Fórum témák
» Több friss téma |
Nem.
Egy CMOS technológiájú bemenet állandósult állapotban (leszámítva némi szivárgást) nem vesz fel áramot. Ellenben kimenetként egy másik eszközt meg kell tudnia hajtani valamekkora árammal. Magas állapotban a láb szolgáltatja ezt az áramot, míg alacsony állapotban elnyeli azt. (Gondolj csak bele a nyitottkollektoros/nyitottnyelős kimenet működésébe! De egy TTL bemenetnek is szüksége van alacsony állapotban az áram elvezetésére - amit a meghajtó kimenetnek kell megtennie.) A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
Elnézést a dupla poztért csak már nem tudtam módositani.
Lehet elméleti problémám van. Ha a tranziztor kb 10%ra kinyit akkor már az emitteren 5v ot az megjelenik?? Csak az árram változik?? Mert ha igen akkor tényleg hülyeség amit csatoltam.
Erre nem lehet válaszolni, mivel a tranzisztor nem lineáris alkatrész, ráadásul ahány típus, annyi karakterisztika.
collector = gyűjteni
nyitott collector = elnyelni Aztán a fentiek persze nem tökéletesen korrektek szakmailag, de szemlélet gyanánt kezdésnek bőven megteszi.
Áramkör szimulátor. . circuits/transistors/common emitter amplifier kiválasztása után megjelenik egy tranzisztor, működés közben. Látsz rajta mindent, befolyásolni, beállítani tudod , valamint mérni. Ha az egérrel az áramkör egy része fölé méssz, látod a feszültségértékeket az adott ponton.
A második műveleti erősítő kimenete és a PIC lába közé már nem kell tranzisztor.
hny ohmos ellenállás kell oda pic és az erősités közé ??
Áram védelem miatt.
Ohm törvény alapján könnyedén számolható. Megnézed a pic adatlapján, mennyi áramot enged maximum egy kimeneti terhelésre. Általában az Ioh az alacsonyabb érték. A példa kedvéért vegyük fel 5 mA-nek (több szokott lenni). Aztán veszed a maximális feszültség különbséget. Ha kondenzátorok nincsenek a játékban, legrosszabb esetben a pic +tápfeszen hajt meg (ami most legyen +5v), a vele szemben kapcsolt műveleti erősítő 0 volton, maximum 5 volt a feszültség különbség. R= U / I. Biztos ami biztos alapon én a maximális áramot le szoktam osztani kb 2.5-el. Minek izzasztani a pic-et, ha nem muszáj? Jelen példában 2.2K-t raknék oda (a 2.5k ritkább ellenállás, 2.2k-val jellemzőbben vagyok ellátva).
A te példádat illetően lapozd fel a te pic-ed adatlapját, a kapcsolást pedig szintén ismered. És gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.
Ha feszültséget akarsz mérni, akkor semekkora.
Köszönöm egy lm358 maximálisan hány voltott tud erősiteni 5v on???
Anno amikor 5 v ról ment akkor 2v ig ment többet nem tudtam kicsikarni. Telefonjele ment be mennyi volt azpontosan már passz Ilyen lehetséges? A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
Adatlap szerint Vcc-1,5V a max kimeneti feszültség, tehát 5V táp esetén 3,5V.
Nagyon köszönöm.
Hogy csinálnátok ?? ADC 10 bitjével játszanátok pl 512 lenne az az 2,5 volt vu meteremnek az lenne 100%. Vagy beálitom 2,5v maxra és a 1024 érték lesz 2,5v ugy tudom van ilyen lehetöség picnél.Nem?
Célszerű úgy megválasztani a mérendő jel osztását/szorzását, hogy az a maximum értékénél kicsit kevesebb legyen, mint a PIC lábán megengedett maximális feszültség. Így lehet elérni a legjobb felbontást 8, 10, 12 stb, bites felbontás esetén.
Koszonom a segitseget.
Meg annyit a 10 bit csak a 2 hatvanyait tudja "kimutatni" vagy 1024 barmilyen szam????
8 bites felbontás: 0-255
10 bites felbontás: 0-1023 12 bites felbontás: 0-4095 ...
Sziasztok!
USB - soros átalakítóval olvasom egy pic uart kimenetét , de értelmetlen katyvaszt kapok. Olyan mintha nem lenne jó a karakterkódolás , de próbáltam már 3 különböző soros porti programmal olvasni , egyiknél se jó. A pic egy start szöveget küld el. Lenne valakinek erre valami ötlete?
Számolgatnék előbb:
Ha 10 bites A/D -t használsz Vdd referencia esetén 5V felel meg az 1024 értéknek (ez már nem mérhető): 800 -as kódhoz tartozó feszültséget tekinteném 100% -nak (3.9063V), így lehetőség lenne 125 % -ig mérni. A programban csak 8 -csal kellene osztni (két alsó bitet nem kell kiolvasni, a felső byte -nél csak egy léptetés.) De ugyanez megoldható 8 bites módban is, hiszen a két alsó bitet nem használja ki. Ekkor 200 kód jelenti a 100% -ot. LM358 helyett RailToRail 5V -os erősítőt használnék: MCP6002, MCP602 A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
Nem egyező sebességnél szokott ez előfordulni. Pl. a PIC 9600-as BAUD-dal küld, te pedig 14400-as sebességre állítod az USB-UART átalakítót. Vagy mindkettőt azonos sebességre állítod elvileg, de a PIC, pl. hibás oszcillátor konfig miatt, más sebességen ad, mint várnád. Ezt egy logikai analizátorral ki lehet deríteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
Sziasztok!
Hogy tudnám vizsgálni a visszakapott adatot , hogy az ready - e uart-on ? Mert ez így nem jó.
Azt honnan lehet tudni, hogy melyik PIC képes külső 32,768 kHz-es kristályról a Timer1-et sleep módban tovább működtetni? Tudom pl, hogy a 18F14K22 tud ilyet, de pl próbáltam 16F886-ot az egyértelműen nem működik így. Az adatlapból nekem ez nem egyértelmű.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
Csak az adatlapból. A 16F886 adatlapján pl. a 6.8 fejezet szól róla.
Ugyan az adatlapokat nem néztem meg, de mintha a timer1-et mindegyik pic tudná külső kvarcról hajtani, és a cpu mag attól teljesen független, hogy éppen sleepel, vagy bármit csinál.
Ez azt írja, hogy működik, de nálam nem ment. Ahogy elnézem semmi különleges beállítás nem kell hozzá. Egyébként hozzáteszem, hogy az Mplab szimulátorában sem megy, de nem biztos, hogy van összefüggés.
Ez így nem áll sajna. Sok PIC-nek nincs másodlagos oszillátora a Timer1-en, csak belső osztott órajelről tud menni van külső négyszögjelről.
Abban a pár mondatban 4 feltétel van csak.
Igen, de ezek a sima külső órajelről járatott Timer1 megszakításhoz is kellenek.
Igen kellenek, de hogy valóban elmegy-e megszakításba az attól függ GIE engedélyezve van-e. Ami még fontos, hogy Asynchronous Counter módban legyen.
Idézet: „Ami még fontos, hogy Asynchronous Counter módban legyen.” Lehet itt van a gond. Ha jól értem a T1CON,T1SYNC=1 kellene? |
Bejelentkezés
Hirdetés |