Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter készítése

Témaindító: Tomy666, idő: Máj 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 60
(#) GPeti1977 válasza Sly hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Induktív terhelésed van azért melegedett, nagyon egyszerűen szinuszosíthatod az invertered ha fénycső fojtóból és kondenzátor soros kapcsolásával 50Hz re hangolva táplálod a szivattyút sőt még a motorral párhuzamosan kötött megfelelő értékű kondenzátorral a cos fí-t 1-re hangolva a melegedés is eltűnik.
(#) GPeti1977 hozzászólása Okt 26, 2015 / 1

Már több szinuszos invertert építettem egyszerű mint egy faék nem is kerül többe mint a trapéz.
Még úgysem írtam cikket, ha tényleg lenne rá igény megépítem és ledokumentálom.
(#) (Felhasználó 46585) válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

És milyen a tranziens tulajdonsága? Mondjuk működik egy ilyen inverter, hajt egy számgépet. Te meg rádobsz egy, mondjuk félteljesítménnyt felvevő motort. Leáll a számgép?

Azért ennyire nem egyszerű...

Erről az állapotról feltehetnél fotókat.
(#) Bubu54 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Biztos lenne rá igény, többek között pl én
(#) GPeti1977 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Ismerek olyan topológiát aminek ezek meg sem kottyannak de az nem hobbi kategória.
Egy sima trapéznak jobba tranziens tulajdonsága?
Eddig 2 fajta készült el, egy kis trapéz invertert egészítettem ki egy mikrokontrollerrel meg szűrővel, tehát ez a DC-DC (12V 320V DC) 230V AC konverter.
a másik trafós volt ez most valakinél szivattyút hajt, a sima szünetmentes trafó primerét kötöttem H hídba LC szűrőn keresztül, felső oldal kapcsolgatott 50Hz-cel az alsó volt PWM frekvenciával hajtva hogy kiadjon egy több lépcsős szinuszt, mondjuk ennek tényleg nem csináltam meg a feszültség szabályozását, az elsőhöz nem kell ha a DC szintet stabilizáljuk.
A trafós inverterbe még kell egy trükk hogy ha féloldalas terhelést kap (hajszárító fél fordulaton) ne telítődjön a vas.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Én nem csak ismerek, hanem ezzel foglalkoztam kb. 40 évig...

Egy sima trapéznak biztosan jobb a tranziense, hiszen nincs benne semmi, ami korlátozná a kimeneti áram meredekségét. Csak a FET-ek Rdson-ja. ( vagy a BJT-k, IGFBT-k tulajdonságai. De az ugye kapcsolóüzemben megy. ) Össze sem lehet hasonlítani a két topológiát.

Több lépcsős szinuszt? Az milyen? Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy pl a trafó ( vagy a kimeneti szűrőkör ) lépcsős négyszöget kap. Mondjuk, 10, 30, 70V...stb, kavantált lépcsőkben. Ehhez viszont sok különböző tápfesz kell, hiszen másképp hogyan? Ehhez nem kell pwm sem, csak a lépcsők. Itt viszont már nagyon érdekes lehet a lépcsők amplitudóját szabályozni. ( vagy akár csak vezérelni ) Nem lehet, hogy a lépcsőst összekeverted a pwm-mel?

Ha egyenáramot veszel ki egy inverterből és az trafós kimenetű, a trafó be fog telíteni. Erre is van megoldás, de azt csak követőszabályozással lehet megcsinálni ( pwm, önrezgő ) . És nem is jön ki belőle a teljes teljesítmény, meg lesz némi jelalaktorzulás. ( Mert ugye, hogy mágneseződik vissza a trafó? )

Nem azt mondom, hogy egy faladatra nem lehet megcsinálni a fénycsőfojtós elrendezésedet, de erősen fog függni a kimeneti fesz minden tulajdonsága a terheléstől. Tehát egy motorhoz jó, de ne akard ráhúzni mindenre, mert ha menne, akkor nem csinálnának pwm-es invertereket, ráadásul elég bonyolultan. ( Emiatt egy korrekt elrendezés tényleg nem a hobbi kategória, bár már viszonylag egyszerűen meg lehet csinálni. )
(#) Sly hozzászólása Okt 26, 2015 /

Sziasztok!
GeLee:
Köszönöm a segitséged,de ha nemjo a snubber akkor hogy(miként) méretezzem a saját trafómhoz a snubbert?Nem szünetmentes táp trafom van,.hanem egy hiperszil magos 220-rol asszem kb 2*10volt-ra transzformáló tipus 2.2mm-es szekunderrel(ami nálam ugye a primer).Gondolom ennyi info nem elég a trafórol de akkor mik kellenek hozzá?Esetleg egy képlet vagy mi alapján tudok elindulni,számolni?
GPeti1977:
Neked is köszönöm a segitséget.Milyen(mekkora) fénycsöfojto kellene?40wattos megfelel?Az van itthon...És mekkora kondit dobjak rá?Nemgond ha az inverter nemlessz jó "mindenre"...Gondoltam hogy ilyen egyszerüen nemlehet gyártani "mindenre" jól használható invertert,de azért szeretném tudni hogy mihez-mit kell alakitani rajta hogy jó legyen...
(#) GPeti1977 válasza Sly hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

A Teljesítményelektronika című régi könyvből másoltam egy oldalt a méretezésről, ekkoriban még tirisztorokkal tudtak csak nagyobb invertert készíteni:
(#) Ge Lee válasza Sly hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Ha melegszik az végül is jó, mert ellátja a feladatát és megvédi a feteket a túlfesztől. Az R-C taggal kell variálni, de erre képlet így nem nagyon van, látni kell szkópon a lengés periódusidejét, és aszerint módosítani. De az is lehet hogy így jó ahogy van, csak mondjuk nagyobb teljesítményű ellenállás kell.
(#) Imremester hozzászólása Nov 7, 2015 /

Környezetemben leégett egy kazán keringtető négyszögjeles inverterről. több mint egy hétig ment vele, és csak azután ment tönkre.
(#) Ge Lee válasza Imremester hozzászólására (») Nov 7, 2015 / 1

Túl volt hajtva, mást nem tudok elképzelni. Vagy ki kell számolni a kitöltési tényezőt, vagy meg kell mérni a motor áramfelvételét szinusszal, és ahhoz igazítani a négyszöget. Utóbbit szoktam csinálni, az a tuti.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 7, 2015 / 2

Igen, így valahogy. A motor olyan mint egy trafó. A feszültség-idő terület építi fel benne a fluxust, vagy ha az egységnyi felületben gondolkozunk, akkor az indukciót. A probléma ott van, hogy mire akarjuk használni az invertert.
Ha motort hajtunk vele, akkor a négyszögjel átlagértékének meg kell egyeznie a hálózati 230 V átlagértékével, vagyis a 207 V-tal. Ekkor a motor fluxusa pont akkora lesz, mint ha hálózatról menne.( Most hanyagoljuk el azt, hogy nem szinuszos a fesz, tehát lesznek felharmónikusok.) Ebből az következik, hogy ha teljes, 50 %-os kitöltésű négyszöget kap a motor, akkor nem lehet a négyszög amplitudója nagyobb, mint 207V. Ha nagyobb, akkor a motor túl lesz gerjesztve és ezt csak nagyobb üresjárási áram ( mágnesezőáram a trafónál ) árán tudja megvalósítani. Ha a nagyobb indukciót nem viseli el a vasmag, mert már kezd telíteni, akkor persze sokkal nagyobb áramot fog felvenni, amitől esetleg le is éghet a tekercselés.
Eddig ez egész jó, de gondot jelent, ha valami kapcsolóüzemű tápot működtet az inverter. Ott ugye csúcsra töltődik a pufferkondi és ha az a csúcs csak 207 V, akkor nem fog menni az adott szerkezet tápja, mert alacsonynak látja a betápot.
Ezért jobb az a megoldás, amikor nem 50 %-os a kitöltés, hanem van szünet. A csúcsérték ott van a 325 V körül ( 230 x gyökkettő ), tehát a pufferkondi nagyjából jól fog feltöltődni és a szünet miatt a négyszög középértéke mégis megegyezhet a 207 V-tal. Más kérdés, hogy így mennyi a felharmónikus tartalma a négyszögnek, ami végül mégiscsak veszteség lesz a motorban. Remélhetőleg ezt kibírja a motor.
Talán egy kicsit nagyobbra is lehet állítani a kitöltést, mert végül is a felharmónikusok csak ott vannak és ha azt akarjuk, hogy a motor a megfelelő nyomatékkal dolgozzon, akkor bizony melegedni fog valamennyit. Tehát jó a módszered, inkább csak az, hogy egy ilyen inverterre kellene tenni egy potit...
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 7, 2015 /

Ha egyszerre kell neki a motort is hajtani meg kapcsitápot is akkor vagy bonyolódik, vagy egyszerűsödik a helyzet, az az adott berendezéstől függ. A kapcsitápok ma már szinte kivétel nélkül úgy vannak megkonstruálva, hogy azt írják rá hogy 100-240V AC, vagy 120-240V AC vagy valami hasonló. Tehát az ilyennek nem gond ha kisebb a négyszög amplitúdója mert úgyis egyenirányítja, aztán kiszabályozza belőle amit akar.

A DSO-mra pl. az van írva hogy 100-240V RMS. Nekiálltam egy 12VDC - 230V/50Hz-es átalakítónak, mert ugye hordozni akarom. A táp üresen is 2A körül evett, így elvetettem és megcsináltam inkább 30kHz-re, majd egyenirányítottam és DC-vel táplálom inkább a szkópot (ez csak 380mA körül eszik üresen az akkuból). Lementem vele egészen 105V DC-ig, ott még vígan működött róla a szkóp.
Csak ennél ugye van 2 dolog amire figyelni kell. Az egyik a szkóp egyenirányítója, folyamatosan ugyanazon a diódán folyik a teljes áram, de nem gondolom hogy ne birkózna meg vele amellett a 30W-nyi fogyasztás mellett. A másik a 150-200V körüli DC, ezt nem illik megszakítani a hálózati kapcsolójával mert ívet húz és beéghet egy idő után, így a táp kapcsolójával állítom le. De ennyit bevállaltam a hosszabb üzemidő érdekében.
Izmosabb akkuval tévézni is lehetne róla a semmi közepén.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 7, 2015 /

Igen, egy rendes táp már PFC-s. Az meg nagyon széles tartományban elmegy.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Több alkalommal szereltem már be olyan relés kimenetű infra érzékelőket (kapu) ami 12 V DC-240 V AC -ig üzemképes. Igaz, nem túl nagy az áramfelvétel, ~20 mA meghúzott relével, de elég széles az átfogás.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Elvileg nekem a Philips villanyborotvám is ilyen, de még sosem próbáltam ki hogy mit szól a betápja a 12V DC-hez.
(#) jkornel válasza erbe hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Idézet:
„Saját gyártmányú invertert úgyse kötheted rá a hálózatra...300 W visszatápláló inverter”

Szóval simán bedugom kimenetét a fali hálózati aljzatba és ami azon az ágon van fogyasztó a lakásban (3 fázisunk van) az meg lesz táplálva innen is?
Vagy le kell választani/kapcsolni az E-ON hálózatról?
Bocsi, a kezdő kérdésekért, de amikor nem tud eleget az inverter pumpálni akkor a különbséget a "villanyórán keresztül" elégíti ki, jól értem?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
(#) cimopata válasza jkornel hozzászólására (») Feb 21, 2016 /

Csomóponti áramok törvénye alapján ha xAmpert-t belepumpálsz a konnektorba akkor a villanyóra felől xA-el kevesebb áram folyik be a hálózatból. Értelem szerűen ha a bepumpált áram meghaladja a éppen aktuális fogyasztást akkor kifelé folyik az áram.

Ha az invertered visszatápláló fajta akkor simán bedugod és megy. (úgy működik, hogy a érzékeli a konnektorban levő feszültséget és a feszültséggel fázisban levő áramot tol bele a konnektorba)

Sziget üzeműt nem szabad hálózatra kapcsolni.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2016
(#) jkornel válasza cimopata hozzászólására (») Feb 23, 2016 /

köszönöm a választ.
Hogyan lehet egyértelműen eldönteni, hogy valóban visszatápláló-e az inverter? Mert ebay/aliexpress-en látszólag ugyanaz a termék (kép alapján) és az egyikre rá van írva, hogy grid tie a másikra nem. Illetve, ha átvernek és mégsem visszatápláló-t kapok a pénzemért, akkor mi történik ha rácsatlakozok a hálózatra? Mire számítsak leég az e-on irodaháza is ?
(#) cimopata válasza jkornel hozzászólására (») Feb 23, 2016 /

Melyik típusod van? Valahol csak közlik a matricáján.
(#) jkornel válasza cimopata hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

köszi. Olyat rendeltem ami papíron teljesíti azokat a normákat amiket kellene, majd meglátjuk ha rákapcsolom
(#) Horvath65 hozzászólása Márc 26, 2016 /

Üdv mindenkinek! Szeretnék építeni egy invertert 12/230v 50Hz. A problémám az, hogy asszinkron motort szeretnék meghajtani vele. Szemezgetek néhány áramkörrel:ezen az oldalon az első és az utolsó áramkör tetszik. Valamint ez az áram kör tetszik. Az ICL8038 ic valódi szinusz hullámot ad ki a kettes lábra, lehet belőle invertert készíteni? (túl szép lenne) Köszönöm előre is a hozzászólásokat.
(#) Ge Lee válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 26, 2016 / 1

Azért mielőtt nekiállsz egy ilyennek, egy dolgot nem árt tisztázni a hangzatos félrevezető címek miatt, mint pl. a kvázi szinusz, mert olyan nincs.
Kétféle inverter van, az egyik négyszögjelet csinál a kimenetén (a cikkemben leírtam hogy hogyan), a másik pedig szinuszt. Hogy az utóbbi esetben a szinuszjel mennyire pontos az a legtöbb esetben nem számít, a lényeg hogy nem analóg módon van előállítva hanem kapcsolóüzemben.
(#) Horvath65 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Értem. Tudsz-e valamit erről a icl8038 ic-ről, lehetséges valami színusz jel tőle (még ha csak közelítő is)? A másik két kapcsolás az tiszta négyszög jel?
(#) Ge Lee válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 26, 2016 / 1

A 8038 függvénygenerátor IC, nem erre való. Holnap csatolok majd egy céláramkör rajzot. A másik kettő most nincs előttem, de azok négyszögjelet állítanak elő, nem mintha arról nem működne a motor.
(#) Ge Lee válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 27, 2016 / 1

Nem írtad hogy 1 vagy 3 fázisra van-e szükséged, és hogy mekkora a motor. Ha elég az 1 fázis, és nem túl nagy a motor, akkor a cikkemben lévő kapcsolás tökéletesen megfelel, de akár még egy egyszerűbb is, egy szünetmentes áramforrás trafójával.
A szinuszos inverterek eléggé bonyolultak, általában vagy egy mikrovezérlőbe írt program vagy egy céláramkör (pl. HEF4752) vezérli pwm-ben az 1 vagy 3db félhídmeghajtót (IR2110 vagy IR2130) amik aztán hajtanak 2 vagy 6db IGBT-t vagy fetet.
Egyszerűbb négyszögjeles megoldás 3 fázisra van a 95/8-as RT-ben is, de az fix, nincs benne sem fordulatszám, sem feszültség állítási lehetőség.
(#) Horvath65 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Szia! 1~ kell 2-300w-nyi teljesítményre kellene, fűtés szivattyúk és a vezérlés szünetmentesítésére. Amit belinkeltem az első hsz-emben, szerinted melyik lenne a jobb, az első vagy a harmadik?(link 1 vagy ez az előző hármas áramkörének a változata, így hasonlít az első áramkörre. Link 2, de találtam egy lépcsős megoldást, csak itt ki kell találni a meghajtást. Link 3 (ehez már talán mikróvezérlő kellene?
(#) GPeti1977 válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 27, 2016 / 1

Ezek mind játék kapcsolások, viszont van olyan (kazán) keringető szivattyú ami inverteres, elektronika van benne , az 300V DC ről is megy.
(#) Horvath65 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Nekem már be vannak építve a szivattyúk, nem akarok venni másik szivattyút, és a termosztátok is digitálisak és 230-ról mennek, csak a szünetmentesítést szeretném meg oldani. A lépcsős megoldásról mi a véleményed? Ha van jó és egyben egyszerű kapcsolásod kérlek oszd meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
(#) kriszti1998sub hozzászólása Márc 27, 2016 /

Valakinek megvan ennek a kapcsolasnak a nyakrajza?
Következő: »»   49 / 60
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem