Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2788 / 3984
(#) cross51 válasza pont hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Vagy esetleg ez a típusok itt az a nagy doboz az elektronika ami a digitálisból csinál analóg jelet. És az ebay-en elérhető áron is lehet találni, de itt jön a kérdés, hogy működik-e vagy nem.
(#) cross51 válasza vizi95 hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Ha monitorra akarod kötni a monitoron nincs DVI azzal máris egyszerűbb lenne?
(#) kameleon2 válasza vizi95 hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

A VGA Analóg, a DVI és a HDMI soros digitális. Nem kompatibilis egymással - kötögetheted napestig. Ezért vannak hozzájuk konverterek. A korrektebbeknek kell tápellátás, mint például Ennek. Kis megjegyzés rész (idézet): A kábel önmagában képátvitelre nem alkalmas, csak bizonyos TV-Out -...között
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2016
(#) Wind-Storm hozzászólása Máj 11, 2016 /

Helló!

Lényegében mi a különbség a komparátor és a schmitt trigger között?
(#) kendre256 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 11, 2016 / 2

A schmitt trigger jellemzően a digitális bemenetek zavarvédelmére használt speciális komparátor. Elég nagy hiszterézise van és a komparálási szintje a digitális technikának megfelelő feszültségen van. Egyik érték sem állítható. A komparátort inkább analóg technikában használják, hiszterézise és komparálási szintje is állítható.
(#) vizi95 hozzászólása Máj 11, 2016 /

És akkor ez hogy van kötve????

hdmi.jpg

(#) cross51 válasza vizi95 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Bővebben: Link Már egyszer leírták és még mindig fent áll a kérdésem van a monitoron DVI ?

Csak vga van
(#) reloop válasza vizi95 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Az elektronika bár bonyolult, ki helyen is elfér.

Köszönöm a magyarázatot te adtad edig a legértelmesebb választ a magam fajtának még egyszer köszi
(#) Wind-Storm válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Köszi!
(#) proli007 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 11, 2016 / 1

Hello! Igazából, alapvetően semmi különbség a kettő között. Amikor tranyók voltak még kitalálták a hiszterézises komparátort, és ennek neve lett a Schmitt trigger. (Egyébként emitterbe csatolt pozitív visszacsatolás volt a jellemzője.) Aztán mint fogalom megmaradt így minden hiszterézissel rendelkező komparátort lehet ennek nevezni, készüljön az ma bármiből is.
Végül is kétféle komparátor létezik, a nullkomparátor és a hiszterézises..
(#) kameleon2 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

A Schmitt trigger kifejezetten digitális áramkörök jelformálásához készült. A komparátor beállítható komparálási szinttel dolgozik - jellemzően inkább analóg áramkörökben. Alapvetően a Schmitt trigger egy kész digitális tok például 74LS14 és azonnal használható, Míg a komparátor valamilyen műveleti erősítő és kellenek kiegészítő elemek is hozzá. Persze vannak digitális komparátorok is, Mint például a Texas TLC339-ese. Schmitt triggert is lehet tranzisztorokból építeni, de alapvetően a kapcsolástechnikája más a két áramkörtípusnak. Schmitt trigger, Komparátor.
(#) zsolt20 hozzászólása Máj 12, 2016 /

Sziasztok!

Egy IRF740-es FET-et kellene meghajtanom cirka 100 KHz-es négyszögjellel. Kell,hogy tudjam szabályozni a kitöltési tényezőt. Tudom vannak különféle áramkörök melyekkel ez megoldható, illetve PIC is létezik, de nekem most egy olyan IC kellene amire "csak a fetet és a potit kell rákötni" és már működik is. Tudtok effélét ajánlani?
Köszönöm!
(#) turbolader válasza zsolt20 hozzászólására (») Máj 12, 2016 /

Esetleg a jó öreg tl494...
(#) Petyaa hozzászólása Máj 14, 2016 /

Üdv! Szert tettem egy Cosmos-M típusú rádióra 1969-es, a gondom vele az hogy nem akar működni..Szétszedve szerintem még nem volt, nagyon gyári belül minden. Amikor feszültség alá helyezem akkor rövidzár van. A bekapcsológomb 4.bekötése miért találkozik gyárilag gnd-vel?
Csatolok egy fényképet és egy bekötési rajzot. Hogyan kellene helyesen bekötni?
(#) Gafly válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 14, 2016 / 1

Idézet:
„A bekapcsológomb 4.bekötése miért találkozik gyárilag gnd-vel?”

Erre nem tudtam görcsöt kötni
Kapcsolós potenciométerre gondolnék, bekapcsoló gomb ezekben gyárilag nem szokott lenni...
Öt lába van, kettő kapcsolja a ki/be a rádiót, a három középső pedig a hangerő szabályzó. Mivel akkor még PNP tranzisztorok voltak elterjedve, ezért az egész "fordítva van". Fordítva: GND a pozitív.
Idézet:
„Amikor feszültség alá helyezem akkor rövidzár van.”

Ezek a tranzisztorok szeretnek kollektor-emitter zárlatba menni, én a két GT108-at nézném meg elsőként.
(#) Petyaa válasza Gafly hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Hogy ezt a pozitív gnd-t miért nem jelölték..Szerencsére működnek a GT108-as tranzisztorok, kicsit érzékeny a vétele, de 47 évesen elnézem neki
(#) pucuka válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 14, 2016 / 1

Mert mikor még ez készült az NPN tranzisztor ritka jószág volt. Germániumból könnyebben készült PNP tranzisztor, szilíciumból meg NPN.
A germánium tranzisztorok szinte kivétel nélkül pozitív földesek voltak, sok esetben még a Si tranzisztorosak is. Ugyanis, ha megnézel egy rádió kapcsolást, a rezgőkörök, (KF tekercsek) kollektor körben vannak, és ha a pozitív a föld, a rádió legérzékenyebb részei közvetlenül földön vannak.
(#) morgo válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 15, 2016 / 1

Pedig ott van a rajzon. A telep + sarka kapcsolódik a GND-re.
(#) Petyaa válasza morgo hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Valóban ott van, rutinból néztem csak rá
(#) Petyaa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2016 /

Ha számítógép vagy monitor közelébe teszem, rendesen bezavarodik. Az asztalon egy helyet találtam ahol jól érzi magát
(#) pucuka válasza Petyaa hozzászólására (») Máj 15, 2016 / 1

A kapcsoló üzemű tápok zavarspektruma igen jelentős, kb 30 MHz -ig, utána egyre csökken. A zavarsugárzási szabványok szerinti vizsgálat is 1 m -ről történik.
(#) mezositamas hozzászólása Máj 16, 2016 /

Sziasztok! Menetfényt szereltem az autómba. Olcsó volt, két nap alatt meg is hibásodott. Világít változatlanul, de a vezérlése nem működik. Azt szeretném pótolni a lehető legegyszerűbben, külső alkatrésszel. Tehát a menetfényből három drót jön ki, + - és egy fehér szál, amit, ha +ra kötöttünk, (célszerűen magára a reflektorra), akkor letiltott, így teljesült, hogy vagy a reflektor, vagy a menetfény világított, de egyszerre sosem. Sajnos, mint írtam, ez már csak a múlt, jelenleg a menetfény folyamatosan világít, már nem vezérelhető.
Ahhoz szeretnék ötletet kérni, hogy milyen vezérelhető alkatrészt ("reléként működő eszközt") köthetnék sorba a menetfénnyel, ami alapesetben átengedné a szükséges áramot, (kb. 1 A), ha pedig a felkapcsolt reflektorról feszültséget kap, lezárna? Előre is köszi!
(#) mikrokapcsolo válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

"reléként működő eszközt" Miért nem jó egy relé? Autósboltban még kapsz is, olyat kell kérni, aminek van bontó érintkezője is.
(#) reloop válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Szia! IRF9530-at használok, source a gyújtáson, drain a LED plusz, a gate megy a helyzetjelzőre, a biztonság kedvéért 100k is testre húzza, mindezt lezsugorcsöveztem és kötegelő tartja.
(#) mezositamas válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Lehet, hogy ilyen egyszerű? Az aggályomat az okozza, hogy a reflektortól "lopom" az áramot a vezérléshez. Úgy gondoltam, hogy ide valami nagyon csekély teljesítménnyel vezérelhető eszköz kell, hogy ne okozzak gondot. Egy autós relé mennyi áramot vesz fel?
(#) mezositamas válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Köszi! Kipróbálom!
(#) nedudgi válasza mezositamas hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Ha összeszedi magát, akkor az autós relé fogyasztása elérheti a fényszórók fogyasztásának öt ezrelékét is. A gondolatmenetedben ott a bibi, hogy a fényszóró annyit vesz el, amennyit ő akar, nem érdekli, hogy mi van még az akkumulátorra kötve. Hacsak nem nőtt meg valahol valamelyik kötés ellenállása, de akkor jobb megkeresni a helyét.
(#) mezositamas válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2016 /

Egy kérdés még a MOSFET-es megoldáshoz. A gate-re a 100k-n keresztüli testelés kötelező, vagy a "biztonság kedvéért" ajánlott? Nézegetem a az irf9530n adatlapját, de nekem még kínai. Ha a gate nincs bekötve, akkor mit csinál a MOSFET?
Következő: »»   2788 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem