Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MOSFET-ek
Mit akarsz megoldani? Mit akarsz sorosítani? Vannak olyan fetek, amelyeknek meg se kottyan 400-500 V sem.
Ez is lehetséges, milyen szűrésre gondolsz? Esetleg lehetne pontosítani!
Fogsz egy 1-2 cm^2-es EI vagy EE ferrit magot, 1-1.5 mm légréssel és teletekered 1 mm-es zománchuzallal a kisebb motoroknak, azon át kapják a +tápot.
A source-ök közé pedig beteszel egy pár ezer µF-ot és pár µF indukciómentes kondit.
irfp 240 és 9240 ezt szeretném 1-1 darabbal megtoldani
Ezek 200 V-ot bírnak. Igaz, arról, hogy mit szeretnél, kb. semmit nem írtál, tehát kb. ennyire tudunk segíteni.
Amiben különböznek leginkább, az a bemeneti kapacitás és a kimeneti karakterisztika. Kérdés, hogy az áramkör elvisel-e ilyen különbségeket. Ha igen, akkor helyettesíthető.
Laptop tápáramkörbe kellene. A farchild az jobb vagy rosszabb mint az IR?
Az egyiknek jobb (kissebb) a bemeneti kapacitása, a másiknak jobb a kimeneti karakterisztikája (kissebb feszültséget igényel). Lehet, hogy a kissebb Gate feszültséginyényű "véletlen" kinyit, a nagyobb bemeneti kapacitású pedig túlterheli a vezérlést, esetleg egyéb zavart kelt maga körül, már ha az egymás helyettesítését nézzük.
A többi paramétert nem néztem át alaposabban. Ha a laptop nem működik és nem tudsz eredeti alakatrészt szereni, nincs vesztenivalód.
Helló
Többször észre vettem már, hogy a laptopokban nem egy, hanem kettő darab mosfet van párhuzamosan kötve. Ez mi célból van így? Ilyenkor a feszültséget vagy az áramerősséget osztják el? Egy darab miért nem elég?
Szia!
Természetesen az áramerősséget, mivel párhuzamosan vannak. Biztonságosabb, mintha 1 lenne a határon. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2016
Szerintetek melyik eredeti? Ebayről rendeltem, a csomagra az volt írva, hogy Kína, de nekem bontottnak tűnik. Elég furcsa, hogy 10db-ot rendeltem, abból 9 nem egyforma felíratú.
Szia!
Ez az eredeti jelzés: Bővebben: Link. Az összes többi verzióhoz nem adja a a nevét az IR (Infineon).
A kapcsolási időkben különböznek, de kicsi a valószínűsége, hogy ennyire kihegyezetten használják ki a FET határait. A B típusú lassabb itt-ott, de cserébe alacsonyabb Vgs-re már kinyit. Én simán beraknám a B jelölésűt a másik helyére.
Sziasztok!
Alkatrész teszterrel méregettem feteket. Miért van, hogy azonos tipusú alkatrészt más struktúrájú fetnek érzékel a műszer? Az első két képen normális értékek, az utolsó képeken fura értékeket mér. A FET tipusa 2SJ161. A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2016
Mérj rá diódateszterrel. Lehet, hogy nem minden változatban van dióda, vagy valamilyen oknál fogva megszakadt.
Lehetséges, hogy "hamisítványok"?
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2016
Sziasztok.
Lehet hogy buta a kérdés, de ha jól tudom bipoláris tranzisztornál a béta érték IC/IB. Mi a helyzet a FET-eknél? Ott honnan tudom egy tranzisztor erősítését?
Szia!
A feteknél inkább meredekséggel nézd a témát, hasonlóan a csövekehez, vagyis hány volt Ugs változásra hány ampert változik a drain árama, tehát ( Id2-Id1) / ( Ug2-Ug1 ) , A / V. Találsz az adatlapokon ehhez grafikont is. Természetesen nem mindegy, hogy egy bizonyos pontban, munkapontban akarod tudni, vagy egy sávban, mint feljebb írtam. Ha csak egy áramértékhez akarod tudni az Ugs-t, vagy megméred műkapcsolásban, vagy leolvasod a grafikonról. A két érték különböző. Kapcsoló üzemben pedig inkább az Rds(on) értéket nézd Ugs függvényében. A tranzisztoroknál sem egyszerűen Ic / Ib van, mert ez a nagyjelű béta, ami inkább érdekes lineáris üzemben, az az ( Ic2-Ic1 ) / ( Ib2-Ib1 ), a kisjelű béta. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
Köszi a választ!
Konkrétan most az erősítők emitter ellenállásának méretezését próbálom fejtegetni. UCE =Ucc − IC X RC (Rc az emitter ellenállás.) Ic =B X Ib Ez a kivezérelhetőséget befolyásolja, de itt még nem jött szóba a hangszóró impedancia és hogy mennyi áramerősséget bír el a rendszer sérülés nélkül. Ráadásul a FET nem áramvezérelt. Szerintem tévúton járok. Azt szeretném tudni, hogy az emitter ellenállás mennyi feszültséget ejt, és hogy miként befolyásolja az egészet a hangszóró impedancia.
Hogy jön ide a hangszóró impedancia? Ha véletlenül kollektorba ( vagy drainbe ) szeretnél tenni egy hangszórót, az eléggé rossz dolog, hacsak nem valami kis teljesítményű példány, mert azt inkább A-osztályú erősítőben illesztőtrafóval szokás használni.
Emitterellenállást inkább Re-vel jelölj és legalább nagyságrenddel kisebb legyen, mint Rc ( kollektorban lévő terhelés).
Tud valaki ajánlani olyan N-MOSFET-et ami 3,3V-on vagy inkább mr alatta bekapcsol?
Mikrovezérlőre akarom akasztani PWM kapcsolótranyónak. IRLR024-et próbáltam, transzfer karakterisztika szerint be kéne kapcsoljon, de mégsem teszi.
Azt már kipróbáltad, hogy van olyan feszültség, amikor már bekapcsol? (Röviden: jó?)
Igen. 5V pl. nem volt kéznél, de 12V a DS fesz azzal bekapcsol.
Egy fet az nem kapcsoló(tranyó), hanem mehet lineáris és kapcsolóüzemben is.
Mivel van 12 voltod és talán egy potid, kipróbálhatod, milyen Ugs fesszel fog teljesen kinyitni. Azt nem írtad le, mit akarsz kapcsoltatni vele, terhelés, áram szempontjából. Egy gyors mérést biztos meg tudnál tenni hűtőbordázva, hogy az átmeneti lineáris üzemmódban ne melegedjen túl ( ameddig tekered a potit felfelé, a teljes nyitásig ). Ha ez az Ugs fesz meghaladja a uC kimenő feszét, akkor akassz utána egy npn tranyót, ami már 0.7 volt felett jó lesz, az pedig a fetes rész tápjáról egy pnp-vel nyisson rá a gate-re, párszáz ohmos Rgs ellenállással. A pwm frekitől függően talán elegendő lesz az átmeneti veszteségek ellen ( Ugs fel és lefutás). |
Bejelentkezés
Hirdetés |