Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Idézet: „mint mondtam egyedül élek” Ez nagyon jó. Ha bármi baj van, legalább senki nem jön segíteni.
majd csak észrevettek volna na jó én is unom a banánt ezzel a masinával meg hogy feszt felforr, arra is gondoltam már hogy a E -közepén van a gyári primer végig, ahoz még tekerek (szabályozónak) a két szárára meg tekerném a szekundert persze párhuzamosan egy-egy csévetestre. úgy elférne! tudom rengeteg anyag kell hozzá, de ha más nem van itthon jó pár szál 2.5mm2 kábel (réz) azokból komoly vastagságot össze lehet hozni úgy jó lenne? (a szórása csak javulna nem is keveset{most üresjáraton megy 49.9V-n használat közbe 22-24 volt között ingázik})
A legjobb megoldás:
Tekerd le az egészet! Készíts a középső oszlopra két tekercstestet! Kicsit laposabbat, mint az oszlop magasságának fele. Egyikre tekered a primert, másikra a szekundert. Primernek elég a 2-es huzal (átmérő). Ha összelemezelted, a két tekercstest között marad 5-10 mm rés. Jó esetben néhány fokozattal már tudsz is hegeszteni. Ha még mindig túl erős, a résbe két köteg összeszegecselt trafólemezt csúsztatsz. Csavarorsóval folyamatos szabályzást is kialakíthatsz. Biztos találsz a környékeden olcsó bolti hegesztőt, azok mind így néznek ki. A tied jobb lesz ezeknél. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
ez lett volna az eredeti terv, csak kérdés hogy hanyas huzallal tekercseljem meg a szekundert(.) ma mérek neki egy vasmag keresztmetszetet, ha jövök akkor megadom , hátha ki tudnánk belőle okoskodni valami értelmeset amit bír is az a tetű óra, de lehessen vele normálisabban hegeszteni mint a gyári fekete einhell. (most van itthon egy olyan de ocsmány ahogyan hegeszt) de amit én pakoltam össze legalább jól varr, nem úgy mint az a kis szutyok. az megy eladásra. (kaptam , de úgy hogy darabokba volt szedve, én meg összeraktam)
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2016
Idézet: „hanyas huzallal tekercseljem meg a szekundert” Ha kész a tekercstest, megvan a kihasználható hely. A menetszámot kiszámoltad. Már csak el kell osztani a helyet a menetszámmal, aztán mehet, ami belefér!
Kéretik elolvasni, betartani!
X. Mint minden új helyen ahova kerülünk, a Hobbielektronika.hu-n is kötelező megismerni a helyi szokásokat. Olvasd el a használati útmutatót, a szabályzatokat és ismerd meg a közösség saját szokásait mielőtt megnyilvánulsz. Minden felhasználónkat arra kérünk fogadja el, hogy a Hobbielektronika.hu fórumán - más fórum oldalaktól eltérő módon - a magyar nyelvünkkel szembeni tisztelet jegyében magyarul, helyes mondatokkal és az interneten terjedő "MSN és facebook szleng" nélkül kommunikálunk, és ezt minden esetben elvárjuk és megköveteljük. Moderátornak joga van és az oldal fenntartói egyben kérik is a moderátorokat, hogy jelezzék a hibát és követeljék meg magyar anyanyelvünk helyes használatát. Okunk nem titok: A magyar nyelv nehéz és szép, a műszaki és mérnöki nyelv pedig pontosságot és érthetőséget követel. Amennyiben a szakmai információ nem jut el mindenkihez, annak nem megfelelő nyelvi formája miatt, úgy az információ hasznavehetetlen.
Apró példa a nyelvhasználat rejtelmeire:
Nem mindegy, hogy aranyérem vagy aranyerem. Hát még ha nyalogatjuk is ( nyelvhasználat ).
Ma megtekertem a trafót (gyors volt). Az eredeti primer maradt, csak ahhoz tekertem még rá 60 menetet ugyan úgy 2.5mm2 huzalból, sajnos megint leverte a kismegszakítót. Túl nagy áramot vesz fel amikor ívet akarok vele fogni, de ha használom hozzá a vizes szabályozót, akkor gyönyörűen lehet vele hegeszteni. holnap letekerem vissza az egészet, csontra lebontom, mert van itthon 1mm2 es huzalom kb.50-55méter, azzal visszatekerem ezt a menetszámot ami most van rajta és meglátjuk hogy mi lesz belőle. Szigetelésnek persze a jól bevált sütőpapírt használom. Rengeteget bír, ráadásul a hőt is piszok jól bírja! Meg előszedtem egy régi dobozt, kaptam anno egy rakás trafó-lemezt csak annyi a baja hogy ráömlött még az előző tulajnál étolaj, ami ráromlott. Azt próbálom meg valahogy levakarni róla. Összesen kétféle vasmag van benne : az egyik sima L a másik hasonló mint az U csak az egyik szára fele olyan hosszú mint a másik (fotót nem ígérek, de igyekszem hozni)
Ha kicsi a trafó szórása akkor nyilán nagy lesz a rövidzárási árama, és le fogja koppintani az automatát. Meg lehet csinálni úgy is egy hegesztőtrafót hogy a 6A-es automatáról is lehet vele hegeszteni.
Értem. De azt hogyan kellene megcsinálni? Most megyek haza, kipróbálom hogy hogy működik a trafóm ha totál áthúzom 1mm2-vel a primert és 6mm2 a szekundert. elméletileg jónak kellene lennie.
Ez mindig az adott kialakítástól függ, növelni kell a távolságot a két tekercs között, meg csökkenteni kell a gerjesztést (növelni a menetszámot).
Ha a huzal keresztmetszetével variálsz attól semmi sem fog változni, legfeljebb nagyobb lesz az ohmos veszteség a huzalban, jobban melegszik, előbb leég.
Köszönöm a tanácsot! Ma szétkaptam azt a trafót amelyikről most szó volt. A hasznos vaskereszt metszett 49cm2 volt. De kaptam régebben egy másikat amelyiknek a primere szakadt volt, de nagyon melegedett, mikor tekertem lefele, számoltam és 198 menet volt rajta, még az ősrégi szövet+bentomin szigetelésű volt, amiatt nem tudott leégni. Most hogy a másikat szétkaptam , meg van még otthon 2,5mm2 kábel, így azt újra tudom tekercselni, csak annyi vele a baj hogy a csévetestet nem tudom leszerkeszteni a vasmagról, így hát kénytelen leszek az egészet forgatni (képet ha nem felejtek el hozni, akkor hozok). Ha jól számoltam akkor közel 350 menetet föl tudok rá tekerni ez csak jó, mert több állítási lehetőségem lesz. Már csak az a kérdés hogy hány menetenként kellene megcsapoljam? (A hasznos keresztmetszet ennél a trafónál 52cm2)
Rátekernék 200-220 menetet, majd onnét 20-25 menetenként csinálnék még leágazásokat, mondjuk plusz 3-at vagy 4-et. Ez a minimum, ettől lehet hogy több kell rá.
Biztos is hogy több kell rá! Mert ma amit bontottam előző hegesztőm (a 49cm2-es) azon volt 237menet és leverte a kismegszakítót mikor ívet akartam vele fogni. Azért gondoltam hogy olyan 280 menetet fogok föltekerni rá olyan 320-ig (vagy inkább úgy mondom amennyi huzal van itthon). Csak még nem döntöttem el hogy söntösre csináljam e meg avagy lecsapolásosra. Na mindegy, az még ezután fog eldőlni . Remélem ez már jó lesz és nem veri le.
Idézet: „azt hogyan kellene megcsinálni?” Leírtam.
Szia! Lemaradtam a nyomon követésben de milyen típusú trafót építettél? A kis áramok eléréséhez minimum köpeny típusút kellene összeraknod (három oszlopos és középen vannak a tekercsek egymás felett). A két szélső oszlop az lehet fél szélességű lemezből, mert a főfluxus felét vezeti. Ha lánc vagy magtípusút építesz az olyan nagy szórással van, hogy az áramfelvétel leoldja az automatát. A lemeznek is jó minőségűnek kellene lennie szilícium oxidosnak). Ha ezeket szem előtt tartva építed meg a hegesztődet, akkor talán működni fog arról a kis értékű automatáról. A tekercshuzal vastagságát se vidd túlzásba. A vékonyabb huzal előnyösebb lesz számodra, mint a vastag (2.5mm2).
Értelek, és köszönöm a tanácsokat. A többiek a lánc típusút ajánlották, de nekem odahaza két köpeny típusú trafónak valóm van. Lánc típusút is tudnék építeni ha lenne legalább csupasz réz kábelem, na meg a trafólemezekről valahogy le tudnám takarítani a rá romlott étolajat amit még az előző gazda öntött rá. De jelenleg a köpeny típusút szeretném megcsinálni, arra van rendesen anyag itthon, oda is sajnos csak 2.5mm2 rézkábelem van primernek. Vékonyabb annál nem nagyon van ami egy szál, és eléggé hosszú lenne a tekercseléshez. Most szeretnék majd valamikor venni (ha lesz rávalóm) 1, 1.5, és 2 mm2 egyszálas tömör rézvezetéket. Vastagabbat nem nagyon tudok még PVC szigetelésűt se venni, olyan drágán árulják sajnos.
PVC vagy egyéb műanyag szigetelésű huzallal nem illik trafót tekerni. Nem arra való. Tekercselőhuzalt nem mm2-vel számolják, hanem átmérővel. A 2-es huzal, amit ajánlottam, az 3,14 mm2 keresztmetszetű.
Idézet: „olyan drágán árulják sajnos.” Emiatt építenek sokan inverteres hegesztőtrafót.
Nagyon köszönöm a válaszod, segítettél vele nem is keveset! Az a baj egyedül a tekercselőhuzalokkal hogy nagyon drágák. Ezért vagyok kénytelen PVC szigetelésűt vásárolni, leszedni róla a PVC-t és azzal tekercselni. De ha tudnál olyan oldalt, vagy helyet ahol viszonylag jó árban vannak nem ilyen horribilis összegért akkor kérlek oszd meg velem. Előre is köszönöm!
Szerintem a PVC szigetelésű se olcsóbb. Már nagyon régen nem vettem huzalt, nem ismerem a jelen forrásait.
Javaslat: Keress tekercselőt a közelben! Ő biztos jobb helyen veszi, mint ami neked elérhető és nagyban vásárol. Azt a ~2kg-ot biztos elfogadható áron kapod meg tőle. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
Kicsit utánanéztem az áraknak. A tekercselőhuzal nagy tételben ~1,2-1,4-szer kerül többe, mint az MCU szig. vezeték. Ha rajta hagyod a szigetelést, annyival több kell belőle, hogy már nem olcsóbb, ráadásul rosszabb lesz a trafód hatásfoka. Az 1,8-as zománchuzal keresztmetszete ~2.5 mm2. Ebből jó méretezésnél 1,8-2 kg kell a trafóra. Attól is függ, mennyi megcsapolást akarsz és mennyi lesz a max. pr. menetszám. Ez ~6000.- bruttó. MCU-ból lenne 4500-5000.
Ilyen vékonyról leszedni a szigetelést és házilag szigetelni? 3*10-es laposnál még elfogadható.
Persze! Újra szigetelem! Amikor készen van a tekercs test, azt összefogatom , utánna két rétegben tekerek rá sütőpapírt, azután jön az MCU (a már megnyúzott) és a sütőpapír csík! nagyon jól hőszigetel, az áramot is nagyon jól tűri, pláne a szilikonozott! Csak a tekerésnél kell ügyelni hogy mindegyik csík takarja a következő szálat! Ha majd páromtól el tudnám kérni a kamerát, megmutatom hogyan tekercselek ezzel a módszerrel ha érdekel. Most néztem éppen utána hogy munkakábelt hogyan tudok úgy csinálni, hogy az is jó legyen! Szoktam kapni régebbi háztartási kisgépeket, azokon szokott lenni átlag 3-5-méteres 0.75mm2 sodrott rézdrót. Azokat lecsupaszítom, utána pedig összerakom őket, jól megtekerem hogy egyben maradjanak majd szilikoncsőbe húzom őket. A szilikonnak nagyon jó tulajdonságai vannak, olcsó, és ha lehet hinni a gyártónak akkor erre a célra így a legolcsóbb munkakábelt készíteni. Sajnos az ilyen kábelek nem jók tekercselni mert rövid darabok, toldani meg nehéz, és bizonytalan. Ha esetleg 5mm2 huzal kellene akkor két 2.5mm2 MCU egymás mellé, és úgy sütőpapírozom az így készített legvastagabb 20-50mm2 es volt ponthegesztőnek készítettük.
Vissza térve az árakra! Nagy tételben olcsóbb mint kis tételben, de nagy tételt megfizetni nem tudok sajnos (50 ezerből nehéz egy hónapba elvergődni de ez már az én bajom). Szerelni meg muszáj, fizetés-kiegészítés, persze ha nincs valami, ami a boltba drága, de el lehet készíteni, akkor jobb elkészíteni, és legalább ha elromlik, tudod hogy hol keresd a hibát! Nem utolsó sorban.: Az ember ha valamit magának készít, úgy csinálja hogy örök életű legyen! Az itteni tekercselők pedig nagyon nem jó emberek. Rám konkurenciaként tekintenek. Próbáltam már vásárolni, de még a saját munkabérét is beleszámolta ott előttem! Hogy én ezáltal elveszem az ő profitját! Ezek után én nem állok velük szóba! A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
A módszer, amit leírsz, a szocializmus legrosszabb szakaszában volt alkalmazható. Nem lehetett kapni semmit, mindent buherálni kellett. Ahogy írod, ezt még ráadásul eladásra gyártod. Hát ne!
Eladásra nem építek trafót, csak olyat adok el ami gyári, és cafatokba érkezik, én csak összerakom (megcsinálom a csúszósöntöt, meg esetleg adok neki munkakábelt, biztosítékot cserélek(ha van benne) meg a hőkioldót nézem meg. Ezt a trafót magamnak rakom össze, másnak saját kezűleg nem építek, maximum mikrosütő trafót húzok át ponthegesztőnek, de azt is csak olyannak aki ért is ahhoz hogy hogyan üzemeltesse! A körülményeim tényleg kicsit hasonlítanak, de ha akkor meg tudták oldani, hát most is meglehet! Ott van például nagyapám! Az ő trafója konzervdoboz-lemezből készült (egy ebesi motortekercselő csinálta neki) 2 izmos ember kell hogy arrébb vigye, de az működik! 1 es fokozaton 2,5ös pálca minimum 3mm.-es lemez, 4.-fokozaton 3.15mm pálcával a 8 as kazánlemezt lehet szépen vágni vele, de akkor kis híján izzad a 16-os automata. (8 fokozat van benne összesen, de lehetetlen leégetni ha 2-4-esen használja az ember, egész nap lehet neki dúrni) egy baja van, nagyon nehéz! De neki legalább megy, ja és az övé is MCU, a primer 4-es a szekunderbe nem vagyok biztos de tuti nagyobb mint 25mm2. Csak neki leukoplast al van szigetelve, megvan már vagy 30 éve neki. azzal viszont vékony lemez felejtős.
35 éve hoztak 45 kg-os trafót. Túl erős volt hegesztőnek, csak vágott. A vasmagból készítettem 3 db normálisat. Primer új zománchuzallal, szekunder újraszigetelve. Azóta is működnek.
Gratulálok hozzá! Nekem most sikerült összeszednem a cuccokat. Azaz a régi hegesztőmről lejött a gyári zománchuzal, meg a MÉH-nél guberáltam még egy pár métert (2,5mm2 től egy icipicit vastagabb, összesen van vagy 80-100 méter), azzal újra tudom húzni azt a trafót amit kaptam egy emberkétől akinek már rengeteg mindent megjavítottam . Ott is az volt a baj hogy nagyon erős volt, most több huzalt tudok rátekerni. Hiába gyári, lakozott, én mégis teszek neki sütőpapírt, a biztonság kedvéért. Ha működni fog szépen , adok neki 4 darab KBPC5010-est gyűjtő sínesen, majd kapni fog 100V 1500uf kondit (vagy amennyivel szépen veszi az ívet. Bedobozolom , utána akárkinek kell hegeszteni, most már el tudom majd vele végezni, csak vinnem kell. (Eddig a vizeset nem mertem vinni, az bajos volt. Képeket mindenképpen igyekszem mellékelni.)
Ha már ennyire nekikészültél, figyelj oda arra, amit a tekercsek elhelyezéséről, tekercstestekről írtam. Itt a fórumon találsz rajzot is az elhelyezésről. Sok jó drótból is lehet rossz trafót tekercselni.
Tudom , köszönöm még egyszer a felvilágosítást! Távolabb teszem a két tekercset egymástól, és ha van akkora trafólemezem itthon amit be tudok tenni a két tekercs közzé akkor söntölöm ha nem akkor pedig megcsapolásosra építem (mert ez egy működő trafó volt, csak megszakadt a szála meg helyhiány miatt nem tudtak rá többet tekercselni és emiatt lett erős)! A szokásos képlettel (úgy tudom ez a jó) (230*10000/{4.44*hasznos kereszt metszett cm2 (52cm2) * 50Hz*0.8 tesla}) ezt kiszámoltam 0.6-1.2 Tesláig egy tizedes lépésenként összesen 7 fokozat. Ha 332menetet tudok rátenni akkor a legkisebb fokozat 0.6 Tesla gerjesztésű lesz, ha 285menet lesz akkor 0,7 Teslával és így tovább. Remélem jól számoltam . De a legnagyobb gerjesztésű 1.2 Teslás 166 menetnél van, az lesz a legnagyobb fokozat, de azt ezzel a kis 10A biztosítékkal nem tudom majd letesztelni, de nem baj . Először működjön ! Csak annyi aggaszt hogy 60 menettel számolva elvileg 0,7 Tesla gerjesztésnél 48,58 voltom lessz, de 1 Teslánál már 69,28! Helyes lenne a számítás? Én néztem be valamit , vagy kinek mi a tapasztalata?
Üdv urak!
Nemrég sikerült hozzájutnom egy vasztroj vartex 142 géphez. Ami a gond vele,hogy az első 60A fokozata nem üzemel.Van benne egy utólagos ventillátor,bár a kettőnek sztem nincs köze 1máshoz. Amennyiben vki behatóbban ismeri a gépet,szeretnék segíséget kérni,hogy mit nézzek,mérjek meg, mi lehet a gond? Belül így fest: A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
Tiszteletem mesterek!
Nagyon kezdő vagyok e téren ne nevessetek ki. Mezei mcuból feltekertem egy EI mag két szélére egy 170:37 arányú tekercspárt. Primer:1.5 Secunder:6-os. Namármost ha üresjáratban feszültség alá helyezem veri a biztit. Mi lehet a hiba azon kívűl hogy mcuból nem tekercselünk? Vagy ez nagyon gány? Ha már működne megcsinálnám rendes zománchuzalból is csak az nem olcsó gondoltam gyakorolni jó lenne ez is. Egyébként egy 14.5 cm hosszú 13cm széles 6.9 cm mély magról van szó. Valamit rosszúl méreteztem? Bármi ötlet segítség jól jönne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |