Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   244 / 376
(#) kaqkk válasza rolie hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Csak ideiglenesen asztal ... ha vége a felújításnak az előtérben látható konyhapult is műhelyasztallá avanzsálódik lesz asztalom bőséggel ...
(#) Pali79 válasza Stewe hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Köszönöm, közbe már én is rájöttem, hogy azok a kocsik amik lötyögnek sajnos már kopottak. Viszont az eladónak volt még ilyen kocsija és adott még 6 db-ot. Azokat kipucolom, bezsírozom, szerintem meglesz a 8 db-ból a 4 db jól működő is.
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Mennyire kopott?
Ipari célra nem javasolnám, de hobbicélra lehet mód a javításra is.
A nemesített acélház nem elég kemény, így a a golyók futópályáját gyakran külön illesztik be a házba (a nagyon apróknál szokták kéregedzéssel megcsinálni a felületet). Ez alatt egy néhány század milliméteres hézagolás elférhet, mondjuk egy ruhabélésből származó selyem, amit műgyantával át is itathatsz, a tartósság érdekében. Pepecs munka, de megérheti a fáradtságot.
(#) Pali79 válasza Stewe hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Még nem néztem át tüzetesen, de egyet szétszedtem. Abban sajnos megállt a golyósor, mert valami nagyon kemény grafitos zsírt használtak hozzá és a golyók mélyedéseket nyomtak a házba. Ez is javítható esetleg?
(#) Nanok hozzászólása Jún 1, 2016 /

Sziasztok!

Nyomtató mechanika mire lehet alkalmas, rajzoláson kívül? Elbír egy kis minimarót? Fát, műanyagot lehetne marni vele?
(#) Pali79 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 1, 2016 /

Ha nem számít a pontosság akkor talán.
(#) kaqkk válasza Nanok hozzászólására (») Jún 1, 2016 /

Maximum plotternek merném használni - lézer gravírozónak- vagy uv lézeres nyák levilágítónak .
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2016
(#) Zozi85 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Az attól függ milyen mechanika. Nekem simán elbírja a marót vagy a rajztűt, de van anyag a vázban...
(#) kameleon2 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Nem igazán ajánlanám.
(#) Nanok válasza Zozi85 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Igen egy kis maróra gondoltam. Neked milyen maród van, kb. mekkora a súlya?
Az alja egy nagy Epson mátrix nyomtatóból van, de a teteje csak egy kis tintasugarasból.
A Z tengelyen még variálok.
A tiédről van esetleg kép valahol?
(#) Zozi85 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Egy kis 35mm es maxon motorra van applikálva zsugorkötéssel egy er11 patron befogó.
Olyan 200g körül lehet. COREXY hajtással, az asztal mozog fel le 3 orsón. Elég merev
egy kis nyák gravírozáshoz, de kis fogásokkal az alu marás sem lehetetlen.
(#) kaqkk válasza Zozi85 hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Csinálj róla pár képet légyszíves , nagyon kíváncsivá tettél
(#) Zozi85 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 4, 2016 / 2

Sajnos még nagyon félkész állapotban van időhiány miatt. Ezzel a tempóval még beletelik pár hónapba, hogy befejezzem. Pár képet azért tudok mutatni. Főleg fémből terveztem mindent, egyedül a hűtés lett nyomtatva. A mozgó kocsik is mind enyhén előfeszített csapágyakon futnak, egy multifunkciós gépnek indult a tervezés. Ezért van az asztal is masszívabbra építve mint egy szokásos
nyomtatónál. 30mm és még elbírt pár T nútot. A felső mozgókocsi egy nagy furatot kapott, amibe tetszőlegesen lehet befogatni a nyomtató, gravírozó vagy lézerdiódás fejet. Nem akarom most megbontani képek miatt de egy régi képen látszik, hogy a motorok sem a standard arduino shieldről
kapják az áramot, így elég jól gyorsulnak és sokkal csendesebbek is, melegedés pedig nem érezhető.
(#) kaqkk válasza Zozi85 hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Egy kicsit elbeszéltünk egymás mellett ! A kérdező nyomtatóról beszélt , te egy 3d nyomtatóról van különbség ..
(#) Zozi85 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Ez bizony így van..., alapból erre gondoltam a Z mozgás miatt, és mert pont ilyen témát olvastam pár perccel azelőtt, hogy ide tévedtem. Amikor pedig a két nyomtatóból álló szerkezetet olvastam színtén erre gondoltam.
(#) Nanok válasza Zozi85 hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Igen ez elég szép darab, jó masszív. Ha nem tudnám, azt hinném, hogy gyári. Gondolom nem volt olcsó mulatság összehozni. Sajnos az enyém ennek a közelében sincsen.

Fa, műanyag, esetleg alumínium marására. Milyen mechanikát ajánlanátok, ami olcsó és elfogadható minőségű? Milyet érdemes építeni? Vonóorsónak megfelelnek menetes szárak?
Főleg tengelyes megoldásokat látok, mekkora tengely átmérő szükséges?
Illetve látok sínes görgőseket is talán ebből olcsóbban meg lehetne úszni?

Jelenleg van egy faipari kézi maró gépem, jó lenne, ha azt elbírná.
(#) kaqkk válasza Nanok hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Idézet:
„Jelenleg van egy faipari kézi maró gépem, jó lenne, ha azt elbírná.”
Én most építek egy faipari gépet ami elbírja majd a 700W felsőmarót , csak a váz anyaga 30000Ft körül jár a többi alkatrész meg olyan 80-100E körül és még össze is kell raknom , na meg hiányzik is még pár dolog . Ha mindent itthon veszel meg ne reménykedj hogy 300 alatt összerakod...
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2016
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Ha elkészül megnézhetem?
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Bővebben: Link
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Köszönöm szépen. Ha már üzemszerűen működik jelezd.
(#) Zozi85 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 5, 2016 / 1

Az ár attól függ mekkora munkatérben gondolkozol. Nekem is két gépem van. Egy CNC és egy épülő öszvér nyomtató. A CNC sem hatalmas, 450 x 450 x 80 de az marta a nyomtatót is...

Szerintem elmondható, hogy már nem az alkatrészek a drágák, hanem a munka.
Egy A4 es munkaterű kis gépet össze lehet rakni 90-100 ezerből / mechanika - motorok- vezérlők- marómotor / nagyon igényesen. Kb ennyiből épült a nyomtató is.

Egy köszörült tengelyre való anyát is meg lehet venni sok verzióban:
Rexroth 6000Ft / SKF 2300Ft / Igus csúszó 1600Ft / kínai 600Ft
és megfelelő beépítés esetén nem jelentkezik nagy különbség. (persze a kínainál szorítható
csapágyhelyek kellenek)

Olyan 30 centi távig a 12mm tengelyek megfelenek duplán, e felett már nagyobb átmérő kell, vagy alátámasztott linek. Ezket célszerű számolni, de kis gépeknél az ököl szabályok is megfelenek.

Egyik ismerősöm is ráment a minimal költsére, és olyan masszív gépe lett, hogy ihaj.
Szerencséje volt, mert volt a családban sírköves, meg is volt a gépalap és a híd. Pár furat és beragasztott dübel után egész mérőgép kinézete volt.....

Ha meg tudod oldani magad a gépeket igénylő munkákat akkor nagyon leszalad az ár.
Ha fizetni kell érte akkor viszont megkérik az árát.

A 450x450-es munkaterület nekem is tetszene. Neked milyen tengely méreteid vannak? Milyen elrendezésű a gép? Vannak esetleg róla képeid? Mekkora motor szükséges egy ilyen méretű géphez?
Illetve még a vonóorsók és anyák nem kerültek szóba, milyet érdemes választani? Láttam több olyan gépet is ahol sima menetes szárral oldották meg.
(#) Zozi85 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Viszonylag pici tengelyek, 15mm a sinek szélessége, majd egyszer átcserélem 25 re (már be vannak tárazva csak sok idő kellene rá) Motor alatt a megmunkálást vagy a hajtást érted?
A sima menetes szárral sajnos nagy ellenállás és visszafogott gyorsulás jár. Ha olcsó akkor már inkább trapézmenetes szár egy műanyag anyával.

Bővebben: Link

marás

A léptetőmotorokra gondoltam. A nagyobb 0,4Nm-es amit az erősebb 3D nyomtatókba szoktak tenni, használható?
Ilyen típusú síneket, illetve a trapézorsót anyával honnan lehet olcsón beszerezni?
(#) Pali79 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

A 0,4Nm elég gyengusz szerintem.
Trapézmenetes orsó kompletten.
(#) Zozi85 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 5, 2016 / 1

A kis gépben nekem is 0,4 Nm körüli léptetők vannak (0,9 fok) kivéve a Z tengelyt, mert ott 1 Nm. A nagyban a Z 1,8 Nm es léptecs van de az X és Y tengely AC servo 240W áttételezve.
Ha megvan a mozgatott tömeg és az előtolási erő abból számolható min motor teljesítmény, majd áttétel az optimális gyorsuláshoz. Léptetőnél sem a direkt hajtás a legjobb sok esetben.
Egy kis gépen elég lehet a 0,4 Nm, de hatalmas kompromisszumokkal a sebességben. Sok gép van túlméretezve, szerencsés, hogy én megtudom nézni a pillanatnyi terhelést a szervókon. Az Y híd elmenne 60W os szervóval is, csak a nagy sebeségű éles irányváltásokat kellene kerülni. Ekkor az egész bölcső megmozdul, mert gumi bakokon áll elszigetelve a rezgéseket.

Tehát elsőre kell egymechanika legalább tervekben -> majd egy számolás -> motor választás
elvben...
Vagy a mi van épp a fiókban kategória de akkor visszafele kell számolni.

A számolásnál jelentkezik majd az orsó, mivel a veszteség jelentős élesmenetnél, és az emelkedéshez tartozó fordulatszám igény is okozhat problémát. A tehetetlenségről nem is beszélve.

Trapézos orsókat lehet kapni méretre a sárga fórumon, sineket is elég barátságos áron lehet kifogni.
(#) Nanok válasza Zozi85 hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Közben gondolkodtam, hogy mit lehetne kezdeni, a nyomtató mechanikából készített gépemmel.
Szikraforgácsolóról mi a véleményetek? Találtam is róla egy könyvet: Link.
(#) guliver83 válasza Nanok hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Ha szórakozni akarsz csak akkor arra megfelel , de ha használni is akarod akkor felejtsd el!
(#) SALáta válasza Nanok hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Ez infónak nem sok. Azért azt tudd a sebességet is szabályozza magának, van visszacsatolás a generátor felől.
(#) dB_Thunder válasza Nanok hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Nagyon nem egyszerű dolog a szikraforgácsolás! És anyagilag sem olcsó, meg nagyon lassú folyamat.
Következő: »»   244 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem