Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha monitorra akarod kötni a monitoron nincs DVI azzal máris egyszerűbb lenne?
A VGA Analóg, a DVI és a HDMI soros digitális. Nem kompatibilis egymással - kötögetheted napestig. Ezért vannak hozzájuk konverterek. A korrektebbeknek kell tápellátás, mint például Ennek. Kis megjegyzés rész (idézet): A kábel önmagában képátvitelre nem alkalmas, csak bizonyos TV-Out -...között
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
Helló!
Lényegében mi a különbség a komparátor és a schmitt trigger között?
A schmitt trigger jellemzően a digitális bemenetek zavarvédelmére használt speciális komparátor. Elég nagy hiszterézise van és a komparálási szintje a digitális technikának megfelelő feszültségen van. Egyik érték sem állítható. A komparátort inkább analóg technikában használják, hiszterézise és komparálási szintje is állítható.
Bővebben: Link Már egyszer leírták és még mindig fent áll a kérdésem van a monitoron DVI ?
Az elektronika bár bonyolult, ki helyen is elfér.
Köszönöm a magyarázatot te adtad edig a legértelmesebb választ a magam fajtának még egyszer köszi
Köszi!
Hello! Igazából, alapvetően semmi különbség a kettő között. Amikor tranyók voltak még kitalálták a hiszterézises komparátort, és ennek neve lett a Schmitt trigger. (Egyébként emitterbe csatolt pozitív visszacsatolás volt a jellemzője.) Aztán mint fogalom megmaradt így minden hiszterézissel rendelkező komparátort lehet ennek nevezni, készüljön az ma bármiből is.
Végül is kétféle komparátor létezik, a nullkomparátor és a hiszterézises..
A Schmitt trigger kifejezetten digitális áramkörök jelformálásához készült. A komparátor beállítható komparálási szinttel dolgozik - jellemzően inkább analóg áramkörökben. Alapvetően a Schmitt trigger egy kész digitális tok például 74LS14 és azonnal használható, Míg a komparátor valamilyen műveleti erősítő és kellenek kiegészítő elemek is hozzá. Persze vannak digitális komparátorok is, Mint például a Texas TLC339-ese. Schmitt triggert is lehet tranzisztorokból építeni, de alapvetően a kapcsolástechnikája más a két áramkörtípusnak. Schmitt trigger, Komparátor.
Sziasztok!
Egy IRF740-es FET-et kellene meghajtanom cirka 100 KHz-es négyszögjellel. Kell,hogy tudjam szabályozni a kitöltési tényezőt. Tudom vannak különféle áramkörök melyekkel ez megoldható, illetve PIC is létezik, de nekem most egy olyan IC kellene amire "csak a fetet és a potit kell rákötni" és már működik is. Tudtok effélét ajánlani? Köszönöm!
Esetleg a jó öreg tl494...
Üdv! Szert tettem egy Cosmos-M típusú rádióra 1969-es, a gondom vele az hogy nem akar működni..Szétszedve szerintem még nem volt, nagyon gyári belül minden. Amikor feszültség alá helyezem akkor rövidzár van. A bekapcsológomb 4.bekötése miért találkozik gyárilag gnd-vel?
Csatolok egy fényképet és egy bekötési rajzot. Hogyan kellene helyesen bekötni? Idézet: „A bekapcsológomb 4.bekötése miért találkozik gyárilag gnd-vel?” Erre nem tudtam görcsöt kötni Kapcsolós potenciométerre gondolnék, bekapcsoló gomb ezekben gyárilag nem szokott lenni... Öt lába van, kettő kapcsolja a ki/be a rádiót, a három középső pedig a hangerő szabályzó. Mivel akkor még PNP tranzisztorok voltak elterjedve, ezért az egész "fordítva van". Fordítva: GND a pozitív. Idézet: „Amikor feszültség alá helyezem akkor rövidzár van.” Ezek a tranzisztorok szeretnek kollektor-emitter zárlatba menni, én a két GT108-at nézném meg elsőként.
Hogy ezt a pozitív gnd-t miért nem jelölték..Szerencsére működnek a GT108-as tranzisztorok, kicsit érzékeny a vétele, de 47 évesen elnézem neki
Mert mikor még ez készült az NPN tranzisztor ritka jószág volt. Germániumból könnyebben készült PNP tranzisztor, szilíciumból meg NPN.
A germánium tranzisztorok szinte kivétel nélkül pozitív földesek voltak, sok esetben még a Si tranzisztorosak is. Ugyanis, ha megnézel egy rádió kapcsolást, a rezgőkörök, (KF tekercsek) kollektor körben vannak, és ha a pozitív a föld, a rádió legérzékenyebb részei közvetlenül földön vannak.
Pedig ott van a rajzon. A telep + sarka kapcsolódik a GND-re.
Ha számítógép vagy monitor közelébe teszem, rendesen bezavarodik. Az asztalon egy helyet találtam ahol jól érzi magát
A kapcsoló üzemű tápok zavarspektruma igen jelentős, kb 30 MHz -ig, utána egyre csökken. A zavarsugárzási szabványok szerinti vizsgálat is 1 m -ről történik.
Sziasztok! Menetfényt szereltem az autómba. Olcsó volt, két nap alatt meg is hibásodott. Világít változatlanul, de a vezérlése nem működik. Azt szeretném pótolni a lehető legegyszerűbben, külső alkatrésszel. Tehát a menetfényből három drót jön ki, + - és egy fehér szál, amit, ha +ra kötöttünk, (célszerűen magára a reflektorra), akkor letiltott, így teljesült, hogy vagy a reflektor, vagy a menetfény világított, de egyszerre sosem. Sajnos, mint írtam, ez már csak a múlt, jelenleg a menetfény folyamatosan világít, már nem vezérelhető.
Ahhoz szeretnék ötletet kérni, hogy milyen vezérelhető alkatrészt ("reléként működő eszközt") köthetnék sorba a menetfénnyel, ami alapesetben átengedné a szükséges áramot, (kb. 1 A), ha pedig a felkapcsolt reflektorról feszültséget kap, lezárna? Előre is köszi!
"reléként működő eszközt" Miért nem jó egy relé? Autósboltban még kapsz is, olyat kell kérni, aminek van bontó érintkezője is.
Szia! IRF9530-at használok, source a gyújtáson, drain a LED plusz, a gate megy a helyzetjelzőre, a biztonság kedvéért 100k is testre húzza, mindezt lezsugorcsöveztem és kötegelő tartja.
Lehet, hogy ilyen egyszerű? Az aggályomat az okozza, hogy a reflektortól "lopom" az áramot a vezérléshez. Úgy gondoltam, hogy ide valami nagyon csekély teljesítménnyel vezérelhető eszköz kell, hogy ne okozzak gondot. Egy autós relé mennyi áramot vesz fel?
Köszi! Kipróbálom!
Ha összeszedi magát, akkor az autós relé fogyasztása elérheti a fényszórók fogyasztásának öt ezrelékét is. A gondolatmenetedben ott a bibi, hogy a fényszóró annyit vesz el, amennyit ő akar, nem érdekli, hogy mi van még az akkumulátorra kötve. Hacsak nem nőtt meg valahol valamelyik kötés ellenállása, de akkor jobb megkeresni a helyét.
Egy kérdés még a MOSFET-es megoldáshoz. A gate-re a 100k-n keresztüli testelés kötelező, vagy a "biztonság kedvéért" ajánlott? Nézegetem a az irf9530n adatlapját, de nekem még kínai. Ha a gate nincs bekötve, akkor mit csinál a MOSFET?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |