Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   91 / 184
(#) Tomi94 válasza Rocky80 hozzászólására (») Márc 5, 2016 / 1

Nem tartom kizártnak, hogy a kondik átvezetése/zárlata tette azokat tönkre. Megnéztem a kapcs. rajzot, ha ezek cseréje után normálisan működik minden, akkor más oka nem nagyon lehet a meghibásodásuknak.
(#) Rocky80 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Csak ellenállásokat cseréltem. A kondenzátorokat megvettem,de szándékosan nem cseréltem ki. Kíváncsiságból benne hagytam. Meglátjuk.
(#) Deák Csaba hozzászólása Márc 6, 2016 /

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata abban, hogy milyen fejet érdemes az Akai HX2-be tenni, ha nem találok bele eredetit?

Köszi, Csaba.
(#) doktor válasza Deák Csaba hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Szia!
Szinte bármelyiket,ami hasonló impedanciájú.
/ aprokon árulnak újakat, de lehet van használtam/
Józsi
(#) Deák Csaba hozzászólása Márc 7, 2016 /

Szia Józsi! Tettem bele 220 ohmos Aiwa DX fejet, és eltűntek a magas hangok. Pár éve tettem már egy másik típus számú Akaiba is ilyet, akkor is eltűntek a magasak. Emlékszem anno a 280 ohmos Aiwa DX fejjel nem volt ilyen, bármilyen magnóba tettem bele.
Csaba.
(#) steelbird válasza Deák Csaba hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Minden fejcsere után be kell állítani a pontos fejállást, a lejátszási és a felvételi szinteket, meg a felvételi előmágnesezést (bias). Ha már lejátszáskor is rosszabb a magas visszaadás, akkor valószínűleg hibás a fej. A 220 Ohmos fejről kisebb jel jön le, ezért ha használva van a lejátszás közben a Dolby B, vagy C zajcsökkentő, akkor jóval kevesebb lesz a magas hang, amíg a megfelelő jelszint nincs beállítva.
(#) doktor válasza Deák Csaba hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Szia Csaba!
Talán az amatőrboltban van még hozzá gyári új fej.
Irok privit.
(#) Tomi94 válasza Deák Csaba hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Szia!
Én az elállítgatás helyett inkább tennék bele egy ilyet. Az Aiwa DX kb. semelyik hagyományos fejes magnóban nem ad jó eredményt, akárhogyan is állítanád rá. Ezt a linkelt típust viszont tettem már bele HX2-be (is), jól működött vele. A Sony is ezt használta kb. az összes kétfejes magnójába a 90-es években.
(#) Tomi94 hozzászólása Márc 7, 2016 /

Üdv mindenkinek!

Régóta megvan már ötletként, hogy egyszer majd egy hordozható magnóba beépítenék egy minőségi, HiFi magnóelektronikát, és ezzel kapnék egy viszonylag jó minőségben bárhol felvevő készüléket, mikrofonos élő felvételek céljára. Tudom, ez az USB-s hangkártyák korában objektíven nézve már nem túl értelmes célkitűzés, de nekem jó ideje vágyam már egy ún. riportermagnó, csak hát azoknak a kis példányszám miatt elég elrettentő árai tudnak lenni.. És persze nem valami bóvli műanyagmechanikás újkori gépet választanék a célra.

Nos, most adódott egy lehetőség, hogy ismerőssel tudnék olcsón korszerű felületszerelt-kétoldalas panelt készíttetni. Így rögtön eszembe jutott újra a régi terv. Az mennyire lenne megvalósítható, hogy egy - számomra bevált, szeretett hangzású - deck elektronikáját egy az egyben leklónozni, csak nagyrészt SMD alkatrészekkel? A passzív elemekkel nincs gond; előmágnesező trafó és IC-k vannak hozzá (igaz, ezek maradnának furatszereltek); de mi a helyzet a tranzisztorokkal? Van rá esély, hogy lehet találni hozzájuk SMD helyettesítőt, vagy esélytelen áttervezés nélkül így megépíteni? Elsősorban arra gondolok, hogy pl. a korrekciók mennyire másznának el a csere hatására..

Ha valaki tud jobb helyet neki, nyugodtan jelezze. Én mindenesetre nem találtam jobban stimmelőt..
(#) kreol32 hozzászólása Márc 10, 2016 /

Sziasztok van egy Aiwa AD-F850-es deckem szépen szól de nem az igazi szerintem. Valaki nem tudja hogy az mitől van hogy amikor felveszek a Source jel legalább 3Db-lel magasabb mint mikor átváltok Tape-re ? Ezt mi okozhatja ?
(#) doktor válasza kreol32 hozzászólására (») Márc 11, 2016 /

Szia!
Milyen kazetta típust használsz, valamint a felvételi szintszabályzó segitségével, sem tudod beállitani az egyforma jelszintet?
(#) kreol32 válasza doktor hozzászólására (») Márc 11, 2016 /

Hello CrO2 maxell kazettát. Az a baj hogy ha úgy állítom a felvételi szintszabályzót hogy 0DB legyen a Source-on elkezdődik a felvétel átváltom tape-re és ott csak -4DB. A kettőnek egyformának kellene lennie nem ?
(#) doktor válasza kreol32 hozzászólására (») Márc 12, 2016 /

Igen, azért van a manuális állítási lehetőség,.
Próbáld, meg másik normál, metál kazettával,.
Érdemes lenne megmérni jelszinteket , és újra beállítani.
(#) rockersrac hozzászólása Márc 15, 2016 /

Sziasztok! Kaptam ismerőstől egy AKAI HX-2 kivezjelzőt, minden ic-vel(elő és hátlapi panel is megvan a vfd-hez) és kérdezem, hogy Milyen feszültségek kellenek a működéséhez? Leginkább az ic-k tápfeszültségére gondolok, és hogy melyik ic milyen jelet kér a működéséhez? A kioktató válaszoktól légyszi kíméljetek meg, mivel már google-ztam, csak sajnos nem sok érdemi eredményt kaptam, ezért írtam ide. Köszi a segítséget előre is!
(#) Tomi94 válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 15, 2016 /

Innen ingyen letölthető a kapcsolási rajz (meg kell várni, amíg a processing felirat átvált 'Get Manual'-ra), ez talán segít
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
(#) mackomisi3 hozzászólása Márc 20, 2016 /

Sziasztok! Vettem egy Pioneer ct-s250-s kazettás decket.Az a gondom vele,hogy a kijelzője nagyon halvány.Plexitisztítás után is.Állítólag fesz emeléssel növelni lehet a fényerőt.Rajzot nem tudtam szerezni hozzá.Kijelzőcsere nélkül szeretném megoldani a dolgot,mivel donort nem találtam.A válaszokat előre is köszönöm.
(#) elektro13 hozzászólása Márc 20, 2016 /

Szia!
Igen, a vfd csőnek lehet emelni a fűtőfeszét, a vörös izzás határáig. (Áltlában a két legszélső láb, ami közül az egyik a katód) Emelheted még az anódfeszt is. A vfd órámnál bevált
(#) rockersrac válasza mackomisi3 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /

Elsőkörben én megpróbálkoznék egy olyannal, hogy a fűtőfeszt megmérném, és azt próbálnám valamiképp PICIT(lehet akár 0,5V is elég neki) emelni, de tényleg csak ésszel, és keresnék bele kijelzőt, ugyanis a fényerő csökkenés általában azt jelenti, hogy vagy alacsony a fűtőfesz kevés, vagy öregszik a cső. A fűtőfeszt tényleg óvatosan emeld, mert igen könnyen kinyírható a fűtőszál benne. És akkor van egy szép kijelződ, ami baromira nem működik, még annyira sem mint eddig. Szóval a fűtőfesz emeléssel csak óvatosan.
(#) mackomisi3 hozzászólása Márc 20, 2016 /

Köszönöm az ötleteket.Hány volt kb a fűtőfeszültség?
(#) steelbird válasza mackomisi3 hozzászólására (») Márc 21, 2016 /

A vaktában tapogatózás helyett inkább meg kellene nézni a szervizkönyvét, hogy milyen feszültségek vannak a kijelzőnél. Lehet, hogy már az inverter sem szolgáltat elég feszültséget a kijelzőnek, mert valószínűleg már ki vannak száradva benne az elkók. Először inkább ezeket kellene ellenőrizni egy rajz alapján.
Láttam Service Manual -t, de csak fizetős letöltést találtam, ahogy gyorsan végignéztem a találatokat. Ha meg akarod menteni a decket, akkor rá kell szánni azt a pár Dollárt.
(#) doktor válasza mackomisi3 hozzászólására (») Márc 21, 2016 /

Érdemes a kijelző körében lévő kondikat kicserélni, de nagy változásra, azért ne számítsál.
(#) Petya58 hozzászólása Márc 26, 2016 /

Üdv mindenkinek Petya vagyok,egy nyugdijas magnó mániás gyüjtő. Most szereztem be egy SONY TC-229sd tipusu magnót kifogástalan állapotban,csak a szijakat kellene benne kicserélni. Tudna valaki esetleg segiteni,hogy a lapszijon kivül hol van a másiknak a helye??ill honnan lehet hozzáférni??
(#) doktor válasza Petya58 hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Szia!
A HI-Fi Enginen szerviz manual.
Általában mechanikus számláló esetében, a jobb oldali orsó tengelycsonkról, megy a hajtás.
/Előlap levételével, vagy a mechanika hátra történő kiszerelésével válik hozzáférhetővé./
(#) otika123 hozzászólása Márc 28, 2016 /

Sziasztok!
Van egy Sony TC-K590 deckem.
A képen piros nyíllal jelölt tengely folyamatosan pörög.
Az lenne a kérdésem, hogy annak menni kell folyamatosan mikor kazetta sincs benne? Én úgy gondolom, hogy nem.
Köszi a segítséget.
(#) denon888 válasza otika123 hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Az pedig forog akkor is ha nincs benne kazetta.
(#) CHZ válasza otika123 hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Típusfüggő, van ahol lejátszáskor indítják csak a motort.
Hátránya nyávogva indulhat, állandóan forgó motorral stabil fordulattal indul.
Jobb minőségű motorral, megengedhető az állandó forgatása.
(#) steelbird válasza otika123 hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Szia.
Az a lendkerék tengelye.
Ebben a deckben állandóan megy a motor, úgyhogy a lendkerék is forog folyamatosan.
(#) GARFIELD13 válasza otika123 hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Szia!
Vannak ilyen készülékek. A motor élettartama, a felesleges működés elkerülése érdekében célszerű egy kapcsolós hosszabbítóról üzemeltetni és csak akkor bekapcsolni. ha használni akarod.
Nem magnó, de pl a NAD 5120-as motorja is áram alatt van folyamatosan, meg az Artel erősítő kikapcsolt állapotában is az előfokig megy, csak a végfok kerül lekapcsolásra. Ezeknél is jót tesz a külső lekapcsolási lehetőség.
Ha esetleg az erősítődön van kapcsolt táp alj, akkor arra is lehet csatlakoztatni, így nem fog feleslegesen menni.
Üdv.
(#) otika123 hozzászólása Márc 28, 2016 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) mapi65 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Helló! Én úgy értelmezem válaszodat mintha az a motor a magnó kikapcsolt (tehát POWER off vagy STAND BY) állapotában is pörögne. Nem értem a hosszabítós kapcsolós elgondolást. Másik dolog meg az hogy ha a készüléket nem (hallgatunk kazettát vele) használjuk KI kell kapcsolni. Szeretném leszögezni a félre értések végett hogy az előbb említett üzemállapotokban a motor és a táp a kijelző fűtése, is KIKAPCSOL. Bocsánat hogy bele vau vau.
Következő: »»   91 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem