Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a segítségedet. Előlaphoz kellene majd, és forrasztani szeretném.
Köszi a tippeket, elektronikai boltokba fogok menni, és a TME-t is megpróbálom.
Ez komoly? Melyiket ajánlod, ahonnan tuti nem sétálok ki üres kézzel? A Törökéket vagy a pcbontót, vagy esetleg valamelyik másikat?
Sziasztok.
Egy aprócska kérdés,a műhelyben átnézem az egész villamos hállózatot,ahol vékony alu vezeték van azt kikukázom,többnyire vastag többszállas réz van (nem tömör). Jól gondolom hogy a kötéseket ne összetekerjem mint a tömör vezetéknél hanem inkább forrasszak és úgy szigeteljek? Köszönönöm válaszaitokat.
Nem. Érvéghüvely kell a sodrott vezetékekre, forrasztással több baj lehet.
Sziasztok!
A képen látható grace híd teljesen kiöntött tokban van, az lenne a kérdésem hogy ezt kell háttőbordára szerelni, vagy azt az áramot ami rajta van azt tudja önmagában? Az adatlapjában emlegetnek valami 100'-ot, de nem értem mi akar ez lenni. Köszönöm.
Szia!
Hűteni muszáj és a 6 ampert ne akard kivenni belőle. 4 is elég..
Azért van benne lyuk, hogy ott csavarral szorítsd rá egy hűtőbordára.
Szia
kicsit megvilágítanám a hátteret A híd egyébként graetz hídként íródik, a feltaláló német fizikus emlékére. De most a lényeg. Minden félperiódusban 2 p-n átmenet (dióda) van sorban. ezeken összesen 1,4 Volt esik. 6 Amperével ez 9 Watt durván. Egy gyengébb forrasztópáka 20 Wattal már forraszt. Megnéztem az adatlapot, szerintem a 6 A az átagos effektív áram @ 100 fok azaz 100 foknál. Mondjuk ez sokat nem mond, de irányadó érték lehet. Ami érdekesebb lehet, 6 sorral lejjebb, a termikus ellenállás a note 2-ben megadott felületű nyákból kialakított "hűtőbordán" 4.2 K/W. azaz a fenti 9 Watt teljesítmény a környezethez képest 9x4.2 azaz durván 40 fok hőmérsékletemelkedést jelent. Szépen bedobozolt környezetben mondjuk 50 fok van, ezt ott, ahol a híd van 90 fokra viszi. Hogy ez ténylegesen mennyi lesz, hogyan emeli az 50 fokot, az már a tényleges kialakítás eredménye. Jobb adattáblán van egy értk K/W-ban, egy a "meztelen" beépítésre, egy a végtelen hűtőbordára. Ez utóbbihoz kell hozzászámolni a választott hűtőborda K/W értékét, és az eredő fogja megmondani, hogy adott környezetben mennyire melegedik fel a cucc. A dolog nyilván nem egzakt, de tervezésre jó. Remélem tudtam valakinek újat és érdekeset mondani. És ha tévedek valahol, szívesen veszem a kritikát.
Annyit azért hozzátennék, hogy az összesen 1,4 volt ( 2 dióda ) minimális átfolyó áramnál érvényes.
Ha hűtött állapotot nézünk ( nem nyák ), az akkor is eléri a 2 voltot, tehát betennék még egy 2/1,4-es szorzót a watthoz.
Szia
Én nagyon sok (gyárilag) megoldással találkoztam ahol nem használnak hűtőbordát, ebből arra következtetek, hogy olcsóbb fölé méretezni amperba a graezt hidat, mint hűtőbordára költeni (alu, drága) de lehet, hogy tévedek. Üdv
Egyenlőre arra jutottam hogy egy ugyan ilyent csak 4A-ost felcsavaroztam egy vékony 0,7mm-es alu lapra és kihajtottam a 4A-al, közben egy pici 30*30mm-es ventivel fújtam az alu lemezt, a hidat mérve 40C'-os volt.
Két oldalon hűtsd, mert a "tárcsák" a műanyagban lógnak és az a tuti... szorítsd le egy lapos U-alakú bilinccsel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
A fölé méretezett graetz hídon pont ugyanakkora "fűtőteljesítmény" lesz, és ha nem nagyobb a háza, ugyanúgy fog melegedni és ugyanúgy kell hűtés is neki.
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy én vettem egy PiezoF27 -et ,a mágnest azt kicserélem rajta ,és vettem is egyett ami 1.5KG ,a kérdésem hogy megbirja a tölcsér ezt?remélem érthető volt
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Sziasztok!
Az LM2675 leírásában, ha a kimenetre 68µF helyett 100µF kondit teszek azzal nem követek el hibát? És ha mindig fix DC 24 Volt van a bemeneten oda elég lesz a bemenetre írt 100µF kondi? Mert a neten láttam mindenfélét és a kapcsüzem miatt félek, hogy a kondi érték babrálás hibához vezethet. Köszi! A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Üdv!
A piezo hangszórók már elven működnek, mint a hagyományos hangszórók. Nincs benne mágnes, tehát teljesen felesjegesen vetted meg.
Üdv!
Nyugodtan használhatod helyette, nem okoz semmi problémát. A bemeneten lévő is elég, gondolom valami normálisabb tápról fogod táplálni.
Mármint arra értem amit lecsavarunk a végéről,na azt cserélem ki ,és amire kicserélem az 1.5 KG és megbirja e ? Tudom hogy működik igy alapból de úgy tudom hogy gyengék ezért cserélem ki.
A normálisabb tápot csak gondolom, mert egy munkához lesz és ugye azt nem szokták mondani, hogy milyen tápot adnak csak annyit, hogy jelen esetben 24V.
Még felmerült pár kérdésem, ha jól láttam a doksiban az ON/!OFF láb belül kapott egy áramgenerátort és ha csak bekapcsolva akarom használni, akkor nem kell bekössem? Valamint a doksiban az 5V kimeneti feszültséghez 3A 50V schottky-t írnak, ehelyett ha 3A 40V-os schottky-t rakot az se fog hibát okozni. Bocsi a sok kérdésért csak nagyon nem vagyok jártas az ilyen tápszűréssel kapcsolatos dolgoban és fontos, hogy elsőre működjön.
Szerintem nem lesz gond a bemeneten lévő kondival, a diódát viszont ne cseréld kisebbre.
Az ON/|OFF lábra nem igazán tér ki az adatlap, de azt írja TTL kompatibilis. Szóval mivel negált én lekötném GND-re, de lehet jó így lógva is. Keress egy másik adatlapot, abban hátha le van írva.
Talán értem. Szóval lecsavartad a tölcsérről a nyomókamrát és ráraknál egy teljesen másikat, ami valószínűleg nem piezós (már a súlyából gondolva), hanem normál hangszóró kialakítású, vagy hasonló. Nem hiszem, hogy jó lesz. Teljesen más lehet a méretezése. Az, hogy elbírja e a műanyag, nem biztos.
Szia
Ha jól sejtem, a hűtőbordák számolásánál, a nyugvó, de gyakorlatilag végtelen környezeti levegő hűtését veszik alapul. Ha be van dobozolva hútőnyílások nélkül, akkor nyilván jobban melegszik, ha fújod akkor kevésbbé. A téma talán egy önálló topicot is megér, mindjárt megnézem, van-e ilyen. Addig is: jó úton vagy
Uraim, van néhány régi VGA kártyám amin a következő DDR SDRAM-ok vannak:
N2DS25H16BT-5T Bővebben: Link 2X32Y3VTW, erről nem találok infót, de gyanítóm hogy ugyan az a lábkiszítása mint a többinek csak 32MB-os. K4D261638F-TC50 Bővebben: Link K4D28163HD-TC40 Bővebben: Link CC8M16400-5 erről sincs infó. A kérdésem az, hogy ezek mire lehetne használni? Azt látom hogy 2.5v-ról mennek, érdemes ezeket felhasználni valamire? Vagy kukázzam le őket?
ÜDV mindenkinek. Hogyan tudnám a 12v os 10w os sofita égőt watban a felére csökkenteni,hogy ne termeljen annyi hőt. Skálavilágitásnak vettem 2db kék szinüt,de gyárilag csak 4w os kellene.
Ha nem tudod csökkenteni a feszültséget, próbáld meg sorba kötni őket.
Szia!
Tegnap már kaptál pár ötletet.... annyiban kiegészíteném, ha 2 db van párhuzamosan, akkor mindegyikre menj rá 1-1 db egy amperes diódával, de ne egyformán rakd sorba az izzókkal és a trafód így mindkét félperiódusban egyformán terhelődik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |