Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
A példát elemre készítették, ha jól látom puffer kondit sem tervezett bele emiatt a srác. Ha te se tettél bele, akkor az nem volt jó ötlet. Próbáld ki először 9V-os elemről meghajtani, hogy akkor csinálja-e. Ha nem, akkor tegyél be egy 470µF vagy annál nagyobb kondit a regulátor elé. Ha még ezután is, akkor elő a szkópot és meg kell nézni, mi is jön a töltő felől tranziens eseménykor. Ha vacak a töltő elég rossz minőségű lehet a delej (segíthet további szűrés kerámiakondikkal 1uF, 100nF, 10nF sor, illetve ferritgyűrű, ráadásként TVS dióda).
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2016
A helyzet úgy tűnik egyre viccesebb, bár nevetni nem bírok rajta
Pufferkondi volt benne eredetileg is egy 220µF-os, ráraktam még egy 2200µF-osat, de nem segített. Aztán kipróbáltam elemmel, az sem volt jó. És ami a poén. Gondoltam kipróbálom úgy, hogy kihúzom a kábelt a konnektorból, amin a relé kapja a 230-at, plusz a lámpát is leszedtem a másik végéről, amit eredetileg kapcsolgatott. És ezek után még mindig fennáll ez a jelenség, annak ellenére, hogy már semmi köze sincs az egésznek az elektromos hálózathoz. Közben figyelmes lettem rá, hogy az egyik asztali lámpa kapcsolgatása is olyan hatással van rá, mint a mélynyomó. Ez egy elég nagy asztali lámpa, emelésre elég nehéznek érződő tekercsekkel, amiknek hallani is a búgását működés közben. Szóval akkor ezek után felteszem, nem a táppal volt a gond. De akkor mi a kapcsolat a mélynyomó/lámpa és a tapskapcsoló között? Előbbi eszközök olyan szintű mágneses teret produkálnának az áram változásakor (értsd ki- és bekapcs), ami bezavarja az elektronikát? Vagy konkrétan a mikrofont (ezt itt)?
Kösd ki a mikrofont, és próbáld úgy, ha a hiba fennáll továbbra is, akkor valami gyanítom antennaként működik az áramkörödben ami vadászik a zajra...
Mikrofon nélkül rendben van.
De ezen miként lehet segíteni? Árnyékolt kábel a mikrofon és a NYÁK között?
Egy próbát megér, esetleg a mikrofon fém házát is lehetne árnyékolni, ha nincs rajta más potenciál.
Vidd át másik szobába úgy milyen... Ha a hangra érzékeny, akkor esetleg meg lehet próbálni visszább venni a műveleti erősítő erősítésén...
A hangra nem érzékeny, illetve beállítottam a potival, hogy rendben legyen.
Viszont a mikrofon és a NYÁK között 1,5m kánel van, ami igazából két szál drótból áll, szóval először majd megpróbálom rövidebb kábellel mit mutat.
Azt írtad, hogy a példában mutatott áramkört építetted meg. A példában nem volt 3m-nyi antenna. Ezután az összegyűjtött zajt felerősíted akár a 100-szorosára is.
Itt a hasznos jeled a millivoltos tartományban van, ezt legfeljebb árnyékolt kábellel viheted át, de akkor is csak rövid távolságokra. Ha nem lehet ugyanott a mikrofon, mint a relés rész (muszáj nagy távolságra lenniük), akkor át kell alakítani úgy az áramkört, hogy a jel kiértékelő része a mikrofon közelében legyen. A mérés jelét pedig két vezeték mellett maradva áramjellé kell konvertálni (pl. a komparátor kimenet egy npn tranzisztort nyit zár, ami egy ellenálláson keresztül "elpocsékol" némi áramot). Ezt az áramjelet lehet érzékelni pl. egy kisértékű ellenálláson eső feszültségként (amit a regulátor elé kell beilleszteni, ami eteti a szenzort, ilyenkor külön regulátor kell a relének és a többi alkatrésznek, hogy azok ne szóljanak bele), ez a jel hasonló módon, mint ahogy a mikrofonnál is volt megszabadítható a DC komponenstől, majd műveleti erősítővel felerősíthető (esetleg komparátorral összehasonlítható ha elég nagy) és előtét ellenálláson, majd védődiódákon keresztül bevihető a mikrokontrollerbe. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
Sziasztok.Egy meglévő kapunyitó távkapcsolónak a jelét szeretném megnézni. Ezt hogy és mivel lehet összehozni a pc-vel?
Gondolom kell egy rf modul,de az nincsen kéznél,van valami más megoldás is? Köszönöm előre is.
Szia. Köszönöm ilyesmire,csak a jelet kellene feldolgoznom ,és átültetni egy atmega8-ba
De ez is remek link
Hát én nem adnék 18 kilót ezért, főleg hogy nem is tudja azt a funkciót ami neked kell. Vevő nélkül hogy akarod? Rákötöd a ******re? Azt még megteheted hogy a távirányító alapjelére rádrótozol, nem nehéz kikeresni. Akár a távirányítóra, akár egy RF vevőre, rá tudsz kötni egy logikai analizátort, de ha hozzám hasonló mazochista vagy akkor egy AVR-t. Én az ICP lábat használom ilyen célra, hogy tudjam melyik "pillanatban" érkezett a jel. Mezei INT láb nem mindig lesz jó.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
Szia. Köszönöm az ötletel,igazából én azt szeretném,hogy egy meglévő távkacsoló 2 nem használt gombjával irányítani egy másik elektronikát.
Sajnos nincs se logikai analizátorom,sem rf modulom. Ezek szerint ezek nélkül nem megvalósítható a dolog. Köszönöm a választ.
Valamit én érthettem félre. Ha távirányítóként akarod használni akkor egy RF (vevő) modul mindenképp kell, meg egy AVR. Analizátor nem kell.
Gondolom pickit2-őd sincs,mert azt is lehet használni logikai analizátorként.
Valahol olvastam,még Hp41C írta le asszem pont az én kérdésemre,hogy,hogy kell használni.
Szia. Nincs csak egy avr égetőm van Meg egy arduinom.
Sziasztok!
Van egy olyan problémám,hogy egy AVR-en van egy TFT kijelző. Felprogramozom ISP-n, akkor betölt a program. ha lehúzom a tápról, visszadugom, akkor nem tölt be. (Vagy a kijelző nem jelenik meg semmi). Nincs rákötve statusz led (sajnos). Ilyenkor mi lehet a probléma? Mondták,hogy a reset és a föld közé tegyek egy 10n-100nF-os kerámia kondit. Ez nem segített. Néha betölt tápról,ha kibehúzom, néha nem. Néha az ISP programozás után se jön be,csak ha másodjára programozom fel. Nem a programozóról kapja a tápot. BOD bevan kapcsolva,de fix 5V-os tápról táplálom. Köszi! A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
A reset és az 5v közt egy 10k ellenállásnak ott kellene lenni.
Ott van persze. Anélkül nem is futna,minden más működik rajta,csak ha kijelzővel együtt használom, akkor nem. 3 AVR van együtt. Ebből 2 nagyon szépen muzsikál,csak ez nem
Ha lekérdezem avrdude-al az adatokat róla,akkor resetelődik, és akkor szépen betölt minden.
Igen, de ha van más mód, már nem szedném szét
Egy ilyen kábellel nagyjából mekkora távolságot érnél el? Az árnyékolást csak simán földre kössem? Vagy RC szűréssel földre?
Távolságot nehéz megbecsülni, nem ismerem a viszonyokat, minél rövidebb, annál jobb (már csak amiatt is mert feszjelről van szó). RC szűréssel szerencsésebb.
Építgetek egy termosztátot. Rádióval kellene kommunikálnia a Pi-n futó OpenHAB-bal, gateway-en keresztül. C-ben, Studióban programozom. Találtam egy csomó library-t a MYSensors projektben cpp-ben amit tudnék használni. Tudom használni a programomhoz vagy nekem is át kell állnom cpp-re?
Szerintetek egy 5V-tápról működő 1602-es LCD kijelző ha 3,3V logikai jelet kap a bemenetén akkor 3,3V-ot már magasnak veszi? Mi a tapasztalat?
Egyik adatlap 0,7xVDD (5V)-ot ír a másik meg 2,2V-ot a harmadik 2,5V-ot.
Én két típust próbáltam, mindkettő működött. Ha nem menne, van megoldás: Bővebben: Link.
Ez az hogy alapban én is a kínai kék 1,8$-os LCD-t terveztem vele, de most is volt úgy hogy mást voltam kénytelen használni tme-s Bővebben: Link
kijelzős és annak az adatlapja már 0,7xVDD-t ír. Azt hiszem csinálok pár tesztet aminek az adatlapja biztosan 0,7xVDD ír, az a gyanúm az is elmegy csak szigorúak az adatlapban. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
Én egy TTL verziót minden további gond nélkül használok 3V3-as jelszinttel (ami nem meglepő, hisz ez 2V körüli magas szintet feltételez).
A te esetedben az első verzió CMOS-os lesz, a másik kettő TTL jellegű (mondjuk 2V a standard TTL-nél). Itt egy jó doksi a logikai IC családokról, a 4. oldalon pedig a tipikus jelszintekről. Ha véletlenül rossz LCD-t rendelnél, akkor egy AHCT vagy HCT családbeli puffer IC-vel könnyedén szint-illesztheted a jeleid az LCD-dhez.
Kétirányú illesztő Ic-t esetleg tudsz ajánlani? 7 csatorna kellene. Busy flag-et visszaküldeni.
SN74LVC4245 alkalmas erre.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |