Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Valaki segítene nekem vettem egy asc712 20 amperes változatot de olyan problémám lenne hogy sehogy sem tudom vele kiszámoltatni a megfelelő értéket. Tudna ebben valaki segíteni vagy esetleg valaki használta már? Már vagy egy napja kínlódok vele de egyszerűen nem jön ki jól az eredmény.
Segítséget előre is köszönöm!
ACS712 re gondoltál nem?
Egyen vagy váltóáramot mérnél vele? Első körben ha nem folyik rajta áram akkor a kimenetén a 2,5V körül kell mérned amit egy analóg bemenettel beolvasva 512 körüli értéket kapsz ha kiíratod. Itt egyoldal ahol van egy példa C ben PIC re de könnyen átírhatod arduinora is. ACS712
Igen arra gondoltam csak elírtam. Egyenáramot szeretnék vele mérni. Igen, idáig még meg is van de hogy lesz ebből amper amit küldtél meg nem értem minek adja hozzá kétszer az analog read-et.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
Így nézelődtél már? arduino ACS712
Igen, és próbálgattam is kódokat vagy nagyon sok jött ki vagy mínusz vagy ugyan azon az értéken maradt mikor volt rajta terhelés mint mikor nem.
Az fura. Nekem azért szoktam menni az ilyen guglis kódok. Nem lehet, hogy hibás a modul?
Fogalmam sincs elméletileg jónak kellene lenni-e hestore-tól rendelte azt se tudom hogy kellene ezt megnézni hogy "jó-e".
Gpeti amit írt, megnézted?
Idézet: „Első körben ha nem folyik rajta áram akkor a kimenetén a 2,5V körül kell mérned” Ill ha terheled, akkor változik a kimenet.
Mondom egy voltmérővel ellenőrizd a kimeneti feszültséget meg áram ha folyik át akkor változik a kimeneti feszültség.
Azért van 3x mert 3 mérést átlagol, nem szükséges.
Na szóval mértem üresbe 2.42V 2A terhelésnél mérek 2.62V-t szvl elméletileg jónak kellene lenni-e a mérőnek mert ugye bár 100mV/A-el emelkedik a feszültség.
Valakinek van nemi tapasztalata ezzel ? Ra lehet venni a mukodesre, vannak-e bizonyos stikai ?
igazából ez a legnagyobb baj. Üresbe ennyire változik az érték. Ez miért lehet?
Sok a "zaj".
Rövidebb vezetékek és/vagy több mérés átlagolása a megoldás...
Pontosan ezt a zajt szüri ki az előzőleg látott 3 mérés összegének az átlagolásával!
Pedig ez nagyon egyszer:
Ezt nem próbáltam csak gyorsan írtam egyet, a nulla változó értéke amit mérsz áram nélkül, a cal értékét állítsd be úgy hogy azt írja ki mint amit a műszerrel mérsz. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
Sziasztok. Hasonló gonddal küzdök én is. De nálam csak a kijelző fagy le időnként mikor kapcsol a relé. Az mitől lehet?
Nem elég stabil a tápfeszültség vagy túl hozzúak a kijelző vezetékei. Érdemes két külön tápegységrészről járatni a kontrollert és a többi részt relé használata esetén.
Egy 12v 3A-es tápról megy. Ha le választom a reléket egy ilyennel Bővebben: Link
az segítene rajta? Vagy teljesen külön tápot kéne használnom?
Ettől az energia felvételi impulzus még nagyobb lesz inkább mint ha a reléket egy külön független tápról járatnád.
Azért mert a kapcsolós tápnak van hatásfoka ami nem 100% hanem inkább csak 70-80% tehát az energia felvétele nagyobb mint ami a kimenetén jelentkezik. Inkább optocsatolóval válaszd le a portot is a reléktől. Az arduino saját független tápegységről járjon. A relék másik független tápegységről. Lehet ez túlzásnak tűnhet ... de ekkor biztos elkerülhetőek a különböző tápfeszültségen keresztüli tranziens jelenségek és az optocsatolóval le is választod a uC teljesen a külvilágtól.Rakhatsz sokkal nagyobb táp szűrő kondenzátorokat is. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
Sziasztok,
a megfelelő képességű hardware kiválasztásában kérném a segítségeteket. A feladat nagyon egyszerű, a start/stop gomb megnyomása után 4db szilárdtest relét kell kapcsolgatni az előre leprogramozott időzítésnek megfelelően, egészen a gomb újbóli megnyomásáig. A folymat indítása és leállítása között akár napok is eltelhetnek tehát elég stabilan kell működjön. A programozás része nem gond, viszont ez lesz az első arduino project-em, ezért inkább megkérdezem a tapasztaltakat, hogy mit és honnan vásároljak. - Arduino vezérlő (milyet, honnan) - Szilárd test relé panel (minimum 4, de inkább 8 csatornára van szükségem, 24V/2A DC-t kell kapcsolni (induktív)) - Táp az arduino-nak (kell külön, vagy mehet sima fali USB átalakítóról?) - Táp az SSR panelnek (kell külön?) Később esetleg hozzáadnék egy kisebb LCD modult-t is a a projecthez. Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Többé-kevésbé sikerült megoldani problémákat. Leírom, hátha lesz akit érdekelhet később. 1. A telefon (Huawei p8 lite) böngészője volt a ludas. Hiába írtam be a jelszót, nem történt semmi. Chrome app-pal működik. 2. User error volt, én írtam el valamit a kódban. Felmerült viszont ismét egy probléma. Eddig kétféleképpen próbálgattam: 1. otthon (Arduino eternet kábelen, telefon wifin, ugyanazon a hálózaton), 2. a munkahelyről (Arduino eternet kábelen, telefon a szomszéd iroda wifi-én, ami teljesen független ettől a hálózattól). Mindkettő módon működött, mobilinterneten keresztül viszont nem megy. Ugyanaz a jelenség van a Chrome appal, mint az alapértelmezett böngészővel: az Arduino-n futó html weblap bejön, de semmi sem történik, ha beírom a jelszót. Így a kapcsolót sem tudom bekapcsolni. Ez most miért lehet vajon? A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
Hirtelen elgondolásból, pl ezt egy PLC-re is bízhatod. Ott nem kell annyira a fagyás és stbtől tartani.
Köszönöm a válaszod. Igen, meg lehetne oldani PLC-vel, de arduino-val szeretném. Egyrészt olcsóbbnak is tűnik mint egy PLC (de nem ez a lényeges) másrészt szereznék egy kis gyakorlatot az arduino-val történő fejlesztésben.
Én csak stabilitás, és pontosság miatt ajánlottam.
Amúgy 1gomb lenne a 4/8 kivezetéshez, vagy külön külön. Időzítések módosítása elég ha szoftveres? LCDbe milyenen gondolkozol? Grafikus szines, érintős, vagy megfelel a sima karakteres is. Egyéb extrák? Mert ha valami tök alap cucc, arra szerintem megfelel egy nano is, I2c-s óra+lcd vezérlés, meg valami SSR/relé panel. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
Egyetlen gombra van szükségem ami indítja / leállítja a folyamatot. Az időzítéseket elég ha szoftveresen tudom váloztatni esetleg majd később gondolkodom, hogy esetleg gombokkal is meg lehessen oldani. Az LCD (ha lesz) tök alap, 2 soros feketefehér, nem érintőképernyős, plusztán kijelezni a ciklusszámot esetleg futásidőt.
Én is a nano-ra gondoltam elöször. SSR panel-t be lehet szerezni Magyarországon számlával? Ilyesmire gondoltam én: LINK Miért említetted a pontosságot és a stabilitást? Eddig azt hittem, hogy ezek a mikrokontrollerek teljesen stabilak. Van valami rendszerszintű gond velük? Régebben PIC-eket programoztam (mondjuk jó régen volt), de azok szuper stabilak és pontosak voltak. Esetleg egy pár mondatban kitérnél erre?
Akkor szerintem elég a nano így hirtelen. Nem árt egy pontos RTC se, ha pontos időzítéseket akarsz.
Nekem azért vannak a stabilitással bajaim, mint pl a fent említett relés eset, vagy egy nagyon összetett program valamiért hajlamos fagyni. Hasonló biztos beszerezhető az országba is, de az ára... Szerintem ülve nézd
Kérdés, hogy mennyire fontos a stabilitás.
Ha emberek állnak a függő teher alatt, nem válallnám. De amugy az arduino elég stabil, főleg ha elektromosan korrekt a körítés: Jó táp, és kimenet nem pofázik vissza. Ha SSR, az utóbbi biztosítottnak tekinthető. Időzítés: a millis() fügvénnyel (ms-os felbontású számláló), 2..3 ms rövid idejű pontosság tartható. A hosszú idejű pontosságot pedig a AVR kvarc biztosítja, ha kell, azt is lehet pontosítani, cserélni, stb. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
Nem mikroszekundumokról van szó, szerintem az a pontosság amit egy nano tud biztosan megfelel a célra. (már csak azért is mert elektromechanikus reléket vezérelnék az SSR modullal azoknak meg úgyis van bizonytalanság a behúzási / elengedési idejükben)
Az árakkal kapcsolatban: csak kiváncsiságból rákerestem Arduino mini pro: itthon 4500Ft, angliából 2000Ft postával. Röhej... Az az SSR panel amit linkeltem angliából postával 8000Ft, ami nem olyan vészes. Táp: az USB-n kívül kell valami a nano-nak? Pl mobiltelefon töltőről üzemeltethetem? Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |