Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   43 / 55
(#) akos712 válasza llax hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Igazándiból azt kihagytam, hogy ha hozzáérek a húrlábhoz, vagy valamelyik potihoz, vagy valamelyik húrhoz, akkor megszűnik a búgás... Egyébként itt a gnd az hol van?
(#) llax válasza akos712 hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Mindezt csak a nyaki hangszedővel csinálja?
Gnd? A potiházakon, a hangszedőváltó kapcsoló házán, a jack aljzaton, az árnyékolást szolgáló grafitozáson (a sötétszürke-fekete bevonatú felületek). A vékony piros vezetéknek a húrlábhoz kell mennie, az szintén gnd-re van kötve. A grafitozáshoz lehetőleg sehol ne érjen hozzá meleg pont, de gnd-n lévő pont is csak vagy szilárdan, vagy sehogyan ne érintkezzen azzal.
Bővebben: Link A bekötési vázlat mellett itt egy kapcsolási rajz is. Ez átláthatóbb. Szerintem...
(#) Eet Fuk hozzászólása Máj 25, 2016 /
 
Sziasztok!

Több kérdésem egy nemrég, hibásan vásárolt Ibanez Thermion TN120 körül forog.
Olcsó pénzért vásároltam, valami fészerben állhatott, erre utalt a dohos szaga, a sasszi tetején álló egérsz*r, meg a hálózati trafó pár vezetékén látható rágásnyomok (szerencsére nincs rézig rágva). Célom megmenteni ezt a ritka madarat, a pénz nemigen akadály, de ha teljesen reménytelen, hagyom a fenébe.

A két független csatornás cucc működik, de van bűne. Sorolnám...
- A frontpanelen soksok LED van. Egyrészt a logót és a potisort világÍtja meg jónéhány, másrészt a Standby és Power kapcsolókat. Többek közt. A standby kapcsolóé alig-alig gyullad ki, akkor is 1-2 másodpercre, plusz láttam már a komplett LEDpanel fényét ingadozni kissé.
- Elég nagy a zaja. Mivel high-gain cucc, a torz csatornán ez annyira nem meglepő a gaint feltekervén, de a tiszta csatornán már inkább. Ezen csatornán van egy 3 állású Bright Switch kapcsoló, ami a magasabb tartományokat boostolja. Minél feljebb kapcsolom, annál inkább növekszik a zaj. A hangja egyébiránt sem túl meggyőző, a gaint feljebb csavarva elég kásás lesz, főleg torz csatornán. A fura az, hogy egyszer egész elviselhetően szól, máskor pedig nemigen. A csövei még az eredeti 10 éves Ruby-k: 5x 12AX7 és 4 6L6 GCM-STR
- A csatornák közti váltást sok esetben egy elég konkrét pukkanás kÍséri.
- Van egy rossz dugalj a szobában, ahol használom. Adódott egyszer - szerencsére csak egyszer -, hogy rendeltetésszerűen beüzemeltem a cuccot, és amint fellöktem a Standby-t, csúnya recsegő hangok jöttek a hangszóróból (master poti nullán állt), a pár méterrel arrébb lévő rossz dugaljból is sistergő hang jött elő.
- Akkor is szól, igaz, nagyon halkan és gyengén, ha a master nullára van csavarva
- Kikapcsoláskor diszkrét mechanikai zaj hallatszik egy pillanatra.

Hirtelen csak ennyi, de szerintem bőven elég is a leÍrt hibahalmaz. Szakértők véleményét szeretném kikérni, hogy látatlanban az olvasottak alapján megéri vele mókolni, avagy inkább hagyjam a fenébe?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2016
(#) GeryMusic hozzászólása Máj 25, 2016 /
 
Sziasztok! A Peavey Bandit 112 kombóm mostanában azt csinálja, hogy kb. egy órás használat után elkezd magától fokozatosan lehalkulni, aztán teljesen elcsendesül, majd kicsit újra szól, aztán megint elhalkul.. Ahogy belenyúlok, viszonylag meleg, nem tudom, hogy mennyire kell melegnek lennie.
Találkozott már valaki ilyennel? Mi lehet a probléma?
(#) akos70 válasza Eet Fuk hozzászólására (») Máj 25, 2016 / 1
 
Ez elég komoly cucc lehet, én semmiképp nem hagynám a fenébe.
Viszont ha nem vagy jártas a csöves technikában, nem biztos, hogy sk. érdemes hozzáfogni, nagyobb kárt is csinálhatsz benne is meg magadban is.
Szerintem egy ilyenre érdemes még némi plusz pénzt rááldozni.
(#) marone válasza Eet Fuk hozzászólására (») Máj 26, 2016 / 1
 
Az elkokat szerintem járatni kellene mert elveszthették a kapacitásukat. Hosszú állás után azok szoktak ilyen sistergő zajt csinálni, de elmúlik használat után.
Ha jól tudom a megengedett fesz.érték felére fel kell tölteni őket, aztán azon hagyni néhány órát.
(#) Eet Fuk hozzászólása Máj 26, 2016 /
 
akos70: semmiképpen sem sk. végezném, sajnos eleddig legnagyobb teljesÍtményem az elektronika terén egy elszakadt potméter-földelés visszaforrasztása volt Mindenképpen egy szakavatott illető kezei közt kötne ki.

marone: én úgy veszem észre, hogy minden bekapcsolásnál rosszabban teljesÍt az erősÍtő, pedig már beletettem egy 14-5 órát vásárlás után.
(#) ZSozsóó válasza marone hozzászólására (») Máj 26, 2016 / 1
 
Vagy venni fillérekért újat, jobbat...
(#) Cavalier válasza Eet Fuk hozzászólására (») Máj 26, 2016 / 1
 
Viszonylag korrektül összeépített cucc, a mai átlaghoz képest.
Itt van pár belső kép is.

Egy alapos takarítást, átnézést igényelne biztosan, a zaj a lerakódott kosztól is lehet, beázott tüskesoros csatlakozók, stb.
A csőfoglalatok a sassziban vannak, szóval akár ki is lehetne dobni belőle a nyákokat, és építeni bele egy rendes előfokot PTP huzalozással. Vagy egy soldano másolatot, vagy bármit.
(#) Eet Fuk válasza Cavalier hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Köszönöm a válaszod!

TakarÍtás és átnézés már le is van fixálva, azon mindenképpen át fog esni. Ami a koszt illeti, én a belsejében egy kiskörömnyi lerakódást sem láttam, tisztának tűnt. Persze, laikus vagyok, ezt majd a szaki megmondja.

Sajnos csak a végcsövek foglalatai vannak sassziba épÍtve, az előfokcsövek NYÁK-ban pihennek.

Ami az újjáépÍtést illeti nagyon tetszik az ötlet, nem gondoltam volna, hogy ennek valaha valaki neki is állna. Biztos jó lenne, és jobbá is tennél a cuccot igazán minőségi alkatrészek felhasználásával, de kérdés, ki vállalná, mennyiért, mennyire csinálná biztos kézzel... meg ilyesmi.

Soldano\Marshall\Engl\stb. másolattá biztosan nem konvertálnám át, van belőlük annyi, mint vÍz a Dunában. Ez egy fullcsöves Ibanez, ami ritkaság. Plusz eszméletlenül tetszik a hangja, van benne potenciál.
(#) hegman hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
Üdv!

Az alábbi kérdésem lenne.
Egy kedves szomszédom megkért, hogy ha lehetséges csináljak neki egy elektroncsöves gitárerősítőt ami egy kombó vagy hangszóró+erősítő része lenne.
A lánya úgy tűnik tehetséges jazz gitáros lesz, sajnálatosan az anyagi körülményeik nem teszik lehetővé, hogy készen vásároljanak egy gitárerősítőt, kombót. A tanárai szerint megérett az idő arra, hogy egy jó minőségű csöves erősítőn gyakoroljon, illetve alkalmanként fellépjen vele. 50-70W körüli erősítő készítését javasolják.
Nekem tudásom, műszerezettségem, gyakorlatom, megvan ehhez. Javítottam, készítettem magamnak, csöves erősítőt (nem tucatszám de 4-5-tel foglalkoztam már). Nem lelkes és tudatlan kezdőként fogok hozzá.
A mechanikai részét a szomszéd csinálná, ügyes kezű, jópár, ütős, fa hangszert készített különböző zenész ismerőseinek.

Szeretném megkérdezni a véleményeteket arról milyen végcsővel lenne érdemes az erősítőt elkészíteni, hogy jazz szólógitárhoz lehető legjobban passzoljon a hangzása.

Ismerem a csöveket amivel PP-ben 50-60W elérhető. Viszont vannak nem használt végcsöveim, és meghajtó csöveim amiket ingyen beleadnák a projektbe nekik, így is minimalizálva a költségeket. Viszont gondolva arra, hogy későbbiekben egy esetleges meghibásodáskor melyik csőnek a beszerzése lehetséges. A gitár kombók egyik leggyakoribb legjobban beszerezhető csöve az EL34 sajnos nincs nekem, viszont az alábbi új, nem használt csöveim vannak amiket jó szívvel adnák nekik.

807 2db.
PL519 2db.
PL509 6db.
PL36 5db.

Esetleg több darab felhasználásával?
6П6С (6V6) 10db.

Végül is két kérdés ami megfogalmazódik. Ezek a csövek a hangzásukban megfelelnek?
Illetve a jövőbe tekintve (ill. tippelve) egy esetleges javításnál mely csövet lehet majd beszerezni?

Ha a meglévő csőkészletemből kellene választani akkor szívem szerint 807-re tenném a voksom, szerintem ennek beszerzése 10-15 év múlva sem jelent problémát.

De azt is jól tudom a kimenőtrafó a PL-eknek egyszerűbb felépítésű lehet a kisebb Raa miatt, de ezek már most is ritkábbak talán.

Illetve a 6П6С-ről (6V6) tulajdonképpen az alap villamos paramétereken kívül nem sok információm van nagyobb teljesítményre, sok kapcsolást találtam 10-15W körül. Érdemes ebből 3-3db.-ból építkezni (~45-50W)? Ezt a csövet, jobban mondva a 6V6-ot a mai napig gyártják az USA-ban ha jól tudom, mindenesetre könnyen és olcsón hozzáférhető pl. ebay.
Köszönöm
Hegman
(#) mohinger válasza hegman hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Szia!

Én mindenképpen a PL509-re szavaznék. Mivel 6db-od van belőle, biztosan tudsz válogatni. Valamint ezek ipari csövek, hosszú élettartammal. Sőt, én azt javasolnám, hogy vegyél egy BEAG APX100-as erősítőt pár ezer FT-ért és abból készíts gitárerősítőt. Én tavaly egy barátomnak alakítottam át, azóta is nagy-nagy megelégedéssel használja. A kimenőt sem kell áttekerni. Szépen át lehet bújtatni 56 menet 0.8-as drótot a trafón, ez pont 8 Ohmra illeszt. Egy jó kis előfokot kell elé tenni és meg is van az erősítő.
(#) ZSozsóó válasza hegman hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Szia!

Én mondjuk jazzre félvezetőst mondanék, tipikusan fontos a gyors és maszatolás mentes hangindítás, gyors tranziensek stb. Persze ha csöves kell, akkor csöves. 50-60W bőven kellhet, de még többet is mondanék, legyen dinamika kvázi tisztán. Én 807-eznék, ha már ilyen célra kell. Hangszerhez semmiképpen ne menj bele ilyen apx szerű rettenetekbe, biztos jó. Valakinek. Végülis szól is...meg drótot bújtatni...meg a felét kidobni... Szép napot! Zs.
(#) Eet Fuk hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
Sziasztok!

Ha megengedtek egy nem elektronikai, hanem zenész szakmai hozzászólást a jazzes témában, minden idők tán legtöbbet foglalkoztatott jazz-erőlködője a Roland Jazz Chorus. Egy darab cső sincs benne, soha nem is volt, soha nem is lesz.

Irtó masszív felépítmény, ami kibírja még az atomvillanást is, egy életre van tervezve - a legjobb komponensekből mind az áramkörét, mind a hangszóróit, mind pedig az egész házát tekintve. Gyakorlatilag egyszer kell megvenni, és ha az ember nem pincében tárolja, és nem a sarokba dobálja használat után, legfeljebb jack aljzatokat kell benne cserélni, és csak szól, csak szól.... Nem egy, külsőre totálisan leharcolt, de halál biztosan működővel találkoztam 20 év alatt.

Tény, hogy a csöves technikának párja nincs a gitárosok körében (mint rock\metál-párti én is arra esküszöm, mert semmi sem torzít úgy, mint a cső), de van pár játékstílus, melyben sokkal előnyösebb a tranzisztor. Ilyen például a jazz, vagy akár a funky. A szóban forgó darab valóban irtó organikus, meleg hangzást biztosít a tranyó reszponzivitásával kiegészítve. Ja, és a beépített csúcsminőségű zengetőről és kóruseffektről még nem is beszéltem, ami jazzhez szintén nagyjából alap dolog, ezeket sem kell megvenni majd külön pedálként. Mindent tud, amit ezen stílushoz tudnia kell egy kombónak.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
(#) Cavalier válasza Eet Fuk hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Mondasz valamit, tényleg érdemesebb lehet megtartani eredetinek.
A jackeket érdemes lehet cserélni, átnézni, főleg ha a jack kapcsol jelet is, hajlamosak oxidálódni, kontaktossá válni. A potikat is lehet cserélni, akár az összeset, nem olyan húzós tétel, ha tényleg jót akarsz, megéri.
Az összes tüskesoros csatit átnézni, átforrasztani, de minden potilábat, nagyobb alkatrészlábat, elkókat. Ja, elkókat is lehet cserélni, biztos ami biztos.
(#) Cavalier válasza hegman hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Ezek közül a 807-est választanám, de lehet, hogy érdemesebb inkább valami könnyebben elérhető csővel csinálni, gondolva a későbbi cserékre. Jobb a nagyobb cső, nagyobb a headroom, tisztához érdemesebb azzal csinálni. Esetleg ultralineárban is lehet gondolkodni.
Illetve egy jó félvezetős, mint pl. az említett Roland, jazzre tökéletes.
(#) hegman válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Köszönöm a válaszokat, javaslatokat.
Igazából én is a 807 -esre szavaznék de hezitálok az 50(1)9-es között. Sokkal könnyebb az utóbbinak jó kimenőtrafót csinálni, egyszerűbb a tápegység, ami visszatart az az hogy később talán ezt a csövet nehezebb beszerezni.
Még nem bírtam eldönteni .
(#) Cavalier válasza hegman hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Szerintem megoldható 807-essel egy olyan kimenő, amit aztán később lehet használni 6L6GC-hez is, kisebb anódfeszről.
És nem utolsósorban baromi szépek a 807-ek, szerintem.
(#) winetou hozzászólása Jún 23, 2016 /
 
Elektroakusztikus gitárhoz kellene erősítőt építenem. Nagyon megköszönöm ha valaki segítene egy építési leírással. Sajnos nincs most időm végig olvasni a témát, vagy keresni. Köszönöm szépen.
(#) granpa válasza winetou hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
3, vagy 300 W-ost? A téma képei közt találhatsz megfelelőt, leírással együtt.
(#) winetou válasza granpa hozzászólására (») Jún 23, 2016 /
 
Köszi az ötletet megpróbálom mégegyszer, kb 30 w-osra gondoltam, a kislányomnak kell, és annyit már megtudtam (köszönhetően nektek), hogy az elektroakusztikushoz másmilyen erősítő kell mint az elektromos gitárhoz.
(#) steelbird válasza winetou hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Szia! Az 1x 30W nem lesz nagyobb hangerő, mint a gitár saját hangja. Játék közben pl. a gitár saját hangja mellett a gyerkőc észre sem fogja venni, hogy ki van erősítve a gitárja.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
(#) Cavalier válasza steelbird hozzászólására (») Jún 24, 2016 / 1
 
Ez azért ebben a formában nem igaz... és sok függ a hangdoboztól is.
(#) tothbela válasza winetou hozzászólására (») Jún 24, 2016 / 1
 
Üdv. Azért látom van már valami alapod. Tényleg más egy ilyen erősítő, mint egy elektromos gitár erősítője. De még egy hifitől is különbözik. Pontosabban a kettő közötti átmenet, mindkettő előnyével, eldobva a fölösleges sallangokat.
A hangsugárzóval kezdeném. Mivel itt a legmélyebb hang 82 Hz, ezért ezt veheted alsó átviendő frekinek. A felső tartomány sem megy az égbe, 7000 Hz jó érték. Ebben a sávban kellene dolgoznia a hangdoboznak. Itt most nem jó a gitárkombóknál megszokott hátul nyitott elrendezés, jóval ésszerűbb egy reflex- esetleg zárt kialakítás. A hangsugárzós topikban találsz a tervezéshez szükséges segítséget. Én szívem szerint két darab beag HX125-el már megelégednék. Az átvitel csipkézettsége itt nem probléma, talán még előny is lehet. Végerősítőnek 10-80 W között választhatsz valamelyik TDA IC közül. Az említett két hangszóróhoz páldául jó két darab TDA2030. Ezek minősége teljesen megfelel erre a célra, nem érdemes vadászni a HI-END paramétereket, nem okoz hallható javulást. A végerősítő alsó átvitelét meghatározó kondenzátorok értékét érdemes az alsó átviteli freki felére beállítani, tehát 40 Hz-re. Mivel az egész erősítőláncnál több ilyen pont lesz, ezért a 80 Hz-t még csillapítás nélkül fogja átvinni, viszont 40 Hz alatt már jó nagy csillapítás lesz. Nem megy a drága teljesítmény a puffogós tartományra. Ezzel a fogással jóval hangosabb lesz, ezenkívül a hangszóró is jobban érzi magát.
Az előerősítő két féle lehet. Ha a gitárba csak a piezó van beépítve, akkor kell egy ezt fogadó fokozat. Ha aktív elektronikás, akkor instruments jellegű bemenet kell. Ez azt jelenti, hogy 50 mV érzékenység, 10 kohm fogadó impedanciával.
Hangszín az lehet 2, vagy három sávos. Ezek frekvenciái igazodjanak a gitárhoz.
A tápegységhez nem kell bika trafó, hiszen a pengetések hamar lecsengenek. Ez nem orgona.
Szükség lehet még egy két kiegészítőre. Kerülhet bele egy kompresszor/ limiter, ami egy fotoellenállás, meg egy led alkotta eszközből elkészíthető. Ez arra jó, hogy ne vezérlődjön torzításba a jel. Ez nem torzítós erősítő. Szükség lehet még egy effekt hurokra is. Ez tulajdonképpen az elő- és a végerősítő összekötés kivezetése két 6,3-as aljzatra. Ide lehet kötni például egy zengetőt. Itt most nem a rugósra gondolok, mert az nem ehhez való. Nagyon olcsón kapható a Behringer RV600 digital reverb pedál, Aminek legnagyobb gyengéje, hogy nem öntött alu a háza, hanem fémezett műanyag. Nagytestű rockerek könnyen széttaposnák, ezért náluk nem örült osztatlan sikernek. Viszont a hangjával semmi baj, ide tökéletes. Az RV600 például alig drágább 10 ezertől még bolti áron is. De ezt nem kell azonnal megvenni, lehet hogy nem is lesz rá szükség. De az opció az erősítőn megér két jack aljzatot.
(#) Cavalier válasza tothbela hozzászólására (») Jún 24, 2016 /
 
Én nem spórolnék a tápegységen, ha leesik a feszültség, befulladhat az egész, pl. akkordozásnál. Hangszínnél jó, ha minimum 3 csatornás.
Hangszórónak 2 mélyközép plusz egy dóm magasban gondolkodnék, gyári megoldásokban is így szokott lenni.
Valamilyen gyors, fetes végfokot csinálnék neki, ami tudja követni a gyors változásokat.
(#) llax válasza steelbird hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Az az 1x30W egy érzékenyebb gitárhangszóróval igen nagy hangerőt produkál, ha a közelében van a hangszóró, a gitár saját hangját nem hallja mellette (+szétgerjed az egész...). Lakószobában legtöbb ember számára tartósan elviselhetetlen. Ha nem rockkoncertet akar tartani, kisebb tornaterembe is elég. Mindehhez csak el kell felejteni a 85-90dB érzékenységű "hifi"(-nek nevezett) hangszórókat...
(#) tothbela válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Aktív elektronikás gitárokban alap a három utas hangszín. Volt nálam 7 potis elektronika is. Volume, bass, lo-mid, hi-mid, treble, bright, resonance. Ehez már csak egy hangerő poti kell. A tápegység gyengítésének külön oka van. Nemrég 60 wattnyi brummal tettek tönkre 700/350 wattos eminenceket. Egy hangszer erősítője legyen képes kiadni nagyobb teljesítményt a pengetés alatt, viszont fogja magát vissza egy esetleges gerjedés folyamán. Ez ugye élő zene esetén nem ritka.
(#) winetou válasza tothbela hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat, és a segítséget!
(#) Cavalier válasza tothbela hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Bár nem akusztikus, de van olyan erősítő, amit úgy tesztelnek, hogy hangszigetelt szobában koppra tekerve egy napig járatják, előtte egy gitárral, hadd gerjedjen.

Viszont akármilyen erősítő, szerintem nem a tápegység dolga a gerjedésgátlás.
(#) Jozef89 hozzászólása Jún 26, 2016 /
 
Sziasztok!

Kültéri koncertre szeretnék csinálni egy bass gitár erősitőt.
Kérdés:
Mit érdemes ? kültéren veszik a hang, van pár év tapasztalatom a koncertezésben, 400-500 Wattos végfokkal csinálnék egy nagyobb fejet.
Egy 7 sávos EQ-s előfokkal akarom, Gain meg stb ami a bass amp-ba kell.

Tudnátok valami rajzot a bekötésekhez? Elektron végeztem, úgy hogy a forrasztás és a többi nem áll messze

A kimeneten meglehet házilag oldani hogy kapcsolható legyen 4Ohm és 8 Ohm között ?
Következő: »»   43 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem