Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás

Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 100
(#) ZSS2 válasza schmidtl hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Szia! még nem jöttem rá,rajtam kívűl itt még ketten szenvednek ezzel a hibával....ha lesz valami reménysugár jelzek feléd...
(#) kesziklima hozzászólása Nov 24, 2015 /

Szia. Nézzétek meg a panelon a ki-be kapcsoló gombot.Rendszerint tele megy piszokkal.
Vagy cseréljétek ki 2-3 száz forint.
(#) normalize hozzászólása Dec 29, 2015 /

Sziasztok

Vásároltam egy Klíma berendezést, amire a H-s tarifát megigényelhetem.
Azonban a házunk 1985 környékén épült, és még a fa betétes villany óra szekrény van.
Ebbe tudomásom szerint nem tesznek H mérőt (mert nem eu szabvány.. .bla) Tehát csak mellé lehetne felszerelni.
Tavaly itt csináltunk egy amper növelést, egyik fázist 16A -re növeltük.

Kérdésem, ilyen kis dobozban fel tudják szerelni? Mint pl itt

Jelenleg a villany óra szekrényemben van B-s mérő, és hagyományos is.
3 fázis van 10A ,10A ,16A

Milyen lehetőségek lennének a kialkításra? hozzávetőlegesen mennyibe kerülne (tudom látni kell, de mégis mennyi lehet az egyes verziók költsége)
Úgy tudom elképzelni ha mellé alakítanánk neki ki egy helyet. Erről a B - ről nem lehet átkábelezni, vagy az egyik fázisról... nem nagyon vagyok benne, elnézést ha "zöldet" beszélek.

Előre is köszönöm
(#) normalize hozzászólása Dec 29, 2015 /

Vagy ez nem úgy nézne ki, hogy pl a 16A főmegszakítótól menne egy árramkör amire lenne helyezve a mérőóra és arra az árramkörre kötve közvetlenül a fogysztó.?
(#) Dzerzsinszkij hozzászólása Ápr 14, 2016 /

Estcon LR- 400 mobil klima van mikor megy van mikor csak a piros lámpa világit. Mi lehet a legkomolyabb felmerülhető hiba oka?
( Hüt . füt .hideg párásito. Levegö ionizálo. sterilizátor. Uv generátorol szerelt levegös gépezet)
(#) Dzerzsinszkij hozzászólása Ápr 15, 2016 /

Estcon LR- 400 mobil klima van mikor megy van mikor csak a piros lámpa világit. Mi lehet a legkomolyabb felmerülhető hiba oka?
( Hüt . füt .hideg párásito. Levegö ionizálo. sterilizátor. Uv generátorol szerelt levegös gépezet)
(#) kaqkk válasza Dzerzsinszkij hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /

Nézd meg a kondenzvíz tartály úszókapcsolóját , előfordulhat hogy felakad-hibát dob és azért nem hajlandó működni a gép, de ha tudnánk hogy a "piros"lámpa alatt milyen felirat szerepel nem csak találgatnánk a hiba okát .
(#) hzoli2 hozzászólása Ápr 29, 2016 /

Sziasztok.
Érdekelne néhány dolog az inverteres klímáknál fűtés üzemmódban.
Van olyan inv. klíma amely -7 fokig fűt és van olyan is amelyik -20 fokig.
Nagy nehezen megtudtam , hogy a klíma téliesítését egy fűtőkábellel látják el a kompresszort és a csepptálcát botítják be vele.
A kérdésem az , hogy ezek szerint egy -7 fokig üzemelő klíma fűtő kábellel menni fog -20 fokig is?
A kompresszoron ilyen sokat jelent az a fűtő kábel?
A hatásfoka is érdekelne, vajon kb.-15 foknál így milyen hatásfok marad?
0 foktól lefelé csökken a hatásfok , lehet , hogy a fűtőkábel valamit javíthat a hatásfokon is?
(#) negeru hozzászólása Jún 4, 2016 /

Helló.
Akadt egy kis gondom. Van egy Samsung klíma ahol behalt a Solide State relé ( AQG22212 ) ami a beltéri egység turbina kapcsolására szolgáltatott, de sajnos nálunk sehol sem találtam. Nem vagyok a nagy mérnökök mérnöke, ezért nem tudom kikeresni, hogy mivel tudnám helyettesíteni. Megvallva az igazat nem is nagyon értem a működési elvét sem, tehát ez végett sem tudom magam kikeresni.
Köszönet a megértésért és a válaszokért.
(#) siletto válasza negeru hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Annyira én sem vagyok a javítás mestere, de alighanem ezzel biztosan helyettesíteni tudod
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2016
(#) negeru hozzászólása Jún 4, 2016 /

Hát ez több attól is amit nekem sikerült találni.
Nagyon szépen köszönöm
(#) Hp41C válasza negeru hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Adatlapja szerint 2A -es, 75-254V -os, nullátmenet érzékelős, 12V vezérlésű.
Talán: Lomex: SSR 2A 240VAC 12 VDC G3MC-202PL-12DC (OMR) [42-16-37]
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2016
(#) tanczosz1 hozzászólása Jún 20, 2016 /

Sziasztok!
Van egy SAMSUNG AQV12UGAX klímám, amelyik az alábbi hibát mutatja, azonban sehogy sem tudok rájönni mi lehet a baja. A beltéri megy és kb 5 perc után az alsó két le villogásával leáll. A kültéri meg sem mukkan.
A villogás szerint a kültéri OTP error hibát jelez. (sárga folyamatosan ég a piros pedig villog)
Beltérinél az alsó kettő led villog: (egy óra és egy hálózati kábel dug villa jel mellett)

Ha valaki tud valami jó megoldást kélek segítsen. Köszi.
(#) habazutty válasza tanczosz1 hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Szia!

A neten fellelhető a service manual-ja. Bővebben: Link Lehet nem pont ez, de nagy különbség nem hiszem, hogy van hibakódok tekintetében.
Tovább kéne vizsgálódni. Elárulhatnád, hogy a beltérin mlyen színű ledek villognak. Néha el szokták felejteni az opciós kódot ezek a masinák.

Ha tényleg OTP error (bár fogalmam sincs konkrétan mit jelent) a manual nem sok jóval kecsegtet a javítás tekintetében.
(#) tanczosz1 válasza habazutty hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Szia!

Köszi a segítséget.
A beltérin az alsó két led zölden villog (timer és a smart saver). Ezt az előzőekben írtam is. A beltéri hibalistája nem is ismer ilyent. A linket valamiért nem tudom megnyitni pdf. hibát ír ki.
(#) habazutty válasza tanczosz1 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Az OTP hibát nem részletezi mi lehet.
A javításra csak annyit ír a folyamatábra, hogy áramtalanítsd a készüléket - visszakapcsolás után megszűnt a hiba? - Igen: akkor végeztél is. Ha nem, akkor cseréld ki a kültéri panelt.
A beltéri jelzés pedig kommunikációs hiba, ami érthető is lenne hibás kültéri panel esetén.
Lehetne még vizsgálódni, részletesen megnézni a panelt. Csatlakozásokat, a százlábúk forrasztásait.

Sajna ennyi.

Persze csak szerintem.
(#) tanczosz1 válasza habazutty hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Köszi szépen a segítséget, megpróbálom a panelt kivenni és elvinni elektroműszerészhez.
(#) kaqkk válasza tanczosz1 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Avval nem nagyon fogsz semmire haladni ! A műszerész maximum a hibás alkatrészeket cseréli ki , de az otp hiba legtöbb esetben egy eeprom tartalmának elvesztése vagy sérülése , amit csak gyári szoftverrel lehet újra tölteni (és amit sehol a világon nem tudsz fellelni ) csak a komplett panelcsere a megoldás , először beltéri - ha szerencséd van - aztán kültéri ...
(#) rere78 hozzászólása Jún 23, 2016 /

Sziasztok! Egy Samsung AQV12VBCN tipusú inverteres klimához keresek kapcsolási rajzot. Ha esetleg van valakinek legyen szíves küldje már el. Köszönöm szépen!
(#) pjg hozzászólása Jún 24, 2016 /

Sziasztok!
Adott egy BEKO klíma. Egész délelőtt működött. 14 órakor ki lett kapcsolva. Azóta ha bekapcsolom nem hűt. Van e valami típushibája ennek a készüléknek? Mi lehet a baj? Ötlete valakinek? A beltéri ventillátora működik. Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2016
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

A kültéri kompresszora és ventilátora elindul?
(#) tanczosz1 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Köszi a tanácsot, akkor először szerinted a beltéri elektronikáját cseréljem? A kültérire adtak egy ajánlatot 35600+Áfa. Hogyan tudnám meghatározni melyik ment el, a kültérit nem lehet valahogy elindítani a beltéri nélkül? Szóltam a környéken több szervíznek is de, mindegyik csak ígérget egy sem ér ki megmondani pontosan mi lehet a hiba és érdemes-e megjavítani, vagy kuka lesz.
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Nem! Nem forog a ventillátor. A kompresszor, ha forog, nagyon halkan. Régebben rezonált az egész tetőszerkezet, ha beindult. A kültéri kint van a tetőn.
Van biztosíték a kül- és beltéri közt?
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

A kültériben van két üzemi kondenzátor egyik a ventillátor másik a kompresszor segédfázisát adja cseréld ki mindkettőt 4-500 Ft /db (ha csak egy van benne akkor "kombinált" több kivezetéses és két kondi van egy tokban)az is kiváltható két külön kondival csak figyelj a bekötésre .
(#) novarobot hozzászólása Jún 25, 2016 /

Sziasztok!

Van egy ARGO amg20wdt 397003942 OSCAR WHITE 410A mobil klímám, melynek vacakol a kompresszora.

Mármint biztos vagyok benne hogy nem a kompresszorral van a gond csupán kikapcsolja rendszeresen, ha nagyon meleg van (nem a gépben hanem a szobában!)
Ha nagy nehezen leküzdötte a szobában a meleget (tehát hajnali 2 kor mikor lehűl egy picit a levegő) onnantól nem kapcsol ki.
Most azt fogom kipróbálni hogy 48 folyamatosan járatom hogy akkor tartja e a szoba a hideget.

kb 2 hete használom 4-5 órákat megy folyamatosan a kompresszor ki sem kapcsolt egyszer sem. Majd csütörtökön 2 szer kikapcsolt pénteken már nem is indult újra csak ha kihúztam vártam pár percet visszadugtam.. Tehát ahogy bejött az igaz meleg megadta magát, most 10 perc után kikapcsol kb 40 percre ha ki be kapcsolgatom ha hagyom órák után tér észhez.

Munkahelyemen a szerverszobába több klímánál tapasztaltam ezt a jelenséget, mire a szerelő "Az öreg klímák kompresszorai kikapcsolnak a melegbe" -> vegyél ujjat (mondjuk 15 éves gépekről beszélünk).

Nálam ez nem játszik, jelenleg nincs rá keretem.

Miért van ez? miért kapcsol ki a "öreg" klímák kompresszora? Ha túlmelegszik (megérteném) de miért melegszik jobban az öreg klíma? Miért nem kapcsol vissza csak 30-40 perc elteltével ha közben legalább 3* megvolt a kihúz 5 perc várakozás visszadug játék?

A fenti kérdések megoldására nagyon kíváncsi vagyok, de úgy is a elektronika vagy szenzor gondja van, így sajátot szeretnék készíteni.

Sok hasonló rendszert cseréltem már ki, de klímát még nem, ebben kérnék egy kis segítséget.
Egy AVR mikrovezérlőt fogok beletenni, majd azzal (megfelelő illesztéssel) kattintgatni a reléket.

A probléma hogy amennyire tudtam szétszedtem de nem egészen látom át, és nem találom a kompresszor reléjét.
Két relét látok, de szerintem az egyik a ventilátor be/ki a másik a a ventilátor gyors/lassú váltó.

Találtam egy doksit, amiben benne van a "kapcsolási rajz" (9 oldal)
http://docsp.argoonline.it/technical%20documents/_layouts/paginecus...RY.pdf

Ugyan ez a rajz van a gép belsejében feltüntetve.

Én a rajzot úgy értelmeztem, hogy a kompresszor reléje nem a vezérlő panelen van a másik 2 relé mellet hanem a 2db narancssárga vezeték végén (tényleg van 2 narancssárga vezeték melyet nem igen látom hova megy eltűnik a hűtőbordázat alatt).

Próbáltam erre 12V adni hogy halljam kapcsol e a relé de semmi, pedig normál üzemben hallom ha végre elindul a kompresszor.

Van egy OLR feliratú kapcsoló a rajzon (a valóságba nem találtam meg) ami OverLoad Protector névre hallgat (szintén a mellékelt doksi 9. oldala) ez a védelem? esetleg ez kapcsolgat ki állandóan? de mi ez pontosan?

Van valakinek ötlete hogy mégis miket kellene "kapcsolni" vagy hogyan kéne bekötni a kompresszort egy saját elektronikába? vagy esetleg ezen elektronika javítása is érdekelne ha van rá mód, bár személy szerint esélytelennek látom.

Köszönettel: Novarobot
(#) novarobot válasza novarobot hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

Sikerült végül teljesen lebontanom a gépet (feláldoztam pár részt aminek csak a törésével tudtam továbbjutni)

A lényeg hogy bizony az OLR biztonsági kapcsoló ugrik le, kb mindig 10-12 perc után.

Maga az elektronika kapcsolja a kompresszor relét.

Az OLR meg egybe van építve a kompresszorral, úgyhogy a projekt az "elektronikai" oldalról ennyi.

Tud valaki klíma kompresszor félújítót?

Köszönettel: Novarobot
(#) kaqkk válasza novarobot hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

Mérd ki az üzemi kondenzátor kapacitását, vagy ha az nem megy akkor cseréld ki egy újra ... Hermetikus kompresszort nem újít fel senki , csak cserélik ..
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2016
(#) progee hozzászólása Jún 25, 2016 /

Sziasztok!
Tönkrement a Samsung AS12A1VE klímám kondenzátora.
Vettem helyette másikat, de a gyárin 3 láb van a boltban pedig csak 2 pólusút kaptam.

Hogyan kell helyesen bekötni?

A gyárin van egy
C-jelzésű csatlakozó, ahová 3db piros kábel csatlakozott,
egy FAN feliratú, ahová egy sárga kábel,
és egy HERM feliratú ahová egy fehér kábel volt kötve.
(#) kaqkk válasza progee hozzászólására (») Jún 25, 2016 /

Kell venned még egy kondit ami a ventillátor segédfázisát adja . Az eredeti kondenzátorban két kondi volt az egyik a kompresszoré és a másik a ventillátoré . a bekötés : a piros vezetékeket közösíted és rákötöd mindkét kondinak az egyik kivetését , majd a most vásárolt nagyobb kondi szabad végét a fehér a kisebb kondi szabad kiveztését pedig a sárga vezetékre kötöd . Amit most vettél 30mikrós , a ventillátoré amit még meg kell vásárolnod , 0,9 mikrofarád .-ha csak 1 mikrost tudsz venni az még belefér ...
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2016
(#) Turcy086 hozzászólása Jún 25, 2016 /

Sziasztok!

Van egy régi Eurosky ill egy másik szobába egy Vestel klimánk. Ugyanúgy néz ki, távirányítója is ugyanaz csak a felirat más
Szóval az a gondom, hogy a Vestel nem érzékeli a távirányitót. Lekaptam a burkolatot, az előlapi ledes penelt átraktam az Eurosky-ból és láss csodát megy ahogyan kell. Ergo a panel rossz. Meg is néztem, a távirányitó vevője agyon van oxidálva-rozsdásodva(lásd kép)
Mivel a lábai össze voltak érve, gondolom megpucolgatom, de továbbra se megy. Tudja valaki milyen vevő alkatrész kellene? Sajnos a panelen nem látok semmit egy Vestel 02-D szövegen kivül. Gondolván be lehetne szerezni a panelt kompletten.
A vicc az, hogy megnéztem a működőbe, ugyanilyen állapotban van de ott legalább működik
Következő: »»   24 / 100
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem