Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2787 / 3984
(#) mikrokapcsolo válasza teszti hozzászólására (») Máj 7, 2016 /

Helló! Számold vissza. A levegő átütési szilárdsága ~20 kV/cm.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Máj 8, 2016 /

Sziasztok! Adott 8db TO220-as ic, amiket hűteni kellene. Az összes maximum disszipáció 16-20W. Milyen borda kellene ezeknek a passzív hűtéséhez? Találtam egy 2mm-es alulemezt a hulladékaim között, a felülete 230cm2. Ez gondolom kevés hozzá.
(#) kendre256 válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Az előerősítő az erősítőlánc első eleme, meghatározza, hogy milyen lesz a teljes rendszer zaja. Kis zajúnak, lehetőleg nagy erősítésűnek kell lennie. Sokszor a forrás extrém impedanciáját is kezelhető impedanciára kell illesztenie. Van amikor az utána következő tápvonal csillapítását kompenzálják vele, és a jelforráshoz közel helyezik el (pl. antenna előerősítők). Ez is a jobb jel/zaj viszony elérése miatt kell. A jelforráshoz közeli nagy erősítés segít abban is, hogy az utána következő vezetéken, tápvonalon összeszedett zavar kevésbé tudjon érvényesülni (pl. egy hosszú vezetéken lévő mikrofon esetén). Az elektret mikrofonokban lévő FET is egy előerősítő, extrém nagy impedanciát illeszt kisebbre, a nagyon kis jelet felerősíti.
(#) granpa válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Attól is függ, kell-e alájuk szigetelés, de elég. Csak 2-3 W/ IC.
(#) mikrokapcsolo válasza granpa hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Nincs szigetelés, direkbe, hűtőpasztával menne rá. Továbbá, mennyire befolyásolja, hogy egy kb zárt dobozban lenne? pár furatot tudok rá tenni, de nem túl sokat. Esetleg egy kis venti még beleférne.

Nézd meg az IC-k adatlapját, szerintem hűtés nélkül is tudják a 2-3 W-ot. Egy kis szellőzés meg amúgy sem árt.
(#) mikrokapcsolo válasza granpa hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

BTA-16 a kiválasztott, egyesével lehet, hogy bírják a 2-3 W-ot, de lehet, hogy egyre jut 15, a többire semmi.
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Ez hogyan lehetséges?
(#) ferci válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Triacokat kapcsolsz talán párhuzamba?

230 cm2, 2mm-es lemez elvisz 15W-ot. Mert úgy-e a többi nem fűti.
(#) erdgab válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Most akkor IC vagy triak,tehát triak.A BTA16 triaknak a 2-3W szinte semmi,de még a 15W sem igazán terhelés,ha összehasonlítom mondjuk egy 1000 valahány száz wattos porszívó motorral,ott mekkora hűtőborda van (?),talán 15cm2 méretű.Biztos,hogy nem kell őket elszigetelni a bordától?Én azért elszigetelném,még akkor is,ha azonos potenciálon vannak.
(#) mikrokapcsolo válasza erdgab hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

BTA16 triak, 8 db, 8 különálló csatorna. Csatornánként max 16A (inkább 10), vagy szumma 16A. A triak disszipációja nagyjából 1W/A, tehát lehet akár 8*2W is, vagy 1*16W is. A BTA jelölés az elszigetelt változat, ennek a hűtőzászlója nincs semmihez kötve. BTB esetén azt hiszem MT1-el közös.
(#) psaunders hozzászólása Máj 8, 2016 /

Hogyan hozzak létre elektromos teret réztekerccsel, tekerős frekvencia-állító gombbal vagy egyéb módszerrel hogy lehessen a frekvenciát személyre szabni, 0-100 Hz között, Hz-re pontosan, feszültség mindegy, áramerősség minél nagyobb, hullámforma szintén mindegy?

Nehéz házilag összeállítani? Milyen eszközök kellenek hozzá?

A jelgenerátort próbáltam de kisüti a nagy áramerősség. A réztekercs 0.6mm vastag.
(#) psaunders hozzászólása Máj 8, 2016 /

Hogyan hozzak létre elektromos teret réztekerccsel, tekerős frekvencia-állító gombbal vagy egyéb módszerrel hogy lehessen a frekvenciát személyre szabni, 0-100 Hz között, Hz-re pontosan, feszültség mindegy, áramerősség minél nagyobb, hullámforma szintén mindegy?

Nehéz házilag összeállítani? Milyen eszközök kellenek hozzá?

A jelgenerátort próbáltam de kisüti a nagy áramerősség. A réztekercs 0.6mm vastag.
(#) vizi95 hozzászólása Máj 8, 2016 /

Sziasztok . Kellene nekem egy kis segitség hogyan kell össze kötni a hdmi kábelt a vga kábellel ? Mert látam olyan átalakitót a neten amihez nem kellet semmijen + elektronika és ha valaki tudna nekem videót vagy képeket küldeni vagy csak egy leirást hogy mijen szinű vezetéket mijen vezetékel kösek össze aszt nagyon megköszöném
Előre is köszönöm
(#) Bakman hozzászólása Máj 8, 2016 /

Ilyet keress: hdmi vga átalakító. Kb. a sarki fűszeresnél is kapni.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
(#) Lucifer hozzászólása Máj 8, 2016 /

HDMI-n nincs kint az analóg VGA csak a DVI-n.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
(#) pucuka válasza psaunders hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Elektromos tér két vezető (kondenzátor lemez) között van. A tekercsben (körül) mágneses tér van.
Frekvenciát "személyre szabni" hangolható oszcillátorral, jelgenerátorral lehet.
Ezek után mit is szeretnél?
(#) Bakman válasza psaunders hozzászólására (») Máj 8, 2016 /

Elektromos teret fegyverzettel (párhuzamos lemezekkel) lehet létrehozni, tekerccsel mágneses teret. Gyanítom, valamilyen egészségügyi dologról van szó (személyre szabott frekvencia). Egyrészt, ne áltasd feleslegesen az embereket, másrészt ha ennyire nem értesz hozzá, legalább a megmaradt egészségüket ne veszélyeztesd.
(#) vizi95 válasza Lucifer hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Köszi a linket de engem nagyon érdekel hogy hogyan kell csinálni mert szerettném magam elkésziteni
(#) Bakman válasza vizi95 hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Egyszerű. Talumányozd a HDMI és VGA szabványokat és már csak a kettő közé kell építkezned.
(#) vizi95 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

A szak szavakat nem nagyon értem
(#) LGS94 hozzászólása Máj 9, 2016 /

Hello! TIP 121-et hogyan tudok kimérni?
(#) vargaf válasza LGS94 hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Mint minden más npn tranzisztort. Digitális műszerrel diódavizsgálatot végzel. Ha van tranzisztor tesztered akkor azzal is mérheted ( feltételezem ez nincs ).
(#) ferci válasza LGS94 hozzászólására (») Máj 9, 2016 /

Szia!
Ez egy npn darlington tranyó, tehát adj neki 0,1-0,2 mA bázisáramot, kollektorban pedig 22-33 ohm pár wattos ellenállást tegyél és mennyire nyit ki.
A C-E átmeneten van belül egy záróirányú dióda, hidegen azt is mérheted.
B-E között szintén van belső ellenállás, 10 kohm kb., tehát ott nem célszerű a hideg mérés.
Egyebekben az adatlapon tájékozódhatsz.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2016
(#) LGS94 hozzászólása Máj 9, 2016 /

Köszönöm mindenkinek!
(#) Bakman válasza vizi95 hozzászólására (») Máj 9, 2016 / 1

A HDMI és a VGA kb. annyira különbözik egymástól, mint tyúk a tojástól. Van közük egymáshoz (mindkettő alapvetően képet továbbít), de annyira eltérő rendszerek, hogy nem lehet csak úgy vezetékeket összekötni, a kettő közé kell elektronika, nem is egyszerű. Tényleg nem sértésnek szánom, de ez neked nem fog menni.
(#) vizi95 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

És akkor ez hogy van öszekötve

hdmi.jpg

(#) pont válasza vizi95 hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Egyes videokártyákkal ki lehet küldeni a vga jel helyett HDMI vagy AV jelet. Az elektronika a videokártyán van, akinek nincs olyan kártyája annak az ilyen kábel semmire sem jó (nekem is van, valahol a fiók mélyén )
(#) vizi95 válasza pont hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Nekem a Ps 3 hoz kellene mert monitorhoz akarom kötni és ahoz akaroh ojan kébelt csinálni
Következő: »»   2787 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem