Fórum témák
» Több friss téma |
Induktív terhelésed van azért melegedett, nagyon egyszerűen szinuszosíthatod az invertered ha fénycső fojtóból és kondenzátor soros kapcsolásával 50Hz re hangolva táplálod a szivattyút sőt még a motorral párhuzamosan kötött megfelelő értékű kondenzátorral a cos fí-t 1-re hangolva a melegedés is eltűnik.
Már több szinuszos invertert építettem egyszerű mint egy faék nem is kerül többe mint a trapéz.
Még úgysem írtam cikket, ha tényleg lenne rá igény megépítem és ledokumentálom.
És milyen a tranziens tulajdonsága? Mondjuk működik egy ilyen inverter, hajt egy számgépet. Te meg rádobsz egy, mondjuk félteljesítménnyt felvevő motort. Leáll a számgép?
Azért ennyire nem egyszerű... Erről az állapotról feltehetnél fotókat.
Biztos lenne rá igény, többek között pl én
Ismerek olyan topológiát aminek ezek meg sem kottyannak de az nem hobbi kategória.
Egy sima trapéznak jobba tranziens tulajdonsága? Eddig 2 fajta készült el, egy kis trapéz invertert egészítettem ki egy mikrokontrollerrel meg szűrővel, tehát ez a DC-DC (12V 320V DC) 230V AC konverter. a másik trafós volt ez most valakinél szivattyút hajt, a sima szünetmentes trafó primerét kötöttem H hídba LC szűrőn keresztül, felső oldal kapcsolgatott 50Hz-cel az alsó volt PWM frekvenciával hajtva hogy kiadjon egy több lépcsős szinuszt, mondjuk ennek tényleg nem csináltam meg a feszültség szabályozását, az elsőhöz nem kell ha a DC szintet stabilizáljuk. A trafós inverterbe még kell egy trükk hogy ha féloldalas terhelést kap (hajszárító fél fordulaton) ne telítődjön a vas. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
Én nem csak ismerek, hanem ezzel foglalkoztam kb. 40 évig...
Egy sima trapéznak biztosan jobb a tranziense, hiszen nincs benne semmi, ami korlátozná a kimeneti áram meredekségét. Csak a FET-ek Rdson-ja. ( vagy a BJT-k, IGFBT-k tulajdonságai. De az ugye kapcsolóüzemben megy. ) Össze sem lehet hasonlítani a két topológiát. Több lépcsős szinuszt? Az milyen? Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy pl a trafó ( vagy a kimeneti szűrőkör ) lépcsős négyszöget kap. Mondjuk, 10, 30, 70V...stb, kavantált lépcsőkben. Ehhez viszont sok különböző tápfesz kell, hiszen másképp hogyan? Ehhez nem kell pwm sem, csak a lépcsők. Itt viszont már nagyon érdekes lehet a lépcsők amplitudóját szabályozni. ( vagy akár csak vezérelni ) Nem lehet, hogy a lépcsőst összekeverted a pwm-mel? Ha egyenáramot veszel ki egy inverterből és az trafós kimenetű, a trafó be fog telíteni. Erre is van megoldás, de azt csak követőszabályozással lehet megcsinálni ( pwm, önrezgő ) . És nem is jön ki belőle a teljes teljesítmény, meg lesz némi jelalaktorzulás. ( Mert ugye, hogy mágneseződik vissza a trafó? ) Nem azt mondom, hogy egy faladatra nem lehet megcsinálni a fénycsőfojtós elrendezésedet, de erősen fog függni a kimeneti fesz minden tulajdonsága a terheléstől. Tehát egy motorhoz jó, de ne akard ráhúzni mindenre, mert ha menne, akkor nem csinálnának pwm-es invertereket, ráadásul elég bonyolultan. ( Emiatt egy korrekt elrendezés tényleg nem a hobbi kategória, bár már viszonylag egyszerűen meg lehet csinálni. )
Sziasztok!
GeLee: Köszönöm a segitséged,de ha nemjo a snubber akkor hogy(miként) méretezzem a saját trafómhoz a snubbert?Nem szünetmentes táp trafom van,.hanem egy hiperszil magos 220-rol asszem kb 2*10volt-ra transzformáló tipus 2.2mm-es szekunderrel(ami nálam ugye a primer).Gondolom ennyi info nem elég a trafórol de akkor mik kellenek hozzá?Esetleg egy képlet vagy mi alapján tudok elindulni,számolni? GPeti1977: Neked is köszönöm a segitséget.Milyen(mekkora) fénycsöfojto kellene?40wattos megfelel?Az van itthon...És mekkora kondit dobjak rá?Nemgond ha az inverter nemlessz jó "mindenre"...Gondoltam hogy ilyen egyszerüen nemlehet gyártani "mindenre" jól használható invertert,de azért szeretném tudni hogy mihez-mit kell alakitani rajta hogy jó legyen... A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
A Teljesítményelektronika című régi könyvből másoltam egy oldalt a méretezésről, ekkoriban még tirisztorokkal tudtak csak nagyobb invertert készíteni:
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
Ha melegszik az végül is jó, mert ellátja a feladatát és megvédi a feteket a túlfesztől. Az R-C taggal kell variálni, de erre képlet így nem nagyon van, látni kell szkópon a lengés periódusidejét, és aszerint módosítani. De az is lehet hogy így jó ahogy van, csak mondjuk nagyobb teljesítményű ellenállás kell.
Környezetemben leégett egy kazán keringtető négyszögjeles inverterről. több mint egy hétig ment vele, és csak azután ment tönkre.
Túl volt hajtva, mást nem tudok elképzelni. Vagy ki kell számolni a kitöltési tényezőt, vagy meg kell mérni a motor áramfelvételét szinusszal, és ahhoz igazítani a négyszöget. Utóbbit szoktam csinálni, az a tuti.
Igen, így valahogy. A motor olyan mint egy trafó. A feszültség-idő terület építi fel benne a fluxust, vagy ha az egységnyi felületben gondolkozunk, akkor az indukciót. A probléma ott van, hogy mire akarjuk használni az invertert.
Ha motort hajtunk vele, akkor a négyszögjel átlagértékének meg kell egyeznie a hálózati 230 V átlagértékével, vagyis a 207 V-tal. Ekkor a motor fluxusa pont akkora lesz, mint ha hálózatról menne.( Most hanyagoljuk el azt, hogy nem szinuszos a fesz, tehát lesznek felharmónikusok.) Ebből az következik, hogy ha teljes, 50 %-os kitöltésű négyszöget kap a motor, akkor nem lehet a négyszög amplitudója nagyobb, mint 207V. Ha nagyobb, akkor a motor túl lesz gerjesztve és ezt csak nagyobb üresjárási áram ( mágnesezőáram a trafónál ) árán tudja megvalósítani. Ha a nagyobb indukciót nem viseli el a vasmag, mert már kezd telíteni, akkor persze sokkal nagyobb áramot fog felvenni, amitől esetleg le is éghet a tekercselés. Eddig ez egész jó, de gondot jelent, ha valami kapcsolóüzemű tápot működtet az inverter. Ott ugye csúcsra töltődik a pufferkondi és ha az a csúcs csak 207 V, akkor nem fog menni az adott szerkezet tápja, mert alacsonynak látja a betápot. Ezért jobb az a megoldás, amikor nem 50 %-os a kitöltés, hanem van szünet. A csúcsérték ott van a 325 V körül ( 230 x gyökkettő ), tehát a pufferkondi nagyjából jól fog feltöltődni és a szünet miatt a négyszög középértéke mégis megegyezhet a 207 V-tal. Más kérdés, hogy így mennyi a felharmónikus tartalma a négyszögnek, ami végül mégiscsak veszteség lesz a motorban. Remélhetőleg ezt kibírja a motor. Talán egy kicsit nagyobbra is lehet állítani a kitöltést, mert végül is a felharmónikusok csak ott vannak és ha azt akarjuk, hogy a motor a megfelelő nyomatékkal dolgozzon, akkor bizony melegedni fog valamennyit. Tehát jó a módszered, inkább csak az, hogy egy ilyen inverterre kellene tenni egy potit...
Ha egyszerre kell neki a motort is hajtani meg kapcsitápot is akkor vagy bonyolódik, vagy egyszerűsödik a helyzet, az az adott berendezéstől függ. A kapcsitápok ma már szinte kivétel nélkül úgy vannak megkonstruálva, hogy azt írják rá hogy 100-240V AC, vagy 120-240V AC vagy valami hasonló. Tehát az ilyennek nem gond ha kisebb a négyszög amplitúdója mert úgyis egyenirányítja, aztán kiszabályozza belőle amit akar.
A DSO-mra pl. az van írva hogy 100-240V RMS. Nekiálltam egy 12VDC - 230V/50Hz-es átalakítónak, mert ugye hordozni akarom. A táp üresen is 2A körül evett, így elvetettem és megcsináltam inkább 30kHz-re, majd egyenirányítottam és DC-vel táplálom inkább a szkópot (ez csak 380mA körül eszik üresen az akkuból). Lementem vele egészen 105V DC-ig, ott még vígan működött róla a szkóp. Csak ennél ugye van 2 dolog amire figyelni kell. Az egyik a szkóp egyenirányítója, folyamatosan ugyanazon a diódán folyik a teljes áram, de nem gondolom hogy ne birkózna meg vele amellett a 30W-nyi fogyasztás mellett. A másik a 150-200V körüli DC, ezt nem illik megszakítani a hálózati kapcsolójával mert ívet húz és beéghet egy idő után, így a táp kapcsolójával állítom le. De ennyit bevállaltam a hosszabb üzemidő érdekében. Izmosabb akkuval tévézni is lehetne róla a semmi közepén.
Igen, egy rendes táp már PFC-s. Az meg nagyon széles tartományban elmegy.
Több alkalommal szereltem már be olyan relés kimenetű infra érzékelőket (kapu) ami 12 V DC-240 V AC -ig üzemképes. Igaz, nem túl nagy az áramfelvétel, ~20 mA meghúzott relével, de elég széles az átfogás.
Elvileg nekem a Philips villanyborotvám is ilyen, de még sosem próbáltam ki hogy mit szól a betápja a 12V DC-hez.
Idézet: „Saját gyártmányú invertert úgyse kötheted rá a hálózatra...300 W visszatápláló inverter” Szóval simán bedugom kimenetét a fali hálózati aljzatba és ami azon az ágon van fogyasztó a lakásban (3 fázisunk van) az meg lesz táplálva innen is? Vagy le kell választani/kapcsolni az E-ON hálózatról? Bocsi, a kezdő kérdésekért, de amikor nem tud eleget az inverter pumpálni akkor a különbséget a "villanyórán keresztül" elégíti ki, jól értem? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
Csomóponti áramok törvénye alapján ha xAmpert-t belepumpálsz a konnektorba akkor a villanyóra felől xA-el kevesebb áram folyik be a hálózatból. Értelem szerűen ha a bepumpált áram meghaladja a éppen aktuális fogyasztást akkor kifelé folyik az áram.
Ha az invertered visszatápláló fajta akkor simán bedugod és megy. (úgy működik, hogy a érzékeli a konnektorban levő feszültséget és a feszültséggel fázisban levő áramot tol bele a konnektorba) Sziget üzeműt nem szabad hálózatra kapcsolni. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
köszönöm a választ.
Hogyan lehet egyértelműen eldönteni, hogy valóban visszatápláló-e az inverter? Mert ebay/aliexpress-en látszólag ugyanaz a termék (kép alapján) és az egyikre rá van írva, hogy grid tie a másikra nem. Illetve, ha átvernek és mégsem visszatápláló-t kapok a pénzemért, akkor mi történik ha rácsatlakozok a hálózatra? Mire számítsak leég az e-on irodaháza is ?
Melyik típusod van? Valahol csak közlik a matricáján.
köszi. Olyat rendeltem ami papíron teljesíti azokat a normákat amiket kellene, majd meglátjuk ha rákapcsolom
Üdv mindenkinek! Szeretnék építeni egy invertert 12/230v 50Hz. A problémám az, hogy asszinkron motort szeretnék meghajtani vele. Szemezgetek néhány áramkörrel:ezen az oldalon az első és az utolsó áramkör tetszik. Valamint ez az áram kör tetszik. Az ICL8038 ic valódi szinusz hullámot ad ki a kettes lábra, lehet belőle invertert készíteni? (túl szép lenne) Köszönöm előre is a hozzászólásokat.
Azért mielőtt nekiállsz egy ilyennek, egy dolgot nem árt tisztázni a hangzatos félrevezető címek miatt, mint pl. a kvázi szinusz, mert olyan nincs.
Kétféle inverter van, az egyik négyszögjelet csinál a kimenetén (a cikkemben leírtam hogy hogyan), a másik pedig szinuszt. Hogy az utóbbi esetben a szinuszjel mennyire pontos az a legtöbb esetben nem számít, a lényeg hogy nem analóg módon van előállítva hanem kapcsolóüzemben.
Értem. Tudsz-e valamit erről a icl8038 ic-ről, lehetséges valami színusz jel tőle (még ha csak közelítő is)? A másik két kapcsolás az tiszta négyszög jel?
A 8038 függvénygenerátor IC, nem erre való. Holnap csatolok majd egy céláramkör rajzot. A másik kettő most nincs előttem, de azok négyszögjelet állítanak elő, nem mintha arról nem működne a motor.
Nem írtad hogy 1 vagy 3 fázisra van-e szükséged, és hogy mekkora a motor. Ha elég az 1 fázis, és nem túl nagy a motor, akkor a cikkemben lévő kapcsolás tökéletesen megfelel, de akár még egy egyszerűbb is, egy szünetmentes áramforrás trafójával.
A szinuszos inverterek eléggé bonyolultak, általában vagy egy mikrovezérlőbe írt program vagy egy céláramkör (pl. HEF4752) vezérli pwm-ben az 1 vagy 3db félhídmeghajtót (IR2110 vagy IR2130) amik aztán hajtanak 2 vagy 6db IGBT-t vagy fetet. Egyszerűbb négyszögjeles megoldás 3 fázisra van a 95/8-as RT-ben is, de az fix, nincs benne sem fordulatszám, sem feszültség állítási lehetőség.
Szia! 1~ kell 2-300w-nyi teljesítményre kellene, fűtés szivattyúk és a vezérlés szünetmentesítésére. Amit belinkeltem az első hsz-emben, szerinted melyik lenne a jobb, az első vagy a harmadik?(link 1 vagy ez az előző hármas áramkörének a változata, így hasonlít az első áramkörre. Link 2, de találtam egy lépcsős megoldást, csak itt ki kell találni a meghajtást. Link 3 (ehez már talán mikróvezérlő kellene?
Ezek mind játék kapcsolások, viszont van olyan (kazán) keringető szivattyú ami inverteres, elektronika van benne , az 300V DC ről is megy.
Nekem már be vannak építve a szivattyúk, nem akarok venni másik szivattyút, és a termosztátok is digitálisak és 230-ról mennek, csak a szünetmentesítést szeretném meg oldani. A lépcsős megoldásról mi a véleményed? Ha van jó és egyben egyszerű kapcsolásod kérlek oszd meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
Valakinek megvan ennek a kapcsolasnak a nyakrajza?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |