Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Én a kínai/japán programokból bemásolt kódrészletekben le szoktam fordítani angolra a kommenteket. Te nem? „ha a későbbiekben módosítani akarok egy programot, újfent szótárazhatom a kommenteket!”
Miért nem magyarra?
Amúgy magamnak írok kommenteket, hogy később, ha kell könnyen visszataláljak a gondolatmenetemhez. Ha megtetszik valahol egy programrészlet, azt sem bemásolom, hanem átírom, a magam elnevezései szerint. Pl: A te Weboldaladról vettem az osztórutint. Szétbontottam külön 8, 16, 24, és 32 bitesre, a magam elnevezéseivel. Tehát nem. Nem fordítok le kommenteket. Főleg nem idegen nyelvről-idegen nyelvre. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2016
Idézet: Sok oka van ennek...„Miért nem magyarra?” - Idegen nyelvekről angolra fordít legértelmesebben a Google, ha azt megértem, akkor minek kínlódjak még egy kézi fordítással is? - Nem akarok fölöslegesen ékezetes kóddal bajlódni - Többször kellet már a magyar megjegyzéseimet sebtében angolra fordítani, ha nemzetközi fórumokon akartam segíteni valakinek - ezt megspórolom, ha nem fordítom az idegen nyelvű megjegyzéseket magyarra
Ha az adatlap (szerencsére még) angol, a mnemonikok, direktívák angol rövidítések, miért kellene magyarul írni a kommenteket??
Fórumtársak kérésére módosítottam sok programot, de néha török, orosz stb nyelvű kommenteket egyszeűen nem tudtam használni. Ugyanígy lehet vele a török vagy az orosz sorstárs a magyar kommentekkel... (A fordító jó ötled, de nehézkes...) Holnapután már az adatlapok is kínaiak lesznek.... Pl. MCV20USB - nincs angol adatlapja. Idézet: „a mnemonikok, direktívák angol rövidítések, miért kellene magyarul írni a kommenteket??” Minimum tiszteletből. Ha jól emlékszem te írtad egyszer: "A számítástechnika nyelve az angol!" Ez ránk, magyarokra nézve elég szomorú. Hiszen mint oly sok minden, ez is magyar találmány. Idézet a wikipediából: Idézet: „Az elektronikus számítógépek logikai tervezésében kiemelkedő érdemeket szerzett a magyar származású Neumann János. Alapvető gondolatait – a kettes számrendszer alkalmazása, memória, programtárolás, utasításrendszer – Neumann-elvekként emlegetjük. Neumann János irányította az EDVAC megépítését is 1944-ben, amelyet 1952-ben helyeztek üzembe. Ez volt az első olyan számítógép, amely a memóriában tárolja a programot is. Ennek a számítógépnek a terve és a továbbfejlesztett Neumann-elvek alapján készülnek a mai számítógépek is.”
Igen, mindez igaz, de Amerikában, amerikai pénzből, angolul... Egyébként a világon mindenütt a szakmabeliek eddig megértették az angol adatlapokat. Most tanulhatunk kínaiul...
A magyar egy exotikus nyelv, a fordítók nehezen küzdenek meg vele... A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2016
De ha jól emlékszem, a PIC-ek Harvard architektúrájúak...
Szervusztok!
Tudtok ajánlani valami szimulátort PIC33-asokhoz? Nézegettem neten, de nemigen voltak, vagy ami volt az ezeket nem tudta szimulálni.
Az Mplab nem tudja? Csodálkoznék...de nem lehetetlen. Pontosan melyik típus?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2016
Pontosan a pic33ep256mu806. Alap szimulációkat tud csinálni, de azt nem sikerült megtalálnom benne hogy SPI-t, külső interruptot illetve PLL-t hogyan lehet szimulálni vele.
A külső megszakítást biztos, hogy meg lehet csinálni, mint bármelyik másik PIC-nél is. A többihez nem tudok hozzászólni.
Sziasztok. Kérdésem lenne, hogy PIC18F26K22 -nél a port bemeneti latch tárolókat lehetne úgy használni, hogy rövid (0.2ms) impulzusokat betárolna, amíg a program odaér, hogy kiolvassa. Rövidebb az impulzus, mint amilyen gyorsan programból lehet figyeltetni, és mindet el kell kapni 16 porton. Interrupt nem lehet, a programban egyébb időzítések miatt. Külső áramkörrel sok megoldás van tudom, azt akarnám kikerülni.
Köszönöm.
Szia!
Sajnos a kiolvasás valós idejű, az épp aktuális adat kerül beolvasásra.
0.2ms az 200us, ha 4MHz-et veszek alapul, az 200 utasitas.
Ez alatt sokmindent lehet csinalni. Egy beolvasas ilyen idonkent es eldonteni, hogy van-e benne valami vagy sem, ha igen, csak akkor foglalkozni vele. Van valami mas, amihez us pontossagu idozites kell es az egyeb periferiakkal nem lehet lekezelni?
Köszi. Akkor marad a külső monostabilok.
Összesen 16 külső jel jön be, egy része véletlenszerűen. Közben folyamatos lcd (karakteres) írások vannak, sok -külön- számítás milliós számokkal, mind a 16-nál külön, amiket el kell végezni a következő bejövő jel előtt. Ezt összeidőzíteni, nekem nem megy, vagy tán nem is lehet. Perifériákkal szerintem nem lehet ennyit.
És még a bejövő jelek pontos ideje is lényeges, az előzőhöz képest, a periódusidő. Köszi a választ. Kimaradt: A program basic, eléggé korlátozott, egy utasítás lefutása alatt nem lehet mást csinálni. Assemblert nem tudom. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
Sem a szamitas, sem az LCD kiiras nem idokritikus folyamat.
Ha az osszidobe belefer a szamitas, en nem latom akadalyat a sima pollozasnak sem, mondjuk 50us-enkent, akkor biztosan beleakad a jel. De szerintem te valami magasszintu nyelven programozol, azert problema ez. kiegeszitesre: Na, mondom. Igy nem oldhato meg a feladat, pedig a PIC kepes lenne ra. Vagy engedelmeskedve a kor szavanak veszel valami erogepet alaja vagy megtanulsz valami normalis nyelven programozni, talan a C is elegge gyors ehhez, de szerintem a PIC nyelve az assembly A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
Szia!
Ezt csak megszakításból tudnád kezelni úgy, hogy változókba másolod a bemeneteket. Ha a jelek sorrendje is fontos, akkor mindig másik változóba. Amikor ráér a program, kielemzi. Ha ez nem megy Basic-ben, akkor válts programnyelvet. Jelen esetre is igaz ez a megállapítás: Idézet: „„Amit nem lehet Pascal-ban megírni, azt C/C++-ban meg lehet. Amit nem lehet C/C++-ban megírni, azt Assembly-ben meg lehet. Amit nem lehet Assembly-ben megírni, azt nem lehet megírni!””
Csak, hogy szítsam az indulatokat a mikroelektronika Basic, Pascal, C fordítója adott feladatra teljesen azonos assembly kódot generál. Ergó a magas szintű programnyelvek közt nem kell, hogy feltétlen különbség legyen. Az inkább a fordítóprogramok hiányossága avagy előnye, ha az egyik jobb a másiknál. Ezért a fenti idézettel nem értenék egyet.
Jelen esetben a problémát úgy tűnik az előre megírt függvények okozzák, melyek kisajátítják a processzoridőt, és ez teljesen programnyelv független! Amennyiben idő, vagy tudás hiányában nincs lehetőség a függvények újradefiniálására a feladatra a megoldás nagy valószínűséggel egy timer interrupt lehet. Ehhez a PIC leírást kell áttanulmányozni. Biztos vagyok benne, hogy erre basic nyelven is van lehetőség.
Üdv Néktek!
Összezavarodtam, segítséget kérnék. Vennék PIC-et, látom, hogy 962Ft a 16F84-es MCU, és drágább a 16F84-es CPU. 2 napja google, de csak egy helyen olvastam azt, hogy külön lapon említik: a CPU - ezt ugye tudom/tudjuk, központi processzor; és azt írták, hogy az MCU ellenben a processzoron kívül tartalmaz még memóriát és I/O egységet is... Tudtommal a 16F84 alapból tartalmaz ilyeneket, most akkor nem értem, mi a különbség; és hogy akkor az MCU miért olcsóbb?. Türelmeteket előre is köszönöm!
Az hogy CPU, vagy MCU, kizárólag az eladó terminológiája. Ugyanarról a termékről van szó, egy mikrovezérlőről.
Ha már PIC-et veszel, nem az elavult PIC16F84-ra kellene alapozni! Gondold végig, hogy milyen perifériára lesz/lehet szükséged (ADC, UART, I2C, PWM stb.), s mennyi memóriára (RAM/FLASH). Ennek ismeretében tanulmányozd át az adatlapokat (vagy a Microchip parametrikus keresőjét), hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Annak is nézz utána, hogy mivel akarod/lehet rátölteni a programot, s az sem egy utolsó szempont, hogy lehet-e az adott mikrovezérlőt hardveresen debugolni (nyomkövetés). Az elterjedtebb típusokhoz (pl. PIC16F887) feltehetőleg nagyobb valószínűséggel kapsz segítséget az itt fórumozóktól.
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a DS 1821-es hőszenzorról? Az adatlapjából számomra nem derül ki, hogy hogyan kell programozni, és ha nem termosztátként akarom használni, akkor le kell valahogy kérdezni tőle az aktuális hőmérsékleti értéket, vagy időnként küldi magától?
Le kell kérdezni 1-wire kommunikációval. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Egy 30 oldalas topikot linkeltem be...
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Rájöttem. ezért is töröltem ki a válaszomat.
Bocsánat.
Köszönöm válaszod!
Egyenlőre ilyeneken nem gondolkodom, mert nem tudom Most ugrottam fejest a témába, és rengeteg tanulás vár most rám. A Watt-féle mini égető kész és működik; és épül a PicKit2 klón is (szintén Tőle). 16F84-et tudna egy ismerős adni, van neki 10 felesleges (de amúgy sem tudtunk megegyezni az árban..) Gondoltam, gyakorolhatok rajta... Technikailag nagyjából tisztában vagyok a Használatával (ha nem is a működésével), mert régen már csináltam hasonlót mobilokon /Nokia flash, Panasonic flash, stb./ No meg anno építettünk áramköröket, amik chip kártyákat olvastak, emuláltak. Apropó, ha már itt tartunk, 24F16 eeprom volt a "lelke", azt tudom úgy használni, mint egy pic-et? (persze lábkiosztás egész más, azt figyelembe véve...) - csak gyakorlásképp..? Idézet: Nem. Az EEPROM csak memória. A PIC mikrovezérlő (CPU+perifériák+memória egy chip-en). „24F16 eeprom volt a "lelke", azt tudom úgy használni, mint egy pic-et?”
Én ezt nem mertem itt mondani, de ugyanerre a megállapításra jutottam. Nézegetve a C nyelvet, nagyon ugyanolyannak tűnik, mint a basic, kb. ugyanazt lehet, vagy nem lehet C -ben megcsinálni mint basicben.
"timer interrupt" Úgy tudom, amíg egy basic utasítás fut, teljes interrupt tiltás van. Nem próbáltam, ha lesz időm, lehet, hogy megnézem. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |