Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1212 / 1320
(#) Droot válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Ezekkel nálam is megy a szenvedés. Mikrocsippék nem könnyítik meg az életünket!
(#) pajti2 válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Amennyire a saját tapasztalataim utalnak a várható végkifejletre, ha sikerül találni azzal az eszközzel breakout boardot, akkor talán lesz belőle valami, ha nem, el lehet felejteni. Bga tokkal játszadozni nem amatőr világba való. Esetleg írj a gyártónak, és kérdezd meg tőlük, van-e tudomásuk róla, hogy arra az eszközre prototípus panelek léteznének.
(#) pajti2 válasza Droot hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Az a kettő cucc mx alatt a mag saját headerjében van benne, és elvileg makrók. Szimpla 32 bites regiszter hozzáférés asm includeolva. Hogy nálad mit tud az órajel, milyen oszcillátorod van, fogalmam sincs róla, de a beállításaid szerint lesz majd egy rendszer órajeled, azt beosztod 2-vel, és a cp0,9-ben az az ütemjel fog számolni. Beállítod a korlátot úgy, hogy kb 1 másodpercnyit azámoljon, és negálgatsz egy led meghajtást. Vagy valami olyasmi. Legyél kicsit kreatív, ez elvileg a haladó topic

Az mx-hez én c32-vel fordítottam, annak a környezete ismerte a makrót, az mz-hez az xc32 vagy akármicsodát sohasem használtam, de majd szorítok neked.
(#) Wezuv válasza Droot hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Azt sejtem mitől van, de nem találom a megoldást. Az MX nél kellett egy SYSTEMConfigPerformance(SYS_CLK ); beállítás, ami beállította a gyorsítótárat, a prefect puffert, a flash várakozási időt és a SRAM várakozási időt. Ezt nem tudom, hogy az MZ-nél is be kell-e, de tény, hogy lassabban fut, mint kéne, ezt már én is tapasztalom...
Ha valaki tudja ez alapján a választ, az ne tartsa vissza!

Nem akarom magam ismételni, nem könnyítik meg az ember életét. Mindjárt kipróbálom.
Ezt elégha csak sima xc32 projektbe beírom? Vagy csak harmony-val megy?

NE írd be, mert nem működik. A harmonyval kínlódok, de nem értem mit miért csinálnak és csak egy útvesztőbe kerül az ember, ha elindul egy szálon a kódjukban. Azt hiszem az adatlapban kell megkeressem ezeket a dolgokat is...
(#) Droot válasza pajti2 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

1. while(_CP0_GET_COUNT() < 100000000);
  2.             PORTDbits.RD1 = 1;

Ez a feltétel 25 másodperc alatt teljesül. Valami itt nagyon nem kerek. Most akkor mekkora frekvencián is jár?

Szerk:
Tehát 100 millió 25 másodperc alatt. Akkor 100mill/25 másodperc = 4000000/másodperc. Ezt megszorzom kettővel mert a felével számolta, tehát 8000000Hz = 8MHz?
Hogy a túróban járhat 8MHz-n ezekkel a PLL beállításokkal?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016

Én olyan 150MHz-re saccolnék inkább abból, hogy aminek másodpercenként kéne, kb. 1,5sec-enként villog. Ugyanezt játszottam végig az MX-el, de ott gyorsabban megvolt a megoldás C32-ben...

Igen, de most a 100 milliónak 0,5 másodperc alatt kellene meglennie, nem?
Ha 200MHz-en fut, akkor 200 millió egy másodperc alatt.
Ezaz, hogy a timer meg kb. 1,5 másodperc alatt számolt 1 másodpercet, lehet ott is elrontottam valamit. Először az órajelet akarom rendbetenni. De hogy?
(#) pajti2 válasza Droot hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Az elején ne felejtsd el kinullázni azt a timert de egyébként igen, ha 100 misit 25 sec alatt számolt végig, akkor az 8 mhz rendszerórajelnek tűnik, nincsen ottan tévedés. Lehet, hogy valami irgalmatlanul nem kerek az áramkörödben, de az nem a cp0,9 regisztered működése, szóval a rendszer órajeled 8 mhz, abban biztos lehetsz.
(#) Droot válasza pajti2 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Azóta már biztos vagyok benne. Minden frankón van pedig beállítva.
Egyedül ezt találtam, de ez sem biztos, hogy rám vonatkozik, mert én PIC32MZ2048EFH100-at használok:
Bővebben: Link
Esetleg ha volna időd átfutnád ezeket a konfig biteket?
  1. // DEVCFG3
  2. // USERID = No Setting
  3. #pragma config FMIIEN = ON              // Ethernet RMII/MII Enable (MII Enabled)
  4. #pragma config FETHIO = ON              // Ethernet I/O Pin Select (Default Ethernet I/O)
  5. #pragma config PGL1WAY = ON             // Permission Group Lock One Way Configuration (Allow only one reconfiguration)
  6. #pragma config PMDL1WAY = ON            // Peripheral Module Disable Configuration (Allow only one reconfiguration)
  7. #pragma config IOL1WAY = ON             // Peripheral Pin Select Configuration (Allow only one reconfiguration)
  8. #pragma config FUSBIDIO = ON            // USB USBID Selection (Controlled by the USB Module)
  9.  
  10. // DEVCFG2
  11. #pragma config FPLLIDIV = DIV_3         // System PLL Input Divider (3x Divider)
  12. #pragma config FPLLRNG = RANGE_5_10_MHZ // System PLL Input Range (5-10 MHz Input)
  13. #pragma config FPLLICLK = PLL_POSC      // System PLL Input Clock Selection (POSC is input to the System PLL)
  14. #pragma config FPLLMULT = MUL_50        // System PLL Multiplier (PLL Multiply by 50)
  15. #pragma config FPLLODIV = DIV_2         // System PLL Output Clock Divider (2x Divider)
  16. #pragma config UPLLFSEL = FREQ_24MHZ    // USB PLL Input Frequency Selection (USB PLL input is 24 MHz)
  17.  
  18. // DEVCFG1
  19. #pragma config FNOSC = SPLL             // Oscillator Selection Bits (System PLL)
  20. #pragma config DMTINTV = WIN_127_128    // DMT Count Window Interval (Window/Interval value is 127/128 counter value)
  21. #pragma config FSOSCEN = OFF            // Secondary Oscillator Enable (Disable SOSC)
  22. #pragma config IESO = ON                // Internal/External Switch Over (Enabled)
  23. #pragma config POSCMOD = HS             // Primary Oscillator Configuration (HS osc mode)
  24. #pragma config OSCIOFNC = OFF           // CLKO Output Signal Active on the OSCO Pin (Disabled)
  25. #pragma config FCKSM = CSECME           // Clock Switching and Monitor Selection (Clock Switch Enabled, FSCM Enabled)
  26. #pragma config WDTPS = PS1048576        // Watchdog Timer Postscaler (1:1048576)
  27. #pragma config WDTSPGM = STOP           // Watchdog Timer Stop During Flash Programming (WDT stops during Flash programming)
  28. #pragma config WINDIS = NORMAL          // Watchdog Timer Window Mode (Watchdog Timer is in non-Window mode)
  29. #pragma config FWDTEN = OFF              // Watchdog Timer Enable (WDT Disabled)
  30. #pragma config FWDTWINSZ = WINSZ_25     // Watchdog Timer Window Size (Window size is 25%)
  31. #pragma config DMTCNT = DMT31           // Deadman Timer Count Selection (2^31 (2147483648))
  32. #pragma config FDMTEN = ON              // Deadman Timer Enable (Deadman Timer is enabled)
  33.  
  34. // DEVCFG0
  35. #pragma config DEBUG = OFF              // Background Debugger Enable (Debugger is disabled)
  36. #pragma config JTAGEN = OFF             // JTAG Enable (JTAG Disabled)
  37. #pragma config ICESEL = ICS_PGx1        // ICE/ICD Comm Channel Select (Communicate on PGEC1/PGED1)
  38. #pragma config TRCEN = ON               // Trace Enable (Trace features in the CPU are enabled)
  39. #pragma config BOOTISA = MIPS32         // Boot ISA Selection (Boot code and Exception code is MIPS32)
  40. #pragma config FECCCON = OFF_UNLOCKED   // Dynamic Flash ECC Configuration (ECC and Dynamic ECC are disabled (ECCCON bits are writable))
  41. #pragma config FSLEEP = OFF             // Flash Sleep Mode (Flash is powered down when the device is in Sleep mode)
  42. #pragma config DBGPER = ALLOW_PG2       // Debug Mode CPU Access Permission (Allow CPU access to Permission Group 2 permission regions)
  43. #pragma config SMCLR = MCLR_NORM        // Soft Master Clear Enable bit (MCLR pin generates a normal system Reset)
  44. #pragma config SOSCGAIN = GAIN_2X       // Secondary Oscillator Gain Control bits (2x gain setting)
  45. #pragma config SOSCBOOST = ON           // Secondary Oscillator Boost Kick Start Enable bit (Boost the kick start of the oscillator)
  46. #pragma config POSCGAIN = GAIN_2X       // Primary Oscillator Gain Control bits (2x gain setting)
  47. #pragma config POSCBOOST = ON           // Primary Oscillator Boost Kick Start Enable bit (Boost the kick start of the oscillator)
  48. #pragma config EJTAGBEN = NORMAL        // EJTAG Boot (Normal EJTAG functionality)
  49.  
  50. // DEVCP0
  51. #pragma config CP = OFF                 // Code Protect (Protection Disabled)
  52.  
  53. // SEQ3

Szerk:
Ha ilyen oszcillátorról jár, akkor csak simán bekötöm az OSCI-be és az OSCO-t szabadon hagyom, ugye?

Nálam már megvan, miért nem megy 200MHz-el, azért mert nem működik az oszi, ezért átvált Back-up Fast RC (BFRC) Oscillatorra, ami 8MHz elvileg, viszont ahhoz képest meg túl gyorsan villognak a LED-ek... Na majd holnap.

Nálam elvileg működik, de nem biztos, hogy 24MHz-en. Most nem tudok rászkópolni, de a kimenetén a tápfesz felét mérem, ami elvileg jó. Igen, a back up oszcillátor 8MHz.
(#) Wezuv válasza Droot hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Nekem is működött, csak mivel HS-re állítottam én is a konfigot, nem ment, ezért átkapcsolt Back-up Fast RC (BFRC) Oscillatorra, ahogy neked is. Tedd át te is EC-re(External Clock Mode)
Most az a baj, hogy túl gyorsan villognak a LED-ek. Valamit még nem jól állítok be a Timer2-n, de már egyenesben vagyunk...
Ja igen, mondtam, hogy holnap!
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
(#) Droot válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Nekem EC-ről egyáltalán nem indul el.
EC beállítással biztos, hogy az OSCI-re kell kötni az órajelgenerátor kimenetét?

Igen, 49. láb. Ha nem indul el, az gond, mert lehet, hogy nem megy az oszci. Érdekes, hogy nem lép vészüzemmódra és vált át RC oszcira...
Nekem most az a bajom, hogy a PB3DIVbits.PBDIV-et nem tudom módosítani! Mindig 1 van benne, hiába írok bele mást. Azt keresem, mi tiltotta le, vagy milyen procedura kell, hogy át lehessen írni...

Ez a módja az PBDIV-ek állításának:
  1. SYSKEY = 0x0; // Ensure OSCCON is locked
  2.     SYSKEY = 0xAA996655; // Write Key1 to SYSKEY
  3.     SYSKEY = 0x556699AA; // Write Key2 to SYSKEY
  4.     PB3DIVbits.PBDIV = 31; //
  5.     // Relock the SYSKEY
  6.     SYSKEY = 0x0; // Write any value other than Key1 or Key2
  7.     // OSCCON is relocked

Az PIC32 Family Reference Manual, Sect. 42 Oscillators with Enhanced PLL.pdf fájlban találod a Example 42-1: Enabling the SOSC példánál.

Nekem már minden a helyére került szerencsére. Neked akkor az oszcidat kell életre kelteni! Jó éjszakát!

Én úgy tudom, hogy simán át lehet írni.

Hát igen, de HS-el meg elindul a backup frc. Hihetetlen, hogy 8 órája ezt keresem és egyszerűen semmi.
Rá fogok tenni egy sima 25MHz-es mezei kvarcot...
De egyébként FRC-vel is mennie kéne a PLL-nek, sőt 200MHz-et is tudnia kéne, és mégsem...

Köszi! Jó éjt!

Kvarccal egyáltalán nem megy, ezt olvastam az erratában!!

Köszi, hogy szóltál! És neked is köszi, mikrocsip...!

Jaja! Ezért vettem a farnelen keresztül oszcit, aztán mire megjött, már a chipcadnél is lett raktáron.
Holnap TFT lesz gőzerővel!
(#) Wezuv hozzászólása Feb 27, 2016 /

A mába nyúló probláma megoldása szült pár olyan eredményt, amit szívesen megosztok, miután sokat segítettetek, amit köszönök!
Ez itt a PIC32MZ "tuningolása", inkább finom hangolása. Nem emiatt volt veszettül lassú, de érdemesnek tartom használni a lehetőségeket:
  1. #define UNCASHED 0x02
  2. #define WB_WA 0x03
  3. #define WT_WA 0x01
  4. #define WT_NWA 0x00
  5.  
  6. void set_ceche_policy(void){
  7.     unsigned int cp0;
  8.     /*
  9.         K0<2:0> (CONFIG: CP0 Reg 16, Select 0)
  10.         011= Cacheable, non-coherent, write-back, write allocate
  11.         010= Uncached
  12.         001= Cacheable, non-coherent, write-through, write allocate
  13.         000= Cacheable, non-coherent, write-through, no write allocate
  14.     */
  15.  
  16.     cp0= _mfc0(16,0);
  17.     cp0 &= ~0x03;
  18.     cp0 |= WB_WA;
  19.     _mtc0(16,0,cp0);  
  20.    
  21.     /*
  22.         PREFEN<1:0> (PRECON<5:4>)
  23.         11= Enable predictive prefetch for any address
  24.         10= Enable predictive prefetch for CPU instructions and CPU
  25.         data
  26.         01= Enable predictive prefetch for CPU instructions only
  27.         00= Disable predictive prefetch
  28.      */
  29.     PRECONbits.PREFEN=3; //Enable predictive prefetch for any address
  30.    
  31.     /*
  32.         PFMWS<2:0> (PRECON<2:0>)
  33.         111= Seven Wait states
  34.         •
  35.         •
  36.         •
  37.         011= Three Wait states
  38.         010= Two Wait states (133-200 MHz)
  39.         001= One Wait state (66-133 MHz)
  40.         000= Zero Wait states (0-66 MHz)    
  41.      */
  42.     PRECONbits.PFMWS=2; //
  43. }
(#) Wezuv hozzászólása Feb 27, 2016 /

Kérdésem is lenne. Az MPLAB X nem detektálja a telepített XC32 include könyvtárait, pirossal aláhúzza a vélt hibákat a forrásban. De ennek ellenére hiba nélkül lefordítja. Ha a project beállításaiban felveszem az elérési utakat, akkor minden rendben lesz.
Szeretném ezt véglegesíteni, nem tudjátok hol lehetne beállítani mélyebben, hogy ne kelljen állandóan linkelgetni? Köszi!
(#) pajti2 válasza Droot hozzászólására (») Feb 27, 2016 /

Ahogy elnézem, tegnap még akkor is nyomtátok, amikor én már rég az igazak álmát aludtam. Ha jól látom, azóta már nyomon vagytok a problémában. Ja igen, a teljes pic32mz család nem olyasmi, ami kiforrottnak mondható. Nagyon sok a baj vele minden téren. Részemről nem foglalkozom azzal a pic családdal.

Nekem nem kell semmit sem állítani a projekt beállításaiban. Ha aláhúzza akkor lefordítom és észhez tér. Általában akkor csinálja amikor megnyitom a projektet.

Nekem is jöhet a TFT. Ugyanis megoldódott!
Egy, ismétlem EGY Vdd láb nem volt beforrasztva, emiatt nem indult el a PLL és hidegítő kondi sem volt azon az egy Vdd-n.

Ez pontosan miket csinál? Mi az a Cache és prefetch?

Tök jó, hogy megtaláltad a PBDIV korrekt beállítását, de a SYSKEY-ről hol olvastál? Én az adatlapban is rákerestem, csak két helyen volt említve, ahol csak a neve volt meg hogy 32 bites regiszter...

Szia!
A chase-ről itt találsz bővebbet: AN1600
A SYSKEY-t a példakódban találtam itt: Section 42. Oscillators with Enhanced PLL
Olvasom, neked már megy és korrekt időkkel, ahogy kell! Én szenvedek, mert nem egyszerű átgyúrni MX-s C32-es kódot XC32-re. Köszönjük microchip!

Mi a gond? Hátha tudok valami ötleted adni.

Nem tudsz véletlenül az MZ-hez egy működő i2c master nem harmony-s library-t? Kellene a touch controller-hez? Csak nem akarok új i2c libet írni.
Következő: »»   1212 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem