Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Több típusú vezérlés lehetséges. Fél lépéses vezérlésnél van olyan állapot, amikor egyszerre minkét tekercs kap áramot. Egy tekercs általában több részre van osztva (alapesetben kétfelé), motor kialakításától függően.
Egy nema32-t már nem szednék szét , ha kiváncsi vagy a belsejére inkább küldök érte cserébe pár kisebbet ...
Jó volna , ha volna ... , Nem találok konkrét leírást, hogy milyen is egy ilyen valójában. Ami fent van (általában) egyszerűsített ábra, ami a működését leírja normálisan, de .... Hány (mágneses)sarok működik egyszerre? Tulajdonképpen egy többfázisú (6fázis) egyenáramú motorban gondolkodok, csak kéne valami kiindulási alap.
Itt van egy képes leirás (klikk a motorra) a mozgás minden fázisa le lett animálva. A többit meg megtalálod a wikipedián.
Idézet: Mi lenne a cél ? Hátha tudunk segíteni a választásban „Tulajdonképpen egy többfázisú (6fázis) egyenáramú motorban gondolkodok,”
Rájöttem nem jó az ötlet..... Régi hajdú mosógép motort akartam átalakítani.... Állandómágneses forgórész + az állót megtekertük volna 6 póluspárra (ehhez kellet volna a menetszám kábé) .
At328-as adta volna a vezérlést. Nem jó az ötlet... Rájöttem, körbe kellett volna az összes tekerencet külön-külön pólus váltani, stb. Ennyit már nem ér meg. Valaki írta, hogy az autó hűtőventillátor motorja jól terhelhető ..., kipróbálom . Áttéttel talán bejön!
Hát ha olvasgatsz a témában rájössz, hogy a forgórész is igen különbözik a mezei villanymotortól, nem hinném, hogy át lehet lehet alakítani az egyiket a másikra.
Pedig már olvastam valakitől, hogy átalakított régi hajdú mosógépet léptető motorra. Ha jól emlékszem, az állórész horonyszáma alkalmassá teszi erre. A forgórészt természetesen kicserélte, állandó mágneseket tett be. Sajnos most nem találtam meg a linket, és természetesen vitatható a gazdaságossága egy ilyen átalakításnak.
Üdv!
Minebea 17pm-k502-p1st léptetőmotorhoz keresek adatokat. (Google-n nem találtam) A rated voltage, és a rated current érdekelne. (a tekercseinek ellenállása 2,1Ohm)
Még mindig nem tudjuk mi a célod így nagyon nehéz segíteni , a mosógép motor átalakítás egy hobbitekercselőnek jó kihívás de azonkívűl nem sok értelmét látom .
Csak, hogy hozzá szóljak!
Egyetértek. A sikert kétlem (bár nem értek a fapézhez!), ha jól tudom a mosógép motor forgórésze csavart, tehát hogyan áll ez be egy fix pozícióba, mint a stepper? Azonban a forgórész csere szándéka nálam azt a kérdést veti föl, hogy motort miért nem épít? Hiszen lassan mi marad az eredetiből? Amúgy én is azt támogatom, ha valamit otthon meg lehet csinálni a "gubera mátrixból", akkor nosza! Azonbam az igazi hobbistákak sosincs arra pénze, hogy a boltihoz (nem bontott, selejtezett) képest sokkal drágábban alkosson valamit, aminek a jó működése kétségbe vonható. Bocs, ha valakinek nem tetszik! A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2016
Egy csöpp kiegészítés: ismerem a motor felépítését (és ha kicsit is figyelt volna némely válaszadó, tudom, hogy rövidrezárt forgórészű) a forgórész helyére másik állandómágnesből összeállított forgó került volna (egy állandómágneses egyenáramú botorból [ még mielőtt kérdeznéd: az állórész mágnese _volt_]) A tekercselést meg tudom oldani.... A fordulatszabályzást elég széles tartományban lehetne állítani ezért volt szimpatikus. Csak ami eltántorított , hogy a tekercseket teljes pólusváltásban kell vezérelni... 6szor +/- , nagy áram mellett...
Ennyit már nem ér! Úgy hogy ötlet __quqa__! Marad az egyenáramú motor (mint írtam), ékszíjas áttétellel + PWM . Köszi ! Idézet: És ha te figyeltél volna arra hogy némely válaszadó mit írt , már tudnánk segíteni ! Nincs kérdés , nem tudjuk mit szeretnél így tényleg nagyon nehéz bármit is segíteni .... „(és ha kicsit is figyelt volna némely válaszadó, tudom, hogy rövidrezárt forgórészű)”
Sziasztok!
A csatolt képen valaki tudja mi alapján lövöm be az áramot hogy használom az az áram mérési pontot? Köszönöm.
A linken lévő modul még csak nem is hasonlít ahhoz, amit mutattál képen. Áramot, normál léptetőmotor esetében, két tekercsen szoktak mérni külön-külön.
Az ic ugyanaz mindkét panelon , és a potival a referenciafeszültséget állítja be .Nem az áramot méri a mérőponton azt majd a referenciához hasonlítva a TB6600 állítja be.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
Eléggé zavaros a kérdés de nekem az jött le belőle, hogy az áramot akarja mérni.
A motor üzemi áramát szeretné beállítani , ehhez adott a panelon a mérőpont , csak azt nem tudta-tudtuk hogy a mérőponton egyáltalán mit lehet mérni . Erre a megoldás a link alatt található referencia feszültség mérés és beállítás .
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
A válaszod alapján már érthető a kérdés, egyébként zavaros. Pláne annak, mint nekem is, aki nem ismeri a modult, IC-t. Hiába magyarázod nekem, nem én kérdeztem slendrián módon.
Nincsmit ! Te találtál rá a megoldásra ,én csak utólag megmagyaráztam .
Üdv!
Van egy új 17HS8401 (Rated Current (A): 1,7; Phase Resistance (ohm): 1,8; Phase Inductance (mH): 3,2; Holding Torque (N.cm Min): 52; Detent Torque (N.cm Max): 2,6; Rotor Inertia (g.cm²): 68;). A kétségem hogy 2,5 ohm ot mérek mindkét fázison. Előfordul hogy egyes adatlapokon másként jelölik a "Phase Resistance" -t ? Pár helyen említették hogy ki lehet számolni a motor terhelhetőségi paramétereit ha nincs adatlap hozzá. Én eddig csak valóban az ellenállásra, az óvatos felskálázásra és a hőmérsékletre hagyatkoztam. Érdekelne ha valaki tud pontosabb, szakmaibb meghatározást. Adi
Sziasztok
Egy 6 kivezetéses unipoláris léptetőmotort szeretnék EasyDriverrel használni. Az alábbi módon kötöttem be bekötés Arduino UNO -ba a GRBL 0.9j van beégetve, ez vezérli az easydrivert, működik is, a probléma, hogy az előtolási sebességet nem tudom állítani, tehát példáiul az F500 utasítás hatástalan. Mi lehet a probléma? A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Ha minden működik és van olyan utasítás (?) amire nem reagál (jól), akkor a hiba a programban van vagy az utasításban.
Ez így logikus is lenne, de ha a motort kicserélem egy eredetileg bipoláris (4 kivezetéses) motorra akkor jó az F utasítás, például F50 -re lassabban forog mint F100 -ra
Abban nem vagyok biztos, hogy ha egy eredetileg unipoláris (6 kivezetéses) motor bekötésekor egyszerüen elhagyom a tekercsek középső kivezetéseit, mint az előbbi hozzászólásban leírtam akkor egy bipoláris motort kapok. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
A bipoláris motorhoz más vezérlés való, mint az unipolárishoz. Nem figyeltem eléggé, hogy tulajdonképpen mit is csináltál. Ha a vezérlő Step és Dir bemeneteit nullára kötöd, mi történik? Ekkor is forog a motor? Esetleg elindítod a motort, majd lekötöd a vezérlőről a bemeneteket. A konkrét vezérlőt nem ismerem, de elképzelhetőnek tartok olyan variációt is, hogy a vezérlő túlterhelést érzékel, ezért lekapcsolja a kimenetet. Megszűnik a túlterhelés, visszakapcsol. Ez a periódikus kapcsolgatás viszi előre a motort. Talán.
A bipoláris motorhoz más vezérlés való, mint az unipolárishoz
valószínüleg itt lehet a probléma, mert én egy unipoláris motort próbálok bipolárisként vezérelni. Azt olvastam ha egy 6 kivezetéses unipoláris motor bekötésekor egyszerüen elhagyom a tekercsek középső kivezetéseit, mint az előbbi hozzászólásban leírtam akkor egy bipoláris motort kapok. bekötés Ez vajon így van vagy téves iformáció? A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Az unipoláris motorokhoz a vezérlésben négy kapcsolóelem van (tranzisztor, FET), a bipoláris vezérlés két H-hidat tartalmaz. Nem vagyok biztos benne, hogy a H-hidas meghajtás jól működik unipoláris motor esetében, mert annak a tekercsei úgy vannak elhelyezve, hogy vagy folyik rajtuk egy irányban áram, vagy nem. A bipoláris motoroknál egy tekercsen két irányba is folyhat áram.
Sziasztok!
Csak egy egyszerű kérdésem lenne: nem találok adatot a HP c6419-60058 léptetőmotorról, arra lennék kíváncsi hány voltról megy, ill. mennyi a fordulatszáma. Előre is köszönöm a segítséget! Anti |
Bejelentkezés
Hirdetés |