Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   227 / 853
(#) Bell válasza roland9 hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Nem adtál értéket a holt zónának, nem csoda, hogy nem működik.
(#) roland9 válasza Bell hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Igen az el maradt és ahogy be írtam az értéket már működöt is
Köszönöm neked is a segítséged
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Ha visszalapozgatsz - már írtunk pár megoldást, sőt közzétettem a saját megoldásomat is (Openoffice táblázatkezelőben).
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Pedig már régen kész lennél, mert nincs olyan sok ékezetes betű az ABC-ben: öüóőúéáűí . Ehhez felesleges külön spéci programot keresni. Plusz gyakorolod a hex to bin átalakítást is, és megérted, hogyan épül fel egy karakter. Csak a javadra válik az egész. Aztán lehet keresni neten kész karakter táblázatokat, ahol lehet pont el van minden betű forgatva 90 fokkal, és nem fogsz pánikba esni, hogy mit kezdj vele, mert érted, hogyan épül fel az egész...
(#) RoliNyh válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Igen ezt megtaláltam már én is, de még szenvedek vele, mert amit generálok ezzel a programmal, azzal csak értelmetlen karaktereket jelenít meg a beépített windows fontkészletből.

Gondolom vagy elcsúsznak a pixelek azért, vagy valamit nem jól állítok be.
(#) Bell válasza roland9 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Az az igazság, hogy először én is kihagytam, de aztán szándékosan nem javítottam ki, hogy gondold át, dolgozzál vele egy kicsit
(#) RoliNyh válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Megpróbálok rákeresni, de hát 228 oldal...
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

A program inkább azért kellene, hogy a windowsban telepített karakterkészleteket át tudjam konvertálni olyan formátumra, amit ez a kijelző is megeszik...

Meg épp azt se ártana tudni, melyík helyre kéne beszúrni az ékezetes karaktereket, hogy valóban a megfelelő billentyű lenyomására írja ki, ne pedig hasraütésszerűen... (Gondolom én...)
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
(#) kapu48 válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Elöször a megjelenítés elvével kellene tisztában lenned!

Kovidivi irta: Bővebben: Link
(#) RoliNyh válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Már kapisgálom, készítem hozzá a megjegyzést...

Aztán ha megvannak az ékezetes karakterek helyei, át is tudom írni... (remélhetőleg...)
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Ha megnézel egy ASCII táblázatot, észre fogod venni, hogy az alapján vannak a karakterek egymás után sorbarendezve. Az ékezeteket pedig nehéz lesz beszúrni, mert ha a tömbön 127-ig tartalmazza a karaktereket, akkor azokat nem írhatod át. Ha 255-ig, akkor már szerencséd van.
Bővebben: Link
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Igen észrevettem, csak nem minden karakter egyezik meg, van ami eltérő.

A "glcdfont.c" fájlban elvileg 5*255 darab hexa érték van.

Toltam egy ilynen kódot a kijelzőre (hogy tudjam mit kell keresni):

1. tft.println("Á   É   Í"); // szöveg kiíratása
  2. tft.println("Ö   Ő   Ó");
  3. tft.println("Ü   Ű   Ú");
  4.  
  5. tft.println("á   é   í");
  6. tft.println("ö   ő   ó");
  7. tft.println("ü   ű   ú");

Na erre a következőt jeleníti meg (a mellékelt képen látható).

Azt nem vágom miért rajzol két karaktert egy helyett (azt hittem, csak egyet kellene),
mindegyik elé betesz egy mínusz jelet, de hogy minek, az még titok számomra.
Így nem fogom tudom akkor melyíket kellene módosítani.
Ha a második karakter(eke)t módosítom, meglátjuk mit csinál...
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Nem kell keresni, mert ott az ods fájl. Persze ha excelben akarsz kínlódni openoffice helyett, maximum átkonvertálom. De többen tettek fel más, kevésbé fapados editorokat is.
(#) RoliNyh válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Nem akarok én sem excellben, meg sem openoffice-ban kinlódni.
Simán átírom hexában, csak azon agyalok, a 128 feletti karakterek elé miért tesz ki mégegy karaktert...

Így hiába cseréltem ki a megfelelő karaktert ékezetesre, a cserélt betű jó, csaképp elé tesz egy kötőjelet, amit nem tudom hogy kéne eltüntetni...
(#) szeg76 válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Azért rajzol két karaktert, mert két karaktert, pontosabban két bájtot kap.

Nézd meg a forrásfájlod egy hexa megjelenítővel, az ékezetes betűk 2 bájton tárolódnak.
A számítógéped képernyőjén megjelenő "Á" a forrásfájlodban valójában Unicode kódolás alapján 0xC381, amit az extended ASCII-ra felkészített tft.print először 0xC3, majd 0x81 kódú karakterként rajzol ki.

Lehetséges megoldások:

-Kiíratás előtt futtasd át a szöveget egy olyan átalakító rutinon, ami a nyomtatható ASCII karakterek kódjait (angol abc, számok és írásjelek, 32-126 ASCII kód) változatlanul hagyja, míg a két bájton ábrázolt ékezetes betűket kicseréli a karakter képének egy bájtos indexére (tehát ami a fontokat tartalmazó tömbben kijelöli), és ezt a módosított szöveget írasd ki a tft.printtel.

-Olyan komplett kiírató függvényt kellene írnod, amely a két kódolás közti ellentéteket alapból feloldja.

-Már a szövegkonstansokban az ékezetes betűk helyett a megfelelő karakterkép indexét tárold.
(#) RoliNyh válasza szeg76 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Valahol gyanítottam, hogy emiatt van a gebasssssz...

Így belegondolva egy bájton lehet tárolni 256 karaktert.
Most jön a külye kérdés, esetleg nem létezik olyan karakterfájl ami az összes jelkészletét egy bájton tárolja? Vagy hogy lehet ilyet készíteni? (Ha lehet egyáltalán.)

(Mert ettől a fügvényírástól még azért elég messze állok úgy érzem...)

A megfelelő karakterkép indexét hogy tudom meghatározni és beadni a megfelelő helyre?
(#) szeg76 válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 11, 2016 / 1

A programkód és a képernyőmentés alapján szerintem az ü 0x81, Ú 0x9A, az É-nek látszó betű 0x90, í 0xA1.

Pl egy for ciklussal egyesével írasd ki a karaktereket, melléjük a ciklusváltozót, és jegyezd föl a neked fontosakat.

C-ben egy szöveges konstans elemei megadhatók a karakter kódjával is, tehát a
tft.println("ABC");
helyett írhatunk ilyet:
tft.println("\x41BC"); // A ASCII kódja 65, hexa 41
vagy akár ilyet:
tft.println("\x41\x42\x43");

Pl van egy kiíratni való szöveg ékezettel, ami csak bajt okoz:
tft.println("Észak");
Ha É karakterképét a fontkészlet írója a tömbben 144-es, hexa 90 indexű helyre tette, akkor
tft.println("\x90szak");
jó kiírást kell eredményezzen, mert a fordító a \x90-et pontosan 1db, hexa 90 értékű bájttal helyettesíti be, a tft.print pedig vakon kirajzolja a hexa 90-es indexű karakter képét.
Mondjuk a forráskódod szövegei ilyen furák lesznek
(#) szeg76 válasza szeg76 hozzászólására (») Máj 12, 2016 / 2

Javítás:
A "\x41BC" pont nem egyenértékű "ABC"-vel: mivel nem csak 41, hanem 41BC is értelmezhető hexa számként, az eredmény hülyeség.
Ha viszont háromjegyű (szükség szerint vezető nullával háromjegyűre kiegészített) oktális számmal végzed ugyanezt, akkor jó lesz, függetlenül az utána következő karakterektől.
'A' ASCII kódja oktálisan 101,
"\101BC" azonos eredményt ad "ABC"-vel
'1' kódja okt 061,
"\061234" azonos eredményt ad "1234"-gyel.

Például HD44780 szöveges kijelzőre szeretném kiírni ezt: 12°34'
(A fok jelének karakterkódja ebben az esetben hexa DF, okt 337)
Ha szövegnek "12\xDF34'"-et adok meg, nem a vágyott eredményt kapom,
"12\33734'" már jó lesz.
(#) RoliNyh válasza szeg76 hozzászólására (») Máj 12, 2016 /

Na ezeket majd kipróbálom, csak most van még más elfoglaltságom is jelenleg.

Köszi...
(#) Szikra Lacika hozzászólása Máj 14, 2016 /

Sziasztok. Most szeretnék foglalkozni ezzel az Arduinoval mert nagyon megtetszett. Mit honnan kellene beszereznem a zöldfülű kezdőcsomaghoz ? Későbbiekben egy airride vezérlést szeretnék csinálni. Köszönöm előre is a segítségeteket.
(#) vizor válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Üdv!

Ebay-ról egy Arduino klónt, én a Mega 2560-at ajánlom kezdésnek, kb. 3000 ft.
Innen a fordítót: Bővebben: Link
Innen a "tudást": Bővebben: Link
A C nyelv alapjait jó ha ismered, és nem árt némi elektronikai alapjártasság is.

Sok sikert a tanuláshoz!
(#) Szikra Lacika válasza vizor hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Szia. Köszi szépen. A többivel nem lesz gond mert elektroműszerésznek tanultam
(#) Szikra Lacika hozzászólása Máj 14, 2016 /

Ezt néztem ki:Bővebben: Link
(#) gerleimarci válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Én nem vennék kísérletezésre SMD tokos atmegával, mert már végtam tönkre egyet, de az dip tokos volt, egyszerűen ki cseréltem. Beépíteni tökéletes.
(#) morzsa15 hozzászólása Máj 15, 2016 /

Sziasztok!
Van ez a oszcilloszkóp programom és olyan problémám lenne vele hogy ugye bár a videón is látszik hogy a gombok a loopba vannak benne és csak akkor "működnek" ha a program épp azon a loop részen van azt szeretném megoldani hogy bármikor ott megállítható legyen nem amikor csak ott jár a program.
Remélem érthető voltam.
Minden segítséget szívesen fogadok!

Üdv Peti!
(#) Szikra Lacika válasza gerleimarci hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Akkor inkább ez: Bővebben: Link
(#) kegyetlen19 válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Én nem hinném, hogy egyből egy ilyen „nagy csomaggal” kellene kezdeni. (Lehet, majd sose használod ki az összes modult – alkatrészt, na meg ezt az értéket már lehet, hogy levámoltatják) Kezdésnek vegyél egy UNO-t vagy MEGA-t, és a tervhez szükséges modulokat-alkatrészeket, (akár több eladótól is, (de figyelj oda az eladó megbízhatóságára)).
(#) kameleon2 válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Szia! Írták már páran - és megszívlelendő: Érdemes inkább DIP tokos változattal kezdeni Mondjuk ilyennel.. Nekem is megvan - tökéletesen működik.
(#) Szikra Lacika válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Szia. Magyar oldalon kapható valahol? Esetleg kapható hozzá olyan érzékelő is ami például légnyomást mérne egy kompresszor tartályban?
(#) kameleon2 válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Van általában, csak jóval drágábban például itt. Ennyiért már én is adok neked Arduino kompatibilis PicoPLC-t programozói szoftverekkel, fejlesztőkörnyezettel, mintapéldákkal együtt.
Következő: »»   227 / 853
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem