Fórum témák
» Több friss téma |
Úgy látom, közben a külföldiek elég komolyan vették a házi napelemgyártást:
Napelem fajták Most-már csak az a kérdés, hogy a hajlékonyat házilag miből lehet készíteni? Valami vezető műanyag kell hozzá?
* A teljes "agymenés" törölve!
Köszönjük nem kérünk a kioktatásból, a szabályainkat viszont nagyon nem olvastad el! A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
Sziasztok!
Van 72db piros LED-em, mátrixba kötve, szeretnék tölteni vele 3.7V-os Lithium cellát (40mAh). Mekkora feszültséget kaphatok egy LED-del kb? Milyen módon lehet egy LED-et napelemként használni? Köszönöm!
LED mint napelem
Napelem Si diódából Hogy működik Azt írja, LED-enként 0,7-1,3 V is lejöhet. Pirosakról ír. Az áram nagyon kicsi, ~100 uA darabonként. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
Helló!
Én egy kínai polikristályos napelemet szeretnék módosítani. Ezt a link 36 cellásat gondoltam a hátulján lévő összeköttetések megszakításával 3x12 cellássá alakítani, és így azokat párhuzamosan kötve egy kb. 6V-os napelemet készíteni. A két szélén lévő cellasort kimértem, egyformák feszültségre és áramra, viszont még nem vágtam át az összeköttetéseket hogy a középét is ki tudjam mérni, valószínűleg ugyanazt tudja mint a szélsők. A cél az lenne hogy minél nagyobb áramot kapjak egy darab Li cella töltéséhez télen is kapcsolóüzemű konverter nélkül, mely gondolom ilyen kis napelemnél sokat rontana a kimenő teljesítményen állandó működésével. Mit gondoltok? A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2015
Helyesbítenék, ki tudtam mérni a közepét is, soros kötés..
Illetve tized V eltérés van a cellasorok között, nem teljesen egyforma a feszültségszint, igaz ezt maximális fényerőn mértem mindnél (közelségre halogén izzóhoz érintve), gondolom kisebb megvilágítás mellett nagyobb lehet az eltérés. Esetleg minden cellasor után egy Schottkyt kéne kötnöm?
Sziasztok!
Napelem készítésnél mennyire számít a hatásfok szempontjából, ha nem üveg mögé, hanem plexi mögé teszem a cellákat?
Szia!
Elsősorban a plexi minősége fogja meghatározni a fényáteresztő képességet. De legjobb, ha kipróbálod és bekötsz egy cellát, majd méred a feszültséget plexivel és anélkül. De a végeredménybe majd erősen beleszól a tábla hőmérséklete, ezt vedd figyelembe. Ha sima ablaküveget használsz, már akkor is érezhető a különbség. Ugyanis, a gyári táblákhoz rendkívül kis vastartalmú edzett üveget használnak.
Igen, majd kipróbálom. De szerintem plexi lesz. Könnyebb vele dolgozni, nem törik olyan könnyen. Csak attól tartok, hogy majd párásodni fog.
Volt ilyen plexi táblám, idővel megette az UV sugárzás. Bár ez egy régen készült német tábla volt,
akkor lehet még nem voltak UV álló anyagok. A párásodás csak akkor lehet gond, ha légmentesen szeretnéd lezárni.
Nem minden plexi, ami átlátszó. Egykori Kékes TV képcsővédő plexije 30 éve a madáretető teteje. Mint az új.
A polikarbonátot megeszi a nap, de kevésbé törékeny, mint a plexi.
Biztos, hogy plexi volt, teljesen megsárgult és már nagyon leromlott a hatásfoka. És hajszálrepedések sokasága törte, és gátolta a fény bejutását a cellákig. De nem tudom, hogy akkoriban volt-e már polikarbonát lemez.
Neten nem sok építési infót lehet találni. Van valami bevált konstrukció 125x125-ös cellákhoz?
Hogy érdemes rögzíteni a cellákat, milyen szellőzés kell neki, vízállóság, stb.?
Pedig van, még nekünk is itt a fórumon. Ezt a témát, ajánlom elolvasni az elejétől.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2016
Elkészült az ablak keretből napelem táblám! Üveget akartam rá mindenképpen, mert a plexi megmattul, epoxi/polieszter gyantát szint úgy megeszi az uv. Bár felénk piacokon árultak napelemeket 80e/db áron amin sima epoxival voltak bevonva a panelok (nem tudom mit csinál ilyennel egy jég eső), a hátoldali bilétáján 100 W volt, magamba gondoltam egyet hogy mikor fog ez a fél m2 ekkora teljesítményt leadni...de nem akartam vitatkozni az eladóval.
Az üzletben is láttam ugyan ezt a kivitelt, ám ott az ára 160e volt. Itt gondoltam hogy megkérdezem már az illetőt hogy mennyi az annyi, és még is mekkora is ennek a panelnak a hatásfoka.... erre kitérő választ kaptam, "Ő nem ért hozzá, a fia rendezte, de most nem ér rá..."
Szia, megkérdezhetem, hogy hány wattos a napelemed és mennyiből jött ki neked házilag?
Ez olyan kb fél m2 hasznos felületű, úgy hogy 70w körül van, szerintem. Van egy hasonló panelszámú az ennyi.
Az ablak keret ingyen volt, a hátulja valami műanyag mert iszonyat hajlik, az olyan 700ft / m2. A cellákat itt vettem HE-n, az kb 200ft / db, 30 db-t használtam fel.
Szia!
Ez a tábla a harminc wattot sem éri el, sajnos. Azért ötletesen elkészítetted, ezt az ablakot hívhatjuk vakablaknak is |
Bejelentkezés
Hirdetés |