Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   179 / 200
(#) (Felhasználó 112967) válasza tursaba hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Köszönöm!Értem.Vagyis a kapcsoló ezért működik fordítva, tehát a zöld szálat ki is iktathatom,nem kell már.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Igen.
Az egyenirányító diódák kivételéről továbbra se feledkezz meg, mert a nem figyelt ágakon megszaladhat a feszültség a figyelt ág terhelésének hatására.
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Üdv!

A bordán lévő három dióda közül kettőt kivettem és vicces lett a helyzet.
A 3,3 volt teljesen megszűnt,míg a -5-ön -3,55, a -12-őn -9,20, a +5-ön -0,67 volt körüli értéket mértem a szabályzott kimenetet 12voltra állítva.
Számomra ez talány.Ez jobb, mint az MZ.Egy marék alkatrész kint van és még mindig megy.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 11, 2016 / 1

Jók azok az értékek, mivel azokat nem stabilizálják.
A negatív fesz. diódáit is vedd ki. Azok kisebb axiális diódák a panelon, amik nincsenek bordával hűtve. Csak nehogy más diódát vegyél ki. Szín szerint kövesd azt is vissza.
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Az addig oké,hogy a negatív fesz. megvan,de a +5ön miért -0,67 az érték?Egyébként a poti tekergetésével a többi érték is változik.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

De most komolyan, miért zavar ez téged? Fogadd el, hogy itt minden összefügg mindennel. Ez egy tápegység, nem minden feszültséghez külön-külön táp. Lényegében itt csak a 5V és a 12V a lényeg(erre szabályoz), a többi csak ráadás.
Amúgy valószínűleg a diódával párhuzamosan volt kondi is, hogy jobban lezárjon, az okozhatja.
Vedd ki a -12V és -5V diódáját. Csak a 12V legyen, és kész is.
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Nem zavar, csak szeretném tudni, szeretnék tanulni, érdekel.Ha már csinálom, akkor ragadjon rám valami a koszon kívül.
Kikeresem az általad említett diódát/diódákat, kiiktatom és ha minden oké, akkor lesz még 2-3 kérdésem ezzel kapcsolatban, de azok már egyszerűbbek lesznek.(igen-nem)
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
(#) (Felhasználó 112967) válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Nnna, gyönyörű........letört az ic 7500 egyes lába,amin a vezeték volt.Addig sergettem-forgattam, amíg letört.De megtaláltam a diódát, amit ki kel még szednem.Hétfőn megyek és veszek még TL494-et, mivel ezt a verziót lehet itthon kapni, meg kondikat is ha már forrasztok.
(#) granpa válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 12, 2016 1 /

Kis kézügyességgel kihosszabbítható, le kell faragni a sarkot, elég hosszú a bekötése a chiphez. Aztán használj tokot.
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Kiszedtem a negatív feszek diódáit is, így már csak a készenléti 5volt maradt.Szüntessem meg azt is?Továbbá most érkezett el az idő a többi kérdésre is;

-A felesleges alkatrészeket is kiszedhetem,vagy hagyjam benne?

-Kondicserénél számít a méret is vagy csak az értékek, illetve csak a +12volt(szabályzott kimenet) két kondiját cseréljem?

-Egy nagyon egyszerű rövid zár és polaritás védelmet is szeretnék bele.Hogyan fogjak neki?Kell-e bele egyáltalán?

-Hűtőventilátort kell-e bele, ha igen, hogyan oldjam meg a szabályzását?Mivel ami benne van azt ki fogom iktatni, mert ha feltekerem a potit majd 18voltra,akkor annak úgy is kuka.

Egyenlőre ennyi...........5 kérdés a 2-3 helyett, bocsánat.
(#) (Felhasználó 112967) válasza granpa hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Azt már nem igen farigcsálom, van másik és foglalat is.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Hagyd meg a készenléti 5V-ot, mert az kell az IC-nek.
Ne szedjél ki belőle több alkatrészt.
Kondit csak azt a 12V-os ágon cserélj nagyobb feszültségű low esr-re. Méret nem számít, csak hogy beférjen úgy, hogy benyomod teljesen a panelig, mert a lábának minél rövidebbnek kell lennie. Nagyobb kapacitásút is rakhatsz, de nem biztos, hogy elindul vele. Polaritásra figyelj!
Amik nekem voltak tápok azokban volt valamiféle rövidzár védelem, ha az bekapcsolt, elkezdett sziszegni a táp, de túlélte. Esetleg keres rá: electronic fuse. Polaritásvédelem alatt mit értesz? Egy diódát rakhatsz a kimenetével párhuzamosan(irányára figyelj!!!).
Venti kell bele, főleg, ha ha nagyobb terheléssel használod. Egy 12V-os dugasztápot rakhatsz bele, hogy arról menjen. Szabályozni nem kell, mehet teljes gázon.
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Rendben a készenléti 5 volt marad, mert utána eszembe jutott, hogy a visszajelző ledet is tudom róla hajtani, mivel az a fesz. stabil.
Nem szedek már ki több alkatrészt csak a venti szabályzását szüntetem meg.
Megnézem a 12 voltos ágon lévő kondit/kat és azokat cserélem.(polaritásra figyelek!)
A rövid zár védelemnek és a dugasztápnak utána nézek mit tudok összehozni.
A polaritásvédelemre szánt zener dióda ilyen vagy ilyen legyen?Azon kívül, hogy az egyik 5, a másik 2 watt van más különbség is?Továbbá a negatív felét kössem a pozitívra?Vagy hogyan?A párhuzamost tudom mi...nem soros.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Először is tisztázzuk, hogy mi ellen akarod védeni a polaritásvédelemmel?
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Mondjuk ha fordítva kötök rá valamit....... +-/-+ nem pedig ++/-- és mondjuk leaglább a rákötött motyónak számít a megfelelő polaritás, ha már a tápot nem is nézzük......
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
(#) (Felhasználó 112967) válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Gondoltam én, hogy amennyiben megkapom a választ a diódával kapcsolatban, akkor fordított polaritással rákötök egy diódát, elé a + ágra meg egy biztit és mindkét problémám meg van oldva.Gondoltam én........... lehet nem jól gondoltam?
(#) tursaba válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

A dióda katódját a + tápra kösd és onnan a biztosítékkal menjél a kimenet banánhüvelyre.
A dióda nagy áramú legyen, hogy károsodás nélkül ki tudja olvasztani a biztosítékot !
(#) (Felhasználó 112967) válasza tursaba hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Ok. Tehát jól gondoltam.A diódára tudnál példát mondani, hogy minimum milyet vegyek?
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 16, 2016 /

Ha a abban a valamiben, amire rákötöd a tápot nincs áram, akkor azzal a tápot nem tönkretenni.
Fordítottja ellen, hogy az az áramkör, amit megtáplálsz vele ne menjen tönkre, ha fordított polaritást adsz neki, azt nem tudod megoldani a tápba épített dologgal, mégha fejen állsz, akkor sem. A megtáplált áramkörbe természetesen lehet rakni ilyen védelmet.
Biztosítékot rakni fölösleges, a kapcsolótranyók rég eldurrannak, mire kiolvad a bizti.
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 17, 2016 /

Akkor mi legyen a védelmi kérdéssel,Tegyek oda valamit,vagy hagyjam a fenébe?
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 17, 2016 /

Ahogy gondolod. Én leírtam a tapasztalataimat.
Én megpróbálnék egy rövidzár tesztet, inkább most durranjon, mint később. Ha durran is, valószínűleg megúszod egy bizti és tranzisztorcserével. Mind a kettőt bonthatsz másik tápból.
(#) tursaba válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 17, 2016 /

Mivel nem írtad a bizti értékét, így csak tippként: Pc tápból, a szekunder egyenirányító kettős diódát (TO220 tok). Tápegységeimbe eddig mindig tettem diódát és kis előterhelést is.
Ha csak a táplálandó áramkört szeretnéd védeni fordított megtáplálás ellen, mert drága alkatrészek vannak benne, akkor abba tegyél védelmet. (pl.:soros dióda, vagy regenerálódó biztosíték + párhuzamos dióda) Attól függően, milyen típusú az áramkör. Ha végeztél a kísérletezési fázissal, kiiktatod.
(#) (Felhasználó 112967) válasza tursaba hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Az "1 N 5359 B" dióda egy 10 amperes üvegcsöves biztosíték kombóval jó-e?Terhelésént pedig egy "10 Ohm/10 Watt" ellenállás jó-e?
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Nem kell annyira beterhelni. Elég egy 51Ohm körüli is, de lehet nagyobb étékű is.
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Mondjuk ez jó lesz?
(#) tursaba válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Ez egy 24V-os zener. Hol tartunk ? A tápegységet szeretnéd védeni, vagy a próba áramkört fordított polaritás ellen ? Ha a tápegységet, akkor, írtam "Pc tápból, a szekunder egyenirányító kettős diódát MBRxxxx(TO220 tok)". Figyelj arra, hogy a dióda max. feszültsége (VRRM) magasabb legyen, mint a tápegység max. feszültsége. Tápegység előterhelésnek a max. kimenő feszültséghez számold ki a ~20-30mA-t.
(#) (Felhasználó 112967) válasza tursaba hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Hol tartunk?......ott tartunk, hogy már a nevemet sem tudom.Maradok az egyszerűbb verziónál:
-Amit leszűrtem az egészből azt megrágom, hozzáteszem a gondolataimat és majd lesz belőle valami.nehezen tudom értelmezni az írásaidat, ezért nem bonyolódok bele.Köszi a segítséget.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 18, 2016 / 1

Ohm törvény. Úgy emlékszem 25V-ig akarsz elmenni a feszültséggel. P = U2/R = 252/68 = 9,19W = Vagy veszel 68 Ohm 10W-osat, vagy nagyobb ellenállású kisebbet.
Én inkább az utóbbit javaslom. 250 Ohmon csak 2,6W-ot fűtesz el.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
(#) tursaba válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Aug 19, 2016 /

Bocs. Elfeledkeztem arról, hogy nem mindenki van otthon az elektronikában, mert én is voltam kezdő.
(#) (Felhasználó 112967) válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 19, 2016 /

Igen, jól emlékszel 24-25 voltig szeretnék elmenni a feszültséggel.A HEstore-nál csak a linkelt van.(68R7W)
Utána nézek, milyet kapok náluk.
Köszönöm a láma módú segítséget, én csak így értem.Bocsánat.
.....Megnéztem, olyan sincs náluk........majd számolgatok.
gondolom,ha 500Ohm körülit találok,abból elég a 2wattos.meglátjuk.
KÖSZÖNÖM!
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2016
Következő: »»   179 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem