Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2775 / 3981
(#) diysub válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Rendben, köszönöm a segítséget.
És ennek a kábelnek van valami megnevezése?
Mert múltkor néztem az OBI-ban, ott volt koax, hangszóróvezeték, ilyen-olyan árnyékolt meg egy-kettő, aminek nem volt neve.
Vagy az eladók tudnak segíteni ebben?
(#) kadarist válasza diysub hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Villamossági üzletben kérsz két és feles sodrott, szigetelt vezetéket fekete és kék színben. Nem kell túlbonyolítani.
(#) diysub válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Rendben, köszönöm a segítséget. Sarut gondolom, érdemes rakni a végére, mert ugye sorkapcsos a csatlakozása a tápnak és az erősítőnek is.
(#) Bakman válasza diysub hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Sorkapocsba érvéghüvely dukál, saru a csavar feje alá.
(#) pucuka válasza speedbump hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Valóban. Sajnos, a csatolt rajzodat nem látom (halványan látszik néhány felirat), csak a hozzászólásokból láttam, hogy a hálózati feszültség meglétét szeretnéd detektálni.
Idézet:
„hálózati feszültségnél mindenképpen van olyan pillanat amikor nem tudom, hogy épp áramszünet van-e vagy csak a nullánál jár a szinusz.”

De amúgy minden periodikus jelnek van effektív (négyzetes átlag) értéke. Egy tranziens jelnek is lehet.
Lehet analóg módon, egyenirányítva, pufferelve, (időállandóra azért figyelni kell) logikai szintté alakítva komparátorral, és ezt figyelve a processzorral.
Lehet digitálisan, mintavételezéssel, de akkor sokat kell számolni a processzorral. A minták egyszerű átlaga nem jó, mert egy nullára szimmetrikus, periodikus jel átlaga nulla, viszont a négyzetes átlaga nem az. A mintavételt is célszerű legalább egy (több periódus alatt biztosabb a végeredmény) periódus ideig végezni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) gaspar_zsolt válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Szóval, ha megnézem pl LOMEX készletét, akkor 0.4W és 0.6W-os van furatszerelt változatban.
Ha az Aliexpress-t nézem, akkor meg 0.25W és 0.5W. A 0.6W-osakra vannak méretben készítve a furattávok a gyártott nyákokon.
(#) pucuka válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /

Ha egy adott helyre kell betenni egy utólag vásárolt ellenállást, akkor elsősorban a méret a fontos. A disszipációs teljesítménye (hány wattos) az kissé eltérő lehet. Egy ugyanolyan méretű ellenállás eltérő gyártástechnológiával, más teljesítményű lehet. Pl. a fémréteg ellenállások ugyanakkora méretben nagyobb terhelhetőségűek, mint a szénréteg ellenállások. Ez az oka, hogy az ugyanolyan méretű fémréteg ellenállás 0,6 W, míg egy ugyanakkora szénréteg, "csak" 0,5 W -os.
Nincs akkora különbség, hogy érdemes legyen vacilálni. Érdemes katalógus lapokat vadászni, már ha van elérhető, ha nem megy nagyobb tétel vásárlása előtt érdemes kisebb tételt előre vásárolni, a méret miatt. Csak találomra:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) gaspar_zsolt válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Köszönöm szépen, erre voltam kíváncsi.
Ha jól értem, akkor a teljesítménytől nem is feltétlenül függ a méret. Lehet egy ellenállás sorozat bizonyos határokon belül azonos hossz és átmérőjű.
(#) tamastar hozzászólása Ápr 15, 2016 /

Sziasztok lenne egy kérdésem hogy készitek egy hangdobozt ,változni fog a hang hogyha pl 1 -vagy 2 reflexcsövet teszek bele?
(#) eSDi válasza tamastar hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Üdv!

Abban az esetben igen, ha tételezzük fel, hogy most 1 db van benne és te bele teszel még egy ugyan olyat. Ha mind a kettőt kicseréled akkorára, hogy a kettő együttes mérete az eredeti mérettel megegyező, akkor nem.
(#) tamastar válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Még nincs benne semmilyen ,van 2 db ugyanolyan ,és a hang mélysége változik ha 2 őt tennék bele?

Igen, ebben az esetben változni fog. De ez nem ilyen egyszerű, hogy attól mélyebb lesz és kész. A reflex csővel, nyílással a dobozt hangolod be. Szóval ki kellene számoltatni UniBox-al. Látom feltetted a témájába is a kérdést kicsit máshogy, ott majd bővebb információt adnak a hozzáértőbbek. De azért még az itteni kérdést is tedd hozzá szerintem.

Ja rendben köszönöm a segitséget,igazából csak az érdekelne jobban hogy melyik változatnál szólna szebben, jobban,mert a hangszóróról nemtudok olyan adatokat amik kellenének az uniboxhoz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016

Ezt így nem lehet megmondani, a szebben és jobban ráadásul eléggé szubjektív dolog. Sajnos nem sok adat van róla, vagy elpasszolod és keresel olyat, amiről tudsz mindent, vagy nekiállsz kísérletezni. Gyártsd le mind a két előlapot és meglátod melyik lesz neked tetszetősebb hangú.

Hát igaz csak úgy lehetne,értem kösz a segitséget
(#) killbill válasza speedbump hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Ha pár ms-os "áramszüneteket" akarsz detektálni az 50Hz hálózaton, akkor szinkronizálj rá egy 50Hz-es PLL-t és hasonlítsd össze a halózati jelet a VCO kimenetével...
(#) pucuka válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

De, a teljesítménytől függ a méret. Csakhogy egy fémréteg ellenállás melegebb lehet károsodás nélkül, mint egy szénréteg ellenállás. Ezért tud nagyobb teljesítményt disszipálni egy ugyanakkora méretű (felületű) fémréteg ellenállás.
(#) Tarhos hozzászólása Ápr 15, 2016 /

ESKA Bimetál kapcsoló 261-Ö50-S35-H Nyitó hőmérséklet ± 5°C 50 °C Zárási hőmérséklet 35.
Ki magyarázná meg nekem, ezt a bimetál kapcsolást? Nekem olyan kéne, ami 50-60 C fokon bekapcsol egy 12 V hűtőventilátort, és 35 C fokon kikapcsolja! A nyitó hőmérséklet mit jelent, a záró hőmérséklet mit jelent, a gyakorlatban? Nagyon kezdő vagyok, de a segítséget köszönöm!
(#) kadarist válasza Tarhos hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Szia!
Ötven fokon megszakítja az áramkört, 35 fokon pedig zárja az áramkört (akkor folyhat áram). Neked olyan kell, ami 50 fokon zár és 35 fokon nyit.
(#) Tarhos válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Köszönöm István!
(#) Bakman válasza Tarhos hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Ha más nincs, ezzel a hőkapcsolóval relét működtetsz és a relé nyitóérintkezőjét használod.
(#) Tarhos válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Köszönöm Bakman! A lakásban szeretnék mindent LED világításra cserélni! Most kisérletezek, power ledekkel, és hűtőbordákkal! Ha 40-50W-os power ledet teszek egy hűtőbordára, elvileg, lekéne hűtenie! Sajnos, a tapasztalatom más! Nagyon felmelegiti-több méretben is néztem-és ezért gondoltam, hogy beteszek még egy 12 V-tos ventilátort, és azt teszem a led és a hőkapcsoló közé! Kaptam egy hőkapcsolót az nagyon szépen dolgozik, csak nagyon drágák! Köszönöm a segítségeteket!
(#) Bakman válasza Tarhos hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

(#) diysub hozzászólása Ápr 15, 2016 /

Sziasztok!

Vettem egy mélyhangszórót. Most kötném össze az erősítővel, ennek ugye egy fekete és egy piros kábeles kivezetése van.
Az lenne a kérdésem, mivel a jelölés megzavart, hogy a hangszóró +, illetve - kivezetésére melyik kábelt kell kötnöm?

Elég alap kérdés, de biztosra szeretnék menni.

Üdv
(#) Bakman válasza diysub hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Piros: +
Fekete: -
(#) diysub válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Köszi a választ.
Akkor nekem a pirosat a pozitív jelű sarura kell kötnöm?

Hangdobozoknál értem a jelölést, csak nem tudom, hogy a hangszóróknál is így kell-e értelmezni.
(#) Bakman válasza diysub hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Igen, és igen, ott is így kell értelmezni. Így legalább nincs belőle keveredés.
(#) RoliNyh válasza diysub hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Általában piros a +, fekete a -.
(#) diysub hozzászólása Ápr 15, 2016 /

Köszönöm szépen a válaszokat.
(#) attika hozzászólása Ápr 15, 2016 /

Sziasztok.
Van egy kapunyitó elektronika ami az egyik kimenetén villogtat egy 24V-os izzót a kapu nyitása és zárása alatt.A kimeneten 24V váltó van.
Azt szeretném megoldani,hogy ugyan ez az izzó jelezze vissza ha a kapu áram alatt van.
Egy időzítővel van megoldva a kapu áram alá helyezése,egy gombnyomás a távon és X időre áram alá helyezi a kaput.
Annyit szeretnék elérni,hogy amikor áram alatt van akkor az izzó világítson,de amikor meg nyitom a kaput akkor ugyan úgy legyen a villogás.
Google jó barát,de elképzelésem nincs,hogy keressek rá erre.
Ezt milyen áramkörrel tudnám megoldani?
Következő: »»   2775 / 3981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem