Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   830 / 1210
(#) Zsora válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 29, 2016 /

Nem.
Egy CMOS technológiájú bemenet állandósult állapotban (leszámítva némi szivárgást) nem vesz fel áramot. Ellenben kimenetként egy másik eszközt meg kell tudnia hajtani valamekkora árammal. Magas állapotban a láb szolgáltatja ezt az áramot, míg alacsony állapotban elnyeli azt. (Gondolj csak bele a nyitottkollektoros/nyitottnyelős kimenet működésébe! De egy TTL bemenetnek is szüksége van alacsony állapotban az áram elvezetésére - amit a meghajtó kimenetnek kell megtennie.)
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
(#) kriszrap válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

A kimenet tranzisztor bázisba menne??
(#) kriszrap válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Elnézést a dupla poztért csak már nem tudtam módositani.

Lehet elméleti problémám van.
Ha a tranziztor kb 10%ra kinyit akkor már az emitteren 5v ot az megjelenik??
Csak az árram változik??
Mert ha igen akkor tényleg hülyeség amit csatoltam.
(#) Bakman válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Erre nem lehet válaszolni, mivel a tranzisztor nem lineáris alkatrész, ráadásul ahány típus, annyi karakterisztika.
(#) pajti2 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

collector = gyűjteni
nyitott collector = elnyelni

Aztán a fentiek persze nem tökéletesen korrektek szakmailag, de szemlélet gyanánt kezdésnek bőven megteszi.
(#) kameleon2 válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Áramkör szimulátor. . circuits/transistors/common emitter amplifier kiválasztása után megjelenik egy tranzisztor, működés közben. Látsz rajta mindent, befolyásolni, beállítani tudod , valamint mérni. Ha az egérrel az áramkör egy része fölé méssz, látod a feszültségértékeket az adott ponton.
(#) Hp41C válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 30, 2016 / 1

A második műveleti erősítő kimenete és a PIC lába közé már nem kell tranzisztor.
(#) kriszrap válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

hny ohmos ellenállás kell oda pic és az erősités közé ??
Áram védelem miatt.
(#) pajti2 válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Ohm törvény alapján könnyedén számolható. Megnézed a pic adatlapján, mennyi áramot enged maximum egy kimeneti terhelésre. Általában az Ioh az alacsonyabb érték. A példa kedvéért vegyük fel 5 mA-nek (több szokott lenni). Aztán veszed a maximális feszültség különbséget. Ha kondenzátorok nincsenek a játékban, legrosszabb esetben a pic +tápfeszen hajt meg (ami most legyen +5v), a vele szemben kapcsolt műveleti erősítő 0 volton, maximum 5 volt a feszültség különbség. R= U / I. Biztos ami biztos alapon én a maximális áramot le szoktam osztani kb 2.5-el. Minek izzasztani a pic-et, ha nem muszáj? Jelen példában 2.2K-t raknék oda (a 2.5k ritkább ellenállás, 2.2k-val jellemzőbben vagyok ellátva).

A te példádat illetően lapozd fel a te pic-ed adatlapját, a kapcsolást pedig szintén ismered. És gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.

Ha feszültséget akarsz mérni, akkor semekkora.
(#) kriszrap válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Köszönöm egy lm358 maximálisan hány voltott tud erősiteni 5v on???
Anno amikor 5 v ról ment akkor 2v ig ment többet nem tudtam kicsikarni.
Telefonjele ment be mennyi volt azpontosan már passz
Ilyen lehetséges?
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
(#) ktamas66 válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 30, 2016 / 1

Adatlap szerint Vcc-1,5V a max kimeneti feszültség, tehát 5V táp esetén 3,5V.
(#) kriszrap válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Nagyon köszönöm.
Hogy csinálnátok ??
ADC 10 bitjével játszanátok pl 512 lenne az az 2,5 volt vu meteremnek az lenne 100%.

Vagy beálitom 2,5v maxra és a 1024 érték lesz 2,5v ugy tudom van ilyen lehetöség picnél.Nem?

Célszerű úgy megválasztani a mérendő jel osztását/szorzását, hogy az a maximum értékénél kicsit kevesebb legyen, mint a PIC lábán megengedett maximális feszültség. Így lehet elérni a legjobb felbontást 8, 10, 12 stb, bites felbontás esetén.
(#) kriszrap válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Koszonom a segitseget.
Meg annyit a 10 bit csak a 2 hatvanyait tudja "kimutatni" vagy 1024 barmilyen szam????
(#) Bakman válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 30, 2016 / 1

8 bites felbontás: 0-255
10 bites felbontás: 0-1023
12 bites felbontás: 0-4095 ...
(#) roli025 hozzászólása Júl 30, 2016 /

Sziasztok!

USB - soros átalakítóval olvasom egy pic uart kimenetét , de értelmetlen katyvaszt kapok.

Olyan mintha nem lenne jó a karakterkódolás , de próbáltam már 3 különböző soros porti programmal olvasni , egyiknél se jó.

A pic egy start szöveget küld el. Lenne valakinek erre valami ötlete?
(#) Hp41C válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Számolgatnék előbb:
Ha 10 bites A/D -t használsz Vdd referencia esetén 5V felel meg az 1024 értéknek (ez már nem mérhető): 800 -as kódhoz tartozó feszültséget tekinteném 100% -nak (3.9063V), így lehetőség lenne 125 % -ig mérni. A programban csak 8 -csal kellene osztni (két alsó bitet nem kell kiolvasni, a felső byte -nél csak egy léptetés.)

De ugyanez megoldható 8 bites módban is, hiszen a két alsó bitet nem használja ki. Ekkor 200 kód jelenti a 100% -ot.
LM358 helyett RailToRail 5V -os erősítőt használnék: MCP6002, MCP602
(#) Bakman válasza roli025 hozzászólására (») Júl 30, 2016 / 1

Nem egyező sebességnél szokott ez előfordulni. Pl. a PIC 9600-as BAUD-dal küld, te pedig 14400-as sebességre állítod az USB-UART átalakítót. Vagy mindkettőt azonos sebességre állítod elvileg, de a PIC, pl. hibás oszcillátor konfig miatt, más sebességen ad, mint várnád. Ezt egy logikai analizátorral ki lehet deríteni.
(#) roli025 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Köszönöm , más sebességre volt állítva
(#) roli025 hozzászólása Júl 31, 2016 /

Sziasztok!

Hogy tudnám vizsgálni a visszakapott adatot , hogy az ready - e uart-on ? Mert ez így nem jó.

1. tmp = UART1_Read();                           // Get received byte
  2.  
  3.   if (UART1_Data_Ready() == 1) {          // if data is received
  4.     UART1_Read_Text(tmp, "ready", 10);    // reads text until 'OK' is found
  5.     if(tmp == "ready")
  6.     {
  7.      PORTB.F7 = 1;
  8.     }
  9.  }
(#) Pali79 hozzászólása Júl 31, 2016 /

Azt honnan lehet tudni, hogy melyik PIC képes külső 32,768 kHz-es kristályról a Timer1-et sleep módban tovább működtetni? Tudom pl, hogy a 18F14K22 tud ilyet, de pl próbáltam 16F886-ot az egyértelműen nem működik így. Az adatlapból nekem ez nem egyértelmű.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
(#) ktamas66 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Csak az adatlapból. A 16F886 adatlapján pl. a 6.8 fejezet szól róla.
(#) pajti2 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Ugyan az adatlapokat nem néztem meg, de mintha a timer1-et mindegyik pic tudná külső kvarcról hajtani, és a cpu mag attól teljesen független, hogy éppen sleepel, vagy bármit csinál.
(#) Pali79 válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Ez azt írja, hogy működik, de nálam nem ment. Ahogy elnézem semmi különleges beállítás nem kell hozzá. Egyébként hozzáteszem, hogy az Mplab szimulátorában sem megy, de nem biztos, hogy van összefüggés.
(#) Pali79 válasza pajti2 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Ez így nem áll sajna. Sok PIC-nek nincs másodlagos oszillátora a Timer1-en, csak belső osztott órajelről tud menni van külső négyszögjelről.

Abban a pár mondatban 4 feltétel van csak.

Igen, de ezek a sima külső órajelről járatott Timer1 megszakításhoz is kellenek.

Igen kellenek, de hogy valóban elmegy-e megszakításba az attól függ GIE engedélyezve van-e. Ami még fontos, hogy Asynchronous Counter módban legyen.

Idézet:
„Ami még fontos, hogy Asynchronous Counter módban legyen.”

Lehet itt van a gond. Ha jól értem a T1CON,T1SYNC=1 kellene?
Következő: »»   830 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem