Fórum témák
» Több friss téma |
a pont kéne.igaz? de senki nem fogja megkapni (természetesen én sem, merthogy én raktam fel a kapcsirajzot, és nem pedig csak elméletben beszéltem lol ) a pontot, hacsak nem tud vmi spécibb kapcsolást mutatni, vagy az általam bemutatotthoz olyat hozzászólni,ami megérdemel egy pontot.azért köszi a fáradozást!
Tehát sztem az,hogy elméletben el tudod mondani (ami nekem is menne egy kis gondolkodás után), még nem megoldása a problémának...
Én csak arra reagáltam, hogy:
„ilyen az,amikor vki gondolkodik egy dolgon kb. fél évet, majd felrakja egy fórumba, és saját maga rájön a megoldásra...” Hát mondom akkor ezt megoldotta.
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni hogy van- e vkinek kapcsolási rajza egy olyan villogóhoz ami 20 kék ledet működtet és elhalványúlva villog, vagy egy kék led és arra van párhuzamosan kötve még 19? előre is köszi
Valahol megvan a "Knight Rider" effekt uAA180-al, asszem...
Az a lényege, hogy a kimenetek a szomszédosokkal, ellenállaton keresztül össze vannak kötve. Így amikor az egyik aktív -full fénnyel-, a mellette levő másik kettő félfénnyel világít. Ezt lehetne alkalmazni egy hosszabb kapcsolásban is. (ez csak 9 ledes, ha jol felejtek...)
Helló !
Vki mgetudná nekem írni hogyan kellene módosítanom a kapcsolást (ledek áttünése) hogy egyenesen 12V-ról menejn? Köszi : Norbi
Szerintem csak a ledek soros ellenállását kell növelned ,kb 180 ohmra Ha erről írsz , vagy beleraksz még 1-2 ledet sorba.
Ezzel a kapcsolással is el lehet játszadozni!
Ezt a verziót még csak a potik tekergetésével lehet szabályozni... A kapcsolás eredetileg kétszinű ellenkapcsolt LED-hez készült, de az RGB-LED-ekhez is lehetne adaptálni. Egy ötlet: A potik helyére egy-egy RC-t kell bekötni, és már megis van az árúsztatás. Az RC értékétől függ az átúsztatás időtartama... Persze még valaminek azt vezérelni kellene, PL egy kéttranyós AMV.
Köszi a választ, de ha csak a ledek előtét ellenállását növelem meg akkor nem megy tönkre a többi alktrész?
Azt elfelejtettem írni hogy kb 100 db ledet ("nagy fényerejű) kéne hajtania a dolognak, gondolom annyi lednek már "van" áramfelvétele is.Erre van ötleted?
Teljesítmény dartingtonok a kapcsolótranyók helyett!
ÉS - VAGY... Megemelni az IC tápfeszültségét 26-30V-ra. S a lehető legtöbb ledet sorbakötni, és a soros fűzéreket párhuzamosítani. Természetesen az LED-ek áramkorlátozó-ellenállásait újra kell számolni! :felkialtas: Valamint 50-63V-os kondenzátorok kellenek!
Ha az áttűnéshez továbbra is ragaszkodik akkor a ledek tápját nem lehet a műveleti erősítők tápja fölé emelni (legalábbis szerintem),mert a pozitív tápra csatlakozó tranzisztor nem fog igazán jól működni.Azzal egyetértek hogy ennek figyelembe vételével emelni lehet a tápfeszültséget .(esetleg átalakítani a kapcsolást)
Esetleg valami egyszerűbb teljesítmény végfokkal is működhet tranzisztorok nélkül.(A leddel soros ellenállások újraszámolandók)
Idézet: :yes: :yes: :yes: „Azzal egyetértek hogy ennek figyelembe vételével emelni lehet a tápfeszültséget .” Az áramkör teljes tápfeszét kell megemelni... [off]S nem csak az IC-ét. :no: Idézet: :no: :no: :no: „Megemelni az IC tápfeszültségét 26-30V-ra.”
Nagyon köszi a segítséget, de a tápfeszt emelni nem tudom, autóba szeretném, 13V max amim lenne.
Az áttűnés nem lenne olyan fontos, márcsak azért sem mert megépítettem a kapcsolást és nem tetszik hogy nem ugyan olyan sebességgel erősödnek mint ahogy halványulnak.Ami fontos lenne nekem az a pulzálás, sok-sok-sok led egyszerre Találtam egy másik kapcsolást itt : pulzálás Ez már 12V-ról megy ahogy látom, a sebesség is egyformának tűnik,de sajnos nem tudom hogyan használhatnám olyan sok leddel.Láttam hogy már adtatok ötleteket, de mivel ezeket a dolgokat csak összerakni tudom sajnos nem tudom áttervezni őket.Szóval ha vki tudna nekem egy kis rajzot készíteni a szükséges modifikációkkal azt nagyon megköszönném.
Én úgy látom mindkét kapcsolás ugyan az,csak kissebb(kevesebb) erősítős tokkal van megoldva. Ha az előző kapcsolás nem tetszik ,valószínű ez sem fog. Az egyik ledsort elhagyod ,kb ugyan az lesz a látvány mint a másodiknál. (ha a villogás ütemét is változtatni akarod az ellenállások értékét átcseréled az új rajznak megfelelően).A ledek meghajtása ugyan úgy történhet mint az elűző kapcsolásban.(itt is ugyan úgy sorba kötve a ledeket kb 3-4 db +egy 150-200 Ohm ellenállás és ebből a füzérből párhuzamosan igény szerint.) Valószínű darlington tranzisztort kellene a meghajtáshoz (pl TIP121)
[off]Rosszúl fogalnaztam. Ezért javítottam ki magam!
köszi a segítséget, azt hiszem mostmár menni fog.még annyit, megtudnád nekem mondani hogyan kell kiszámítani az előtét ellenállás pontos értékét? szeretném ha a ledek a max erejüket adnák, a leírás szerint az egyik 3.4V-on, a másik 4.6V-on.
Én nem járatnám teljes fényerővel őket, ha a legoptimálisabb beállításra (fényerő/áramfelvétel) szoktam beállítani (egy pont után a fényerő szinte semmit nem nő az áramot viszont elkezdi zabálni). szerintem a kisérletezés a legjobb.Csinálsz egy füzért sorbakötsz vele egy potit beállítod a neked tetsző fényerőt /áramot.(ezt a füzért az eredeti helyre tedd be ,mert a tranzisztorokon is esik kb 1,2V 3 lednél nem érdemes többet sorbakötni ekkor min 200 Ohm -mal kezd a kísérletet ezután ezt lehet csökkenteni.
Egyébbként Itt a segédprogramok között van egy méretező program. Ehez a nyitófeszültséget úgy tudod megállapítani hogy beállítod a leden a neked megfelelő fényerőt, és leméred hány volt esik rajta.
Jobban elgondolkodva lehet úgy szebb képe van 1-2 leddel,nagyobb ellenállással. (Rövidebb a szünet időtartama ,hosszabb az átúszás.).Vagy esetleg próbáld ki ,hogy ez mit csinál (talán egy kicsit javít rajta.)
köszi, kifogom próbálni.most olyan gondom van hogy sikerült szereznem TIP 121-et (hogy sok LED-et tudjak működtetni), bekötöttem, de igy már csak egyfolytában világít a LED, nem pulzál.meg kellene változtatnom valami mást is a kapcsolásban?
Ha a 3904 -et cserélted le és nem működik akkor nem tudom miért.Esetleg rajzold le hogyan csináltad.
na működik, csak összecseréltem a lábakat.
Most az a gondom hogy mikor rákötök +1,+1,+1.... ledet párhuzamosan, (mindegyiknek külön előtétellanállása van ),a kapcsolásra a fényerejük 1re csökken.Van erre is megoldás?(1ébként nem azt a kapcsolást építettem meg amiről konkrétan ebban a fórumban szó van, hanem ami a mellékelt linken van, de szereintem lényegében ugyan az)pulzálás
az előtét ellenállások 12V-ra vannak állítva, ugyhogy gondolom azt is meg kéne oldani hogy 0-12V között mozogjon a fesz.sajna nincs módom eltávolítani az ellenállásokat, mindet beépítettem
remélem tudtok ezekre megoldást.Köszi : Norbi
Szerintem valami darlington tranzisztorral próbálkozz ,gondolom sok ledet kötöttél rá és kicsi a tranzisztor erősítése.
tudnál 1 példát mondani a darlingtonra?
de meg lehetne csinálni, csak éppen az a lényege, hogy a ledek egymás után világítanak, ezért kell a pnp npn-páros. csak npn tranzisztorral megcsinálva így fog működni a kapcsolás: egy led szépen erősődve elkezd világítani, majd halványul. utána ugyanennyi szünet, addig nem világít semmi, és újrakezdődik a folyamat!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |