Fórum témák
» Több friss téma |
1. Dugtál bele antennát? 2. Az FM modul varicap köreinél található terimmer elállítása/hibája. 3. Leszakadt az antennatekercs lába az átvezető-tüskéről.
Egyik sem ,,,, DE már a kis tököm tele van az egésszel !!!
3 lábú tranyók cserélve !! Mind a két végerősítőben a kondenzátorok cserélve !!! A két hangfalban a hangsugárzók cserélve !!! A hangváltóban a kondik cserélve !!! ( Tekercsek JÓK !! ) Már mi a bánatos tökömet cseréljek benne ?? Potik 100%-osak !!! Mi a picsa baja van hogy CSAK a BAL oldal súg recseg szarakodik ??? !!!! Agyamat már eldobom Rábaszatam már vagy 20.000-et erre a fosra
Sziasztok.
Nem olyan régen szert tettem egy Videoton RA6363S erősítőre és lenne vele kapcsolatban egy két kérdésem. Nagyon sokáig állt használatlanul egy garázsban mielőtt hozzám került ezért az első bekapcsolás előtt belekukkantottam mert a bekapcsoló gomb "beesett" a készülékbe. A Videoton gyári zárópecsétet én törtem fel ( ) ezért tudom hogy még előttem senki nem piszkált bele. A rengeteg poron és pókhálón kívül semmi égés vagy pukkanás nyomot nem találtam így bekapcsoltam. Nos itt lenne az első kérdésem: Mitől lehet az hogy AM módban tudok hangolni és van vétel is (Dankó rádió) de FM módban semmilyen adót nem tudok befogni, sőt gyanítom hogy nem is hangol mert semmilyen változás nincs a "sistergésben". A skálahúrozás és a forgó kondi rendben mozog minden akadály nélkül. Próbáltam az FM memória helyeken is keresni de ott sem találtam semmit Átforrasztottam az összes bemenet választó és sávváltó nyomógomb lábait valamint az FM modul lábait is. Merre kezdjek keresgélni ezzel a hibával kapcsolatban?? A másik pedig az hogy véletlenszerűen "lenémít" a készülék ami szerintem annak a következménye hogy a ragasztás ami a bemenetválasztó gombokat és a bekapcsológombot tartotta az már elengedett így hol érintkezik hol nem, mert ha megkoccintom a gombsort akkor visszatér a hang. Adódhat ebből még az is hogy a kimeneten néha a hangerő potméter állásától függetlenül zúgó susogó "szél " hangját hallani a hangfalakon, illetve hogy sajnos néha meg is hajtja a hangfalakat végkitéréstől végkitérésig reccsenő, pattanó hang kíséretében??? Elnézést a puritán hibaleírásért, de így tudtam a legjobban leírni a jelenségeket. A többi bemenetet még nem volt alkalmam tesztelni mert szereznem kell DIN csatlakozót. Előre is köszi a segítséget.
Szia. Van rajz itt a fórumon is, ellenőrizd a hangolófeszültséget. Ha az rendben van, akkor következő lépésben a tasztatúrát (Program választó) ellenőrizd le, hogy hangol-e és legvégül nézd meg a forgókondi végére csavarozott hangoló potmétert.
A sok állás miatt lehet, hogy az FM modul trimmerei vacakolnak.
Igen, valószínű az is, ezért is írtam, hogy ellenőrizze a hangolófeszültséget.
Szia!
Izzok világítanak? Előszór érdemes a hangolófeszültséget megmérni, ezután áramtalanítva az alsó lapot leszedni, modul rögzítő csavarokat kiszedni, majd a modulokat. Mindegyik lépés után ellenőrizni az Fm hangolást. A csatlakozók, trimerek, átmozgatás, kontakt kenő sprayval való kezelése, általában , megoldja a problémát.
Szép estét mindenkinek!
Videoton 6363S az alany. Szeretett készülékem ismét megbolondult, azaz néhány hónap hibátlan működés után, egyik napról a másikra bekapcsolás után a jobb oldalon irtózatos recsegés pattogás. A zene csak foszlányokban jön át, olyan hangos a recsegés hogy elnyomja a bal oldalt. Ha kihúzom a jobb oldali hangfalat a bal tökéletesen működik a potik hibátlanul teszik a dolgukat. A recsegésre a hangerőszabályzó hatással van, ahogy lehalkítom lehalkul a recsegés is. Tudnátok segíteni hogy mi okozhatja, merre kezdjek kutakodni? Köszönettel:Zsolt
Bemeneti fokozat 2M2 ellenállásait nézd meg! (2db)
Üdv.
Köszönöm szépen a választ. holnap vagy hétvégén rálesek.
Üdv.
Elnézést az értetlenkedésért, segítenél pontosabban hogy melyek ezek? Nézem a kapcs. rajz alapján de nem vagyok benne 100%-ig biztos. Bocsi kezdő vagyok de lelkes. Köszönöm:Zsolt
Az alaplapon keresd, itt van egy rajz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2016
Szia.
Hát ezt jól benéztem, én a végfokot vizslattam. Mindenestre megkerültek Külsőre nem látszik rajtuk semmi, de majd hétvégén kicserélem őket aztán elválik hogy ezek okozták e a hibát. Nagyon köszönöm a segítséged! Üdv:Zsolt
Nos
Az izzók világítanak, Mértem az FM modul 12-es lábán kb 5,5V-ot aminek a rajz szerint 15V kellene lennie. A hangoló feszütségem FM1 módban kb 1,5 V és pár tized, század voltot változik a teljes sávon való hangolás közben. FM2 módban 6,5 V és ez is csak pár tizedet illetve századot változik amikor áttekerem a teljes skálán. Kivettem az FM modult és a benne lévő UP 1,UP 2, UP 3, UP 4 -es trimmereket megjelöltem filccel majd kotakt tisztítóval és átmozgatással megpróbáltam megtisztítani őket. Annyit értem el vele hogy kb 2 óra javítás /próbálás alatt kétszer hajlandó volt hangolni de akkor is csak kb a 100Mhz ig ment el. Lehúztam és kontakt tisztítóval befújtam a "D" (hangoló potméter átvezetés az AM FM panelek között) csatlakozót majd visszanyomtam de semmi változás. Megmértem az "A " tápegység csatlakozónál a feszültségeket és a +15V -os ág csak 14,3V, minden más fesz ok. Lehetséges az hogy nem kap az FM modul megfelelő feszültség szintet és ezért nem működik egyáltalán?? Mert nekem az jön le ebből hogy valamiért nincs meg a 15V betáp fesz. A rajzot átböngészve a 15V-os ágon 4 dolog van 1: Az FM modul, 2: AM modul 3: A sztereó dekóder, 4: Az indikátor egység. Amit tudok az az hogy az indikátor egység AM módban térerő jelzést ad de már a "tuning" és " stereo" ledek nem villanak fel (Ha jól tudom azoknak AM módban nem is kell menniük.)! Mivel az AM hangolás és térerőkijelzés működik, azt gyanítom hogy valami durva kontakthiba van A stereo dekódernél és/vagy az FM modulnál emiatt esik a feszültség drasztikusan, és amikor visszajött akkor csak annyit emelkedett a betáp fesz hogy beinduljanak a modulok de már a sávhatár felső feszültség szintjét nem érte el így "levágta" a felső frekvenciasávot kb 100 Mhz-nél. Eddig jutottam ma, kérdés hova tovább???? Előre is köszi a segítségeteket.
Az FM kapcsolót nézted már? Az is szokott vacakolni. Az kapcsolja a tápfeszt az AM és FM mudulnak. Én össze szoktam párhuzamosítani a 3 szabad morse-t.
Na hát jól becsaptam magam tegnap!!! Sajnos nem a jó irányból kezdtem a lábakat számolni az FM modulon így nem is csodálkozom hogy hibás értékeket mértem.
Újramérve a helyes lábakat a betáp most már 14,75V a hangoló fesz FM1 ben 1,44-2,99 megy, FM2 6,45- 10,09 V-ig megy De most megint az elején vagyok mert nem tudom hogy mit keressek??!! Ötlet valakinek? Kösziiii
Üdv! Videoton RA 6363S-ben a végfokon a VR35ös ellenállás hány Ohmos?
Szia!
A leirtakra tekintettel, egy másik müködő készülékből, érdemes áttenni a tuner modul részt, és kipróbálni.
Hello.
82
Mint a VR34, 82 Ohm, de kicserélheted mind a kettőt 100 Ohm-ra is
Ez akkor szokott elégni, ha a PNP végtranyó E-B irányban megszakad, ami miatt a VT36 zárlatos lesz! A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
Üdv.
Biztos ami biztos kérdeznék. Idézet: „Bemeneti fokozat 2M2 ellenállásait nézd meg! (2db)” Havertól kaptam ellenállásokat, de ezek régebbi számkódosak: 2M2 J (eddig stimmel) 85 a szám nem tudom mit jelöl, tehát ezt megfelel oda? Előre is köszi a választ.
Megfelel. Ha van müszered, mérd meg az értéküket.
Szia.
Köszi szépen. A 85 egyébként mit jelöl?
Az valami gyártói jelölés, számodra jelen esetben lényegtelen. Lehet akár gyártási év, vagy sorozatszám, vagy gyártósori azonosító, vagy bármi más.
Felhasználói szempontból elsődlegesen a névleges értéke, a tűrése (pontossága) és a terhelhetősége a fontos. A terhelhetőség ebben az esetben mindegy, névleges értékre 2,2 MegaOhm kell neked. Amit kaptál, az szintén 2,2 MOhm -os, a tűrése pedig J = +/- 5%. Mérd meg multiméterrel, ha benne van az értéke a megadott tűrésben, akkor megfelel.
Üdv.
steelbird, köszönöm a választ. Nos a fejlemény: ma kicseréltem volna a két ellenállást, kiszedtem az álványból a készüléket de gondoltam teszek vele egy próbát, bekapcsoltam és du.13 óra óta hibátlanul működik, sehol egy reccsenés így az ell. hiba kizárva. Valami furmányos kontakt hiba lehet csak nem tudom hol. Amikor a jobb oldal elkezdett recsegni az volt az első hogy a jobb panelt párszor kivettem, visszatettem, a kapcsolókat befújtam kontakt spray-vel, de akkor ezzel nem értem el semmit. Erre most megjavul magától. Gőzöm sincs hogy mi lehet. Köszönöm az eddigieket. Üdv. Zsolt
Na hát szétszedtem a másik Vidi RA6363S-emet és kicseréltem a két FM tunert és bizony azzal kiválóan működik.
Úgy néz ki hogy vagy meg kell javítanom az FM modulomat (amit szerintem nem fogok tudni), vagy szereznem kell egy működő FM modult és kicserélem. Majd írok a piactérre hátha van valakinek egy elfekvőben és megválna tőle. Köszi mindenkinek a segítséget.
Teljesen felújítani a tunert majd utána beszabályozni, nem egyszerű feladat.
+ / érdemes lenne megnyújtani a sávot 108 Mhz-ig/
Tudom, bár arra gondoltam hogy Frekvencia generátor hiányában egy FM transzmitterrel be tudnám állítani. De akkor is kellene valami leírás hogy hogyan haladjak.
Egyre biztosabb hogy veszek egy másik modult és azzal majd jó lesz.
Nézd már meg az oszci tekercset, volt sok készülék, aminél annyira közel voltak tekerve egymáshoz a menetek, hogy idővel összeértek. Lehet, hogy csak ennyi a baja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |