Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   141 / 163
(#) Hetope válasza reloop hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Mivel az ellenállásokon mértem szerintem nem egyformán folyik az áram a FETT-eken.
(#) Hetope válasza steelbird hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Elnézést ha nem jó helyre raktam a mért feszültségeket . Lehet hogy kellett volna kis nyilakat rajzolni de nem tudok .
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
(#) steelbird válasza Hetope hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Használd a Paint -et. Így nem lehet akkor eldönteni, melyik lábon mérted. Egy feltüntetett érték mindig a legközelebbi lábra vonatkozik. Jó lenne valami eltérő színt használni, hogy áttekinthetőbb legyen.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
(#) reloop válasza Hetope hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
A 4mV eltérésre gondolsz?
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Teljesen jó, 30mA körüli a nyugalmi áram.
Az a néhány mV különbség a fetek szórása miatt van biztosan.
(#) Hetope válasza reloop hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Igen , mert a legnagyobb különbség 8 mA ugyanazon az oldalon és még nincs meg a teljes táp sem , mi lesz ha kiveszem az izzókat ? Nem fog még nagyobb eltérés jelentkezni ?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
(#) reloop válasza Hetope hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Fog jelentkezni, de mi az a pár milliamper a majdani 5-6A csúcsáram tükrében? Először is sem a FET-ek, sem az ellenállások nem pontosan egyformák. A párnak azon tagja melyre csak egy picivel is több áram jut, erősebben kezd melegedni és azonos Ugs mellett mégtöbb áramot enged át. Szerencsére a tekintélyes értékű source ellenálláson ekkor megnő a feszültségesés és kiegyenlítődik a párok terhelése.
Az izzók helyére tégy 1A-es biztosítékot és járasd meg a hangszóróval soros 100-200ohm terheléssel.
A gate előtét-ellenállásaid (a rajzon legalábbis) rossz helyen vannak Bővebben: Link.
(#) steelbird válasza Hetope hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
A feteknek nagy a gyártási szórása, igazából egy végfokba azonos UG-S nyitófeszültségre összeválogatott, vagy legalábbis közel azonos nyitófeszültségű feteket kellene tenni. Ezek az eltérések egy fetes végfoknál nem meglepők, a fenti okok miatt.
Ha van rá lehetőséged, válogasd a feteket. Ha nincs másik, akkor annyit megtehetsz, hogy a két végfokban cserélgeted a feteket. Azt a két fetet válaszd ki mindkét végfoknál, amelyiknél nagyobb áramok folynak, azokat tedd egy végfokba, a másik végfokba pedig a többit. Így egy végfokba kerülnek a jobban nyitó, a másikba meg a kevésbé nyitó fetek, de így talán közelebb lesznek egymáshoz nyitófeszültségben.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Nem tudom mi késztetett konkrétan ennek a rajznak a megépítésére, de a helyedben nem is folytatnám tovább. A bemenet kialakítása nem szimmetrikus, így IC2-re semmi szükség nincs, sokkal jobb az alap megoldás. Az áramkorlát sem lesz jó ebben a formában, visszahajlót kell csinálni. Ezt a kialakítást nem is értem, ha kinyit a tranyó, akkor felhúzza tápra a meghajtók kollektorát a diódán keresztül. Ettől az én megoldásom is sokkal jobb, még a hőkompenzálás is, mert 2-2db dióda van ott. Inkább azt építsd, vagy a KD félét az enyémben lévő áramkorláttal.
(#) Hetope válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
100-200 Ohmos teljesítmény ellenállásom nincs de van pár darab 10Ohm/10W-os. Majd sorba kötöm mind ami van. A gate előtétről csak annyit hogy több helyen van úgy mint ahogy a rajzomon például ALKOTÓ és KD mester duplafettes verziója . Lehet hogy azok a rajzok sem pont úgy működnek mint ahogy kell de ki fogom ezt is próbálni.
(#) Hetope válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Az IC 2 azért lett berakva mert amikor először megépítettem akkor működött az erősítő de nem volt ereje csak olyan 30 Watt. Na ezt addig tuningoltam amíg ki nem nyírtam . Akkor eldöntöttem hogy rakok még egy ME-t mert azt is itt a fórumon írta valaki valakinek aki szintén arra panaszkodott hogy nem tudja kihajtani az erősítőt.Viszont nem értem mi a gond az áram korláttal amikor majdnem ugyan olyan mit a GF 400 vagyis felhúzza tápra a maghajtók kollektorát a diódán keresztül. Van ahol nincs dióda , ezt sem értem igazán mert ha a dióda 0,7v+a tranzisztor 0,7v akkor nem is tudja olyan nagyon lezárni a FETT-et vagy nem is kell? A múlt hónap folyamán mindvégig a két dióda sorban megoldás volt csak akkor még nem volt rendben az IC. Most hogy a rendben van így most már alakíthatok a végén amit csak jónak tartotok és ígérem be is számolok róla.
(#) Hetope hozzászólása Márc 4, 2016 /
 
A mai kísérletek azt mutatják hogy G-S ellenállások (1k) nélkül lehetetlen megoldani. 20 kHz szinusz megjelenik a kimeneten és semmire sem reagál. Ha le akasztom a gate ellenállásokat akkor meg kinyitnak a FETT-ek.
(#) reloop válasza Hetope hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Az R12 és az R13 árama a G-S ellenállásokon jelenik meg feszültségként, mi sem természetesebb mint amit tapasztaltál. Az oszcillációt az lehet IC, vagy a FET lábakhoz toldott vezeték, de akár a gate-levezetők hibás elhelyezése, amit korábban említettem is.
(#) Hetope válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2016 /
 
Halkan jegyzem meg hogy működik. Csúcsokban eléri a 60 voltot 8Ohm-on.
(#) Hetope hozzászólása Márc 11, 2016 /
 
Való igaz hogy szebb a hangja ha TL 071-es IC-ket használunk. Több napi nyúzás után most már kezd nekem is tetszeni. Maximális teljesítmény amit ki tudtam nyerni meghaladta a 200 Wattot (+/- 65 v) 8 Ohmon.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Hát a mesének még nincs vége. Ma előjött egy újabb trükkel mégpedig kis teljesítményen (20 Watt alatt) a szinusz a null átmenetnél kiesést mutat. Amikor teljesen leveszem a jelet akkor látni hogy az valójában nagyon alacsony frekvenciás négyszög jel amit kattogás szerűen hallani is lehet a hangszórón. Lehet-e azért ez a jelenség mert a lezáró ellenállásokat 1k-ról 820 Ohm-ra cseréltem mert teljes hangerőn szebb lett a jel a szkópon. Nem tudom hogy mi határozza meg ezek értékét (a nyugalmi áramon kívül) mert azt olvastam hogy ha túl sok akkor gerjedhet de hát most kiderült hogy így is gerjed vagy nem tudom mit csinál de nem marad nyugton vagyis csendben. Nyugalmit lehet szabályozni mivel a poti ellenállását is kisebbre vettem egy kicsit. Viszont akkora nyugalmit nem tudok beállítani mint az építők zöme. Fettekként már 20 mA is elég a szép jelhez. Nem is melegszik nagyon még 180 Watt mellett sem pedig itt hagytam ordítani a műhelyben órákig. 190 Watt-nál indul a cip .
(#) misi93 hozzászólása Márc 11, 2016 /
 
Sziasztok. Lenne egy olyan kérdésem, hogy ti mit használtok a graetz-nél csatlakozásnál. Simán beforrasztjátok a trafót, kábeleket, esetleg csúszó sarus megoldás, netalán nyákba forrasztható sorkapcsot? Éppen az egyenirányítás nyákját tervezem és még nem jutottam düllőre ezekkel kapcsolatban ( 2X130W lesz az erőlködő +-50V)
A válaszokat köszönöm.

Szerk.:
Még egy olyat kérdeznék, milyen egyenirányítót tegyek bele (van itthon mindkettő)
KBPC 3506 QF
KBPC 1006 QDR
Elég az olcsóbbik (10A-es) vagy kell a fém tokozású?
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2016
(#) (Felhasználó 1542) válasza Hetope hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Ha esetleg megnövelted a bemeneti csatoló kondi értékét az csinálhat ilyet; és az ic offszet árama is. Rövidre zárt bemenettel mit csinál?
(#) Hetope hozzászólása Márc 12, 2016 /
 
Átalakítottam de még mindig vacakol. Ne vegyétek figyelembe a túláram figyelőt.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
(#) Karesz 50 válasza Hetope hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Hol láttad, hogy így vannak bekötve a 0.47R Source ellenállások sorosan a Gate munkaellenállásával? Olyan, mintha ott sem lennének. Nem stabilizálják a nyugalmi áramot és nem egyenlítik ki a fetek szórásából adódó Ugs feszültséget.
Egyébként is meg fog futni az egész. Ahogy melegszik, úgy nő a nyugalmi áram. A 12 V-os Zener pozitív hőmérsékleti együtthatójú. (Növekvő hőmérséklettel nő a feszültsége.)
Tehát így nem jó.
(#) Hetope válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Majdnem semmi változás nincsen még akkor sem ha az IC 2. lábát lezárom a földre. Egyébként a kimeneti nulla az szépen állítható. Azt vettem észre hogy ha a műszer tapogatójával hozzá érek a SURCE-hoz akkor arra érzékeny pedig a gerjedés előtt nem volt . Mivel rendszeresen szoktam mérni a G-S feszültségeket ami nem változott meg mert nyugalmi állapotban 3,45 Volt.
(#) Hetope válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Szia Karesz. Nem értem hogy mit kifogásolsz amikor szerintem minden rajzon így van és ha nagy erővel járatom működik is szépen napokon át de mivel élő zenéhez kell nem hagyhatom hogy így kattogjon amikor éppen nem muzsikálnak.
(#) Karesz 50 válasza Hetope hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Azért én a helyedben átnézném még egyszer azokat a rajzokat
(#) Hetope válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Átnéztem a rajzokat de azért kipróbálom hogy a kisütőt direkt kötöm a tápra.
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Ha nem jó neked az a két változat (KD féle vagy az enyém) ami már sok példányban elkészült és működik, akkor szenvedj ezzel. Mintha írtál volna valahol 20mA nyugalmit is, az vicc. Az N és a P csatornás FET nyitófeszültsége jelentősen eltér egymástól.
(#) Hetope válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Ne haragudj , én már kipróbáltam mindet ha hiszed ha nem de valami mindig kersztbe tesz nekem.Mostani állapotról a rajz

ÁTKÖTVE.png
    
(#) steelbird válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Erre írtam nem túl rég, pont neked talán, hogy ennek az erősítőnek az utánépíthetőségével problémája akad elég sok fórumozónak.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Nem voltam pontos mert a TL-es verziókat nem próbáltam.
(#) Hetope válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Szerintem erre a változatra gondolsz. Már próbáltam G-S ellenállások nélkül de akkor csak azért nem lett nagyobb baj mert bent voltak az izzók. Igaz hogy nem pont ilyen értékű ellenállások voltak a meghajtó körben de akkor felváltva villogtak az izzók . Most a biztonság érdekében vissza rakom az izzókat és próbálok mindent elölről.

GF alapon.png
    
(#) belganarancs válasza Hetope hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Szia!

Jó sokat szenvedsz vele.Miért nem építed meg az Alkotó által tervezett panelt és alakítod át,hogy beépíthesd?Nekem egy sztereo példány évek óta üzemel,élesztése is pöc-röf volt.Egy mono panel lassan második éve,hogy a kocsim csomagtartójában kallódik,szerszámos dobozból ki-be lett dobálva,van benne vagy 50000km de még élesztve nem volt.Tervezem hogy építek belőle egy erősítőt a subomnak,tuti hogy gond nélkül fog indulni.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2016
Következő: »»   141 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem