Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Üvegtörő hang
Témaindító: rolandi350, idő: Márc 12, 2008
Témakörök:
Próbálkozni szabad! de ultrahang tartományban !!
Így nem hülyül meg a szomszéd ! Idézet: „Így nem hülyül meg a szomszéd !” Mármint a hangtól nem. De az kicsit zavarni fogja, amikor elkezd dőlni a háza. ![]()
Hát akkor azt hiszem hogy ezzel a hangszóróval nem megyek semmire se.Na nem baj de ha mégis lehet 2W-os magas hangszóróval na azt várom
![]() ![]() ![]()
Próbáld meg 20khz feletti frekvenciával .
Azért jó lenne, ha tudnának a sulidban példának felhozni egy olyan épületet, ami monolitikus kristályból készült, és egyetlen élesen elválasztható rezonancia frekvenciája van. A többinél nem hiszem, hogy túl sokat érnél kis teljesítménnyel (egyszerűen azok az anyagok, amiknek nem az a saját frekvenciájuk, "elnyelnék" a befektetett energiát). Plusz azt a szerkezetet is megnézném, ami pontosan egy adott frekvencián üzemel korlátlan ideig.
![]()
Egyszer halottam, hogy egy ablakra rá-volt szorítva egy piezo (amilyen a régi orákban van) és egy erősítővel meg egy freki generátorral, meg lehetett reccsenteni az ablakot. Ennek nem tudom mennyi
a valóságtartalma. Talán lehetne vele egy probát tenni, nemkell sok minden hozzá, csak egy marék piezo, ha leég legyen tartalék, meg sok türelem, optimizmus. ![]()
Csak annyit szülnék hozzá hogy 20kHz felett ne várj semmit holmi PC-s programtól alap hangkarival, értsd AC97 és társai... Egy 96-os mintavételezősű kari már esélyesebb, ebből még kiszenvedhetsz kb 40kHz-et, de ez már stúdiótechnika... Akkor még kell egy minimum 100W-os erősítő ami átviszi ezt a sávot, és egy JÓ HATÁSFOKÚ, lehetőleg irányítható magassugárzó. Szerintem házilagosan nem egyszerű kivitelezni a dolgot.
Jahh, és a fenti hangfalszett VALÓS színuszos teljesítménye megnyugodhatsz nem több mint 50W... Sima szobai PC-s átlagcsekmet amit tolnak a népnek, semmi több. Made in China.
![]()
sziasztok.Bocsi,hogy beleszólok,de nézegettem az én hangcuccom határterhelését.Hála istennek,nekem sikerült összehozni picit nagyobb hangcuccot,ami nagyot szól,de még nem sikerült vele szétverni még egy kémcsövet sem.Arra viszont elég volt,hogy magas frekin sipoljon a füled 10 percig.Az a házimozi szett amit a fórum elején láttam,ismerem és szépen is szól,ennyi. Azonkívűl még egy frankó kis buliba sem elég,egyébként annyit is ér(15-20e ft).Ahhoz,hogy valamit el lehessen érni,hangcucc kell,nem dizájnos virágtartók.
Az én 5.1 es hangfalam dobozára is 2000 watt volt írva. A tápjára meg rá van írva hogy 67,5 VA.
Szia!
Idézet: „Hát akkor azt hiszem hogy ezzel a hangszóróval nem megyek semmire se.Na nem baj de ha mégis lehet 2W-os magas hangszóróval na azt várom” Nos ebben tökéletesen igazad van. Véleményem szerint a következő összeállítással!!!!ESETLEG!!!! sikerül, bár az esély a sikerre nagyon kevés: 1. Mindenképpe Piezo kell neked, és hát legalább olyan ami 1W felett jár. Ráragasztod a boropohár aljára (vagy pezsgős, tm.) - mert fizikai rezgés kell neked. Sima hangszóróval nem jó, mert a levegő - borospohár kapcsolat nem a legjobb hatásfokú ![]() 2. El kell találni az üveg sajátfrekijét. Ez azért nagyon nehéz, mert egy mezei üvegpohár un. amorf üvegből van. (vagyis egyszerre folyékony és szilárd. - nincs kristályrácsban) igen, folyékony, pár száz év alatt látható is a folyás. Lsd. pl. régi gótikus templomok Franciaországban, ahol még az eredeti üveg van, és nem cserélték ki, az üvegek alja sokkal vastagabb. Szóval neked mindenképp kristályüvegre lesz szükséged, vagyis egy elég drága poharat kell hogy vegyél - hogy aztán összetörd... 3. Innentől már "könnyebb" dolgok jönnek: függvénygenerátor, mindenképp ultrahang tartományban. (legalább 200khz ig tudnia kell a dolgát). Ja, és persze sinus jel. 4. Valamilyen végfok. Direkt piezóhoz. Ekkora frekihez. Hát hallod feladod a leckét magadnak! A piezo nem probléma, a frekvencia annál inkább. Meg a végfok. Hát nemtom létezik-e jó megoldás a végfokra, ami egy piezót meghajt (20-50V kimenő fesz!) és a harmonikus torzítása se nagy! Remélem nem vettem el a kedved ![]() üdv!
Én nem mondtam hogy ez 3600w ha nem csak hogy 3600w pmpo és tudom hogy nem 3600wattos az egész hanem olyan max 250 lehet az egész
![]()
Hát ebbe bele se vágok könyebbre számítottam olcsóbra pl pizzeo+ic+9V+poti
![]() ![]()
Azért számolj utána 4*15w +100w ez csak a hangszórók
teljesítménye az erölködő adatait nem tudhatod viszont a hangfal teljesítménye minimum 2* -ese az erősítő teljesítményének átlagban ergo 4*8 +50w
Ne add fel!
A legtöbb hozzászólással nem értek egyet. Mindenki látott már olyant, vagy maga is kipróbálta, hogy egy borospohár peremét megnedvesítve, egy újjal a peremet kőrkörös mozdulatokkal dörzsölni kezdik, és a pohár néhány másodperc múlva eltörik. Közben a mozgás sebességétől függően különböző magasságú hangot lehet hallani. Következtetések: A pohár esetében a sajátfrekvencia kb. 15 000 Hz körül van, az üvegtárgy típusától és alakjától függően ettől jelentős eltérések is lehetnek, mindenesetre nem feltétlenül kell ultrahang. Az energiaigényről szólva pedig látható a példából, hogy 1 W teljesítmény sem kell hozzá. (0,1 kg test 1 m magasságra emelése 1 joule munkát igényel, 1 J munka 1 s alatt pedig 1 W teljesítmény.)Az energiaátvitel azonban valóban problémás kérdés. A dörzsöléskor közvetlenül történik, hangszóróval azonban - ahogy azt helyesen írta valaki - jelentős energiaveszteség lép fel a levegő elnyelése következtében. A hangszórós megoldás helyett én először közvetlen rezgésátvitellel próbálkoznék, amit úgy valósítanék meg, hogy egy mozgatható ferritrúdra helyezett tekercset hajtanék meg egy egyszerű tranzisztoros astabillal. Ha ez működik, akkor kísérelném meg a hangszórós megoldást. Rezonancia esetén nem történik mindig rezonanciakatasztrófa, csak akkor, ha az adott anyag nem viseli el a rezgést. A rezonancia csupán maximális energiaátvitelt jelent a kényszerrezgés során. Az első dolog tehát megtalálni az adott üveg sajátfrekvenciáját, ami valószínűleg füllel is jól hallható, erős hang keletkezését jelenti, és ha ez nem eredményez törést, akkor kell a teljesítményt növelni ezen a frekvencián. Az üveg (minden üveg) amorf anyag, vagyis nem kristályrácsos szerkezetű, fizikai tulajdonságait tekintve nagy viszkozitású folyadék. (Emlékeim szerint a folyási sebessége 1m/4000 év.) Tehát rácshibák az üvegben nincsenek, de feszültségek az öntés során keletkeznek. A nagy feszültségű, gyenge pontokat kéne megcélozni a rezgéssel, akkor könnyebben törik. Az üveget két polárszűrő közé téve az üveg nyomkodása közben láthatóvá válnak a nagy feszültségű helyek. Egyébként egy téglalap alakú, hibátlan síküveg esetén koránt sem biztos, hogy a közepét kell megcélozni, érzésem szerint hatékonyabb lenne valamelyik sarok felé közelíteni. A lényeg tehát az, hogy meg kell találni a leggyengébb pontot, és ez sokkal lényegesebb, mint a teljesítmény növelése. A hangszórós megoldásnak az is a problémája, hogy a hangnyomás nagy felületen oszlik el, ezért a szükségesnél tényleg jóval nagyobb teljesítményt kell befektetni. (Egy tűt könnyű belenyomni a fába, de egy téglát már nehezebb.) Ne add fel! Kísérletezz! Üdv: Göndör
Erről azért csinálhatnál egy videót ! szivesen megnézném!
A hang keltést elismerem de hogy törne ? a kisérletezéssel egyetértek csak ovatosan a hangerővel (tudod a szomszéd)
CSá! Ez szerintem erőssen ultrahang tartomány, nem hiszem,hogy ezt a hangkártyád tudná!
Szívesen csinálnék róla videot, ha lenne miről. Én csak a kézzel történő pohártörésről és a feltételezéseimről írtam, nincs saját kísérleti megvalósításom. A téma mindenesetre érdekel, ha lesz egy kis időm, elkezdem a kísérleteket. Ha eredményre jutok, akkor majd jelentkezem vele.
Idézet: „A pohár esetében a sajátfrekvencia kb. 15 000 Hz körül van, az üvegtárgy típusától és alakjától függően ettől jelentős eltérések is lehetnek, mindenesetre nem feltétlenül kell ultrahang.” Szerintem ennél jóval kisebb. A sajátfrekvenciát hallod, amikor az üvegpoharat megütve éles hangot ad. Ez csak néhány ezer Hz. Operaénekesnők is tudnak poharat törni, márpedig 15000 Hz-et senki sem tud kiénekelni.
Szerintem mégis jobb lenne az ultrahang!!
Ezt én mondom Rolandi szomszédja!!!
nem csak magashanggal hanem mélyhanggal is lehet üveget törni. azon meg röhögnék hogy valaki 15000 Hz-en sikoltana
![]()
Szerintem az hogy valaki szét énekli a poharat csak vakítás mint a James B kütyü-i
Szétlehet törni vele. Csak nagyon nehéz én már láttam akinek sikerült.
pár videó Hanggenerátorral Sima hanggal
Tényleg
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Ok, probálgasd csak, említettem az elején Mozartot. Ha sikerül számolj majd be.
(Következőkben kerüljük a sok smilet, 3sorban 14db bőven sok már! Köszi.)
Kimehetnénk egyszer nyáron, valahova a mezőre, vagy este ki a csicseri útra, Anyu pohárkészletét kiraboljuk, és már lesz is min próbálgatni. Komolyan ki kellene ezt próbálni egyszer! nade azér ne kemény 0,5centis poharakkal próbálgassunk.
![]()
Smile okés szerintem is sok.
![]()
Csicseri út az jóféle ott már begyakoroltuk az ordibálást.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |