Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Rendben, köszönöm a segítséget.
És ennek a kábelnek van valami megnevezése? Mert múltkor néztem az OBI-ban, ott volt koax, hangszóróvezeték, ilyen-olyan árnyékolt meg egy-kettő, aminek nem volt neve. Vagy az eladók tudnak segíteni ebben?
Villamossági üzletben kérsz két és feles sodrott, szigetelt vezetéket fekete és kék színben. Nem kell túlbonyolítani.
Rendben, köszönöm a segítséget. Sarut gondolom, érdemes rakni a végére, mert ugye sorkapcsos a csatlakozása a tápnak és az erősítőnek is.
Sorkapocsba érvéghüvely dukál, saru a csavar feje alá.
Valóban. Sajnos, a csatolt rajzodat nem látom (halványan látszik néhány felirat), csak a hozzászólásokból láttam, hogy a hálózati feszültség meglétét szeretnéd detektálni.
Idézet: „hálózati feszültségnél mindenképpen van olyan pillanat amikor nem tudom, hogy épp áramszünet van-e vagy csak a nullánál jár a szinusz.” De amúgy minden periodikus jelnek van effektív (négyzetes átlag) értéke. Egy tranziens jelnek is lehet. Lehet analóg módon, egyenirányítva, pufferelve, (időállandóra azért figyelni kell) logikai szintté alakítva komparátorral, és ezt figyelve a processzorral. Lehet digitálisan, mintavételezéssel, de akkor sokat kell számolni a processzorral. A minták egyszerű átlaga nem jó, mert egy nullára szimmetrikus, periodikus jel átlaga nulla, viszont a négyzetes átlaga nem az. A mintavételt is célszerű legalább egy (több periódus alatt biztosabb a végeredmény) periódus ideig végezni. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
Szóval, ha megnézem pl LOMEX készletét, akkor 0.4W és 0.6W-os van furatszerelt változatban.
Ha az Aliexpress-t nézem, akkor meg 0.25W és 0.5W. A 0.6W-osakra vannak méretben készítve a furattávok a gyártott nyákokon.
Ha egy adott helyre kell betenni egy utólag vásárolt ellenállást, akkor elsősorban a méret a fontos. A disszipációs teljesítménye (hány wattos) az kissé eltérő lehet. Egy ugyanolyan méretű ellenállás eltérő gyártástechnológiával, más teljesítményű lehet. Pl. a fémréteg ellenállások ugyanakkora méretben nagyobb terhelhetőségűek, mint a szénréteg ellenállások. Ez az oka, hogy az ugyanolyan méretű fémréteg ellenállás 0,6 W, míg egy ugyanakkora szénréteg, "csak" 0,5 W -os.
Nincs akkora különbség, hogy érdemes legyen vacilálni. Érdemes katalógus lapokat vadászni, már ha van elérhető, ha nem megy nagyobb tétel vásárlása előtt érdemes kisebb tételt előre vásárolni, a méret miatt. Csak találomra: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
Köszönöm szépen, erre voltam kíváncsi.
Ha jól értem, akkor a teljesítménytől nem is feltétlenül függ a méret. Lehet egy ellenállás sorozat bizonyos határokon belül azonos hossz és átmérőjű.
Sziasztok lenne egy kérdésem hogy készitek egy hangdobozt ,változni fog a hang hogyha pl 1 -vagy 2 reflexcsövet teszek bele?
Üdv!
Abban az esetben igen, ha tételezzük fel, hogy most 1 db van benne és te bele teszel még egy ugyan olyat. Ha mind a kettőt kicseréled akkorára, hogy a kettő együttes mérete az eredeti mérettel megegyező, akkor nem.
Még nincs benne semmilyen ,van 2 db ugyanolyan ,és a hang mélysége változik ha 2 őt tennék bele?
Igen, ebben az esetben változni fog. De ez nem ilyen egyszerű, hogy attól mélyebb lesz és kész. A reflex csővel, nyílással a dobozt hangolod be. Szóval ki kellene számoltatni UniBox-al. Látom feltetted a témájába is a kérdést kicsit máshogy, ott majd bővebb információt adnak a hozzáértőbbek. De azért még az itteni kérdést is tedd hozzá szerintem.
Ja rendben köszönöm a segitséget,igazából csak az érdekelne jobban hogy melyik változatnál szólna szebben, jobban,mert a hangszóróról nemtudok olyan adatokat amik kellenének az uniboxhoz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
Ezt így nem lehet megmondani, a szebben és jobban ráadásul eléggé szubjektív dolog. Sajnos nem sok adat van róla, vagy elpasszolod és keresel olyat, amiről tudsz mindent, vagy nekiállsz kísérletezni. Gyártsd le mind a két előlapot és meglátod melyik lesz neked tetszetősebb hangú.
Hát igaz csak úgy lehetne,értem kösz a segitséget
Ha pár ms-os "áramszüneteket" akarsz detektálni az 50Hz hálózaton, akkor szinkronizálj rá egy 50Hz-es PLL-t és hasonlítsd össze a halózati jelet a VCO kimenetével...
De, a teljesítménytől függ a méret. Csakhogy egy fémréteg ellenállás melegebb lehet károsodás nélkül, mint egy szénréteg ellenállás. Ezért tud nagyobb teljesítményt disszipálni egy ugyanakkora méretű (felületű) fémréteg ellenállás.
ESKA Bimetál kapcsoló 261-Ö50-S35-H Nyitó hőmérséklet ± 5°C 50 °C Zárási hőmérséklet 35.
Ki magyarázná meg nekem, ezt a bimetál kapcsolást? Nekem olyan kéne, ami 50-60 C fokon bekapcsol egy 12 V hűtőventilátort, és 35 C fokon kikapcsolja! A nyitó hőmérséklet mit jelent, a záró hőmérséklet mit jelent, a gyakorlatban? Nagyon kezdő vagyok, de a segítséget köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
Szia!
Ötven fokon megszakítja az áramkört, 35 fokon pedig zárja az áramkört (akkor folyhat áram). Neked olyan kell, ami 50 fokon zár és 35 fokon nyit.
Köszönöm István!
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
Ha más nincs, ezzel a hőkapcsolóval relét működtetsz és a relé nyitóérintkezőjét használod.
Köszönöm Bakman! A lakásban szeretnék mindent LED világításra cserélni! Most kisérletezek, power ledekkel, és hűtőbordákkal! Ha 40-50W-os power ledet teszek egy hűtőbordára, elvileg, lekéne hűtenie! Sajnos, a tapasztalatom más! Nagyon felmelegiti-több méretben is néztem-és ezért gondoltam, hogy beteszek még egy 12 V-tos ventilátort, és azt teszem a led és a hőkapcsoló közé! Kaptam egy hőkapcsolót az nagyon szépen dolgozik, csak nagyon drágák! Köszönöm a segítségeteket!
Javaslom a téma átolvasását: Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése.
Sziasztok!
Vettem egy mélyhangszórót. Most kötném össze az erősítővel, ennek ugye egy fekete és egy piros kábeles kivezetése van. Az lenne a kérdésem, mivel a jelölés megzavart, hogy a hangszóró +, illetve - kivezetésére melyik kábelt kell kötnöm? Elég alap kérdés, de biztosra szeretnék menni. Üdv
Köszi a választ.
Akkor nekem a pirosat a pozitív jelű sarura kell kötnöm? Hangdobozoknál értem a jelölést, csak nem tudom, hogy a hangszóróknál is így kell-e értelmezni.
Igen, és igen, ott is így kell értelmezni. Így legalább nincs belőle keveredés.
Sziasztok.
Van egy kapunyitó elektronika ami az egyik kimenetén villogtat egy 24V-os izzót a kapu nyitása és zárása alatt.A kimeneten 24V váltó van. Azt szeretném megoldani,hogy ugyan ez az izzó jelezze vissza ha a kapu áram alatt van. Egy időzítővel van megoldva a kapu áram alá helyezése,egy gombnyomás a távon és X időre áram alá helyezi a kaput. Annyit szeretnék elérni,hogy amikor áram alatt van akkor az izzó világítson,de amikor meg nyitom a kaput akkor ugyan úgy legyen a villogás. Google jó barát,de elképzelésem nincs,hogy keressek rá erre. Ezt milyen áramkörrel tudnám megoldani? |
Bejelentkezés
Hirdetés |