Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A kapacitásuk összeadódik, ha párhuzamosan kötjük őket.
Nagy vonalakban:
Nem kötjük őket sorba. Párhuzamosan lesz a fogyasztóval. Zavarokat (nagyjából) úgy szűri ki, hogy amikor valami miatt leesik a tápfesz, a kondiból továbbra is "jön" még az áram. Ha pedig egy tüske érkezik, az először a kondit kezdi el tölteni, és mivel az nem 0 idő alatt fog feltötlődni, ezért simítja a feszt, és a tüskéből domb lesz.
Köszi. Telón nézem és ezen átugrottam véletlen.
Közben elkezdtem kicsit hasolnóan: Hőlégfúvó helyett hajszárító: a jóval kisabb teljesítmény miatt jobban tudom irányítani szálanként a holgot. Sablon helyett egy hosszú csokidoboz tetőt használok. A doboz biztosítja: a többi szál a kötegbe ne lapja a hőt, illetve a sarkánál meg tudom támasztani a szálat úgy hogy nem égetem le a kezem. Mivel nem egyformának kell lenni a szálaknak (hanem kifelé hajolva szerteszét) így ez is jó. Persze közben megy a ked és nézem mi történik, nehogy gond legyen. Tényleg köszi mindenkinek. Megerősített hogy végre jó úton járok. Illetve ha lesz olyan hogy fontos az egységesség, akkor már tudom hogy kezdjek neki.
Sziasztok!
Egy led fényforrást szeretnék építeni, amit 230-ról tudok üzemeltetni. Van 69 ledem sorbakötve és találtam is egy jónak tűnő kapcsolást, csak át kéne rajta pár dolgot méretezni, mert 25 ledhez van és ez anélkül nem fog menni, hogy érteném. Csatolom a kapcsolási rajzot. Az egyenirányító előtt van egy ellenállás és egy kondenzátor. Ha jól értem ezek fogják a befolyó áramot szabályozni. Hogyan tudnám kiszámolni, hogy mekkora ellenállás és kondenzátor kellene, hogy 20mA follyon be? Előre is köszönöm!
Azt tudom, de a zavarokat hogy szűri ki, vagyis mi történik a kondenzátorban?
Képzeld el úgy, mint egy vödröt, amin van egy kis csap. A csapon folyamatosan folyik ki a víz és te időnként, pl. 10 másodpercenként töltesz a vödörbe, hogy a szint mindig meglegyen. Ha kimarad egy tölési periódus, akkor is marad víz a vödörben, de a következőnél többet kell borítanod bele, hogy visszakapd a szintet. Egy perc után nem figyelsz és véletlen dupla adag vizet töltesz. A szint egy kicsit megelemkedik, de a vödrön lévő csapnál nem sok fog látszani.
Kb. ennyi, nagyon durván leírva, mire jó egy kondenzátor ha tápfeszültség szűrőként van használva.
Hello!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy X5SC drónom, szeretném megnövelni az antenna hatósugarát. Találtam is rá videót a neten, de egy olyan problémába ütköztem, hogy a koax földjének nincs hely a quadrocopter paneljén. Teljesen mindegy hogy melyik földre kötöm rá? Van több led pl aminek a földjéhez tudnám forrasztani. Válaszokat előre is köszönöm!
Köszönöm szépen!
Végre ezt is megértettem!
Szia. Köszönöm. Összerakom és kipróbálom. Biztosan jó lesz. Szia.
A koax árnyékolását nem lehet csak úgy össze vissza kötögetni, forrasztani. Ha nincs az antenna forrasztási helye mellett közvetlenül kiképzett forrpont, akkor arra nem köthetsz külső antennát, csak a saját beépített "drót" antennáját. Maga az adópanel, és a drót képezi az antennát, ehhez van, (legalábbis kellene) lehangolni a drót antennát.
Mivel körsugárzó antennát kell használnod, nincs túl sok lehetőséged az antenna nyereség növelésére.
Sőt, még szimulátorban is megnézheted: Bővebben: Link.
Köszönöm! Sajnos még követni sem nagyon tudom!
Lassítsd le a csúszkával és úgy könnyebb követni. Ezen kívül ha jobb gombbal rákattintasz a kondenzátorra vagy ellenállásra, akkor meg tudod változtatni az értékét.
Sziasztok!
Régi 68H H90 kerámia kondenzátort mivel lehet helyettesíteni? Illetve a H90 a végén mit jelent?
Szia.Egy etd 49 vasmagját szét lehet szedni ha össze volt ragasztva pillanat ragasztóval?
És bármilyen 68nF-os kerámiával lehet helyettesíteni?
Min például ezzel: http://www.hestore.hu/prod_10027837.html ?
Sziasztok!
Van két ilyen lámpácskám, és villogásra szeretném bírni az egyiket. A gond ott kezdődik, hogy 220V AC-ról mennek. Mivel lehetne megoldani? Index relére gondoltam, de ugye az 12V DC-ről megy.
Szia! Például beírod a keresődbe, hogy "blinking light 230v" vagy "blinking bulb 230v" . De kezdőként nem biztos, hogy ezzel indítanék, mert túl sok veszélyforrást rejt magában. A hálózat ugyanis igencsak ráz. Ha ezt az áramkört kikötöd teszt után a hálózatról - a kondenzátor akkor is töltve maradhat - az is ráz. Ha fordítva kötöd be a kondit, az meg robbanhat. Épp tegnap bíbelődtem 230V-ra 70 led bekötésével - tudom mivel jár. Pedig nálam ott van a leválasztótrafó és a toroid is. Ez is egy ilyen találat, egy lehetséges megoldás. Időközben eszembe jutott, hogy karácsonyfa füzérekhez is volt ilyen megoldás, de az is sorba volt fűzve az izzókkal. Ebben az izzószál melegítette fel a harmadik szálat, ami ilyenkor egy kis ideig eltávolodott és megszakította az áramkört. Majd lehűlt és minden kezdődött elölről. Esetleg használhatsz olyan fehér ledet, amiben gyárilag benne van a villogtató áramkör, annak akkor csak egy előtétellenállás és egy dióda kell sorban.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2016
Nagyon szépen köszönöm!
Sziasztok ,egy kis segitségre lenne szükségem ,lehet buta kérdés lessz csak azt szeretném megtudni hogy a képen azok is ellenállasok ,esetleg másmilyen?
Kép
Nem, azok kondik.
100 nF és 1uF Az F az Farád, a kapacitás mértékegysége. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2016
Értem köszönöm szépen ,ilyen kondenzátor? kondi
Értem köszönöm a segitséget
Helló mindenki,lenne egy kérdésem hogy van egy nyák terv és vannak benne természetesen ellenállások ,és ahol tudok venni ellenállásokat ottan van 0.125W 0.25W 0.5W , ez a teljesitményüekt jelzik nemde? ,és én ilyenkor melyikből válasszak,mitől függ ez vagy nemszámit melyiket veszem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |