Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   85 / 141
(#) life7 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Eredményt hirdetek. Mai napon sikerült megjavítanom a mikrót. Az új multiméterrel sikeresen kimértem, hogy a nagyfeszkondi két pólusa közötti dióda mindkét irányban átvezetett, gyakorlatilag 0 Ohm ellenállással. Ez egy speciális dióda (2X062H), a diódán lévő rajz szerint mintha kettő lenne beleépítve egybe és összeforgatva egymással szemben, hogy mindkét irányban át tudjon vezetni egy bizonyos nyitási értéknél. Az új alapból nem is vezetett át egyik irányban sem multiméterrel mérve. Na szóval emiatt nem szikrázott nekem a nagyfesz. kondi kisütésnél, nem volt mit kisütni ugyanis, folyamatosan rövidre zárta a kétpólust. Traktor hangja volt a mikrónak és ugyanez volt a centrifugámnál is régebben, amikor a kondenzátorról lecsúszott a saru, annak is traktor hangja volt...
Az említett dióda sorba van kötve egy HVR-1X 4 diódával, de ez utóbbi a kondi egyik pólusát teszi testre és az feltehetően jó volt. Viszont párban vettem egyet ma a HQ-nál 1310.- Ft-ért (MW-D005/2) és beépítve azt, tökéletesen működik a mikró.
Nagyon köszönöm még egyszer a segítséged Steelbird és Kadarist!!!

Érdekességképpen: időközben a múlt héten vettem egy új Samsung ME 732 K mikrót (800 W / 20 lit. / digitális), amit azonnal vissza is küldtem a kereskedőnek. Az edényforgató tányér akadozva, szakaszosan forgott mindkét irányban. A 4 digites kikapcsolható digitális kijelző (kikapcsolás után) első 3 digitje halványan világított továbbra is. Fém burkolaton a készülék tetején, az óra feletti sarok részen 4 pontban belülről kifelé (!), kinyomódások voltak a lemezen, a festés teljesen ép volt, ez a gyárban készülhetett így a lemez préselésekor. Ajtaja lógott és nyikorgott. Sajnos összességében silány minőség benyomását keltette... A 20 éves ELIN mikróm (850 W / 20 lit. / digitális) minősége messze felülmúlja ennek a Samsungnak a minőségét. Így eldöntöttem, hogy új vissza, régi javít kerül amibe kerül. Szerencsére ennyivel megúsztam. Ja és a Samsung teljesítményszabályzása úgy van megoldva, hogy ki-be kapcsolgatja a magnetront ami annyit jelent, hogy pl. 100 W-os melegítésnél 1 perc alatt kb. 2x5 mp-et ment a magnetron és 1300W körüli teljesítményfelvétel volt ez alatt a 2x5 mp alatt is, mint a 800W-os beállításnál, ott nem kapcsolgatott viszont ki/be a magnetron. Gyanítom, hogy ezzel is kihagynak valami elektronikai részegységet (?), így egyszerűbb a konstrukció, olcsóbb a gyártás. Az ELIN mikróm szépen leveszi a teljesítményt. Ja és a Samsungnak szörnyű hangja volt a magnetron működése közben, mintha 3-4 különbözőféle hangot adott volna ki olyankor...
(#) steelbird válasza life7 hozzászólására (») Márc 11, 2016 / 1
 
Akkor örülés van...
A magnetronnak viszont elvileg nem lehet szabályozni a teljesítményét, az vagy rezeg, vagy nem, úgyhogy valószínűleg a régi Elin -ben is szakaszosan üzemel, ha kisebb teljesítményre van szükség.
(#) menyus válasza steelbird hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Ezt csak megerősíteni tudom. Évekkel ezelőtt vettünk egy De Longhi mikrót. Ráadásul nem is "óccsó fajtát", 90+e volt az ára. Az első perctől kezdve azt játszotta hogy véletlenszerűen, az ajtaja becsukásakor úgy leverte a biztosítékot mint vak a poharat. 20 - 2 x kb, tök véletlenszerűen. Mindegy volt hogy lassan csukom be az ajtaját vagy gyorsan... Kiment a benne lévő üvegcsöves 10A es bizti, leverte a konyhai 16 ost, és még a villanyóra alatti 25A es kismegszakító is! 2x volt szervízben, nem tudták megjavítani. Végül meguntam szervízbe cipelni és kivittem a kacatosba az udvar végébe. Vettem helyette egy Samsungot 20e ért, nem egy nagy csoda de működik. Szétszedtem egyszer, egy elég bonyi mechanikus szerkentyű kapcsolgat benne mikrokapcsolókat meghatározott sorrendben, ahogy Steelbird is írta. Túl sokat nem szórakoztam vele mert nem láttam át a működését és sehol nem találtam róla se rajzot se infót hogy és milyen sorrendben kell ezeknek a kapcsolóknak zárni bontani. Ha esetleg valaki tud a De longhi ra megoldást, hálás lennék. thx.
(#) life7 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Igen örülés van!
Valóban, ma leellenőrizem a régi (új 20 éves) ELIN-t is fogyasztásmérővel. Az ELIN 850W teljesítményű az új Samsung 800W-os volt. Samsung fogyasztása 1300W folyamatosan vagy szakaszosan (csak a legnagyobb fokozatban fűt folyamatosan), az ELIN fogyasztása így néz ki (10 digit fokozat van):
10 - 1280 W
9 - 1265 W
8 - 1250 W
7 - 1235 W
6 - 1220 W
--------------------------------------------
5 - 1200 W és innen szakaszosan fűt
4 - 1190 W szakaszosan fűt
3 - 1190 W szakaszosan fűt
2 - 1190 W szakaszosan fűt
1 - 1190 W szakaszosan fűt
olvasztás - 1200 W 5 sec / üresen forgat 9 sec / 1200 W 5 sec / üresen forgat 9 sec /....

10-6-ig csak 20 sec -ig ment a próba alatt, addig nem szakaszolt (nem kapcsolgatott).
(#) velyron hozzászólása Márc 17, 2016 /
 
Sziasztok ! Valaki tudna segíteni a következő dologba, van egy LG pizza sütős mikró nagyon jó és nem akarnám kidobni , a hiba: melegítés közben a mikró része elkezdett búgni majd se kép se hang , szétszedtem kiment a biztosíték kicseréltem de kiég . Valami más is van esetleg vélemény valakinek vagy mi lehet a hiba .Köszönöm
(#) life7 válasza velyron hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Ha visszaolvasol, nekem is hasonló volt a problémám. Zakatolt mint egy traktor. Le kell huzigálni a különböző részegységeket a trafóról, így kideríthető, hogy melyik részen van a gond. nálam a szekunder oldal volt a bűnös azon belül a nagyfesz diódák. De kondenzátor is lehetett volna. Ezeket érdemes kimérni multiméterrel. Kondi áramütésre (kisütni mielőtt hozzányúlsz!) ill. magnetron sugárzásra meg fokozottan ügyelni kísérletezés közben!
(#) velyron hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Köszi a segítséget.
(#) mraulajos hozzászólása Márc 20, 2016 /
 
Hali!
A képen látható magnetronnak ugye vége? Itt már nincs semmi javítási lehetőség.?
(#) macilaci38 hozzászólása Márc 20, 2016 /
 
Sziasztok
Van egy PHILIPS WHIRLPOOL AVM 914 WH mikrohullámú sütőm ami nem melegít megfelelően.
Mi lehet a baja?
Köszönöm az ötleteket
Laci
(#) pjg válasza macilaci38 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /
 
Nekem is van. Öreg a magnetron. Cserélni kéne de nincs már a piacon. Vagy 5 éve még volt 12 ezer Ft. környékén. Gondolkodom a felújításán, mert igen jó masina. 23 éve vettem azóta állandóan megy. (5 fős család)
Kéne egy új billentyúzet, egy kijelzőcső és egy magnetron. Gondolom kb 40-50 ezer közt lenne ez a 3 alkatrész.
(#) pgabor2 hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Sziasztok! Elromlott a mikrosütőnk, kiment a nagyfesz. bizti. Ha kicserélem a diódát, a kondit és a biztit, szerintetek még működhet? Égésnyomot nem látok rajta, nincs égett szaga, kb. 8 éves. Dióda és kondi multiméterrel mérve jónak tűnik. A trafó mennyit vehet fel terheletlenül? Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) steelbird válasza pgabor2 hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Szia.
Ha a nagyfesz bizti szállt el, akkor nem valószínű, hogy a trafó hibás.
A magnetronról húzd le a fűtőkör két csatlakozóját és mérj rá a magnetron fűtés kivezetése és a ház közé, lehet hogy az zárlatos.
Egyébként, ha minden a helyén van és csak a magnetronról lehúzod az előbb említett két vezetéket, akkor bekapcsolható és minden másnak mennie kell. Csak utána egy nagy ellenállással ki kell sütni a HV kört.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) Simon mondja válasza pjg hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Kb. nálam is 20 éves ez a mikró. Kiégette a csillámot. Most jött el az ideje cserélni, javítani. Van valami véleményetek, hogy melyik fajta új mikróhullámút érné meg ehelyett megvásárolni? Tudásba nemkellene több.
(#) uniman válasza Simon mondja hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Helli Simon!
Liberia-ba nem fogunk sem csillámot, sem magnetront küldeni, pedig lehet, hogy van éppen olyan típus a fiókjaink alján! Arrafelé nem tűzrakáson melegítik még ma is a levest!?
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) Spiritsystem hozzászólása Ápr 5, 2016 /
 
Sziasztok! Tudom - mert olvastam -, hogy többször felmerült már a kérdés, de egyértelmű választ nem találtam arra, hogy mitől szikrázik a mikróm az ajtóburkolata és a ház burkolata között? Valójában ott sérült a felületkezelés, de nem tudom, hogy ez indokolhatja-e, illetve amennyiben igen, mivel javítható ki? Előre is köszönöm!
(#) steelbird válasza petermusica hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Egy 8 évvel ezelőtti hozzászólásra válaszoltál, észrevetted?
(#) Busz hozzászólása Ápr 11, 2016 /
 
Adott egy samsung 750W-os mikró.

Hátul szikrázott egyet majd zúg de nem melegít.

Szétszedtem, nagyfesz biztit kiverte. Direktbe kötöttem, így tökéletesen működik.

A magnetron teteje a hűtőbordáinál 1 perc üzem után is 50 fokos. Ez mennyire normális?
Mennyi a magnetron üzemi hőmérséklete?
Kb 10 éves a mikró.
(#) kadarist válasza Busz hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Rakd rá a fedőt, mert burkolat nélkül nem hűt rendesen a ventilátor. Az, hogy melegszik a magnetron, nem rendkívüli.
(#) steelbird válasza Busz hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Szia.
A HV biztosíték túláram esetén szokott kiolvadni, úgyhogy előbb-utóbb valószínűleg jelentkezni fog ismét a hiba. Épp ezért, ne hagyd úgy, áthidalva, mindenképpen tegyél bele egy jó biztosítékot.
A melegedés mindaddig normális, amíg a magnetronon lévő hőkapcsoló le nem kapcsol. Nagy teljesítményt kell hűteni, a betáplált energiának kb. a 65% -a a hasznos csak. A többi nagy része a magnetront fűti, pl. a visszaverődő hullámok miatt. Ventillátor nélkül nem is menne sokáig, lekapcsolna a hővédelme.
(#) kidobott kutya hozzászólása Máj 24, 2016 /
 
Magnetron javitas,ez a legtobb magnetronnak a meghibasodasa,ezert nem kell kidobni,egy ruszki baratunk bemutassa,hogy lehet az atereszto kondit ami a tapnal van helyesiteni
Magnetron javitas
(#) mosika hozzászólása Máj 28, 2016 /
 
Sziasztok egy kis segítségre lenne szükségem kaptam apósomtól egy Küppersbusch beépíthető mikrót ami eddig kiválóan üzemelt de sajnos elromlott az alsó három gomb (pause stop start(sárga pöttyös) )
nyomására nem reagál a többi gomb működik be lehet állítani a hőfokot grillt szokásos módon elindul a venti ha kinyitom az ajtót. Ha beállítás után nyitom ki a venti és a világítás az ajtó bezárása után sem alszik el, (de ez sztem eddig is így működött) viszont a bekapcsolás gomb hatására nem pittyen nem indul szétszedtem megnéztem a 3 mikrokapcsolót az ajtónál ill kicseréltem az érintőpanel alatti nyáklapon 3 kondit 1db 35v 1000mikrós, kifolyt alulbelőle valami trutyi és az egyik lába már csak dísznek volt benne a másik 2 meg kicsit sötétebb volt külsőleg azokat csak biztonság kedvéért, de sajnos nem lett jobb :S a nyákon van még kb4 IC 1 tranzisztor hűtőbordával pár dióda ellenállások stb ez a panel szalagkábellel van összekötve egy kisebbel amin reléhez hasonló fekete kockák vannak és egy kisfesz trafó ami működik sztem ez adja az áramot a kijelzőnek és az érintőpanelnak.
Van esetleg valakinek ötlete hogy mi lehet a baj mit kellene leelenőrizni?
Előre is köszi Üdv mindenkinek.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016

$_72.JPG
    
(#) steelbird válasza mosika hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Szia.
Szerintem hibás a fóliatasztatúra (érintőpanel).
(#) mosika válasza steelbird hozzászólására (») Máj 29, 2016 /
 
próbáltam kimérni addig jutottam el hogy érintés hatására ellenállásváltozást mértem a szalagkábelen ami összeköti az érintőpanelt a nyáklappal, ill gyanus volt hogy egyszerre 3 gomb ami pont a bekapcsoláshoz tartozik csak nem romlik tán el egyszerre ill furcsa ha a mikrokapcsolók bármelyikét kiiktatom a készülék ugyanúgy viselkedik mint eddig én vagy valamelyik IC re vagy a relékre gyanakszom amik bekapcsolnák a nagyfeszültségü trafót. (de mivel a mikró működésének ezen részével nem vagyok teljesen tisztába csak találgatok)
(#) steelbird válasza mosika hozzászólására (») Máj 30, 2016 /
 
Igen, előfordulhat, én azért írtam a tasztatúrát, mert az elég gyakori hiba.
Akkor keríteni kell hozzá egy rajzot, vagy a proci adatlapját megnézni.
(#) mosika válasza steelbird hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget valóban az érintőpanel volt hibás. a szalagkábel szélső üres ágát levágtam és eggyel arrébtettem az egészet így megy annyi hogy a gombok jelentése kissé megváltozott dehát lényeg műxik még1x köszi
(#) hzoli2 hozzászólása Jún 14, 2016 /
 
Üdv mindenkinek.

Lenne egy kérdésem mikróval kapcsolatban, hogyan lehet megoldani, hogy a teljesítmény csökkentés ne ki-be kapcsolással üzemeljen, hanem folyamatos legyen csak kisebb teljesítménnyel?
Próbáltam tilisztorral, de kb.460W körül beindúlt a teljes energia 1200W.
(#) vargaf válasza hzoli2 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
A mikrohullámú sütő teljesítményét nem lehet sem "tilisztorral" ( tirisztor ) sem más módon folyamatosan csökkenteni.
(#) hzoli2 válasza vargaf hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Azért kérdezem, mert láttam ilyen megoldást, hogy az emberke egy külön kis vezérlődobozon tekergetett egy szabályzó gombot, azt nem tudom mi volt a dobozban, de a teljesítmény folyamatos módón változott lefelé ill. felfelé.

(Egyúttal szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, mert sikerült egy mikrót megjavítanom az itt körülírt hiba jelenségek által.
A hiba az említett lágyíndításnál volt , kicseréltem a relét és az 5W-os ellenállásokat és gyönyörűen üzemel.)
(#) vargaf válasza hzoli2 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
A dobozban egy változtatható időzítésű kapcsoló áramkör lehetett, ami ki-be kapcsolta a magnetron tápját. Ez helyettesíthette a mechanikusan működtetett mikrokapcsolókat. Míg mechanikusan kapcsolva előre meghatározott számú fokozat van, addig így "folyamatosan" szabályozhatja a teljesítményt.
(#) fecameca válasza vargaf hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Szia! Neked nem tudom, miért kell a teljesítmény csökkentés, de nálam az volt, hogy a grillező elrepesztette a búrát ahol a mikrohullám bejön, és a bejutó gőzök tönkretették a szigetelést, ezért kellett annyit gyengítenem rajta, hogy a magnetron ne csattogjon. (Funai grillezős mikró volt, de tilos vele grillezni, mert veszélyesen közel van a fűtőbetétje a porcelán búrához.) Először sikerült beállítanom az ideális tápfeszt egy sorbakötött 1000 Wattos vasalóval, majd sorbakötöttem a mikróval a saját grillezője fűtőbetétjét. Nekem bevált. Már több, mint tíz éve így használom, kicsit gyengébb a mikró, mint eredetileg, de többé nem húzogat át, és nem csattog.
Következő: »»   85 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem