Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   124 / 164
(#) Bakman válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 3, 2016 /

Több típusú vezérlés lehetséges. Fél lépéses vezérlésnél van olyan állapot, amikor egyszerre minkét tekercs kap áramot. Egy tekercs általában több részre van osztva (alapesetben kétfelé), motor kialakításától függően.
(#) kaqkk válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 3, 2016 /

Egy nema32-t már nem szednék szét , ha kiváncsi vagy a belsejére inkább küldök érte cserébe pár kisebbet ...
(#) mr.Cara hozzászólása Máj 3, 2016 /

Jó volna , ha volna ... , Nem találok konkrét leírást, hogy milyen is egy ilyen valójában. Ami fent van (általában) egyszerűsített ábra, ami a működését leírja normálisan, de .... Hány (mágneses)sarok működik egyszerre? Tulajdonképpen egy többfázisú (6fázis) egyenáramú motorban gondolkodok, csak kéne valami kiindulási alap.
(#) Massawa válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 3, 2016 /

Itt van egy képes leirás (klikk a motorra) a mozgás minden fázisa le lett animálva. A többit meg megtalálod a wikipedián.
(#) kaqkk válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 4, 2016 /

Idézet:
„Tulajdonképpen egy többfázisú (6fázis) egyenáramú motorban gondolkodok,”
Mi lenne a cél ? Hátha tudunk segíteni a választásban
(#) mr.Cara hozzászólása Máj 4, 2016 /

Rájöttem nem jó az ötlet..... Régi hajdú mosógép motort akartam átalakítani.... Állandómágneses forgórész + az állót megtekertük volna 6 póluspárra (ehhez kellet volna a menetszám kábé) .
At328-as adta volna a vezérlést. Nem jó az ötlet... Rájöttem, körbe kellett volna az összes tekerencet külön-külön pólus váltani, stb. Ennyit már nem ér meg.
Valaki írta, hogy az autó hűtőventillátor motorja jól terhelhető ..., kipróbálom . Áttéttel talán bejön!
(#) Pali79 válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 4, 2016 /

Hát ha olvasgatsz a témában rájössz, hogy a forgórész is igen különbözik a mezei villanymotortól, nem hinném, hogy át lehet lehet alakítani az egyiket a másikra.
(#) Peter65 válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Pedig már olvastam valakitől, hogy átalakított régi hajdú mosógépet léptető motorra. Ha jól emlékszem, az állórész horonyszáma alkalmassá teszi erre. A forgórészt természetesen kicserélte, állandó mágneseket tett be. Sajnos most nem találtam meg a linket, és természetesen vitatható a gazdaságossága egy ilyen átalakításnak.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Máj 8, 2016 /

Üdv!
Minebea 17pm-k502-p1st léptetőmotorhoz keresek adatokat. (Google-n nem találtam)
A rated voltage, és a rated current érdekelne. (a tekercseinek ellenállása 2,1Ohm)
(#) kaqkk válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Még mindig nem tudjuk mi a célod így nagyon nehéz segíteni , a mosógép motor átalakítás egy hobbitekercselőnek jó kihívás de azonkívűl nem sok értelmét látom .
(#) Temela válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Csak, hogy hozzá szóljak!
Egyetértek. A sikert kétlem (bár nem értek a fapézhez!), ha jól tudom a mosógép motor forgórésze csavart, tehát hogyan áll ez be egy fix pozícióba, mint a stepper? Azonban a forgórész csere szándéka nálam azt a kérdést veti föl, hogy motort miért nem épít? Hiszen lassan mi marad az eredetiből?
Amúgy én is azt támogatom, ha valamit otthon meg lehet csinálni a "gubera mátrixból", akkor nosza! Azonbam az igazi hobbistákak sosincs arra pénze, hogy a boltihoz (nem bontott, selejtezett) képest sokkal drágábban alkosson valamit, aminek a jó működése kétségbe vonható.
Bocs, ha valakinek nem tetszik!
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2016
(#) mr.Cara hozzászólása Máj 11, 2016 /

Egy csöpp kiegészítés: ismerem a motor felépítését (és ha kicsit is figyelt volna némely válaszadó, tudom, hogy rövidrezárt forgórészű) a forgórész helyére másik állandómágnesből összeállított forgó került volna (egy állandómágneses egyenáramú botorból [ még mielőtt kérdeznéd: az állórész mágnese _volt_]) A tekercselést meg tudom oldani.... A fordulatszabályzást elég széles tartományban lehetne állítani ezért volt szimpatikus. Csak ami eltántorított , hogy a tekercseket teljes pólusváltásban kell vezérelni... 6szor +/- , nagy áram mellett...
Ennyit már nem ér!
Úgy hogy ötlet __quqa__!
Marad az egyenáramú motor (mint írtam), ékszíjas áttétellel + PWM .
Köszi !
(#) kaqkk válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Idézet:
„(és ha kicsit is figyelt volna némely válaszadó, tudom, hogy rövidrezárt forgórészű)”
És ha te figyeltél volna arra hogy némely válaszadó mit írt , már tudnánk segíteni ! Nincs kérdés , nem tudjuk mit szeretnél így tényleg nagyon nehéz bármit is segíteni ....
(#) Melphi hozzászólása Máj 11, 2016 /

Sziasztok!
A csatolt képen valaki tudja mi alapján lövöm be az áramot hogy használom az az áram mérési pontot?
Köszönöm.
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Megtaláltam a megoldást, íme:
Megoldás
(#) Bakman válasza Melphi hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

A linken lévő modul még csak nem is hasonlít ahhoz, amit mutattál képen. Áramot, normál léptetőmotor esetében, két tekercsen szoktak mérni külön-külön.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Az ic ugyanaz mindkét panelon , és a potival a referenciafeszültséget állítja be .Nem az áramot méri a mérőponton azt majd a referenciához hasonlítva a TB6600 állítja be.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Eléggé zavaros a kérdés de nekem az jött le belőle, hogy az áramot akarja mérni.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

A motor üzemi áramát szeretné beállítani , ehhez adott a panelon a mérőpont , csak azt nem tudta-tudtuk hogy a mérőponton egyáltalán mit lehet mérni . Erre a megoldás a link alatt található referencia feszültség mérés és beállítás .
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

A válaszod alapján már érthető a kérdés, egyébként zavaros. Pláne annak, mint nekem is, aki nem ismeri a modult, IC-t. Hiába magyarázod nekem, nem én kérdeztem slendrián módon.
(#) Melphi válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Köszönöm.
(#) kaqkk válasza Melphi hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Nincsmit ! Te találtál rá a megoldásra ,én csak utólag megmagyaráztam .
(#) adorj706 hozzászólása Jún 17, 2016 /

Üdv!

Van egy új 17HS8401 (Rated Current (A): 1,7; Phase Resistance (ohm): 1,8; Phase Inductance (mH): 3,2; Holding Torque (N.cm Min): 52; Detent Torque (N.cm Max): 2,6; Rotor Inertia (g.cm²): 68;).
A kétségem hogy 2,5 ohm ot mérek mindkét fázison.
Előfordul hogy egyes adatlapokon másként jelölik a "Phase Resistance" -t ?
Pár helyen említették hogy ki lehet számolni a motor terhelhetőségi paramétereit ha nincs adatlap hozzá.
Én eddig csak valóban az ellenállásra, az óvatos felskálázásra és a hőmérsékletre hagyatkoztam.
Érdekelne ha valaki tud pontosabb, szakmaibb meghatározást.

Adi
(#) saua hozzászólása Aug 7, 2016 /

Sziasztok
Egy 6 kivezetéses unipoláris léptetőmotort szeretnék EasyDriverrel használni. Az alábbi módon kötöttem be
bekötés
Arduino UNO -ba a GRBL 0.9j van beégetve, ez vezérli az easydrivert, működik is, a probléma, hogy az előtolási sebességet nem tudom állítani, tehát példáiul az F500 utasítás hatástalan. Mi lehet a probléma?
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
(#) Bakman válasza saua hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Ha minden működik és van olyan utasítás (?) amire nem reagál (jól), akkor a hiba a programban van vagy az utasításban.
(#) saua válasza Bakman hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Ez így logikus is lenne, de ha a motort kicserélem egy eredetileg bipoláris (4 kivezetéses) motorra akkor jó az F utasítás, például F50 -re lassabban forog mint F100 -ra
Abban nem vagyok biztos, hogy ha egy eredetileg unipoláris (6 kivezetéses) motor bekötésekor egyszerüen elhagyom a tekercsek középső kivezetéseit, mint az előbbi hozzászólásban leírtam akkor egy bipoláris motort kapok.

A bipoláris motorhoz más vezérlés való, mint az unipolárishoz. Nem figyeltem eléggé, hogy tulajdonképpen mit is csináltál. Ha a vezérlő Step és Dir bemeneteit nullára kötöd, mi történik? Ekkor is forog a motor? Esetleg elindítod a motort, majd lekötöd a vezérlőről a bemeneteket. A konkrét vezérlőt nem ismerem, de elképzelhetőnek tartok olyan variációt is, hogy a vezérlő túlterhelést érzékel, ezért lekapcsolja a kimenetet. Megszűnik a túlterhelés, visszakapcsol. Ez a periódikus kapcsolgatás viszi előre a motort. Talán.
(#) saua válasza Bakman hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

A bipoláris motorhoz más vezérlés való, mint az unipolárishoz

valószínüleg itt lehet a probléma, mert én egy unipoláris motort próbálok bipolárisként vezérelni. Azt olvastam ha egy 6 kivezetéses unipoláris motor bekötésekor egyszerüen elhagyom a tekercsek középső kivezetéseit, mint az előbbi hozzászólásban leírtam akkor egy bipoláris motort kapok.
bekötés
Ez vajon így van vagy téves iformáció?

Az unipoláris motorokhoz a vezérlésben négy kapcsolóelem van (tranzisztor, FET), a bipoláris vezérlés két H-hidat tartalmaz. Nem vagyok biztos benne, hogy a H-hidas meghajtás jól működik unipoláris motor esetében, mert annak a tekercsei úgy vannak elhelyezve, hogy vagy folyik rajtuk egy irányban áram, vagy nem. A bipoláris motoroknál egy tekercsen két irányba is folyhat áram.
(#) ftirius hozzászólása Aug 17, 2016 /

Sziasztok!
Csak egy egyszerű kérdésem lenne: nem találok adatot a
HP c6419-60058 léptetőmotorról, arra lennék kíváncsi hány voltról megy, ill. mennyi a fordulatszáma. Előre is köszönöm a segítséget!
Anti
Következő: »»   124 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem