnak. Na most hányan láttunk már olyat hogy régi ház eltűnik, és a helyére új épül? És hány olyat láttunk, hogy régi ház, de szépen felújították..
Alapból kimarad a terveztetési, engedélyezési, stb. költség egy felújításnál.Amilyen új építésű házakat láttam (ahogy, amiből építették ), inkább egy jól megépített régit felújítani.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
Azt is célszerű figyelembe venni, hogy a régi házak esetében sokszor nem eléggé állékonyak a falak, beázhat a tető, lehetnek a fa szerkezeti elemek korhadtak. Ezt sokszor a laikus szem nem tudja megállapítani, szakembernek kell megvizsgálnia.
Mindenképpen az adott ház "dönti el" a kérdést, nem lehet generálszabályt mondani. De egy (több) szakember (építész, ács, statikus, stb.) feltétlenül javasolt.
Alapból még a tetőcserét is engedélyeztetni kellene, meg sok minden mást is, csak hál istennek a hatóságok nincsenek rászállva ezekre, mert akkor igen megdrágulna a felújítás.
Tévedsz. Január óta 300m2 alatt még építési engedély sem kell. Csak bejelentési kötelezettség van.
Új szabály. 300m2 alatt új ház építéséhez nem kell engedély, csak bejelentési kötelezett.
Egy régi házban lakom. Több mint tíz év ráment, mire olyanra sikerült felújítanom, amilyet szerettem volna. Addig is benne laktunk, amit új építése esetén nem tehettünk volna meg. Az eredmény nekem megfelelő és ezt az állapotot nulláról sokkal drágábban tudtam volna előállítani.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Az ötvenes évek régen volt?
Ma kaptam, tanulságos.
Mit tett velünk a technika fejlődése? Egy szupermarketben vásároltam, amikor a fiatal pénztáros hölgy azt javasolta nekem, hogy inkább a saját táskáimat használjam, mert a műanyag zacskó nem környezetbarát. Bocsánatot kértem, és elmondtam neki, hogy „az én időmben nem volt még ez a „zöld” dolog. A hölgy azt válaszolta, hogy „azért van ma ezzel problémánk, mert az Önök generációja nem törődött eléggé azzal, hogy a környezetet megóvja a jövő nemzedékének”. Elgondolkodtam. Annak idején tényleg nem volt még ez a „zöld” dolog. De akkor mink volt helyette? Nos, leírom, hogy mire emlékszem… Annak idején visszavittük a tejesüvegeket, üdítősüvegeket és sörösüvegeket a boltba. A boltból visszakerültek az üzembe, ahol mosás és sterilizálás után újratöltötték őket. Így voltak mindig újrahasznosítva. De ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben. A lépcsőn gyalog jártunk, mert nem volt mozgólépcső minden boltban és irodaházban. Gyalog mentünk a boltba, nem pattantunk be a 300 lóerős verdánkba, valahányszor volt valami elintéznivalónk kétsaroknyira. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben. Annak idején kimostuk a gyerekpelenkát, mert nem volt még eldobható pelenka. A ruhát szárítókötélen szárítottuk, nem pedig egy 2,0 kW-ot zabáló masinában. A szél- és a napenergia szárította a ruhákat a mi időnkben. A gyerekek a testvéreiktől örökölt ruhákban jártak, nem kaptak mindig vadonatúj göncöket. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben. Annak idején egy tévé volt egy háztartásban, nem pedig szobánként. A konyhában kézzel kavartuk az ételt, mert nem volt elektromos gépünk, ami mindent megcsinált volna helyettünk. Ha törékeny tárgyat akartunk postán küldeni, régi újságpapírokba csomagoltuk, hogy megvédjük, nem pedig buborékfóliába. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben. Annak idején nem használtunk benzinmotoros fűnyírót. A füvet emberi erővel hajtott tologatós fűnyíróval nyírtuk. A munka jelentette számunkra a testmozgást, ezért nem kellett fitnesztermekbe járnunk, hogy árammal működő futópadon fussunk. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben. Ivókútból ittunk, ha szomjasak voltunk, nem vettünk műanyag palackos vizet, valahányszor inni akartunk. A tollakat újratöltöttük tintával, ahelyett, hogy mindig új tollat vettünk volna. A borotvában csak a pengét cseréltük, nem dobtuk el a teljes borotvát csak azért, mert a pengéje életlen lett. De ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben. Annak idején az emberek buszra szálltak, a gyerekek biciklivel vagy gyalog mentek iskolába, és nem használták az anyukájukat 24 órás taxi szolgálatként. Egy szobában egyetlen konnektor volt. Nem volt szükségünk egy rakás konnektorra, hogy több tucat készüléknek áramot biztosítsunk. És nem volt szükségünk számítógépes kütyüre és az űrben keringő műholdaktól érkező jelekre ahhoz, hogy megtaláljuk a legközelebbi pizzériát. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben. Hát nem szomorú, hogy a mostani generáció arra panaszkodik, hogy mi öregek milyen pazarlók voltunk, csak mert ez a „zöld” dolog még nem létezett annak idején?
Teljes mértékben egyetértek.
Ma, ha csak fél nap nincs áram, már azt sem tudjuk mit is csináljunk.
Fél nap? Elmegy az internet, 5 percen belül izzik a telefonzsinór.
Idézet: „... nem volt szükségünk számítógépes kütyüre és az űrben keringő műholdaktól érkező jelekre ahhoz, hogy megtaláljuk a legközelebbi pizzériát ...” Csak halkan jegyzem meg, akkoriban pizzéria sem volt... Amúgy azonban egyetértek a jórészével. Idézet: „ez a „zöld” dolog még nem létezett annak idején” Mert nem volt rá szükség, mivel nem szennyeztünk (csak elenyésző mértékben). Ma ha egy élelmiszer -vagy más is- bevásárlásról hazamegyünk, megnézzük a kapott csomagolóanyag mennyiséget, hihetetlen. Gondolom jórészt a reklám-piaci pozíció miatt van egy gombostűfejnyi valami 1 köbméter csicsás anyagba csomagolva. Ha zsírpapírba tennék, nem tudnák eladni. A csillogó-villogó megszédíti az emberek többségét, azt veszik. Az akkori ajtózár 40 évig jó volt, a mostani 1 év, minden más is így van, nem véletlenül. Egyre rohanósabb az élet, hogy egyre gyakrabban tudjunk újat venni, minél többet. Utcánkban xy idős bácsi gyerekkori biciklijével jár még most is. Nem cseréli, mert tudja, az újat 3 év múlva eldobhatja.
Igazad van, a lángossütő volt a menő. (Az iromány nem az enyém, és is úgy kaptam.)
Sziasztok!
A minap egyik barátommal azon gondolkodtunk, hogy mik lehetnek azok a kis dobozkák, amik általában panelházak, iskolák, és ilyensmi épületek oldalán, sarkán vannak? A környéken utcaképpel körbeszaladtam, és összeollóztam egy pár ilyet, de olyat is láttam sokat, hogy egy tartókonzolon egy vízszintes vascső, és abban a kis dobozka. Mik lehetnek ezek? Én alkonykapcsolóra gondoltam, de ha az, akkor mit kapcsolnak vele? Igazából most hazafelé egyet sem láttam, hogy közelről szemügyre vegyem, de sok helyen látok ilyeneket. Google-ban kerestem, de nem nagyon találtam mi lehet ez. Valaki tudja esetleg? Ha esetleg ennek itt nincs helye, elnézést.
Hát igen.
Felújítottam egy 93 as Kettler bringát, egy két leverődéstől számítva újszerű. Amit pluszba vettem rá annak a fele kuka mostanra. Agydinamót is tekercselhetem mert éves szervíznél sikerült kitörni az alu drótját-meg amúgy is hagy döntsem el hogy egyenirányítok-e vagy sem. Mindent megtisztítva veri az újakat, egyrészt azért mert a hajtás szett egy istállóból van olyan ami illik a másikhoz másrészt mert jóra tervezték, akkor se volt olcsó gép. Most a 2-300 e kategóriába kapni ennyire tartósat (azért ne felejtsük el 93 ba egy jó bicikli 40-50 volt ma is annyiért is lehet kapni már "biciklit"csak kicsit értéktelenebb a pénz...) . 5 éves Samsung mosógép és nem kapni csillagtengelyt, köszönöm a gyártónak és a szuper egyszer behajtható hatszögfejes csavarokat, rozsdamentes helyett nikkelezettet köszi. Nincs baj lemartam a csillagtengely bronzából és tettem rá egy új méretre szedett perselyt préseléssel, külön köszönet hogy így kell ezt megoldani mert nem sok ember fiának van erre lehetősége. 15 évig elmenne ha csak egy picit terveznének jobban. De nem érdek ez, vegyed az újat. Amúgy egy ekkora felújítás drága "halandónak" akinek nincs "Józsi bácsi az öreg esztergályos" vagy nem tudja maga megoldani. De még az összerakás elején járok... A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Nálam ezért zakatol még mindig a Hajdu Energomat. Már akkor is öreg volt amikor 10ezerért megvettem, azóta nálam is ment már 12 évet...
Most kapott újabb 4 évet talán, ha nem szinterbronz a persely, ha meg az szétkapom (kidobom az egyszer használatos csavarokat) és teszek bele új szettet. De így hogy méretre lett marva már lehet cserélni pici munkával. Az energomatok nagyon jók , tervbe van egy villanyos vezérlővel ha kitanulnék valami mikrovezérlőt.
Már rég óta az a mániám, hogy valakinek kéne csinálni egy univerzális mosógép vezérlőt, amit bármelyik elpusztult gyári helyébe be lehet faragni. Túl sok program sem kell hozzá, hiszen az asszony is csak legfeljebb kettőt használ. A mechanikát meg mindig lehet javítani.
Én valamikor 20 éve elkezdtem tervezni az akkori analóg és digitális ic-kkel de amikor a nyákterv készült rájöttem hogy nem fér bele az evrika félautomatába és annyiban maradt a dolog . Ha egy mostani mosógép kapcsolási rajzát és bekötését meg lehetne nézni , ma már piccel vagy avr el netán arduionoval vagy propellerrel sokkal kisebb méretben megoldható lenne ..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |